Naftaši u vašim njivama

U nasem selu opet su krenuli po kucama,traze saglasnost za ulazak u parcele.Hvale se kako im svako domacinstvo lake ruke da potpis(u sta cisto sumnjam) samo sam se ja nasao pametan pa necu da im potpisem. :
 
Kod prave neke stanice za gas na nekim parcelama i moraju da ograde 10 kvadrata ali treba da se kao potpise u mesnoj zajednici bez ikakve nadoknade kao pa to je samo 10 kvadrata nije nikakva steta,jedan cica mi se zalio da ga stalno zivkaju na telefon i napadaju kao morace da ustupi a on trazi da ga obestete sta ce od toga biti to niko nezna
 
Kod nas se ponovo vratili u jedan deo atara. Mada kod nas prvo gaze pa tek onda dolaze da srede za štetu jer im je opština rekla da gaze gde oće majku im .... :zli: Još nisu ni bili kod svakog od zimus a kamo li da su svima isplatili
 
Ni meni a ni vecini u selu nisu isplatili i ko zna kad ce!!! Ajde tu gde je gazeno, mozda se i sredi nesto, ali tu gde su lupali...tu je haos!
 
Ej, i kod mene bili, nismo potpisali. Hoce preko 5 parcela da nam gaze.... Nikako 3 su psenica, daj ljudi sacekajte mesec dana...
 
Bili naftasi sa onim njihovim vozilima i kod nas ali smo dobro prosli. Steta nije velika jer je bilo prilicno suvo kada su prolazili. Mozda su sa dzipovima napravili vecu stetu jer su se svuda vozikali bzvz. nego sa onim "zemljotres masinama".

2qa1rn7.jpg


gruberisano zemljiste:

33elzqd.jpg



Ovo je deo parcele koja se ne obradjuje zbog slatine. Ocekivao sam da ce se zaglaviti pa napraviti sr.nja kad se budu izvlacili ali su prosli bez komplikacija.

n4i1oi.jpg
 
Ja sam se danas vraćao iz NS, i reko aj da se vratim preko Vršca jer nikad nisam tuda prolazio (Sečanj- Vršac) i slučajno sam ušao direkt u Jermenovce. Pre dve godine muka me je zahvatila kad sam u proleće išao u atar, ali tek sad vidim da su se tek kod vas navozali preko atara. Na svako malo ulazili dijagonalno i stavljali one štapove kao na tvojoj prvoj slici. Kod nas su bar uzeli jednu duž i tako do šume. Samo što je na početku duži bio u putu puštali te zemljotres mašine, a do šume su stigli s one strane duži. Ali ovde kod vas ima dosta tih puteva, ne znam kako vam stoje njive, ali kao da su preko svake duži išli.
 
Isli preko svake moguce njive. Isli pravac sever-jug i trase ( putevi koje su pravili ) su bili na svakih 200 metara a stapovi gde su dolazile sonde su bili na 40 m. Sve parcele su sekli dijagonalno. Za psenicu ce da plate odstetu a za oranice su rekli da ce podrivati tragove kada se prosusi. Ako planiraju da podrivaju u martu aprilu ja cu traziti od njih da mi ne ulaze u njive jer ce samo da naprave jos vece sr. sa podrivacem jer ce zemlja da se isusi dokle bude ulazio podrivac.
 
Pa video sam, mislim video sam koliko sam mogao videti.
A čime ćeš da pređeš preko tih tragova, gruberom?
 
I kod nas sve ugaženo ,samo dva dana su imali lepo vreme pa su nastavili po onom kijametu. Danas bio na obračunu u mesnoj zajednici sa oko 1500m2 štete pokosio sam nešto preko 20000 dinara.Prvi novci ovogodišnjeg roda,kažu za 10 do 15 dana isplata.
 
Nisu naftasi ali gasadzije.Juce prosao vod gasovoda za kostolac pored mojih njiva.Napravili katastrofu od puta i dobrih 2/3m ugazili njivu u duzini od 300metara.
26457b5.jpg
mbhbt4.jpg
 
I kod mene na njivi su bili neki sa džipom i kamionom (narandžasti), ali najverovatnije nisu naftaši već je nešto drugo po sredi.

Kamion je neki običan, i u tovarnom delu ima bušilicu (kap npr. za bušenje bunara). Bušilica stoji položena na kamionu u transportu, a kad se namesti gde će da buši onda je hidraulika podigne i buši iza kamiona (slično kao oni džipovi što automatski uzimaju uzorke zemlje za analizu, ali veće). (To sam video dok su bušili kod komšije, ali iz daljine.) Bušili su na nekoliko mesta u njivi, isto i kod komšije preko puta lenije, i kako mi se čini kao da ispituju teren za neku trasu. E sad za čega bi mogla biti ta trasa - mogu samo da nagađam. Kod nas je u nekom planu da se pravi brana i akumulacija na reci Krivaji, a vodu bi trebalo dovesti iz kanala DTD putem crpne pumpe i cevovoda. Moguće je da zbog toga rade neka ispitivanja, ili je možda neki sasvim drugi razlog, npr. da uzorkuju zemljište za pravljenje pedološke karte (što takođe treba da se radi kod nas - mislim da institut to treba da uradi).

Raspitivao sam se malo, ali niko ne zna o čemu se radi. Jedan čovek koji živi na obližnjem salašu kaže da je razgovarao sa ljudima koji su to bušili, i kaže da su mu rekli da je to zbog tog cevovoda, ali i da će cevovod biti samo na jednom delu trase (od kanala do vrbaškog puta), a da će dalje do Krivaje biti kopan kanal. Ja u tu priču ne verujem, jer kao prvo nije logična, a i taj salašar nije baš preterano pouzdan...

Elem, bez obzira šta su radili bili su korektni. Kamion je ulazio sa lenije do mesta gde će bušiti rupu, pa je posle išao na drugu leniju i sa tog kraja opet ulazio u njivu (rekonstruisano po tragovima). Tako je ugazio samo koliko je morao, dok je džip išao preko cele njive, što nije problem jer se njegovi tragovi lako ponište setvospremačem, dok kamionske tragove treba proći nekoliko puta i opet se vidi gde je trag. Ako neko ima pojma o čemu se tu radi - baš bih voleo da znam...
 
Nazad
Vrh