Navigacija u poljoprivredi

Uzeo sam MGNSS jer već imam njihovu navigaciju i baznu stanicu pa će samo nadograditi pilota i ostalo.

AG je odlican program, ja sam prezadovoljan.
Gledaj da ti panda verziju urade jer mnogo bolje je resen lag izmedju gps-a i imu-a.

Ja sam sebi porucio jedan Tennsy 4.1 da testiram.Trebalo bi da stigne za koji dan.
Inace sad ugradjujem u Imt 549 , samo prvo servo moram ugraditi
Delove sve imam , samo jos da se ne lepe za prste

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Poslednja izmena:
Windows 10 i AgOpen.
panda verziju urade jer mnogo bolje je resen lag izmedju gps-a i imu-a.

U ovome da se snadje ni Šeldon Kuper a kamoli mi obicni Paori

Šeldon je izmišljen lik a ovo radi perfekcija plus ima more mogućih i nemogućih opcija u sklopu menija što retko ko može da ponudi.

Koju navigaciju preporucujete za nas sto se ne razumemo u iste, i koliko para to izadje sa montazom ?!
Generalno mi nije strana tehnologija, malo literature i istrazivanja i mogao bi to sve da skontam vise me prakticno interesuje koja se bolje pokazala.. Ili da prelistam 50ak stranica teme ?! 😐

Kao što sam vam i obećao, predstaviću vam zanimljivu autopilot navigaciju eSURVEJ koju sam ugradio na traktor CASE PUMA 155 i koju ću testirati u narednom periodu. Po mojim dosadašnjim saznanjima radi se o veoma jednostavnoj i efikasnoj navigaciji i nadam se da će se to potvrditi u u budućim probama i testovima u radu. Hvala što ste pogledali video, za još zanimljivog sadržaja lajkujte video,komentarišite i pretplatite se na moj kanal! Copyright © 2022. youtube.radoslav adamovic - All rights reserved.

Evo me nakon skoro sat vremena istrazivanja..

Ovaj AgOpenGPS je besplatan softver koliko vidim i samim tim moze ga bilo ko instalirati na bilo kom windows uredjaju.. Znaci za pocetak treba mi windows tablet i uz njega bi morala neka antena da dodje. Sad ne znam da li ovi kinezi lazu ili za manje od 50 dolara moze da se kupi GNSS antena koja hvata taj RTK signal ali ako to radi koliko toliko nije neka investicija.. To je valjda sve sto je potrebno da sama navigacija proradi, posle tu moze da se dodaje svasta nesto da se sredjuje osvetljenje i slicno ali ovo su neke main komponente za navigiranje.

Pored toga, vidim da postoje android aplikacije koje takodje rade navigaciju poljoprivrednih masina, s tim da neke koriste samo GPS signal koji dobija uredjaj a neke mogu da koriste signal eksternog uredjaja koji bi bio povezan bluetooth-om ili jos bolje kablom. To me sad zainteresovalo pa se razmisljam da za pocetak porucim samo antenu, prikacim je za stari Android tablet i probam tako da vidim koliko je to lose.. U sustini ako to bude gresilo 10-20 cm nikakav problem, za prskanje i razbacivanje djubriva mi bolje od toga i ne treba kako god okrenes sad ga preklapam po pola metra sigurno a nekad i vise "za svaki slucaj"..

Ne kapiram kako planiras samo antenu za tablet povezati
Glavno si zaboravio gps modul.
Sad googlaj ublox zed f9p.

RTK nije signal, nego korekcioni podatak.

Poslednja izmena:
Evo me nakon skoro sat vremena istrazivanja..

Ovaj AgOpenGPS je besplatan softver koliko vidim i samim tim moze ga bilo ko instalirati na bilo kom windows uredjaju.. Znaci za pocetak treba mi windows tablet i uz njega bi morala neka antena da dodje. Sad ne znam da li ovi kinezi lazu ili za manje od 50 dolara moze da se kupi GNSS antena koja hvata taj RTK signal ali ako to radi koliko toliko nije neka investicija.. To je valjda sve sto je potrebno da sama navigacija proradi, posle tu moze da se dodaje svasta nesto da se sredjuje osvetljenje i slicno ali ovo su neke main komponente za navigiranje.

Pored toga, vidim da postoje android aplikacije koje takodje rade navigaciju poljoprivrednih masina, s tim da neke koriste samo GPS signal koji dobija uredjaj a neke mogu da koriste signal eksternog uredjaja koji bi bio povezan bluetooth-om ili jos bolje kablom. To me sad zainteresovalo pa se razmisljam da za pocetak porucim samo antenu, prikacim je za stari Android tablet i probam tako da vidim koliko je to lose.. U sustini ako to bude gresilo 10-20 cm nikakav problem, za prskanje i razbacivanje djubriva mi bolje od toga i ne treba kako god okrenes sad ga preklapam po pola metra sigurno a nekad i vise "za svaki slucaj"..
Krenem da odgovorim pa odustanem, probaj ipak 😁

Ne kapiram kako planiras samo antenu za tablet povezati
Glavno si zaboravio gps modul.
Sad googlaj ublox zed f9p.

RTK nije signal, nego korekcioni podatak.
Ti znam da si profi, citao sam ranije neke postove ali brt ja znam o tome "sat vremena".
Da, prijemik sam zaboravio (gps modul) nekako sam mislio da to dodje sa antenom, sad ima smisla sto je sama antena jeftina..
RTK signal sam nazvao tako jer ga je Matic prethodno nazvao tako, u sustini nije ni bitno kako se zove vec cemu sluzi ali hvala na ispravci naucio sam nesto.. (y)
Krenem da odgovorim pa odustanem, probaj ipak 😁
Opusteno, covek se uci na greskama.. Sve bi ja to skapirao sa manje ili vise muke, mnogo kompleksije stvari sam resavao ;)

Odustao i milan

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka
To malo teze, ucim dosta brzo samo kad hocu :)

PS. Nemam problem da ispadnem glup kad nesto ne znam, rekoh na pocetku da se ne razumem, ali sve se to da resiti na laksi ili tezi nacin..

Signal ti je u principu frekvencija. FM, GSM, GPS, wifi 5G itd itd.

RTK je podatak o bazi koji se transportuje do rovera kroz neki signal u ovom slucaju mobilni net koji radi na 800-900mhz taj mobilni net je signal.
"Ne znam zasto sam vam ovo ispricao ali ne skodi"

Nazad
Vrh