Navigacija u poljoprivredi

Za operacije koje nisu preterano zahtevne što se tiče preciznosti poput rasturanja veštaka i prskanja pšenice to je zadovoljavajuća preciznost.
Podesi se malo manji zahvat od realnog, negde bude malo preklapanja, negde možda na tren malo omaši, ali je svakako mnogo bolje nego kada ne postoji nikakvo navodjenje a prska se pšenica, pogotovo sa većim zahvatima prskalice.
Ti ultra jeftini prijemnici svi koriste besplatni korekcioni signal koji dolazi sa evropskih SBAS satelita, a naziva se Egnos.
Taj sistem bez dodatnih metoda korigovanja je deklarisan na ispod metarsku (submeter) preciznost gledano u odnosu prolaz pored prolaza (pass to pass)
U praksi ona varira od 30cm do 50cm kada su vremenske prilike uobičajene.
Kakav god GNSS prijemnik koristili, deset puta skuplji i kvalitetniji, ako se koristi kao samostalan uredjaj samo uz EGNOS signal, ne postoji mogućnost da se postigne bolja preciznost. Rad može biti stabilniji, bez povremenih odstupanja, ali i sa kvalitetnijim antenama preciznost ostaje u tom ospegu.
Ja sam pre nekoliko godina pre nego što sam uradio RTK sistem eksperimentisao sa dve varijante koje rad baziraju na istom principu.
Prijemnici Holux M-215+ (MTK MT3333), i TopGNSS (UBX-M8030-KT).
Sa oba sam imao sličan rezultat.

Jedina prava i moguća varijanta za preciznost merenu u centimetrima jeste korišćenje kvalitetnijeg prijemnika i što je još važnije kvalitetne antene uz upotrebu kvalitetnog korekcionog signala bilo da dolazi od sopstvene bazne stanice ili nekog servisa koji se plaća sa interneta ili satelita.

Znači da bi se sa navigacijom mogle obavljati operacije koje zahtevaju visoku preciznost poput sejanja, potreban je RTK navigacioni sistem.

Kako god, vrlo je pohvalno za sitan novac sebi olakšati i pomoći uz upotrebu sopsvenog znanja.

Za otići i brečiti 10000 i kusur Eur, i posle svake godine izdvojiti još 300 Eur samo za korekcioni signal, ne treba veliko kefalo.

Dodatno oko 300e svake godine signal.
I ne daju djabe, nego džabe.... Ali i to zavisi od zemlje do zemlje, čak i do okruga/kantona...
Kako ti autopilot radi , vidim da koristis cereu , koliko se ja razumjem , imas preko motora ili imas proporcionalni ventil. Jer se agopen razlikuje od cerea u povratnoj vezi koja mora biti spojena sa upravljanjem (WAS). WAS je skracenica sensor koji mjeri skretanje upravljackih kotaca.

Poslednja izmena:
Kako ti autopilot radi , vidim da koristis cereu , koliko se ja razumjem , imas preko motora ili imas proporcionalni ventil. Jer se agopen razlikuje od cerea u povratnoj vezi koja mora biti spojena sa upravljanjem (WAS).
Radi solidno. Preko el. motora, nema cerea mogućnost preko orbitrola. Čitao sam oko ugradnje tog sistema, ali izadje skuplje, a mrsko mi da se petljam I oko toga. Bas kad završis napisi kako sve funkcioniše. Čiji si uzeo proporcionalni ventil? Neki kažu da nije baš bezbedno, zbog saobraćaja. Mada ako se isključi napajanje do ventila, ne bi smelo nista da se dogodi, zar ne?

Poslednja izmena:
Nisam uzimao proporcionalni ventil i to dodje oko 800E i vise , pa sam drugi orbitol radio kao servo proporcionalni , ali nisam ugradio u traktor.
Inace preko proporcionalnog ventila je preciznije upravljanje. Da vecinu to malo plasi da volan stoji a traktor skrece. Iskljucis napajanje i ventil je zatvoren , ne moze nista da napravi. Kod vecine super skupih traktora je vec ugradjen proporcionalni ventil, i ako nema autopilota ili gps.

Ma jeste taj sensor za zakretanje kotaca je tu najslabija karika jer ako nije to dobro uradjeno sa necim zakacis i otkines i gotovo sa autopilotom.
Koriste najjeftiniji senzor visine vozila ili visine svijetala i ako nije zasticen mislim da bi ga otkinula i stabljika suncokreta.
Sad na forumu koji koriste i cereu i agopengps kazu da zbog toga agopen jako brzo hvata pravac kad recimo vozac koriguje ili ulazi u red dok cerea ima vise oscilacija dok ne uhvati pravac.

AgOpenGPS ima mogućnost autopilota preko orbitrola, ali izađe dosta skuplje i ne verujem da je bezbedno. U transportu, jedan kratak spoj i u kanalu si... Uz to, elektromotor se lako prebacuje na drugu mašinu. Ja sam napravio nosač za motor na sva tri traktora, a ove godine ću i na kombajn. Sva oprema se prebacuje za 15-20 min.
Šta god da koristite od softvera i opreme, ako nemate RTK džabe radite obeležavanje parcela jer nemate "ponovljivost" signala. Pošto nemate korekciju signala, sledeće godine kad dođete na parcelu njiva vam može biti i na metar od mape. Kao što kaže Druškan, Ubloxova antena, malo truda i dobićete RTK preciznost

@grabik jasno je meni da volan stoji, a točkovi se okreću, i preciznije je navođenje, ali baš sam čitao da mnogi spominju kao lošu stranu, što nije bezbedno, e sad **greška ga. Da, mora senzor za ugao zakretanja točkova, što mi je bolje nego preko enkodera da očitava položaj osnovine motora.

@zadrugar66 sta si ti kod tebe ubacio?

@Druškan

Lepo ti radi sistem, pohvale za instalaciju i preciznost.

Gde si smestio motor kad se ne vidi? Negde ispod instrument table ili? Kubota izgleda ima neku zgodnu poziciju koja je inače retkost..
Koji odnos prenosa koristiš za vezu motora sa volanom?
Koja vrednost "agresivnosti" volana je podešena u Cerea-i?

Ja sam davno krenuo sa ovom home made navigacijom kad su se tek pojavili prvi jednofrekventni Ublox prijemnici M8T koji su cena oko 70USD.
Za njih sam uzeo jednofrekventne Talysman antene zato što su mi stručniji govorili da ne uzimam kineske dvofrekventne pa ajde da ne budem pametniji.

Kada su se pojavili dvofrekventni F9P, meni bi sad trebale i dvofrekventne antene.
Za prelazak na dvofrekventni sistem prijemnici+antene sa carinom i porezom treba skoro 1000Eur, tako da sam ostao na jednofrekventnim koje koristim za djubrivo i prskanje.
Nisam nikad pokušavao sa setvom, vidim da to kod tebe sa dvofrekventim ide vrlo lepo.

AgOpenGPS ima mogućnost autopilota preko orbitrola, ali izađe dosta skuplje i ne verujem da je bezbedno. U transportu, jedan kratak spoj i u kanalu si... Uz to, elektromotor se lako prebacuje na drugu mašinu. Ja sam napravio nosač za motor na sva tri traktora, a ove godine ću i na kombajn. Sva oprema se prebacuje za 15-20 min.
Šta god da koristite od softvera i opreme, ako nemate RTK džabe radite obeležavanje parcela jer nemate "ponovljivost" signala. Pošto nemate korekciju signala, sledeće godine kad dođete na parcelu njiva vam može biti i na metar od mape. Kao što kaže Druškan, Ubloxova antena, malo truda i dobićete RTK preciznost
Koji motor koristis.

Jel mogu te "home made" auto pilot navigacije da rade sa ag15 antenom?

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Mene prošle godine zvali iz Agroglobe firme, to je zastupnik za New Holland u Srbiji, nudili mi na akciji autopilot za kombajn sa 2,5 cm preciznosti za 7000 e. Ima dečko radi za 4500 autopilot sa navigacijom isto 2,5 cm...
Nude niže cene jer nemaju nikakvu podršku. Za kombajn je dovoljan RTX signal.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

To naši lokvanski kombajneri ne bi koristili ,svakako ostavljaju przan hod da ne guše kombajn,samo se pitam kad će 6 redi adapter poterati u 5 vrsta.

A kakve veze ima što je to kombajn, tj zašto je dovoljan za njega ?
Raširiću malo.
Sistem za navigaciju, hidraulični ili sa elektromotorom, može da koristi 3 vrste korektivnog signala: Egnos (30-50 cm preciznosti), RTX (do 15 cm) i RTK (do 2,5 cm).
RTK je najprecizniji ali je i najskuplja oprema + plaća se godišnje pretplata oko 250e + internet na mesečnom nivou.
Koristi se za precizne radove.
Sledeći je RTX gde je oprema skoro upola jeftinija nego kod RTK ali se signal plaća oko 400 evra. Nema računa za internet.
Neki kornisnici ga takođe koriste za setvu, špartanje itd.
Greška do 15 cm na kombajnu je skoro zanemarljiva i bespotrebno je bacanje para ulaganjem u RTK.
Sve ovo važi ako se isključivo namenski kupuje oprema za navigaciju kombajna.
Ko ima navigaciju na traktoru ( sa elektromotorom), može kupiti dodatni set kablova za kombajn pa prebacivati.
Naravno, pričamo o Trimblovoj navigaciji.

Raširiću malo.
Sistem za navigaciju, hidraulični ili sa elektromotorom, može da koristi 3 vrste korektivnog signala: Egnos (30-50 cm preciznosti), RTX (do 15 cm) i RTK (do 2,5 cm).
RTK je najprecizniji ali je i najskuplja oprema + plaća se godišnje pretplata oko 250e + internet na mesečnom nivou.
Koristi se za precizne radove.
Sledeći je RTX gde je oprema skoro upola jeftinija nego kod RTK ali se signal plaća oko 400 evra. Nema računa za internet.
Neki kornisnici ga takođe koriste za setvu, špartanje itd.
Greška do 15 cm na kombajnu je skoro zanemarljiva i bespotrebno je bacanje para ulaganjem u RTK.
Sve ovo važi ako se isključivo namenski kupuje oprema za navigaciju kombajna.
Ko ima navigaciju na traktoru ( sa elektromotorom), može kupiti dodatni set kablova za kombajn pa prebacivati.
Naravno, pričamo o Trimblovoj navigaciji.

Kako misliš zanemarljivo kad kombajn ostavi nepokošenu pšenicu? Posle 2 prohoda bi te zakopali na uvratinama sa sve navigacijom...

Nazad
Vrh