Navigacija u poljoprivredi

Pa oko 2500e je kod njega, plus licenca i tablet, i plus baza, što i nije strašno. Nego pitam tebe, jel si uspeo?
Nisam,čekam da vidim s burazerom koji živi u inostranstvu ako može da on naruči delove,ili da rešim pa da kupim od kolege s foruma,s obzirom da je on napravio i nosače i zupčanike i sastavio kompletan sistem.

Komšo, ti se počeo da se tehnički opremaš žestoko. Uskoro ćeš od kuće u SM obrađivati zemlju.

Komšo spremam za klinca polako,moram ga zainteresovati.Šta ću rešio sam da ove godine probam da dovedem moje silose u funkciju i da počnem prijem žitarica.

Da radi dereglija preko Zasavice, možda bi i trgovali, ovako teram i dalje u Đukić Agrar, blizu mi je zemlja a dobijem i pivo dok vagaju i istovaraju. Mada, nekad moram da ih podsetim ali ipak bude.

Pronašao sam I ja njegova rešenja ranije, svaka mu čast na uspehu. Čak sam pronašao i motor, ali neće da podeli informaciju kako isprogramirati Roboteq motorni kontroler, da bi to sve radilo kako treba. Mada moze se kupiti od njega sve konfigurisano, I mnogo je bolje rešenje od klasičnog sistema sa Phidget motorom.
Mislim da bi mogla da se otvori posebna tema oko ove home made navigacije, pa da se napravi neko uputstvo za članove foruma. Od obične navigacije, do autopilota, sta kako....
Inace kolega jel si ti uspeo sa Cereom?

Oko obične navigacije sam ja već pisao ranije, sta je najjednostavnije, ali ljude očigledno mrzi da malo čitaju, jedan član je koliko znam ubacio i koristi. Za male pare, radi.
Mislim da ti je odličan predlog ovo što si rekao da se napravi neko uputstvo da bi ljudi mogli da probaju sami da sebi naprave neku navigaciju(sa ili bez autopilota).Pošto si ti sebi već napravio bilo bi dobro da ovde možda napišeš šta i kako a onda kada ljudi krenu će se javljati i postavljati pitanja za dalje korake.

Kolega Druškan može da kaže koliko ga je otprilike sve izašlo u samogradnji.Naravno da tu ima još puno sitnica sem konkretnih delova.

Meni ne vredi uputstvo, ne radim na taj način...Šta treba da sklepam navigaciju i da nešto pogrešim, na koga da se derem i sa kim da se svađam?

Planirao sam neko uputstvo napraviti, barem koliko znam, ali nije ovde neka zainteresovanost clanova, jer mnogi zele sve na gotovo pa sam tako i odustao. Ali ajde potrudicu se koliko toliko, mada ima jos clanova koji su ubacili pa se mogu i oni nadovezati.
Najjeftinija varijanta bez autopilota po meni je sa softverom AgOpenGPS jer je sam program besplatan. Nisam ga koristio, pa pisem samo ono sto sam procitao, a ko ga korsiti neka me dopuni.
Najnoviju verziju programa mozete skinuti ovde https://github.com/farmerbriantee/AgOpenGPS/releases
ovde je video uputstvo oko instalacije
Potrebno vam je:
- neki laptop ili tablet, sa procesorom quad core, RAM 4GB, i da ima barem HDD/SSD od 64GB, pozeljnije je sa vise. I da ima zasebno punjenje i zaseban USB prukljucak.
- Ublox f9p sa antenom, mozete poruciti ovde https://www.ardusimple.com/product/simplertk2b-basic-starter-kit-ip65/
- micro USB kabal za povezivanje tableta sa ublox-om.
- pozeljno neki aktivni USB hub, da vam se ne bi brzo praznila baterija na tabletu, mada i ne mora. Aktivni znaci da ima svoje napajanje, npr USB HUB
E sad, potrebno je azurirati softver na ublox-u uz pomoc progama u-center , ovde ga skinete https://www.u-blox.com/en/product/u-center?lang=de z a azuriranje sa ovog linka version 1.13
Povezete F9P sa tabletom i ovako uradite azuriranje.

d4330d869b8b2831a5c79f05921e921d35a296bf.png

Zatim ucitate kofiguraciju za ublox, da bi AgopenGPS radio kako treba
Fajl ne znam kako da okacim, pa saljem link z teme SimpleRTK2B fw 1.13 fajl za ROVER
Tools-GNNS configuration
Transfer file-GNSS
Nakon toga sacuvate poslatu konfiguraciju ubk-cfg-cfg
obelezite kao na slici, i kliknete dole send
d5688b75ae6f59230cb058bb3ee1b77bc2c764c3.png

Kolega @Paracinac83 se moze javiti kako je on podesavao, i kako ovo radi kod njega
A oko Cerea mogu napisati kad budem imao viska vremena, ali za to bi trebala posebna tema, ali neki uslovi da postoje za njen pristup i pisanje.

Ko zna imalo engleski, moze čitajuci forum sve sam I lagano uraditi. Postoje sada i gotove PCB ploče, sa zalemljenim delovima. Ovo je što se tiče AgOpenGPS.
Cerea je mnogo jednostavnija za samogradnju autopilota od gore navedenog.

AgOpenGPS i Cerea su za nas 95% normalnih smrtnika svemirska tehnika! Volim da čeprkam i čačkam al elektroničar nisam.

Kada neko napravi to u seriji i ponudi po nekoj ceni oko 2000-2500€ za Autopilot uz RTK (bez sectioncontrole ,idt koja većini ne treba...) verujem da će biti dosta zainteresovanih

Ne treba ti neko predznanje.. Ni ja nisam elektroničar. Da se služiš engleskim, da znaš da lemiš žice i najvažnije da budeš uporan

Ne trebaš uopste biti neki elektronicar ovde, već samo da pratiš uputstva, i ukoliko zapne, pitati nekoga za pomoć. Švabe su mnogo otvorene za bilo kakvu pomoć, i nesebično je dele. Više ima zajebancije oko podešavanja, nego li oko povezivanja svega.
Ko hoće da plati, kontaktira člana teslu, i resen mu problem.

Poslednja izmena:
Planirao sam neko uputstvo napraviti, barem koliko znam, ali nije ovde neka zainteresovanost clanova, jer mnogi zele sve na gotovo pa sam tako i odustao.

A oko Cerea mogu napisati kad budem imao viska vremena, ali za to bi trebala posebna tema, ali neki uslovi da postoje za njen pristup i pisanje.
Kako nije zainteresovanost, još kako jeste! :)
A za posebnu temu - podržavam!

Nazad
Vrh