Navigacija u poljoprivredi

Još davno sam pisao kako geometar po pravilu koristi GPS uređaj, i zašto se nemože baš hvatati zdravo za gotovo to što navigacija pokaže (u tih 20-30cm), ali niko nije pratio na času...

Kad se uzmu granice parcela npr od livone, od njih se dobije papir sa kojim možete da idete na sud sa komšijom da je to tačno. Znači Livona garantuje
Naravno da je ispravno i korišćeno

Ja sam nekoliko puta proveravao preciznost navigacije sa geometarskim merenjem. Preciznost je i vise nego dobra. Bukvalno u 5 cm, stim sto tockovi nisu isli bas po idealno ravnom.

U novom premeru se slaze, u starom ili konvertovanom iz starog u novi, moze livona i slicni da krivicno odgovaraju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zato i daju papir, očigledno nemaju problem sa tim da odgovaraju!
A ako neko to zna onda su to oni.
Ne reklamiram ih niti sam uzeo od njih granice

1,5ha od 10ha je 15%. Recimo spremač od 3m, 15% je 45cm. Teško da se baš toliko, i u baš svakom prohodu preklapa.

Možda su računali i dupliranje kad puštamo preko.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Значи нема више ни спремања без намигације? А шта кажу за орање хоће ли и у орању бити неопходна? 🤔

Zato i daju papir, očigledno nemaju problem sa tim da odgovaraju!
A ako neko to zna onda su to oni.
Ne reklamiram ih niti sam uzeo od njih granice
Problem je do katastra, da li je novi sistem merenja m2, ili je ostao stari na vat. Kad se preracuna vat u m2 moze da se desi greska ako se ne preracuna dobro i eto greske na terenu. Zavisi i kojim kordinatama se radi tj, sve ide u Dowskriger sistemu gde bi korofinate trebale da pocinju sa br7. A recimo kod nas kada dobijes iz katastra pocinju na br5. Provereno znam da nas katastar nije digitalizovan, i da su jis uvek merne jedinice vati, koji se posle prebacuju u m2. Imao sam slucaj kod mene na njivi dva geometra mere greska je bila 1.5m nisu se slagale koordinate. Geometri kada mere retko koji proveri pocetnu tacku, to vam je staro kamenje odakle se ranije merilo, kod nas su jos austrougarski.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Sto se tice oranja. Uhvati te noc imas da zavrsis... posle sam i po danu do komsija zavrsavso sa navigacijom

Više ni ne počinjem niti završam oranje bez pilota.
Nema više da se vraćam u rikverc ili prazan hod,sve se isplanira pre završetka,poslednja dva prohoda ostaje da se ode i vrati i na početak naravno pilotom i sve njive su ko paket.
Kod nas moraš izaći na početak jel sve njive se završavaju kanalom na kraju.

Svakako je izuzetno korisna stvar.U devojci imam pilota, u teškašu trenutno ne a nadam se da će ga i on dobiti u neko dogledno vreme.

Trenutno najjednostavnija navigacija za korišćenje je claasova. Prosto ne mogu da verujem kako je sve uprošćeno a radi savršeno....

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Nazad
Vrh