Navigacija u poljoprivredi

Malo igranja preko zime
5936942e7261518199eaeadc19217341.jpg

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Jel ovo prepravka da ide direktno na orbitrol?Jel ima u ovom elektro servu i senzor ugla?

Ima senzor ugla , vidis taj kabal na sredini letve, ali to ne koristim.
Za senzor ugla sam uzeo potenciometar od visine farova od honde i ide direktno na tockove.
Ta puska volana ide umesto fabrickog stuba volana, bio mehanicki,ujedno i servo sad ugradjujem.
9c1160c7e55f0d08cac38a76c925cf3b.jpg

Mogao bi da zivimo u idealnom svetu i da ni jedan orbitrol i klip ne upustaju ni kapljicu ulja.
Ali posto to ne postoji ne moze, cak smo probali induktivnim senzorom da resetujemo svaki put enkoder kad tockovi dodju pravo da bi smanjili gresku, to je nekako i radilo ali posle nekog vremena masina ili teren zanose traktor i on caka uvek u istu stranu i kad to zanosenje stane greska se akumulira i onda zna da trzne volan pa smo odusgali od toga.
Senzor ugla na tocku je resio sve probleme.

Nema nista preciznije nego upravljati direktno preko proporcionalnog ventila , kad se usporedi ista elektronika ovo preko motora je sviranje k***.
Na forumu agopen je poljak pod nikom baraki tu razvio najjeftiniji proporcionalni ventil , prodaje , cijenu ne znam , normalno postoje danffosova rjesenja takodje i drugih ali za cijenu ne pitati:)

Mislim da je ovaj video od tog poljaka , imao i videa sa ruskim kirovcima , puno komplikovanije nego zapadnim traktorima ali sklonio sa yt.

Nema nista preciznije nego upravljati direktno preko proporcionalnog ventila , kad se usporedi ista elektronika ovo preko motora je sviranje k***.
Na forumu agopen je poljak pod nikom baraki tu razvio najjeftiniji proporcionalni ventil , prodaje , cijenu ne znam , normalno postoje danffosova rjesenja takodje i drugih ali za cijenu ne pitati:)

Mislim da je ovaj video od tog poljaka , imao i videa sa ruskim kirovcima , puno komplikovanije nego zapadnim traktorima ali sklonio sa yt.

Zašto je sviranje 🤔

Super je to, ali ja volim da mogu ja zaustaviti volan a ne kad nesto zaglupi da ide gde on hoce.
Stavim strujnu zastitu da iskace ako predje odredjen broj ampera, cim zadrzite volan rukama struja skoci i zastita gasi volan.

Svakako i za taj sistem treba senzor ugla na tocku.

Testirao sam ovu elektro letvu oko 6A trosi u pik-u kad krece iz mesta da mota orbitrol.

Nikad da ugrabim vremena da montiram.

Zašto je sviranje 🤔
Kolegi sam napisao program za dsPIC za pogon DCservo motora i elektroniku za CNC tokarski i glodalicu(motori nekoliko kw),pa sam imao nekih "eksperimenata" davno prije dangera sa postavljanjem DCservo motora na volan i to pogonjenog sa dsPIC koji je 20 puta brzi od arduina sa atmel mikrokontrolerom i ne pisan program indirektno preko arduinovih biblioteka.
Eksperiment sa maleckim jakasava dcservo motorom mozda 150W

A eksperiment sa autopilotom , direktno sam uzimao podatke sa usb porta i ftd cipa i i slao na dsPIC30F40xx mikrokontroler za pogon dc serva, zaobisao arduino.

Poslednja izmena:
Super je to, ali ja volim da mogu ja zaustaviti volan a ne kad nesto zaglupi da ide gde on hoce.
Stavim strujnu zastitu da iskace ako predje odredjen broj ampera, cim zadrzite volan rukama struja skoci i zastita gasi volan.

Svakako i za taj sistem treba senzor ugla na tocku.

Testirao sam ovu elektro letvu oko 6A trosi u pik-u kad krece iz mesta da mota orbitrol.

Nikad da ugrabim vremena da montiram.

I ja sam mislio da bebe donose rode ali jako davno , tako da ne znanje o necemu ne znaci da to tako i radi.

Ja sam pogonio dcservo koji je vukao preko 20A , pa ne pomaze puno.

Fizika je neumoljiva , postoje inercije , ma sta radio uvijek kasnis , treba vrijeme da se podaci obrade u GPS prijemniku pa onda dok stingu , znaci proslo vrijeme . mehanicko kasnjenje , masa volana , dok orbitrol pusti do cilindara itd. Pa korekcija sa kotaca preko pa .....

I sve mi to stize i da radi na 20km/h na glupom belorusu sa ne proporcionim klipom i drzi na 2-3 cm tako da je da ne kazem ne bitno.
Jos mi je usput mali orbitrol 80ccm pa treba 3 kruga motati od sredine do levo ili desno

Ja sad pravim verziju sa teensy 4.1 pogledaj specifikaciju plocice.

Onaj nano je igracka.

A ovaj motor moze da povuce i 60 A zavisi od opterecenja, dovoljno jak da mota tockove u mestu mehanicki.
Ima oko 120 obrtaja u minuti sto mi je sasvim dovoljno.

Da me interesuje takva verzija ubacio bih, ali totalno mi ne potrebno kad mi motor od 50eur zavrsava posao i stize sve.

Poslednja izmena:
Program je isti i za teensy i za nano , razlika je fakultativna:)
A sa istom elektronikom i pogonom preko proporcionalnog ventila dobio bi vecu preciznost , da ne preterujem ali zarez bi isao za jednu cifru ulijevo:)
Ali ono ista prica kao za kiselo grozdje , skupo.

Program je isti i za teensy i za nano , razlika je fakultativna:)
A sa istom elektronikom i pogonom preko proporcionalnog ventila dobio bi vecu preciznost , da ne preterujem ali zarez bi isao za jednu cifru ulijevo:)
Ali ono ista prica kao za kiselo grozdje , skupo.
Ja i dalje ne kapiram sta je problem 🤔 ako dobijemo i ovako dosta veliku preciznost?

Nazad
Vrh