Worm, prošao sam kroz tvoje selo prvog i četvrtog januara, ali je bila noć i kad sam išao i kad sam se vraćao pa nisam primetio da su naftaši tamo.
Kod mene su prošli letos pa malo imam pojma o temi i ne ide mi nešto san na oči noćas posle silnog pijančenja i prežderavanja danas popodne, a već sam došao pameti pa me neće mrzeti par reči o ovoj temi da napišem makar i u ovo doba.
I kod mene su letos napravili X na njivi, ali imao sam sreće k'o govana što je bilo suvo pa osim uništenja useva nije bilo nikakvih oštećenja sa dugoročnim posledicama. Čak ni pri oranju nisam osetio ta mesta kuda su gazili i tabali. Uredno isplaćuju štetu, realno procenjuju i vole kad je gazda smiren i konstruktivan sagovornik. Čak su mi platili štetu i za gaženje oranja(ljuštene strnjike). Naravno da je to bio manji iznos od onoga gde su gazili usev, ali čak su i to priznavali. Plaćali su čak i za neljuštena strništa, opet još manje iznose u odnosu na ljuštena.
Ako naprave ovakvu štetu kao kod tebe na slici, koliko sam ja čuo od ljudi koji su radili na tim ispitivanjima, trebalo bi to oni i da poprave posle njihovim buldožerom sa podrivačem. Ovo ne čine na svoju ruku nego gazda treba da zahteva od njih da o svom trošku podriju ili plate troškove podrivanja. Ne znam kako to ide kod vas konkretno, ali u Kikindi su mnogo bolje prošli oni koji su se dogovarali direktno sa njima, odnosno mimo mesne zajednice i poljočuvarske službe. Ovima što su išli preko mesne zajednice su štete isplaćivane mesecima nakon nastanka štetnog događaja, a nama su svega dva-tri dana nakon potpisivanja zapisnika.
Nemoj samo da se sekiraš, zdravlje čuvaj!