Navigacija u poljoprivredi

Sa Axosom sam sejao sa 420 tockovima a sa Arionom sejem sa 300 tockovima. Nikad necu imati takve redove kao nekada sa Axosom. To su redovi bili nacrtani sa lenjirom.

Preciznost navigacije jako puno zavisi i od mekanosti zemlje. Cim je meksa zemlja teze joj je da izvuce idealne redove.
Ja sam radio sa 16,9 i jednom spremljena njiva ,več nabijena malo od kiše i čini mi se da je bolje od komšije koji je radio sa 13,6 i dva puta spremljeno.

@Matić da li to ides na prikljuc u masinu pa onda protivtezaprikljucne masine i ukucas koliko gde treba da ide, levo desno ?
I imam pitanje prskam sa 15m da li uneti 15m tacno ili koji cm manje?

Послато са SM-A525F помоћу Тапатока

Ne, ide direktno u podešavanje antene, zaokruženo na slici.Prvo sam išao 20 u plus pa mi je razvlačilo sastave još više, nakon toga smanjivao i ništa.Onda sam išao u -20 i smanjivao dok se nije lepo izjednačilo.Na jednu stranu sastav mi je bio 90 a na drugu 55 cm!

@smilad nijedna navigacija neće držati dobro pravac ako ima svugde lufta, pa ni senzor na točku neće pomoći.
Ukoliko orbitrol ima lufta, on je direktno vezan za volan, a motor za njega, tako da enkoder očitava veći broj okretanja, za npr jedan krug, i on će prema tome i imati takvu reakciju. Takodje povećavanjem vrednosti D (na 0,4 i više) , to se kompenzuje, da ima više brzih pomeranja levo desno, ukoliko ima još negde lufta. Ukoliko se kod orbitrola primeti da dobija veći luft, mora se ponovo raditi kalibracija i unošenje odgovarajuce vrednosti za ppd(pasperidegree) , jer je ona direktno povezana za odnos volan-motor, ukoliko to nije dobro podešeno, motor neće dobro navoditi. Opet ponavljam, kod Ceree je najveći problem kontroler motora, pogledajte malo video klipove od ljudi koji koriste Roboteq MC. Mada ima i do softvera, jer kod 288 verzija sam isto imao problema sa sastavima, dok sa Cerea 300 toga nema, uvek isti sastav, mada i drugi motor je u pitanju
Ima i do toga dal je ziroskop dobro iskalibrisan.

Kod mene je u pitanju nov traktor. Sad ima 900+ sati, ali nema ni 1% bilo kakvog "lufta". Volan ide izuzetno lako, bas bas lako. Motoric neosti okretanje.

Realno gledano, sa tim motorom što imas ne možes očekivati da radi poput Trimle, jer su motori neuporedivi. Mozes upravljanje nesto popraviti Roboteq motornim kontrolerom, što napisah već iznad, i to je to, ili preći na Brushless motor, koji je kod Trimble-a.

City servo motor, na belorusu sa luftom od bar 30° na orbitrolu(kako ne znam sve novo) i luft u caurama klipa isto nov al eto ruska posla.

I jos orbitrol premali, 80cc pa ima 3 kruga motanja i sporije rade tockovi ali motor stize , imam i brushless motor i sa njim isto testirao .Ne vidim ja tu nikakvu razliku u radu. Niti je brushless brzi niti jaci... jedino je lepsi

Ali kad crkne city servo 30-50e a taj brushless 1000e i cekam ga 20-30 dana i jace
A ovo prvi otpad skinem i gas.

Brushless kad uzmete i novi treba podesiti jer ne znate u kom je modu dali je position ili speed mode.A to ne znam dal ce uspeti 0.1% poljoprivrednika tako da morate nekog naci.

A ovaj city dve zice povezete i gas...
df7cd40c4761b4b4bccea84475dae053.jpg

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Данер дај коју слику те твоје опреме и ако си већ писао не замери да опет коју напишеш шта користиш и где се све то може набавити

Pre dva dana prskali soju. Brojimo redove, a Agopen samo da potvrdi da se nismo zabrojali.
Pri polasku od kuce sve radilo ok (po pitanju RTK signala) a na njivi nestao (internet veza dobra). Probao da promenim stanicu ( imam dostupne 4 na udaljenosti manjoj od 20km) ali program uvek zablokira ulaskom u meni NTRIP ili javi IP adresa loša.
Inače i bez RTK signala dobro odradio da potvdi da smo u dobrom prohodu

Pre dva dana prskali soju. Brojimo redove, a Agopen samo da potvrdi da se nismo zabrojali.
Pri polasku od kuce sve radilo ok (po pitanju RTK signala) a na njivi nestao (internet veza dobra). Probao da promenim stanicu ( imam dostupne 4 na udaljenosti manjoj od 20km) ali program uvek zablokira ulaskom u meni NTRIP ili javi IP adresa loša.
Inače i bez RTK signala dobro odradio da potvdi da smo u dobrom prohodu
A sta se koristi kad RTK nije dostupan?

Nazad
Vrh