Navigacija u poljoprivredi

@olalija

Za kombajni ti nije bitno da navigacija radi baš u par cm.

Uvek se i inače ostavlja malo prostora u hederu, u stvari nikada nije pun zahvat.
Podesiš u navigaciji malo manju širinu hedera, i uvek ima prostora da ostupi tih 10-15cm levo desno.

Preciznost treba uzeti relativno.
Ona se ovek daje u odnosu na prohod do prohoda, znači da ne prodje baš mnogo vremena, recimo nekoliko dana.
Menjaju se uslovi u atmosferi, smetnje i sve to jako utiče na preciznost signala.
Jer i najkvalitetniji uredjaji nisu savršeni, tako da recimo posle godinu dana može tačka koja je memorisana dosta da odstupa.
Zato je jako bitan kvalitet korekcije. Razlika izmedju RTX i RTK.
A sad kako se dolazi do toga, to je već jako duga priča..
Uzmimo primer samo da se zemljina kora takodje može pomeriti po nekoliko centimetara zbog geofizičke aktivnosti..

Nude niže cene jer nemaju nikakvu podršku. Za kombajn je dovoljan RTX signal.
Znači za traktor nije dovoljan. To je zaključak ako uključimo logiku i dedukciju...
Ne, odgovor se odnosio na cenu za navigaciju kombajna. Zašto kupovati navigaciju na RTK kad može RTX?! Pritom, ta oprema koju su nudili je isključivo za mašine iz CNH grupacije i koje imaju Intelli IV, AFS 700 ili S-TECH monitore. Isti monitor sa različitim brendom ( New Holland, Case IH, Steyr). Što dalje znači mnogo para za mašinu koja radi daleko manje dana od traktora.
Ako pročitaš moj post posle citiranog, videćeš šta sam napisao.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

@olalija

Za kombajni ti nije bitno da navigacija radi baš u par cm.

Uvek se i inače ostavlja malo prostora u hederu, u stvari nikada nije pun zahvat.
Podesiš u navigaciji malo manju širinu hedera, i uvek ima prostora da ostupi tih 10-15cm levo desno.

Preciznost treba uzeti relativno.
Ona se ovek daje u odnosu na prohod do prohoda, znači da ne prodje baš mnogo vremena, recimo nekoliko dana.
Menjaju se uslovi u atmosferi, smetnje i sve to jako utiče na preciznost signala.
Jer i najkvalitetniji uredjaji nisu savršeni, tako da recimo posle godinu dana može tačka koja je memorisana dosta da odstupa.
Zato je jako bitan kvalitet korekcije. Razlika izmedju RTX i RTK.
A sad kako se dolazi do toga, to je već jako duga priča..
Uzmimo primer samo da se zemljina kora takodje može pomeriti po nekoliko centimetara zbog geofizičke aktivnosti..
Koliko bi heder od 7 metara hvatao pšenice a da 100 % ništa ne ostane? Pšenice sejane ciklonom.

Ma dobra @pakel ova tvoja navigacija je*o 30 centi sto si bacio u komsijino ionak se malo iz zajebancije prebaci a i 10k je u dzepu.

Ne, odgovor se odnosio na cenu za navigaciju kombajna. Zašto kupovati navigaciju na RTK kad može RTX?! Pritom, ta oprema koju su nudili je isključivo za mašine iz CNH grupacije i koje imaju Intelli IV, AFS 700 ili S-TECH monitore. Isti monitor sa različitim brendom ( New Holland, Case IH, Steyr). Što dalje znači mnogo para za mašinu koja radi daleko manje dana od traktora.
Ako pročitaš moj post posle citiranog, videćeš šta sam napisao.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Meni kombajn radi mnogo više dana od traktora. Odakle tebi ovi zaključci?Znači ne bi mogao na New Holand traktor?

Ovako izgledaju greške u setvi sa RTX signalom, tih 10-15cm. Inače EZ-steer sistem je u pitanju - motor na volanu.
30ff405398a68c284776ee1a85987ebd.jpg

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

@olalija
Eto ako je deklarisano odstupanje kod RTX signala maksimalno +-15cm, onda bi to bilo 6,70m da bude sigurno efektivnog zahvata.
Probaš ako slučajno negde ostavi smanjiš širinu radnog zahvata..
Ja nisam koristio RTX satelitski korekcioni signal, ali imam dosta iskustva sa home made navigacijom.

Koliko bi heder od 7 metara hvatao pšenice a da 100 % ništa ne ostane? Pšenice sejane ciklonom.
druže, ako je heder 7m a radiš sa RTX, u navigaciju ubaciš da ti skida 6,85m i da preklopi 15 cm pa si onda siguran da će ti skinuti sve. U tom smislu su pisali da nije potrebno ulagati u RTK ako ćeš koristiti SAMO za kombajn. U svakom slučaju ništa ne ostaje nepokošeno

@olalija
Eto ako je deklarisano odstupanje kod RTX signala maksimalno +-15cm, onda bi to bilo 6,70m da bude sigurno efektivnog zahvata.
Probaš ako slučajno negde ostavi smanjiš širinu radnog zahvata..
Ja nisam koristio RTX satelitski korekcioni signal, ali imam dosta iskustva sa home made navigacijom.
Aha, to je onda beskorisno za male hedere jer bi procentualno bio ogroman gubitak...Onda nije ni za kombajn...Dogovorite se jel treba 15 ili 30 cm. Znate kako ide ono: Ko ne zna da objasni on u stvari...

Nazad
Vrh