Navigacija u poljoprivredi

Aj nas onda nauči kako da pomerimo AB liniju pa da se sledeći put vratimo na vratimo na 0 tj katastarski među!
Ne bih sad da dužim mislim da Zektor ima CHCN sa starim softverom koji radi identično ko FJ ,mislim isto tako loše.

Aj nas onda nauči kako da pomerimo AB liniju pa da se sledeći put vratimo na vratimo na 0 tj katastarski među!
Ne bih sad da dužim mislim da Zektor ima CHCN sa starim softverom koji radi identično ko FJ ,mislim isto tako loše.
Ne razumjem zasto bi prva AB linija isla po katastarskoj medji , ako je zadana radna sirina recimo 450cm ,i simetricna , softver automatski iscrtava prvu AB liniju od odabrane medje na 1/2 radne sirine , odnosno od katastarske medje 225cm , slijedeca AB linija je pomaknuta 450cm i tako do slijedece medje gdje je ostatak. Ako je oznaceno da je suprotna medja prva onda ako se ulazi u zadnju AB liniju ne mora da poklopi do medje , ali uvijek se pocinje od prve AB linije koja je na pola 1/2 radne sirine od medje.

Ako napravis AB linije za lijevu i desnu stranu medje onda ih mozes mjenjati ali onda na spoju postoji preklapanje , jedino ako je parcela idealna da je sirina parcele djeljiva bez ostatka sa radnom sirinom.

Jednostavno softver je tako napravljen,prva AB je na katastarskoj međi,manuelno se pomeraš zavisno od mašine.
FJ nema opciju da te vrati na 0 tj na među,bar ove što su mene dostupne nisam video i ljudi imaju problem ako se pomere neku širinu pa dođu sledeći put vide među i vide AB liniju ali je znaju koliko su pomereni.Recimo ako si bio sejačicom zapamtio si da si 2,1 od međe a šta ako si zbog nekog razloga pomerio još17 cm(npr)recimo komšija ostavio veliki razor pa da ne gubiš red sigurno nećeš zapamtiti.
Onda dolaziš u sitauciju da ne znaš koliko si udaljen od međe.
Pričamo o ovim kineskim dostupnijim autopilotima.
Ne znam kako je to rešeno na Trimble ili nekoj drugoj ,JD,Klasovoj,Kubitinoj...ili što kolege prave sami.
Prosto poredimo ove skoro svima dostupne koje su najzastupljenije kod nas.
CHCN je isto tako radio prošle g ali ove sezone je drugi softver gde su te stvari rešene,užeš na liniji i vidiš koliki si pomeren(offset) 2,27 u prošlom primeru i anuliraš.
Ovde očigledno većina nije imala kontakt sa obe i jedni druge ne razumeju pa im se čini da je ona druga komplikovana.

A ček, zar ne postoji mogućnost iscrtavanja granice, kao okvir parcele se napravi. Tebe koliko razumem unešene su ti koordinate međa/granica ali nisu ucrtali granice. Ili fjd nema tu mogućnost?

Ne, pogrešno si razumeo.
Imam konture parcele vidljive ,uzmimo parcelu za primer pravilnog oblika koja se sastoji iz 4 AB linije tj četiri granice .Svaka međa je za sebna AB linija .
AB1,AB2,AB3,AB4. Kad uđeš da radiš vidiš celu parcelu i izaberš od koje strane krećeš i pomeraš se ,konture su ti uvek vidljivi ISTO je i na FJ samo što u situaciji kako sam gore opisao ti nekad ne znaš koliko si udaljen jednostavno nema opcija da vidiš da li si 200 ili 232 cm od međe.
Matiću i ovo je prosto ko pasulj ne treba ništa više za većin nas.Recimo za početak ne treba znanje engleskog.
Malo smo zatrpali raznim porukama i terminima pa je ispalo konfuzno,ko čita prvi put misliče da mu treba diploma ETF za rukovanje.
Imao sam kontakt sa obe zato kaćem da je CHCN prostiji i sa više opcija od FJ.Ne pričam da bi hvali pošto je ja imam nego je baš praktična u odnosu na druge kineze.Imaju naši članovi onu DOKEN i ALI NAV.Pa samo često u kontaktu ne moće se porediti sa CHCN što se tiče lakoće rada.
Uzmimo u obzir da večina preko 50 g jedva barata i androidom.

Zar ne možeš ovde objasniti kolegam tako neku prostu stvar kao što je vraćanje linije na 0?
Kod nas je digitalizovan,ima par komada i svi imaju isti problem .
Ja sam voljan da im pomognem ali ne znam kako.Eto molim te za pomoć al nismo u mogućnosti da dođemo kod tebe.

Snimicu jedan video i pokazacu. Da ne bi pisao i objasnjavao lakse ce biti kad se sve vidi.
Ako ne danas onda, onda u narednih 2-3 dana.
Sve je vrlo prosto i jednostavno.
Ako nemate "apdejt" softvera, trazite od prodavca. On se odradi vrlo lako i brzo.

FJ sad ispadne i najpovoljniji od tih brendiranih Kineza.
CHC je 5500e i nemas signal i parcele gratis.
FJ za 5000e daje signal na 5 godina gratis, unosenje parcela ....
Pricam o prvim cenama bez PDVa.

Ja imam Efix kompletan autopilot neotpakovan koji ću najverovatnije prodavati. Ne znam kakav je, al pošto sam ga dobio nisam puno pitao... :) Pretpostavljam da je isti ko i svi ostali kinezi... Dobio sam ga za Dajca ali ne bih da ga ugrađujem jer imam fabričku pripremu u traktoru i hoću nju da iskoristim. Ukoliko daner uspe da se nakači na ovu pripremu fabričku Efix ide na doboš...

Svaki uredjaj drugačije radi,kad čovek nauči da koristi navigaciju koju poseduje,posle svaki drugi mu komplikovano.I vidim da zbog toga dolazi ovde do nesporazuma koji je bolji koji je lošiji.Ja imam CHC,drugar ima fjd.Radio sam sa njegovim traktorom nešto malo,kod njega kad zadaš širinu zahvata mašine on sam pomera liniju od međe koliko treba(ali prvi put kad je na parceli)sledeći put kad dodje onda te koordinate briše i tako mu se nulira AB linija na međi(to jest vodilja da preklapa graničnu liniju)kod chc to je 3 klika i nulirao si.Nisam registrovan na youtubu inače postavio bi video,danas baš idem da prskam.

Paor je u pravu u vezi abdejta. Zato svi imamo razlicita iskustva. Meni je ovo treci abdejt i treci put radi drugacije ali opet ima propusta. Pisem za Fj dinamic. Menjaju kinezi svaki dan po nesto ali ne rade svi abdejt pa u tome nastaje problem. Prvu navigaciju kad sam ubacio bio je stari abdejt to je sluzilo samo za pravu liniju i nista drugo. Sad je vec malo bolje ali opet to nije to. Sa kordinatama je extra ali mi nemamo digitalizovan katastar i tu nastaje problem.

Brate mili, sad ni navigacija vise nije navigacija ako ne mozes da promenis liniju u jednom kliku nego mora u 3.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Na Pumi Teslina, a na Arionu FJD AT2.
Onaj ko je zinteresovan da vidi sta sve pruza FJD AT2 nek slobodno dodje.
Ovde se pise svasta i uglavnom ljudi nemaju pojma, al pisu.
Jos ako vam katastar digitalizovan, samo je nebo granica 🙃
Ako se ne varam, Teslina je sa Cerea softverom, a ove kineske su zasnovane na AG openu (nisam siguran, mislim da sam na nekom komentaru na nekom YT klipu to pročitao). Kako ih upoređuješ, mislim na korišćenje a ne na samu fizičku izvedbu? Koja je bolja, lakša za korišćenje, ima bolje opcije itd. , tj tvoje mišljenje, npr. koju bi pre uzeo da ti sad treba još jedna?

Nazad
Vrh