Navigacija u poljoprivredi

Pali brate, RTK je zakon!
Sedeo sam u traktoru sa RTX signalom za vreme setve i srećan sam što nisam to uzeo iz razloga sto bi dao dosta para za ceo sistem i onda bi se razocarao kada bi video kako to u radu izgleda. Preciznije ja sejem rukom nego taj RTX. Jedan savet za sve koji hoce da kupuju ove sisteme: nadjite nekoga u svojoj blizini ko ima navigaciju,vidite kako se ponasaju sa obe vrste korekcionog signala, sedite sa njima u traktor, provedite neko vreme tu i onda napravite sebi poredjenje. Toliko od mene.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Jel zna neko koje su trenutno cene za CFX i GFX autopilot i easy pilot sisteme ?

Meni kombajn radi mnogo više dana od traktora. Odakle tebi ovi zaključci?Znači ne bi mogao na New Holand traktor?
Dobro, moja greška. Ajd ovako, traktor sa navigacijom koristiš od prve prihrane pšenice pa do setve iste u jesen. Znači, tokom cele godine. Neko i ore sa navigacijom.
Naravno da može na NH.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Dobro, moja greška. Ajd ovako, traktor sa navigacijom koristiš od prve prihrane pšenice pa do setve iste u jesen. Znači, tokom cele godine. Neko i ore sa navigacijom.
Naravno da može na NH.

Izvini što ispitujem do sitnih creva, šta ću kad sam takav...Zaključak je da bi taj sa Rtxom upotrebu našao u bacanju veštaka i prskanju, možda spremiranju.

@olalija
zadrugar66 je naveo zahvat od 6,85m i preklop od 15cm. Malo drugačije formulisano, ali kad sabereš opet je 30cm u pitanju.
Znači efektivno imaš zahvat od 6,7m i nemaš posla sa volanom, što po meni nije uopšte loše za dosta manje novca u fabričkoj izvedbi.

A možeš da dobiješ i RTK u home varijanti za 2000Eur onako kako je @Druškan izveo..

Slažem se sa @Spajki da RTX korekcija nije za setvu i visoko precizne operacije.

Pali brate, RTK je zakon!
Sedeo sam u traktoru sa RTX signalom za vreme setve i srećan sam što nisam to uzeo iz razloga sto bi dao dosta para za ceo sistem i onda bi se razocarao kada bi video kako to u radu izgleda. Preciznije ja sejem rukom nego taj RTX. Jedan savet za sve koji hoce da kupuju ove sisteme: nadjite nekoga u svojoj blizini ko ima navigaciju,vidite kako se ponasaju sa obe vrste korekcionog signala, sedite sa njima u traktor, provedite neko vreme tu i onda napravite sebi poredjenje. Toliko od mene.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka
Spajki, idi do Kleka i pogledaj voćnjak koji je zasađen sa autopilotom i rtx signalom. Ne verujem da bi na tu dužinu izvukao tako precizno. :)
Ima i druga stvar: ima modernih poljoprivrednika koji imaju zemlju u Rumuniji. Ako nisi u dometu bazne stanice ništa od rtk + roming šišanje.
Dalje, šta ćemo sa "rupama" gde nema signala mobilne mreže?
I, na kraju: zavisi ko je ugrađivao navigaciju na taj traktor i ko ga je kalibrisao.

Spajki, idi do Kleka i pogledaj voćnjak koji je zasađen sa autopilotom i rtx signalom. Ne verujem da bi na tu dužinu izvukao tako precizno. :)
Ima i druga stvar: ima modernih poljoprivrednika koji imaju zemlju u Rumuniji. Ako nisi u dometu bazne stanice ništa od rtk + roming šišanje.
Dalje, šta ćemo sa "rupama" gde nema signala mobilne mreže?
I, na kraju: zavisi ko je ugrađivao navigaciju na taj traktor i ko ga je kalibrisao.

Moguće je napraviti i baznu stanicu na tronošcu, pa se baza pusti u rad na lokaciji u dometu 24h ranije da se locira i onda gas. Nove Ubloxove antene koje sam ja koristio imaju domet do 30 km za preciznost od 1 incha, pa nakon toga opada. Barem za moje potrebe i više nego dovoljno.

Što se tiče roaminga ili manjka GSM signala moguće je napraviti sistem sa radio antenama ali je onda potrebna direktna veza između baze i rovera (traktora) bez smetnji (drveća, objekata i sl.)

Izvini što ispitujem do sitnih creva, šta ću kad sam takav...Zaključak je da bi taj sa Rtxom upotrebu našao u bacanju veštaka i prskanju, možda spremiranju.
Nema zašta da se izvinjavaš. Ovo i jeste forum namenjen diskusiji.
Suština je sledeća:
Brendirana navigaciona oprema je kod nas jeftina i obezvređena zahvaljujući subvencijama. Pogledaj samo cene polovnih navigacija preko. Kod nas je ne možeš prodati ni upola cene jer što bi neko kupio polovnu kad možeš za te pare novu uz subvenciju?!
Prateći američke i engleske forume, dosta amera seju na waas signalu što je pandam našem Egnosu. U Engleskoj, tj. u Jevropi, je RTK signal skup i nije svugde dobra pokrivenost. Ez steer sistem oni i dalje koriste, a kod nas ga neće niko.

Moguće je napraviti i baznu stanicu na tronošcu, pa se baza pusti u rad na lokaciji u dometu 24h ranije da se locira i onda gas. Nove Ubloxove antene koje sam ja koristio imaju domet do 30 km za preciznost od 1 incha, pa nakon toga opada. Barem za moje potrebe i više nego dovoljno.

Što se tiče roaminga ili manjka GSM signala moguće je napraviti sistem sa radio antenama ali je onda potrebna direktna veza između baze i rovera (traktora) bez smetnji (drveća, objekata i sl.)
Ma, dobro, ne sporim ja ništa. Danas je sve dostupno. Trebalo je uložiti veliku lovu i pokrenuti posao precizne poljoprivrede. Trimbl radi ovaj posao sigurno 20 godina ako ne i više. Uradi sam navigacije su od skora. Trimbl je do tada uzeo grdnu lovu. Mi ovde diskutujemo samo o navođenju, dok je dotična firma odavno u isobasu, sekcijskim kontrolama, weedseek- erima, meteorološkim stanicama, dronovima za aplikaciju pa možda i autonomnim traktorima.

Koga zanima Autopilot, najbolje otici kod predstavnika da objasne, kao sve funkcioniše, lepo oni to urade, kažu cenu i odna se odlučiš. Ovako je po meni nedoreceno, I najbolje je to kad se objašnjava lično, sa pokretima ruku
@Slavko91 nazovi livonu pa ce ti reci. Sad već pretprosle godine na sajmu je bila oko 9000e+pdv ez pilot, a navigator mislim da je bio Cfx, dok je blizu 11000e GFX750. Ima ovde članova koji imaju te navigacije, pa mogu i napisati.

Ooo pa komšija, ti si iz Torka. A video ja da se pojavila bazna stanica u blizini mene. Lepo urađeno. Ovako sam I ja prvo mislio da ubacim motor na volan, mada nije isključeno za drugi traktor.
hahah.. Lemicorp, pretpostavljam? Svrati na pivo, znaš tačno gde sam..
Ja sam hteo da mi bude lako za prebacivanje na drugu mašinu, pa sam zato uradio tako

Ma, dobro, ne sporim ja ništa. Danas je sve dostupno. Trebalo je uložiti veliku lovu i pokrenuti posao precizne poljoprivrede. Trimbl radi ovaj posao sigurno 20 godina ako ne i više. Uradi sam navigacije su od skora. Trimbl je do tada uzeo grdnu lovu. Mi ovde diskutujemo samo o navođenju, dok je dotična firma odavno u isobasu, sekcijskim kontrolama, weedseek- erima, meteorološkim stanicama, dronovima za aplikaciju pa možda i autonomnim traktorima.

Pa znaš kako.. Veliku lovu su trebale da ulože države i vojske da naprave ceo GNSS sistem. Svi ostali su samo koristili tu tehnologiju. U principu nije ovo ništa jako komplikovano. Niko ko ima veze za agro navigacijama nije morao da ide u svemir da nešto tamo instalira..
Cerea koju neki spominjemo ima ugrađenu aplikaciju i za kontrolu sekcija. Sve ovo se može namontirati na bilo koji dron, ko zna malo da programira.
Trimble prodaje brend i prodaje (pretpostavljam) dobru podršku. Za ovu kućnu izradu potrebno je imati malo više znanja kako bi se sam snašao ukoliko nešto ne radi kako treba i strpljenja naravno - sa druge strane cena je 10x manja

Slažem se oko ove priče o GNSS.
Ne sporim da uradi sam navigacije nisu dobre. I jeftine su.
Ali mi i dalje pričamo o navođenju - držanju pravca.
Trimbl je kompatibilan sa svim vodećim proizvođačima priključnih mašina u domenu precizne poljoprivrede. Trimbl se integriše u sve traktore, kombajne, samohodne mašine preko CAN konekcije. Topcon i CNH koriste njihove komponente za navigaciju.

Naravno da sada nije komplikovano. Ali gde su uradi sam navigacije bile pre 3-4 godine?
Što se tiče Cerea navigacija. Aktivno sam pratio teme na cerea.de forumu. Patili su se Nemci da pronađu komponente i uklope ih u sistem koji radi.
Takođe, pomenuti AgOpen softver sam pratio na forumu koji je Brajan pokrenuo. Razmenio sam dosta poruka sa njim.

Kako god, svaka čast svakome ko se upusti u to da sam nešto uradi. Najlakše je kupiti.

Ima li kakav sajt, blog, forum ili bilo šta drugo na internetu gde bi moglo da se upozna sa ovom tematikom, onako za početnike, ali da je na srpskom jeziku (BiH, Hr), eventualno i na ruskom?

Sto se tice klasicne navigacije (sa rucnim navodjenjem) sta je bolje uzeti u Livoni Trimble 250-350 ili Aragovu kod Meljanca(Agritehnikom)?

Koga zanima Autopilot, najbolje otici kod predstavnika da objasne, kao sve funkcioniše, lepo oni to urade, kažu cenu i odna se odlučiš. Ovako je po meni nedoreceno, I najbolje je to kad se objašnjava lično, sa pokretima ruku
@Slavko91 nazovi livonu pa ce ti reci. Sad već pretprosle godine na sajmu je bila oko 9000e+pdv ez pilot, a navigator mislim da je bio Cfx, dok je blizu 11000e GFX750. Ima ovde članova koji imaju te navigacije, pa mogu i napisati.
Imam CFX ez pilot 750 ku koja je bez androida i radi posao odlicno, pogotovo kad su parcele mapirane ... interesovale su me trenutne cene tih sistema, ako uopste vise CFX ima u ponudi

Nazad
Vrh