Navigacija u poljoprivredi

@milan11, da mi ne zameriš, ali ti kao da si tek krenuo u osnovnu školu, što se tiče navigacija, ima još puuuno da naučiš ,da bi napravio autopilot 😉.
Da je to baš tako jednostavno, svako bi sebi napravio autopilot.

Sto se znanja o ovoj temi tice nisam krenuo u osnovnu nego u predskolsko, mada umem da preskacem razrede.. Sto se autopilota tice msm da to nisam pominjao, simple navigacija bi mi bila dovoljna.
I sto se samo navigacije tice (bez autopilota), slazem se da nije bas tako jednostavno i da ne moze svako sebi da napravi al' jbga ja vrvt mogu, ako nista mogu da probam umesto da je platim par hiljada evra..
Nemam sta da zamerim sve se slazem ;)

Svi smo mi takve prirode, ako možemo nešto sami, što bi platilo, ali, treba se prvo preračunati, da li se isplati rizikovati, i zajebavati sa nečim, ako to možes za nešto malo više novca kupiti već gotovo, i da ne rizikuješ, i da te ne boli glava, i da bude već namontirano u kratkom roku...
Većinom je jeftinije platiti nešto skupo, a da ti odma radi posao, nego pametovati, a samo gubiš vreme.

Experimentisanje je skupo,skupa oprema, rizik, ali ne znas dali mozes dok ne pokusas.

Sve se moze , nije to nuklearna fisija , ali treba malo znanja o struji, mehanici i da posvetis tome jedno 50h da listas forume, gledas video snimke itd itd.
Generalno moras biti svestran.

Meni da je neko rekao da cu na oba traktora imati pilota i da cu sam napraviti pre dve god oterao bih ga u pm!

Ali eto ... isplatio se rizik.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Ja sam imao u planu da se upustim u rizik samogradnje navigacije naredne godine, ali s' obzirom koliko je usrana bila ova (finansijski) od toga nema ništa. Al' drago mi je kad vidim da je neko uspeo u tome kao da sam je ja napravio, zato Milane samo napred...

Skoro smo komentarisali ja i jedan distributer koji je od pre par godina na nasem trzistu sa da kazem "kineskim" čitaj jevtinim rtk navigacijama za traktore koje rade preko ntrip-a. Pita me, zasto kod nekih rade perfektno a na drugim lokacijama ljudi imaju problem u prekidu korekcionog signala pa čak čekaju na njivi i po pola sata da dobiju rtk korekciju a blizu su baznih stanica? Ntrip kako je "on the fly" , vrlo zgodan zbog svoje mobilnosti toliko je to i njegova mana kod nas u Srbiji. Najveći je problem internet, gde se dešava da ako želim da se prebacim sa jedne radne lokacije na drugu koja je recimo 7-8 km udaljena, moram da menjam sim karticu od drugog provajdera čija je bolja pokrivenost, e sad kod mene na mojim geodetskim instrumentima je to posao od par minuta, kako imam ubačenih više opcija od različitih srpskih gsm provajdera dok je to na nekim traktorskim navigacijama problematično iz razloga što mozda proizvodjač nije predvideo ili distributer mora da lično da izvrši promenu parametara u softveru. Sve češće se ljudi žale na mts, iz razloga sto danas radi sutra ne radi na istoj njivi, a mts izgleda pribegava varijanti da zakida na internetu kad su mu potrebni veci resursi na mobilnoj telefoniji ili jednostavno u tom trenutku preopterećena mreža.
@milan11 ne treba odustati, niko se nije naučen rodio. Poslovica kaze: ko ne zna a pita = glup, ko ne zna, a ne pita = glup doveka. Kompleksno je, nije bas sve mehanika i elektronika, treba truda i učenja.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Iskreno ja se igram godinu dana sa pilotom, ni u jednom momentu nisam ostao bez fix-a.

Drugar je podigao baze direktno na linux server-u i imamo svoje dve javne ip.
Imamo dve baze vezane optikom.
Jedan direktan link prema rumuniji jedan prema mts-u , gde god da se desi prekid druga baza radi.Sve je pod agregatom i upsevima.
I da se desi prekid na drugu stanicu se prebaci jednom klikom i teraj dalje ali eto nije jos ni jednom.
Mi ne kotistimo rtk2go jer zna sajt da pukne i ostanete bez fix-a.
Za ntrip je dovoljan protok 3kb/s , i da je katastrofa konekcija radice.

Tabletu dajem net sa hotspot-a sa mob.
I da taj net npr mts ne radi imam drugu karticu unutra yettel na koju se presaltam za 5 sekundi.
Navigacija i kad ostane bez intereta ide nekih 3-4 minuta i bez fixa tako da nemam prekid u radu.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Ovi moji sremci kad krenu ka planini, pre bi divlje svinče uhvatili nego fix na mts

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Ti znam da si profi, citao sam ranije neke postove ali brt ja znam o tome "sat vremena".
Da, prijemik sam zaboravio (gps modul) nekako sam mislio da to dodje sa antenom, sad ima smisla sto je sama antena jeftina..
RTK signal sam nazvao tako jer ga je Matic prethodno nazvao tako, u sustini nije ni bitno kako se zove vec cemu sluzi ali hvala na ispravci naucio sam nesto.. (y)

Opusteno, covek se uci na greskama.. Sve bi ja to skapirao sa manje ili vise muke, mnogo kompleksije stvari sam resavao ;)

To malo teze, ucim dosta brzo samo kad hocu :)

PS. Nemam problem da ispadnem glup kad nesto ne znam, rekoh na pocetku da se ne razumem, ali sve se to da resiti na laksi ili tezi nacin..
Ma opušteno naravno, u vreme interneta sve je lakše dostupno...

Ajde dajte ponudu i za nas amatere neku sa pristojnom cenom.Mi vec necemo sigurno sami pokusavati da sastavljamo ali bi bilo lepo kupiti od kolega koji su ulozili svoj trud.Moze i na pp.

Jesenas je imao u ponudi.Tu je Dragan u temi kao i Bačkonja, Dane, Tesla i kod svih može da se kupi samo ih treba kontaktirati.

Nazad
Vrh