Navigacija u poljoprivredi

Više ni ne počinjem niti završam oranje bez pilota.
Nema više da se vraćam u rikverc ili prazan hod,sve se isplanira pre završetka,poslednja dva prohoda ostaje da se ode i vrati i na početak naravno pilotom i sve njive su ko paket.
Kod nas moraš izaći na početak jel sve njive se završavaju kanalom na kraju.
pa i kod mene 2/3 njiva s kanalom na drugom kraju pa opet isto isplaniram bez navigacije, zadnjih 5-10m širine do međe krećem 'planirati'...ak vidim da cu imati brazdu viška/manjka krecem lagano skraćivati u brazdi, zadnji krug kad dodem do kanala ili druge strane, tj ostane mi jos jedan prohod nazad...prvo tu odradim uvratine, i vracam se s pune 3brazde do međe..i na kraju još uvratine druge
nema praznog hoda nikad, niti vraćanja u rikverc (čak ni u njivi koja mi ide u S)...nema niti velikog gaženja oranog uz među kao sto je slucaj ak se odorava još 1-2brazde ak se ne 'planira'
bilo bi još lakše da je vario plug al dobro nema veze, i ovako se odradi posao bez praznih hodova i vraćanja u rikverc, samo malo mozak se ukljuci :)

p.s jedini problem je sto se susjedi uvijek pitaju kako ti uvijek imaš 3pune brazde do međe 😂

Hteo sam pre zetve psenice da uzmem navigaciju i za kombajn ali je sin rekao da je to luksuz i poslusao sam ga. U zetvi soje kada mi je nastradala ruka ipak sam ugradio da bi mogao i ja da ga vozim. Naravno najveci deo posla posle te povrede je odradio sin i priznao da je pogresio kada je rekao da je luksuz. Pre kupovine navigacije u ovoj sezoni smo imali ogromnih problema sa medjama jer nismo mogli da pronadjemo svoj prvi red posto je soja bila polegla. Bilo je situacija kada smo sa komsijom 15 minuta lutali po redovima i trazili cije je dokle.

Cici jel se ruka oporavila ili to i dalje traje?
Hmmmm. Zajebali su stvar trebali su odmah da me operisu. Ruka mi bila vezana pod uglom od 90 stepeni u laktu mesec ipo dana. Meni ruka funkcionise 100% ali ta tetiva ne moze da zaraste bez operacije i snaga bicepsa je 50%. Kada sam posle 6 nedelja isao na kontrolu u jednu privatnu bolnicu bio je drugi ortoped i pitao me zasto to nije odmah operisano? A predhodni je rekao da se to ne operise i da ce da zaraste i bice mi malkice slabija ta ruka. Sad imam zakazano kod "najveceg strucnjaka" kod nas za ovakve slucajeve i za nedelju dana idem kod njega. Videcemo sta ce da kaze, mozda je i kasno sada vec za operaciju, otkud znam.

Poslednja izmena:
Imas sve iste navigacije ili različite? Koliko dugo vam rade navigacije bez problema? Ja imam XCN1050 (trimble) sada joj je 5 godina i pocela je da mi brljavi na razne načine. Završili smo poslove pa cu verovatno sve komponente odneti na pregled i opravku.

Imas sve iste navigacije ili različite? Koliko dugo vam rade navigacije bez problema? Ja imam XCN1050 (trimble) sada joj je 5 godina i pocela je da mi brljavi na razne načine. Završili smo poslove pa cu verovatno sve komponente odneti na pregled i opravku.
2018 CFX 750 radi savrseno kao prvog dana
2019 GFX 750 crkava mi ekran i moram preko zime da nosim na promenu. Ne reaguje uvek na dodir ali sam uspeo da zavrsim bacanje djubriva sa njim.

2021 Pumina fabricka radi bez greske
2024 dva CHC sa kojima sam prezadovoljan za te pare. Usudicu se da "veoma tiho" kazem da mi se vise svidja od Trimblea a kosta 1/3

Hmmmm. Zajebali su stvar trebali su odmah da me operisu. Ruka mi bila vezana pod uglom od 90 stepeni u laktu mesec ipo dana. Meni ruka funkcionise 100% ali ta tetiva ne moze da zaraste bez operacije i snaga bicepsa je 50%. Kada sam posle 6 nedelja isao na kontrolu u jednu privatnu bolnicu bio je drugi ortoped i pitao me zasto to nije odmah operisano? A predhodni je rekao da se to ne operise i da ce da zaraste i bice mi malkice slabija ta ruka. Sad imam zakazano kod "najveceg strucnjaka" kod nas za ovakve slucajeve i za nedelju dana idem kod njega. Videcemo sta ce da kaze, mozda je i kasno sada vec za operaciju, otkud znam.
Znam za slicni slucaj gdje su mu pokrpali i poslije duzeg vremena ubacuju neka vlakna ili tako nesto .

2018 CFX 750 radi savrseno kao prvog dana
2019 GFX 750 crkava mi ekran i moram preko zime da nosim na promenu. Ne reaguje uvek na dodir ali sam uspeo da zavrsim bacanje djubriva sa njim.

2021 Pumina fabricka radi bez greske
2024 dva CHC sa kojima sam prezadovoljan za te pare. Usudicu se da "veoma tiho" kazem da mi se vise svidja od Trimblea a kosta 1/3
Kod mene je takodje poceo da brljavi ekran da ne reaguje bas uvek na dodir,nekad sama pusti padajuci meni a ja ne mogu da ga vratim nazad itd (pretpostavljam da treba ekran da se zameni)... Poceo je da mi izbacuje neke greske vezane za volan tako da cu i motor volana da im odnesem pa neka pregledaju sve.

Trenutno najjednostavnija navigacija za korišćenje je claasova. Prosto ne mogu da verujem kako je sve uprošćeno a radi savršeno....

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
Ne mogu da se setim da li sam te pitao ciji signal koristis? Znam par njih koji se zale na klasovu fabricku navigaciju.

Mora da se dobro podesi. Nekoliko njih me je zvalo, ovi iz almexa samo moj broj daju ko god ima problem sa navigacijom. Imao sam i ja dok nisu odradili kalibraciju orbitrola. Jedan drugar nema šta nije probao da uradi i nikako da je namesti da radi dobro. Na kraju su ustanovili da antena vidi samo 10-ak satelita. A kod mene je uvek preko 30. Zamenuli antenu i sad radi kao sat. Signal koristim isto od chc...

Mora da se dobro podesi. Nekoliko njih me je zvalo, ovi iz almexa samo moj broj daju ko god ima problem sa navigacijom. Imao sam i ja dok nisu odradili kalibraciju orbitrola. Jedan drugar nema šta nije probao da uradi i nikako da je namesti da radi dobro. Na kraju su ustanovili da antena vidi samo 10-ak satelita. A kod mene je uvek preko 30. Zamenuli antenu i sad radi kao sat. Signal koristim isto od chc...

Jel znas koja je cena bila same navigacije kad si kupovao?

Toliko košta i Raven, isto je na tvorničku pripremu stavljen, ima jako puno mogućnosti, sviđa mi se, jedino što prave sad svi te ogromne terminale, u Steyrovoj kabini desna strana zaboravljena totalno, ništa ne vidim...

Aaa nee. Baš je i slikano iz mesta vozača u visini glave. Desni retrovizor sam gurnuo napred tako da se sad taman vidi izmedju stuba i ekrana, baš kao na slici. Malo je je beno kad izlaziš na put pa treba da pogledaš levo-desno, onda se tu malo izvijaš gore-dole da bi video celu stranu... Navikne se brzo...

Eto, vi tu pišete da se ni dva geometra neslažu, i tvrdite da je navigacija preciznijanod njih...
Ajde da ponovim, geometar, plaća tri puta skuplji signal (hiljadarku, i OBAVEZNO geodetkom zavodu), ne bez veze, (hvata po tri bazne stanice odjednom i koriguje), plus, plaća baždarenje instrumenta svake godine još hiljadarku, i opet kada dolazi na parcelu, MORA po svakom paljenju instrumenta, da ga proveri i resetuje ako je potrebno na geodetskoj tački-kamenu, pa tek onda kreće da meri. E onda nema grešku veću od 6-12mm.
A ovo što vam mere ovako na divlje, može a nemora biti tačno, isto kao i sa navigcijom.
Da nebude da lupam, ovako mi je objasno geometar koji se ozbiljno bavi tim poslom.

Nazad
Vrh