@Field Prvo proveriš da li traktor ide po istoj liniji u oba pravca. Time se proverava da li je antena tačno na sredini traktora, a ako nije onda se u podešavanjima upiše koliko je pomerena u stranu u odnosu na sredinu (simetralu) traktora da bi navigacija mogla to da ukalkuliše u proračun gde treba da te vodi. To mi je
@daner objasnio kako se radi, vrlo je prosto i lako se odradi. (ako treba objasniću)
Taj problem sa nejednakim međurednim razmakom je imao moj drugar koji je ovog proleća prvi put radio sa navigacijom, pa smo po Danerovom uputstvu našli da u podešavanjima treba upisati da je antena pomerena 3cm u jednu stranu (iako na izgled stoji tačno na sredini traktora), time je jedan deo problema bio rešen.
Drugi deo problema je simetričnost sejalice, tj. da li su same baterije simetrične u odnosu na simetralu sejalice. Npr. kod drugara se pokazalo da kad španerima utegnemo kupu tačno na sredinu traktora, sejalica pravi različlite međuredne razmake u jednom i drugom smeru. I ta pomerenost može da se upiše u navigaciju pa da navigacija to ukalkuliše prilikom navođenja, ali se pokazalo da je bolje samu sejalicu španerima navući da baterije budu simetrične u odnosu na traktor. Time je dobio jednake međuredne razmake u oba smera.
Postoji eventualno još jedan potencijalni razlog tih različitih međurednih razmaka, a to je ako nije tačno upisan stepen nagnutosti u odnosu na vodoravnu površinu. Npr. ako površina na kojoj traktor stoji nije strogo vodoravna a ti upišeš da je nagnutost traktora 0 stepeni, onda će on grešiti za ugao koji je razlika između stvanog ugla površine na kojoj stoji traktor i nula stepeni. A ako sam dobro izračunao, za visinu antene od 2,5m ugao nagiba od 1 stepen donosi pomerenost antene za preko 4cm (sin(1) x 250 ) . I to onda istovetno dovodi do različitih međurednih razmaka.