Navigacija u poljoprivredi

Mene interesuje autopilot ali po mogućnosti da mi nije onaj zupčanik odmah ispod volana, tripujem se da će mi uhvatiti rukav ili tako nešto...Dok sam držao igraonicu i servis računara sam takve traume navukao od toga da sada idem da promenim grafičku u servis ili nosim drugaru kojeg sam obučavao da to radi.

Ovo je član emigrant pominjao
Jako dobro rešenje, opterećenje skoro nikakvo pri motaju volana, a reaguje mnogo brže i bolje od onog običnog motora. Cena oko 2500e + tablet, +cerea licenca, i plus sopstvena baza. Grubo oko 3500e.

Tu ubaciti neki prekidac kad se izlazi na asfalt ili pak van njive,odma prekinuti struju tom motoru ,mene bi bilo strah na putu npr da ne potera traktora u kanal iz nekog razloga ili ne daj boze u suprotnu traku....

Ja koristim ovu verziju od 211e. Ali nisam azurirao softver jer radi i tako kako je dosao. Samo sam povezao sa tabletom. Probacu da azuriram da vidim ima li razlike. Probao sam je u strnjistu sa stalnim tragovima, pokazivala je tacno, pa nisam nista ni menjao.

Čekao sam tebe da se priključis, jer znam da si mi pisao da ništa od ovoga što sam ja napisao nisi radio, već je bilo samo "plug and play". Tako da eto, najprostija navigacija u 20ak cm je prosta da prostija "instalacija" ne može biti.

Prosto kad citam vase postove, setim se del boja kad je prodavao one prenosne telefone, pa je cekao da naidje drugi satelit :)
Nista licno, ne zamerite, ja je nemam, a voleo bih u buducnosti, ako daju komsije, bar tu najosnovniju varijantu navigacije, za prskanje i vestak, i za noc

Ne može tu biti velika debata kad većina nema pojma o navigaciji. Šta sad ja tu da raspravljam ? Razmišljam ako me moja budževina košta 3500 evra a kupim Trimble, sa povratom me izadje 4000 evra, šta raditi, koju posluku porati...

Ako te toliko izlazi, nema sta da se razmišljaš. Ipak je to dokazan sistem, i stabilan i kad ga ubaciš, nemas da misliš dal ce da se zaglupi ili bilo šta. Podršku imas u svakom momentu.
Dok je kod ove home made sve to upitno...

Isto sam se razmišljao na povrat uzeti, ali reko probam ovo, pa cemo videti vremenom...

Izgleda da bi trebalo da otvorimo temu za DVA tipa navigacije,ove za SNS (s povratom) i za nas koji bi da skrpimo nešto zato što nemamo love.Pokušaću da uradim sve što budem mogao za ove druge.Krećem da kupujem komponente koje su potrebne,hvala kolegi Druškan.

Dosta kolega me je kontaktiralo,koji su mali poljoprivrednici kao i ja i zbog njih ću pokušati sve da postavim ovde.

АЖУРИРАНО јануара 2021

Ево упутстава које компоненте су вам потребне поред софтвера Цереа, посебно за почетнике.

Избор ГПС антене

У основи се може користити скоро свака ГПС антена, ако је већ имате, можете је наставити користити под одређеним околностима. За нове кориснике препорука је очигледно за Ублок Ф9П.

Ово је пуноправни Л2 РТК пријемник који управља свим сателитским системима (ГПС, Глонасс, Галилео, Беидоу)

Плус бодови:

• Много стабилнији од Л1 у лошим условима и у сенци (Л1 РТК је раније била јефтина препорука за куповину)
  • Поправите у року од неколико секунди
  • РТК се израчунава у пријемнику -> није потребан додатни софтвер, стабилнији
  • врло поуздана поновљивост
  • Нема прескакања положаја при преласку са ДГНСС / Флоат / Фик
  • Бајпас 4 минута без сигнала корекције
  • Апсолутно сјајан однос цене и перформанси
  • прилично корисно и без корективног сигнала

Негативни поени:

заправо ниједна!

Било овде: хттпс : //ввв.ардусимпле.цом/про…б-басиц-стартер-кит-ип65/

Јефтинији Ф9П, многе могућности повезивања, употребљива антена

-> Наручите без заглавља, они вам обично нису потребни

Алтернативно, Ардусимпле Ф9П плочу можете наручити у продавници Андреаса Ортнера, кошта једнако као Ардусимпле директно:

хттпс://ввв.аутостеер.цц/продукт/ардусимпле-ф9п-аннмб/

Или: хттпс : //схоп.спезиал.цом/хоме/1340-ц099-ф9п-1.хтмл

Није ли плоча из Ардусимплеа, већ је плоча за програмере из ублок-а. укључујући антену

У зависности од структуре и коришћене антене, потребни су и антенски каблови, пигтаилс, адаптери. Обавезно користите тачан тип и поларитет СМА и ТНЦ (никада РП СМА / ТНЦ)

Пријем корективног сигнала

За РТК вам је потребан мобилни интернет (2Г / ЕДГЕ, 3Г / УМТС, 4Г / ЛТЕ) на трактору да бисте примили тачан сигнал. Велики пропусни опсег није потребан (довољне су чак и пригушене СИМ картице са неколико кбит / с), али препорука је најмање 3Г / УМТС или 4Г / ЛТЕ, јер су обично боље доступне, и даље се шире, па чак и са лошим пријем постиже довољну ширину опсега.

У основи постоје 2 различита приступа.

1. Таблет има приступ Интернету

Интегрисани ГСМ: Неки таблети већ имају интегрисани ГСМ пријемник који ради боље или лошије у зависности од таблета и СИМ картице.

Софтвер Нтрип ради на таблету и позива сигнал корекције.

Предност: није потребан додатни хардвер / каблирање

Недостатак: Ажурирања или други саобраћај из Виндовс-а може блокирати везу и пријем сигнала за корекцију може бити ослабљен

1. Таблет нема приступ Интернету

Додатни хардвер преузима пријем сигнала за корекцију

Предност: Самостални ГПС. једноставно укључите напајање и израчунаће се ртк (нпр. да бисте му приступили са кгис-ом), није потребан додатни софтвер, Виндовс не може да блокира интернет везу

Недостатак: Додатни напор око хардвера и ожичења

Могући дизајни:

Сим картица у таблету је најјефтинија, али ниједна додатна спољна антена не може да се повеже. Нешто бољи ГСМ / ЛТЕ пријем је додатни хардвер са спољном антеном (нпр. На крову трактора). Рут955 је чак способан за дуал сим, тако да се могу користити 2 различите мреже, али то такође кошта највише.

Избор таблета:

Тренутна верзија Цереа захтева Виндовс као оперативни систем. Препоручујемо 4 ГБ РАМ-а и најмање 64 ГБ ССД-а. Атом ЦПУ је такође довољан за Цереа, али рад је мало углађенији са бржим таблетом. Препорука је за таблете у распону од 200-300 €.

Препорука:

Делл Венуе 11 Про

Или новије, мало скупље, али и мало моћније:

Делл Латитуде 11 5175

+ Таргус пуњач или 12В-> 19В претварач + Мицро УСБ утикач (прикључак за пуњење са стране)

Или, на пример, такође

Панасониц Тоугхпад

Компоненте за аутоматско управљање

Потребан је мотор, управљачка плоча мотора, енкодер, УСБ изолатор (да би се заштитио остатак хардвера)

Препорука:

Овде можете наручити појединачне компоненте или комплет:

Андреас Ортнер: хттпс : //ввв.аутостеер.цц/продукт-атегорие/цереа/

или на хттпс://ввв.езтроницс.нл

Алтернатива: Наручите појединачне компоненте директно са хттпс: //ввв.пхидгетс.цом/ или Боцкер Системелектроник.

Списак појединачних компоненти на пхидгет.цом у овом посту

Или за Боцкер Системелектроник овде: Линк

УСБ изолатор не мора да буде са фиџета, такође је и јефтинији (али немам препоруку)

Поред тога, морате размислити о томе како желите да мотор прикачите на управљач. Фрикциони точак, зупчаник, зупчасти ремен, са магнетном спојницом, угаони зупчаник ... Тренутно није могуће директно управљати управљачем (хидраулични вентил), макар само из безбедносних разлога.

Такође морате да размислите где да поставите управљач мотора. Било директно на мотор или у кутији заједно са осталим компонентама, морате проширити кодер и кабл за напајање на мотор и евентуално га опремити одговарајућим конектором.

Како се то ради , овде лепо приказујем или овде ја

Уградио сам овај утикач, а затим можете једноставно одспојити мотор са кутије (да бисте га преместили на други трактор): Хирсцхманн ЦА 6 ГД 6-пинска + ПЕ продужна утичница + утикач

Или врло квалитетан конектор: Неутрик КСЛР погледајте овде

Додатне компоненте

Да бисте повезали све компоненте потребан вам је УСБ чвориште.

У зависности од броја коришћених компоненти, довољан је мањи или пасивни УСБ чвориште. Активно чвориште вам је потребно само ако желите да управљате било којим ГСМ модулом на чворишту, треба им велика снага. Пасивно чвориште је довољно за Ф9П + управљач мотора + дугме + иму +. Ако и даље желите да висите на Распи-у, Лте Стицк-у, ардуину итд., Радије узмите активни.

Ако уграђујете активно чвориште, најлакши начин је користити онај са 12В, а затим претварач напона сачувате на 5В.

ИМУ ниво куће на падини. Најновија верзија из априла 2018. такође подржава компас ИМУ-а, тако да је правац боље препознат. Такође можете да користите Иму за управљање приликом вожње уназад.

хттпс://ввв.тинкерфорге.цом/де…/Брицкс/ИМУ_В2_Брицк.хтмл

Поред тога, потребан вам је 12В напон напајања (за управљач мотора, пуњач за таблет, УСБ чвориште и, ако је потребно, спољни рутер + Л2 РТК плоча),

Држач за таблет (нпр. РАМ носач),

Кутија за компоненте, УСБ мини + микро каблови, пигтаилс итд.

Џојстик или једноставна ножна педала могу се користити за управљање и укључивање / искључивање аутоматског управљања.

Остале могућности: Рад преко Ардуина

Poslednja izmena:
Akcija je sigurno prošla, nisam u toku sa realnim cenama, očekujem od 10-13k da su navigacije. Najviše me brine da ne dobijem povrat, šta ću onda. Sve jedno mi je budžet za mehanizaciju za ovu godinu oko 100000 din. Prošle godine sam tako ispao na opštinskom za 40 % povrata za osiguranje, bilo samo za podobne...

Nazad
Vrh