Navigacija u poljoprivredi

Na androidu su , inace FJD nije kinez , zanimljivo moze se naci i na aliexpresu ali rijetko , prodaje ih FJD direktno, sve modele , za EU nema postarine ali uracunava porez.
Stvarno ne znam, kažem da sam to pročitao u jednom komentaru nekog klipa na YT. Sad vrtim film u nazad, al' izgleda da je počela da radi krečana u mozgu pa ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, nešto mi se javlja da sam video neki klip o navigaciji, možda baš na ovom forumu objavljen, da je prilikom paljenja navigacije prvo na momenat iskočio windows...

Jedna interesantnost iz mog atara. Dvojica komsija obojica sa navigacijama i koordinatama se zakacili oko medje. Radi se o nekoj maloj razlici u neslagadju tipa 10-15 cm. Jedan pozove juce geometra a drugi danas, raclicite geometre.

Evo rezultata:

zxKr9KG.jpeg

Jedan ima posejanu repicu a drugi gruberisano pored njega. Taj sa repicom tvrdi da je prvi red na 25 cm od medje a ovaj drugi da je skoro u medju usejao. Znaci nema stete ili ulaska jednog kod drugog nego se radi o PRINCIPU ili nemam pojma o cemu.

I ko je ovde lud?

Poslednja izmena:
Vrlo moguće je da je jedan zvao geometra sa gps a drugi sa optičkim uređajem. Sve mi se čini da postoje neka neslaganja unošenja podataka u bazu. Druga stvar, oko čega se spore a to je zadnji red-da li se neko zapitao da li postoji zanošenje mašine, da li su parametri za dimenzije traktora dobro unešeni i tako.. Imao sam sličan slučaj pošto komšija sa njivom koji je arendaš nije znao da ja radim neku sitnu parcelu od jednog suvasnika iz te njegove parcele pa smo morali da merimo ali svako svoje. Karovi između nas su po geometrima na 5-10cm razlike ali nismo baš toliki namćori da nam to pravi problem.

Ove godine sam prvi put radio sa navigacijom i nedovoljno dugo da bih joj pohvatao cake ali znam recimo da pri promeni nagiba traktora jako osciluje tačnost iako su parametri dimenzija unešeni kako treba.

Onda ne vrši svoju funkciju.Gledao sam dosta snimaka i recimo sve do jedna Kineska navigacija fiksira AB liniju tj.stoji nepomična tokom rada pa smatram da im u tom slučaju žiroskop miruje.Kod mene na AgOpen AB linija ne miruje nikad sem ako je baš idealno ravna podloga i kabina se ne ljulja što je nemoguće ostvariti.

Mnogo sto sta utice na preciznost RTK navigacije, ali to je u praksi sasvim ne bitno.
Do juce smo sejali nodetkama i hvatali pravac kako je ko znao, a danas su bitna 2,5 cm. Ma hajte molim vas. Vise se radi o nekulturi, nepostovanje, nenarodu.
Jos jednom ponavljam da svi oni koji imaju FJD navigaciju izvrse "apdejt" tako sto ce se obariti svom prodavcu.
Ja imam izuzetno pozitivna iskustva sa firmom Agrostandard plus iz NS. Sa drugom firmom koja zastupa FJD nemam najbolja iskustva.
Znam da Milan N. nevoljno se prihvata da resi probleme kupaca iz konkurentske firme, al resava.
Kad "otkljucate" sve mogucnosti FJD navigacije tek onda mozemo pricati o navigacijama.
Naravno morate malo i ukljuciti mozdane vijuge jer jos uvek navigacije nefunkcionisu kao prekidac svetla u dnevnoj sobi.

Jedna interesantnost iz mog atara. Dvojica komsija obojica sa navigacijama i koordinatama se zakacili oko medje. Radi se o nekoj maloj razlici u neslagadju tipa 10-15 cm. Jedan pozove juce geometra a drugi danas, raclicite geometre.

Evo rezultata:

zxKr9KG.jpeg

Jedan ima posejanu repicu a drugi gruberisano pored njega. Taj sa repicom tvrdi da je prvi red na 25 cm od medje a ovaj drugi da je skoro u medju usejao. Znaci nema stete ili ulaska jednog kod drugog nego se radi o PRINCIPU ili nemam pojma o cemu.

I ko je ovde lud?
Otisli smo mi u 3 lepe.
imali smo slicnu situaciju,mislio je medjas da smo u dilu sa geometrom-i ne priznaje medju. izvede"svog"geometra,onaj lupi medju 5-10 cm pored.sad je zadovoljan izgleda.

Nazad
Vrh