Navigacija u poljoprivredi

um982?
Nisam koristio ali citam da se pregrevaju.

F9P i da te ne boli glava.
Veca podrska itd itd.

Sent from my Mate 50 Pro
Hvala na trudu !
Da mislio sam na njega ili um980 pa čak po onome što vidim i um960 je pandam F9p
Gledam karakteristike paralelno 80 i 82 pa ne vidim baš neku razliku sem antena.
Možeš li me uputiti na forum gde si našao o njima?

FJD komplikovana?
Po mom misljennu i iskustvu izuzetno je jednostavna za upotrebu. Nudi niz mogucnosti koje nudi samo jos Trimble.
Radi bez greske, izuzetno precizno. Nadogradnje su ucestale...

Šta konkretno nudi ko i Trimble?
Mene čudi da ne može da vrati ofset na nulu.
Ako recimo seješ u krug ne možeš na dugme biti na levoj pa desnoj međi...
Bar ova što sam ja koristio proletos nije imala takav softver.
Meni lično bar što sam video kod obe lekše i praktičnije CHC.
Kvlitet,pouzdanost isti.Lepši intetfejs na FJ,cena sada u korist FJ.
Podrška ažuriranje zavisi od koga nabavip i sa kim sarađuješ.

pomeriš se recimo u pripremi 2,57 m od međe,dođeš posle sejalicom i treba da se pomeriš 2,1m ,upališ pilot vidiš vodilju da je pomerena al ne znaš koliko,pogledaš ofset i piše da je 2,57 vratiš ga na 0 ili jednostavno vratiš na desno 47cm.
Imaš ikonicu koja te na dodir prebaci na vodilju koju joj zadaš. Imaš uglavnom na pravilnim parcelama 4 međe tj 4 AB vodilje na dodir menjaš koju hoćeš. Meni je recimo lakše sad da sejem neke parcele u krug npr približno 3 kj +- ,tu je oko 3 prolaza prskalicom 15 m, ili rasturivač podešen na 15 m udarim u krug ,3 ći prohod ostavim stalne tragove posle njega još dva prohoda da imam pun zahvat prskalice.Tih srednjih 4-5-6 prohoda sejačicom zavisi koliko treba tako ih namestim da završim njivu u sredini zbog okretanja itd.
Svako ima neki svoj sistem rada i neka pravila kako radi u to ne ulazim kome kako više odgovara.
Tu dolazi do izraćaja ta opcija prebacivanja međe,ja je baš puno koristim.
Napraviću snimak kad budem napolju da bude jasnije.

Da dodam nama se svaka duž završi kanalom pa nam je okretanje u njivi obavezno,nema izlaska na liniju kao mnogi pa tako imam najmanje gaženja.Inače ja sam jedan od retkih u selu koji je sa setve u krug prešao pre 10 ak g na sejanje u stranu i rad zato što me izuzetno nervirale one brlje na sredini njive,preklapanje,špicevi i čuda. Pošto nam je atar komasiran i prilično je dobro urađen sa dolaskom navigacija ispostavilo se da smo sami napravili mnogo grešaka pa smo imali razne špiceve i čuda.
Uglavnom sada se uklapa leva i desna međa bez problema,nema špiceva,eventualno neka parcela koja se naslanja na kanal ili neki put ali i to je minimalno preklapanje .

Na chc prebacivas medje na 1 klik. Imam svaku njivu 4 Ab linije koje sam nazvao po komsijama ili kako vec da znam odakle je ta medja.
Sejem po 1 prskalicu od svake menje i onda sredinu uklapam da imam sastave sve lepo.
Ono sto nema u chc a korisno bi bilo je da vidis koliko si pomerio medju stalno na ekranu (moras uci u podesavanja kako je sada softver). I bilo bi korisno da pise i zahvat masine na ekranu stalno.

U čemu je poenta da se pomeraš i stalno da gledaš koliko si od međe?
Valjda je bitno ta do međe da bude najbolje postavljena .
Ali nije ni to komplikovano samo stisneš na vodilju i vidi koliki je ofset.

A realno ni zahvat mašine ti ne igra ulogu kad ućeš sa sejalicom onda ne možeš stvariti tanjiraču iza sebe pa da menjaš zahvat.
To je malo rutina početnici pogreše par puta posle se navikneš prvo da gledaš parametre.

Ja imam chc.Imam mali milion parcela ubačeno.Kad dodjem do parcele sve granične linije nuliram,jer vrlo često i uvratine radim sa auto pilotom.kad nuliram izaberem na kojoj strani krećem sa radom,pomeram liniju zavisno od širine mašine,prodjem tu liniju do kraja,prelazim na drugu graničnu liniju,isto pomeram,prodjem i tu i ostajemna toj liniji i tako preskačem svaki drugi prohod i u povratku radim preskočene prohode.Na kraju završavam poslednji prohod kad dodjem do one prve linije,tu pomeram kako već odgovara.Na većoj parceli čak uključim da sam okreće na krajevima.

Nazad
Vrh