Navigacija u poljoprivredi

Intetesantno da je meni na srpskom a tu reč "offset" nisu preveli
,pa ostala u narodnom jeziku.
Na CHCN u nikad ne vraća ostaješ pomeren iz prethodnoh puta.
Moraš sam manuelno na "offset" da se vratiš na 0.
Koliko sam vide na FJ nema nikakva opcija za vraćanje na 0 nego se ručno vraćaš dok se ne poklope linije vodilje i međe.
Meni bi iskreno odgovaralo da kad dođem na parcelu da je nulirano da nije zapamtio gde sam bio.

Na chc pamti svaku ab koliko si pomerio levo ili desno. Ono sto ne pise na glavnom ekranu je taj pomak koliko iznosi nego tek kad udjes unutar parcele u meniju vidis to.
@talianu
Bitno mi je da znam gde sam jer sve radim sa navigacijom. Svaku njivu znam u centimetar i bacanje vestaka radim nekada sa 10.12m nekada sa 10.50m nekada sa 11m. Traktor ima 2 brzine kardana i onda obrtajima kardana, brzinom kretanja traktora i obrtajima motora regulisem bacanje vestaka npr.
Sto implicira da se nekada pomeram 5.06m nekada 5.5m od pocetne AB.

Sve parcele su mi iz katastra unete i nema greske, tj ima na par njiva (komsije tvrde svoje) gde ljudi su polupsihicki bolesnici i nemam zivaca se isterivati. Alalim 10-15-20cm i gas.

Slicno je i na huida, samo sto ne menjas na jedan klik ab liniju nego mora 3 klika, da otvoris meni sa linijama, da izaberes i da potvrdis na zeleno dugme. Inace, ja isto radim po 5 sejalica od 3m u krug, a u trecoj ostavljam tragove. Pa kad pocinjem ab liniju pomerim za 7.5m, tako da treca sejalica sa tragovima bude 0, i onda mi je lakse da pamtim svaku 5, 10, 15 za tragove. Mada desi se i tako da zaboravim pa ukljucim na pola njive.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Nije mi problem nulirati,svakako to uvek radim usput dok idem od jedne parcele do druge,usput sve spremim i kad dodjem sve stoji spremno.A za stalne tragove sa žitnom sejalicom,sa auto pilotom naj lakše odraditi.Prvo poseješ prohode gde ostavljaš tragove,a posle seješ ostatak.

Meni se sviđa na Sveaverken što prve AB linije mogu uvek ostati na granici parcele a kad se pomeriš to se upisuje kao nova AB linija kojoj možeš dodati i ime pa se tako nemoraš uvek pomerati za iste radnje recimo sledeće godine. Ili ih posle obavljenog posla izbrišeš ali prve po međi uvek ostaju.

Nazad
Vrh