To "kurabesanje" sa navigacijom i pomeranje medje po sopstvenom ćefu je najobičniji bezobrazluk.
Tako šta nema niko pravo, pa čak i da mu je navigacija besprekorno precizna.
Takvo ponašanje pokazuje isključivo praznine u glavama i koliko se malo zna, a ističe preterani ego i nadobudnost.
Jedini koji po zakonu može utvrditi graničnu liniju izmedju parcela je ovlašteni geometar sa licencom koji je uredno kupio podatke u kstastru i prijavio rad. Završena priča.
Tome moraju da prisustvuju oba komšije, da podpišu zapisnik čime daju saglasnost na merenje, i da se ukopaju granični kamenovi.
Inače ovo frljanje sa navigacijom nema ama baš nikakvu zakonsku snagu i može biti nezgodno za onog koji misli da može tako da postupa.
Kod navigacije jeste presudan kvalitet korekcionog signala, odnost preciznost kod odredjivanja koordinata bazne stanice, ali takodje može biti problem nepravilno postavljena antena na traktoru odnosno netačno podešen offset, kao i niz drugih kalibracija poput pogrešne širine radnog zahvata i slično..
Imao sam jesenas jednu takvu okolnost.
Ja na svim svojim parcelama imam ukopane medjne kamenove, nestandardnih dimenzija, sa ozbiljnom armaturom.
Naravno, sve to je uradjeno na osnovu preciznih i regularnih geonetarskih merenja.
Parcela gde se desio problem je izmerena pre više od 15-ak godina, menjaju se arendaši, i nikad nije bilo problema.
Ove jeseni prilikom oranja za pšenicu dotični, odnosno njegov vozač, mi je ušao u parcelu preko 1,5m na 500m dužine. Oranje obrtačem na kontra stranu i ostavio mi još i "rupu". Na sve to na jednom kraju izvalio u potpunosti - izvukao kamen 12x12x70 jako armiran koji nije pukao. Orano sa traktorom 300KS.
Kada sam video šta su napravili, zovem gazdu i kažem mu da dodje.
Nisu se nadali da je parcela merena i sa kamenovima.
Kaže po navigaciji je tako.
Ja onda iznesem sve ovo što sam ovde rekao pa je na kraju bilo po mome.
Odorem duplo da "vratim" zemlju, ali sad treba ponovo meriti tačku na tom jednom kraju.
Pomenem položaj antene, radni zahvat..
Kaže on pa nema navigacija antenu.
Toliko o podešenosti i preciznosti i znanju vezano za temu uopšte.