Naftaši u vašim njivama

spasoje

Član
Učlanjen(a)
15 Mar 2010
Poruka
3.542
Lokacija
samac
Ostane malo i po sredini ali neznam kako ga obrati ako ne poravnaš kanale jer kad naidješ sa kombajnom i cimne levo pa desno sve će da ispadne iz adaptera.
 

NeLe001

Član
Učlanjen(a)
7 Dec 2011
Poruka
700
Lokacija
Београд
Ево пре пола сата прође тих 5 грдосија кроз моје село. Прошле године су били у суседном, па су прешли преко њиве девојкиног оца и погазили кукуруз. Није добио никакву одштету.
 

LACKOIGI

Član
Učlanjen(a)
15 Feb 2011
Poruka
534
Lokacija
Mihajlovo
Danas poboli kod mene neke njihove smešne zastavice po celoj dužini parcele i to križom - u šreh. Kako nisu ni na jednog komšiju(ekonomija) ni na drugog(ultra-bogati novopečeni paor, bivši gastarbajter), nego udri po sirotinji!::jako_besan::Sad još samo da vidim čime će da gazu da li samo džipovima ili, ne daj Bože, onim belim grdosijama.

Kikinđani kod koga se žalimo? U naftašku zgradu ili u opštimu ili...?

Ako samo onih 'stapica' ima onda idu samo sa dzipovima ali ako ima na stapicu neka crvena zastavica( kao kanap samo je siri) onda tamo idu sa belim grdosijama.
 

zico78

Član
Učlanjen(a)
12 Feb 2012
Poruka
600
Lokacija
samac
kod mene su samo stapici bili pa su sa grdosijama prolazili kad je bilo naj vise mekano posle kise
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
8.659
Lokacija
Srbobran
Ne radi se o naftašima, već o elektroprenosu, pa da ne bih otvarao bespotrebno novu temu, postaviću pitanje ovde.

Kroz moju parcelu prolaze dalekovodi, i danas je bio kvar na jednom i prilikom opravke su izgazili jedan deo kukuruza. Izgleda da je pao vod, pa su vukli žicu kroz njivu i pešice i džipom. Pored baš izgaženih kukuruza, ima dosta i polomljenih jer je bio jedar od kiše. Štetu ne znam kao da procenim, osim da otprilike izračunam broj izgaženih biljaka (99 redova x otprilike 15tak biljaka po redu + gde su se okrećali...).

Da li neko zna, imali uopšte smisla da idem kod njih i tražim nadoknadu štete, kao što to naftaši daju? Razumem da kvar mora odmah da se otkloni, i da nema dugog načina da to urade a da ne izgaze usev. Samo ne znam da li uopšte prizunaju štetu, ili smatraju da je to viša sila...
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
5.512
Lokacija
Vrsac
Pokusaj, idi tamo i zali se, i ponesi tvoju procenu troskova. Slicna situacija kod nas pre nekoliko godina, pogazili su dobru traku poreko svih njiva, valjda redovno odrzavanje dalekovoda , bandera, sta vec.
 

Krlemrle

Banned
Učlanjen(a)
7 Dec 2010
Poruka
1.490
Lokacija
Kikinda
Evo, da malo osvežimo i ovu temu. Otišao juče predveče ja sa ocem i sa mojim sinovima(u tri generacije) da vidimo kako stoji kukuruz, a kad ono ima šta da se vidi. Hvala Bogu da liči na nešto taj kukuruz i gde baš njega ti naftaši da tako pogeze, ali ako već moraju šta je - tu je. Razvukli su one njihove kablove i ovako to izgleda:Na poslednjoj slici se vidi nekoliko nasumično odabranih klipova u poređenju sa muškim(44) i ženskim(39) opankom - dakle sasvim prosečni klipovi i sasvim normalne veličine kakvih nema baš na svakoj njivi pod kukuruzom ove godine. Sad se bojim da ne pohrle Cigani u njega kako su im ovi sad još i "put" prokrčili "na izvolte" baš kroz sredinu parcele, blago u koso.
S druge strane teši me činjenica da su naftaši ostali na terenu i kada smo mi otišli, a to je bilo posle 19:00. Njihovo prisustvo komplikuje stvari lopovima jer ni jedan kriminalac, pa ni onaj poslednji secikesa ne voli da "radi" pred svedocima, a verujem i da naftaši čuvaju tu svoju opremu.

- - - - - - - - - -

Bio je otac danas kod poljočuvara da se raspita oko procedure za odštetni zahtev. Oni još nisu dobili potrebne obrasce i od njega su saznali da su naftaši već ušli u KO Kikinda. Da li može neko kod koga su ta ispitivanja već prošla i šteta isplaćena da nama koji ne znamo malo pojasni proceduru?
 

Krlemrle

Banned
Učlanjen(a)
7 Dec 2010
Poruka
1.490
Lokacija
Kikinda
Evo kako stvari stoje: Za Kikinđane šteta se prijavljuje naftašima direktno, tamo kod bele vile. Nikakvi poljočuvari i drugi posrednici. Danas je bila jedna fina gospođica da proceni štetu i istog dana u kasnijim popodnevnim satima su doneli mom ocu da potpiše zapisnik. Procedura je jednostavna, osoblje je prijatno i ljubazno i pošteno procenjuju štetu, a dobro reaguju na ljubaznost i poštenje i sa naše strane.
 

worm

Član
Učlanjen(a)
20 Apr 2010
Poruka
2.871
Lokacija
Банатско Карађорђево
A majku im sta su kod nas uradili ovih dana, to su kolotocine po 70 cm duboke, na nekim njivama je psenica ili detelina potpuno unistena od njihovog manevrisanja i okretanja sve raskopano strasno

- - - - - - - - - -

Danas obilazio i prizor je katastrofalan

Evo kako izgledaju atarski puteviOvde cak i nisu isli putem i ako je nasuto kamenom vec pored puta i kroz komsijinu detelinu, pola lanca su unistiliA onda smo stigli i do nasih njiva, kad me nije slogiralo

Najgore od svega je sto mi se na ovoj njivi i ukrtstaju marsrute na sred njive i gazice ponovo, na sred njive XEvo kako i na oranju izgleda

 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
5.512
Lokacija
Vrsac
Danas bio do Ns, vidim na neke njive pored puta zabodene drvene letvice u zemlju, a gornja polovina letvice ofarbana u crveno. Ima li ovo neke veze s naftasima?
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
5.512
Lokacija
Vrsac
Znaci prvo postavljaju te letvice, koje ove grdosije koriste kao markire, gde da idu?
 

worm

Član
Učlanjen(a)
20 Apr 2010
Poruka
2.871
Lokacija
Банатско Карађорђево
Prvo ti ugaze kad markiraju sa letvicama, pa onda gaze kad razvlace kablove i postavljaju sonde e onda tek dolaze kamioni sto prave vibracije i prave najvece sranje. Ovo je strasno ,a kako cemo ovo urediti ko zna. Samo znam da tuda nema sanse kombajn da prodje i da se do vrsidbe mora urediti al malo cemo drugu politiku sad. Ima da plate i uredjenje toga sto su napravili, a ne samo ostetu za gazenje na osnovu gubitka u rodu inace ce svasta biti
 

Krlemrle

Banned
Učlanjen(a)
7 Dec 2010
Poruka
1.490
Lokacija
Kikinda
Worm, prošao sam kroz tvoje selo prvog i četvrtog januara, ali je bila noć i kad sam išao i kad sam se vraćao pa nisam primetio da su naftaši tamo.
Kod mene su prošli letos pa malo imam pojma o temi i ne ide mi nešto san na oči noćas posle silnog pijančenja i prežderavanja danas popodne, a već sam došao pameti pa me neće mrzeti par reči o ovoj temi da napišem makar i u ovo doba.
I kod mene su letos napravili X na njivi, ali imao sam sreće k'o govana što je bilo suvo pa osim uništenja useva nije bilo nikakvih oštećenja sa dugoročnim posledicama. Čak ni pri oranju nisam osetio ta mesta kuda su gazili i tabali. Uredno isplaćuju štetu, realno procenjuju i vole kad je gazda smiren i konstruktivan sagovornik. Čak su mi platili štetu i za gaženje oranja(ljuštene strnjike). Naravno da je to bio manji iznos od onoga gde su gazili usev, ali čak su i to priznavali. Plaćali su čak i za neljuštena strništa, opet još manje iznose u odnosu na ljuštena.
Ako naprave ovakvu štetu kao kod tebe na slici, koliko sam ja čuo od ljudi koji su radili na tim ispitivanjima, trebalo bi to oni i da poprave posle njihovim buldožerom sa podrivačem. Ovo ne čine na svoju ruku nego gazda treba da zahteva od njih da o svom trošku podriju ili plate troškove podrivanja. Ne znam kako to ide kod vas konkretno, ali u Kikindi su mnogo bolje prošli oni koji su se dogovarali direktno sa njima, odnosno mimo mesne zajednice i poljočuvarske službe. Ovima što su išli preko mesne zajednice su štete isplaćivane mesecima nakon nastanka štetnog događaja, a nama su svega dva-tri dana nakon potpisivanja zapisnika.
Nemoj samo da se sekiraš, zdravlje čuvaj!
 

worm

Član
Učlanjen(a)
20 Apr 2010
Poruka
2.871
Lokacija
Банатско Карађорђево
Oni su stacionirani svi u Zitistu i onda odatle idu dalje po ostalim selima. Kod nas su tek poceli i ima jos dosta da pregaze. Sad treba da otvore njihove kancelarije za prijavu stete u mesnim zajednicama pa cemo videti sta ce biti
 
Vrh