Navigacija u poljoprivredi

Znači ladno dođem u Ilince traktorom i navigacija mi pokaže da sam u Srbiji. Posle dve godine pokaže tačno da sam sa traktorom u evropi...Korisno kao da mi izraste treća bradavica...
Zavisi na koju stranu pomeri liniju. Možda i ostane u Srbiji.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Znači ladno dođem u Ilince traktorom i navigacija mi pokaže da sam u Srbiji. Posle dve godine pokaže tačno da sam sa traktorom u evropi...Korisno kao da mi izraste treća bradavica...
Ta low cost navigacija je pravljena za americke farmere da koriste za osnovnu i predsetvenu obradu , kad vuces iza sebe ogromne sirine nije bas jednostavno odrzavati ni jedan metar preklop , tako da im je ovo sigurno i usteda u vremenu a i u gorivu i sa 30cm preciznoscu.

Ta low cost navigacija je pravljena za americke farmere da koriste za osnovnu i predsetvenu obradu , kad vuces iza sebe ogromne sirine nije bas jednostavno odrzavati ni jedan metar preklop , tako da im je ovo sigurno i usteda u vremenu a i u gorivu i sa 30cm preciznoscu.
Jasno je to meni, nego se ja stalno nadam da ću za par stotina evra moći da dođem do navigacije kojom se može sejati. Onda se razočaram...

Mene prošle godine zvali iz Agroglobe firme, to je zastupnik za New Holland u Srbiji, nudili mi na akciji autopilot za kombajn sa 2,5 cm preciznosti za 7000 e. Ima dečko radi za 4500 autopilot sa navigacijom isto 2,5 cm...
Nisi odgovorio kakvu taj decko ugradjuje navigaciju , imas sliku.

Kalkulacija za recimo agopengps navigavciju.

Tablet koji moze da radi sa win10 vrlo pozeljno , znaci da se ne vuce kao prebijena macka 300E min polovni
treba 2 komada ardusimplegps , jedan za rover drugi za bazu, proizvode spanjolci , vec ga prodaje mouser
sa original ublox antenama sa porezom bez carina 500E
Ako se zeli bolje antene one zatvorene onda bi izaslo i 700E , bez carine i ostalog, uredjaji u L2 bandu , znaci ispod 2cm teoretska preciznost i 30km od baze
Treba kutije neke 25E
Kablovi i konektori 100E
Da bi pojednostavio konekciju baze na tvoj ruter , najbolje uzeti wifi plocicu koja se samo utakne u plocicu baze i koju programiras da se autonatski konektuje bezicno na tvoj ruter i odasilje podatke za RTK server 70E
Onda ti treba motoric sa nekim valjkom za volan , phidget bez elektronike 150E moze i jeftiniji ali nisu taj kvalitet
Treba za bazu plocica elektronskog ziroskopa oko 30E , ako imate bocne nagibe
Treba senzor za zakretanje tockova oko 50-100E
pretvarac sa 12 na 24 volta oko 30E
jos jedna plocica koja se kopca na plocu gps priojemnika bluetooth ili wifi zavisno 30-50E
ovo da bi mogao preko mobilnog primati korekciju rtk signala preko interneta , da ne moras kopcati telefon bezicna veza sa autopilotom
neka internet telefonska veza , nije zahtjevna i da koristis telefon i za telefoniranje itd.
plus softver na mobitelu za to , vecinom se placa oko 10E godisnje koristenje , moguce ima i besplatno
arduino nano plocica 5E
plocica ADC za senzor zakretanja tockova 5E
moguce jos neke sitnice
softver agopengps je besplatan

Treba znati nesto o elektronici i nesto malo o lemljenju. I sve to spojiti , takodje mehanicki montirati senzor na upravljacke tockove traktora ili kombajna. Montirati to sve u kutije.
Montirati motor na upravljac itd. Montirati antenu na traktor , drugu montirati na krov ili negdje gdje je slobodno nebo a da ima napajanje(moze i na baterije ali onda treba mjenjati ili puniti baterije) i da nije predaleko od rutera zbog wifi , ona je za bazu.
Te plocice za GPS su reda velicine 5x7cm da ne misli neko da je to nesto maticna ploca PC-a.
Proizvodjac daje garanciju na GPS plocice 2 godine, postoje i jeftiniji sistemi ali manje precizni ili su komplikovaniji za primjenu.
Treba snimiti u te plocice softver koji je vec pripremljen da jedna bude rover druga baza.
Programirati postojecim softverom arduino , sotver je besplatan.
Moze i ustede da se kopca baza preko usb kabla ili slicno na internet preko PC-a ako ga imate . 70E manje plus carina.

Ovo gore je neka kombinacija koju 90% radi kad pravi DIY AgOpenGPS varijantu.

Da zaokruzimo u najgorem slucaju sa carinama 2000E. Znaci djelovi u rinfuzi na gomili i materijal.
Tu mozda jos 100E za releje i plocice da moze da ukljucuje u autonavigaciji recimo do 12 sekcija prskalice , rasipace itd.

Poslednja izmena:
Ja bas ovo hteo pitati i ti napisao sve vec :).Ja racunao oko 3-4k eura maks.
Samo pitanje jedno,kazes elektronski ziroskop za bazu je potreban ,zbog bocnih nagiba.Jel si mislio mozda na traktor zbog nagiba ?.

Juče i danas malo guglao oko tog problema sa signalom. Elem, našao sam da su izbacili update za ez250 koji neće imati problem sa EGNOS signalom. Verzija 3.12. Te godine kada nije hteo da uhvati signal, zvao sam livonu i preko telefona su me uputili da u gps podešavanjima umesto EGNOS stavim NEKORIGOVANO. Kada sam to uradio onda je uhvatio signal i tako i radi. Medjutim, na nekom forumu sam pročitao da su još neki isto tako rešili problem ali da se prebacivanjem na NEKORIGOVANO dobija najobičnija navigacija i da je tu preciznost do 1,5 metar. E danas sam skinuo taj novi update i instalirao ga na 250-ku pa ćemo prvom prilikom videti da li radi na EGNOS-u....

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Gde si skinuo soft. I kako se radi update? Bas cu sutra videti verziju soft. Na mom uredjaju.

Sent from my S60 using Tapatalk

Gde si skinuo soft. I kako se radi update? Bas cu sutra videti verziju soft. Na mom uredjaju.

Sent from my S60 using Tapatalk
Guglao i našao. Prebaciš ga na usb i usb utakneš u ez-250 i sam krene instalaciju. Jedino što neće da prihvati svaki usb, ja imam 3-4 komada pa sam probao svaki i jedan je prihvatio. Ako ne nadješ na netu update javi da ti pošaljem fajl na mail...
Kod mene je bila verzija 3.00, a posle nje ima 3.05 pa 3.10 i ova 3.12...
Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Ja bas ovo hteo pitati i ti napisao sve vec :).Ja racunao oko 3-4k eura maks.
Samo pitanje jedno,kazes elektronski ziroskop za bazu je potreban ,zbog bocnih nagiba.Jel si mislio mozda na traktor zbog nagiba ?.
Da moja greska, treba neki od elektronskih ziroskopa za bocne nagibe , zbog korikcije putanje , za uzduzne nije bitno.
Inace sa njima je i najvise problema , nisu stabilni na duze staze ili imaju povremene probleme, navodno se pojavio jedan od jeftinijih koji i nema te probleme i radi dosta dobro. Pricamo o elektronskim plocicama 2x2cm , ne o gotovim uredjajima koji su onda puno skuplji , ali i oni imaju problema , ne mogu biti blizu metalnih povrsina , idealno na plasticni krov ili neki manji razmak unutar kabine.

Takodje postoji problem kad vozilo stoji dok ne krene , softver ima problem , ne zna kako je orjentisano , pa vrti ekran itd.

O tom update-u za trimble EZ 250, sam ja pisao pretprosle godine, čini mi se, a i link ima u temi. Nisam video nikakva poboljšanja u radu, tj u poredjenju kako je pre radila, ovo je drastično nepreciznije. Update datira od oktobra 2019. godine, i nije izašao nakon toga nijedan, niti će. Tako da Ogy ti si miran, tebi su u Livoni to uradili, ako si je slao kada si pisao cene oko tog sređivanja softvera kad ne nastao problem sa satelitima.

Aplikaciju Field navigator koristimo nepunu godinu i to za rasturanje đubriva i prskanje pšenice. Instalirali na novom Samsung tabletu (150 eur) i obavezno spoljna antena ( mi smo kupili kinesku sa kablom i usb priključkom putem Aliexpresa, a cena oko 25 eur plus ostali troskovi oko 20e). Trebalo je vremena da se ušaltamo, ali spram uloženog novca zadovoljni. Bez spoljne antene program radi ali dosta greši kod navođenja što znači neupotrebljiv.
Jel tablet ima android ili windovs?

Koristimo Samsung model SMT T290 a ima android sistem.
Evo link ka jednom članku o aplikaciji ( verovatno reklamni jer je isto iz Litvanije kao i autori aplikacije)

Da li neko koristi ili je probao aplikaciju AgriBus-NAVI? Mi smo odustali jer nam se zakucavala. Ima snimak na YOTUBE test AgriBus-NAVI i Trimble Ez Guide 250.

Jos jedno pitanje, da li znas da li ta antena sa Aliekspresa predvidjena samo za Samsung i Xaoim (tako nesto sam procitao na nekim od oglasa) ili moze i na ostale tablet-e?

Nije mi poznato, nisam video ta to navode... Kod izbora antene gledali smo koja ima usb priključak na kablu i da je cenovno pri vrhu u toj klasi (one skuplje i ozbiljnije nemaju usb već antenski priključak)

Da li neko koristi ili je probao aplikaciju AgriBus-NAVI? Mi smo odustali jer nam se zakucavala. Ima snimak na YOTUBE test AgriBus-NAVI i Trimble Ez Guide 250.

Ovo je moj snimak, i samo sam je tada isprobao i uporedio, čisto da vidim odstupanja, jer sam antenu pozajmio od drugara, zbog toga što je samo ta antena imala usb priključak. Tada je radila isto kao i trimble ez 250, podjednaka odstupanja, ali mi se aplikacija zapucala par puta tokom testiranja, ne znam kakvo je danas stanje. Takva antena se mogla kupiti u Italiji, ali nije bilo isplativo...

Druškane hvala na odgovoru, rešio si nas dileme. Kada smo prošle godine probali i mi smo imali isti problem.
Field navigator, koji koristimo od pre nepune godine, nije nam se (bar do sada) nijednom blokirao. Jedini problem koji smo imali je taj što ponekad u radu vrti sliku, ali na svu sreću gornje pokazivače (one koji pokazuju da li i koliko da ideš levo ili desno) ne rotira.

Nazad
Vrh