Naftaši u vašim njivama

Kod nas ima ko im je stao na put nomad-a sa traktorom i nije ga pustio na parcelu,ruski vozac je izasao,rukovao se snjim i okrenuo masinu.I vise mu nisu gazili parcelu !
 
Poslednja izmena od urednika:
:cool:...od zimus se motaju po mom kraju...prave štete, više iz bahatosti no iz potrebe....ne bi ti oni prošetali noge bože sačuvaj, strogo vozilima....

...zimus su mi upropastili prohod vibratorima u crvenoj detelini i ječmu...još se zaglavili u njivi sa ječmom, pa se čupali, napravili protivtenkovske rovove...

...mesec dana sam svaki dan zivkao u MZ kada će se pojaviti da prijavim štetu...danas će, sutraće...

....dođoše nekako, obračunaše štetu, yebalo mesečinu...

....čekajte ljudi, aj da razumem cenu deteline, aj da razumem cenu ječma, kažem da razumem mada ne razumem al ajde...al šta da radimo sa onim rovovima u njivi sa ječmom...a????..

...kažu, to ništa, nije to tako strašno !!!...

....šta nije strašno krvavu vam majku prevarantsku sad ću ovde da vas pobijem pa da kažem da nije strašno....

....kaže, zvaćemo policiju smirite se....

....ja ću da zovem policiju majku vam ...

...ajde kaže da se dogovorimo...računaše nešto, računaše....kažu el može toliko...kao dali su mi maximalne cene za upropaštene useve i priznali veću širinu tragova...

...e yebem li vam majku, mislim se, sad ste me zajebali i nikad više....nekaaa....

...ovih dana se opet motaju postavljaju kočiće, yebu ale....od sinoć su sa vibratorima u mom kraju....pratim ih sa osmatračnice....krenuli su prema mojim njivama....

....stanem na među...ide vibrator i stade....izađe ruski majstor da pita nešto, ja odmahujem rukom i pokazujem da ovde neće proći....

...zva on nekog motorolom, dođe jedan od onih što je bio zimus u MZ....kako me video tako me prepoznao i sve mu bilo jasno...

...pita, možemo li se dogovoriti ???....tccc....

....doviđenja prijatno...doviđenja prijatno....

...neke komšije su radile u blizini po svojim njivama, vidim gledaju i niš im nije jasno....

...malo pre dođe jedan od njih, sa njim sam najbolji, dobar čovek, kaže, ti im ne dade kroz njivu i livadu ??...nedadoh....a jel može to tako ???...kao što vidiš može....a jel to po pravu ???....jeste....ali oni su država ???....ne komšija, država smo ti i ja i komšija, a ne oni, ajmo na rakiju yebo naftaše....:cool:
 
Prije nego što se "seizmičko vozilo" kako se ovo čudo inače zove (ima Detroit Diesel motor od 400KS , teško je 27 tona, kompletan hidrostatički pogon svih svojih elemenata) prodje, prvo naidju ekipe koje postave kablove sa senzorima, to su oni mali kočići koje oni zakucavaju spojeni kablom. To su seizmički senzori i kabl koji ih spaja ide do kontrolnog vozila koje je obično neki terenski kamion troosovinac, u njemu se nalazi oprema za seizmička ispitivanja, snimanje signala i satelitska oprema kojom se rezultati snimanja šalju vlasniku.

Seizmičko vozilo (obično 4 komada, zavisno od konfiguracije tla) idu prateći kabl sa senzorima i na odredjenim tačkama koje su odredjene prezicnim GPS koordinatama se zaustavljaju, prislanjaju jedan uz drugi (zato im služe veliki gumeni odbojnici koje imaju sa prednje i zadnje strane), spuštaju hidraulični vibrator (to je onaj mehanizam sa velikom metalna ploča u sredini)kojim se oslanjaju na tlo i podižu se. Nakon što se tako oslone o tlo i jedni o druge (ne obavezno jedni o druge) uključuju vibratore koji šalju seizmičke talase od 4 do 5 kilometara u dubinu (zavisno od vrste tla, u tvrdjem tlu seizmički talasi se dublje pružaju). Seizmički talasi se odbijaju o različite slojeve tla i vraćaju se gore gdje ih hvataju senzori. Tako dobijeni rezultati, kada se posmatraju, daju dosta preciznu sliku, takoreći poprečni presjek tla to navedne dubine. Na osnovu njihove analize moguće je vrlo tačno odrediti šta se dole nalazi, koja vrsta kamena, tla. voda, ugalj, šljunak, nafta, gas...bilo šta.

Zanimljivo je da ljudi u kontrolnim kamionima nemaju pristup opisanim podacima - oni se odmah šalju vlasniku, npr. ako je snimanje vršio Gazprom, signal se odmah šalje njima putem satelitske veze. Informacije dobijene takvim snimanjima su jako vrijedne i drže se u strogoj tajnosti. Pogledajte samo koliko Hrvati naplaćuju običan pregled rezultata snimanja svog dijela dna Jadranskog mora.

Eto, tako to funkcioniše.
 
Ispituju sta se sve nalazi u zemlji, valjda do 10000m. pa kad zatreba znaju gde sta ima...u ataru idu ovakva 3kom. za redom i sva tri u isto vreme daju vibracije i preko sondi koje su postavljene na svakih 40m salju se podaci GPS u bazu gde se ocitava dal je to voda, gas, nafta i sve ostalo, ne znam dal otkrivaju skelete mamuta :)))
 
Krajnje su drski i bezobrazni,bez dva bensedina pre sastanka i dva bensedina posle sastanka ne vredi ici kod njih.
 
Dnevnik.rs:

Истраживања има, али производња пада



На нафтном пољу “Турија” у близини Србобрана последњих неколико дана, упозоравају мештани, појачана је експлоатација нафте и убрзано се припремају нове бушотине.





Нафтном поље “Турија” код Србобрана

Међутим, у Нафтној индустрији Србије тврде да обим производње нафте у нашој земљи заправо опада и то илуструју податком да је за првих девет месеци прошле године за један одсто мањи него у истом периоду 2013.
Није, иначе, на одмет рећи да је од половине прошле године цена нафте у паду, те да је и поред постепеног опоравка тржишта – јер последњих неколико недеља цена иде на више – она далеко нижа него у јуну прошле године, када је пад цене “црног злата” започео. Наиме, тада је барел “брента” коштао око 110 долара, у петак је коштао око 61 долар, а почетком ове године иста количина је била десетак долара јефтинија.
Ниску цену нафте на дужи рок могу да прате углавном само највећи произвођачи, а што се тиче наше земље, НИС је једини који се бави истраживањем и производњом нафте и гаса, као и геотермалне енергије.

У овој компанији наглашавају да већина њихових нафтних налазишта јесте на територији Србије, али да се ради и у региону, односно Босни и Херцеговини, Мађарској и Румунији, где се изводе истражни радови.
У сваком случају, од како је “Гаспромњефт” постао већински власник НИС-а значајно су порасла улагања у истраживање нафте и гаса. Из ове компаније кажу да је од 2009. до сада у истраживања нафтно-гасних резерви уложено више од 77 милијарди динара, а захваљујући томе у последњих шест година резерве нафте и гаса у Србији скоро да су удвостручене. У истом периоду, НИС је уплатио у буyет Србије више од 11 милијарди динара.

 
Kod nas sad naftaši idu po kućama i traže pristanak za prelaz onih teških kamiona preko njiva. Pravac kretanja im je istok-zapad, a meni većina njiva stoji sever-jug, tako da preko svake parcele treba poprečno da pređu dva ili tri puta. Moje okruženje uglavnom ne želi da im potpiše pristanak pa sam i ja hteo tako da postupim. Da li neko ima iskustva sa ne potpisivanjem pristanka, da li poštuju to ili ipak pređu gde su zamislili? I koliko duboko ostaju tragovi pod uslovom da bude suvo vreme, a koliko ako bude (letnje) kiše? Problem je što ne znam kad će to raditi, da li će u međuvremenu pasti neki pljusak i sl. Kombajner mi kaže da je to velik problem za kombajn pošto kombajn ne nailazi pod pravim uglom na trag pa onda kosa mora da se digne, kombajn uspori pa dođe do rastura i sl. - uglavnom šteta bude veća nego koliko je samo ugažen usev. Ponudili su i da njihov podrivač odmah podrije tragove, koliko to efikasno rade pošto čujem da to mora biti neka ektremna traktorčina a ne neki manji kakvih kod nas ima ako bih privatno platio podrivanje, kao i na koju dubinu podriju? Ima li neko iskustva sa ovim naftašima da mi kaže kako se ponaša zemlja narednih godina na mestu gaženja?
 
Kod nas nema naftasa, ali ima busaca. Rio Tinto istrazuje Jadarit i imaju trenutno dva podizvodjaca koji buse sa 6 masina. Za svaku njivu na kojoj buse placaju zakup, a nakon zavrsetka radova zemlju vracaju u prvobitno stanje.
Prosle jeseni bili su ti naftasi i radili neke vibrotestove. Ljudima sve placeno a zatim zemlja vracena u prvobitno stanje.
 
Ja sam im reko da mi izgaze sve njive,priznaju 22din. za kukuruz i 12 tona/ha.Za soju 4.4 tona/ha i računaju puta 45 din.:ppozdrav:
 
Prosle godine su gazili kod nas. Ove godine se svaka trasa prepoznaje. Psenica je na tom mestu niza za dvadesetak centimetra, a u kukuruzu trave koliko ti dusa pozeli. Toliko od mene. :thumbdown:

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Ja sam im reko da mi izgaze sve njive,priznaju 22din. za kukuruz i 12 tona/ha.Za soju 4.4 tona/ha i računaju puta 45 din.:ppozdrav:

Izgleda da je sistem slobodne pogodbe. Meni su danas rekli 10 t/ha kukuruza i 4 t/ha soje.

Ja im neću dati potpis, ne zbog cene izgaženog useva (jer je to relativno ok), već zbog tragova koje će ostaviti. Ja nisam vidovit da znam da će kod mene proći po suvom, šta ako rokne kakva dobra kiša - onda mogu da se slikam tu gde prođu te grdosije. Osim toga meni po svakoj njivi poprečno prelaze dva puta (na svakih 200m rastojanja između tragova (na jednoj njivi i tri prolaza), a iz iskustva od prošle godine kad je njivu gazio običan kamion da sondira zemljište za cevovod znam da tu nije sve jedno pripremiti zemljište, a da ne govorim o ovim grdosijama...

- - - - - - - - - -

Prosle godine su gazili kod nas. Ove godine se svaka trasa prepoznaje. Psenica je na tom mestu niza za dvadesetak centimetra, a u kukuruzu trave koliko ti dusa pozeli. Toliko od mene. :thumbdown:

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

U kom delu godine su gazili, tj. je l' bilo suvo ili mokro? Da li su ti posle podrivali te trase?
 
Ako budu takvi vremenski uslovi prilikom gaženja obećano je sa njihovim mašinama podrivanje i sređivanje tih tragova.
 
Ako budu takvi vremenski uslovi prilikom gaženja obećano je sa njihovim mašinama podrivanje i sređivanje tih tragova.

To obecanje zaboravite...to "podrivanje" ce u stvari biti samo mestimicno povrsinski prolaz do 15 cm podrivacem od 7 tela koji ni ne zahvata prohod tih masina,tako da sa svake strane podrivaca ostaje po pola gume celac.
 
Nazad
Vrh