Motorne testere

Recimo ja imam mač od 75cm, koji montiram na h365 kada treba nešto baš debelo da se preseče. Testeri nije baš sve jedno ali za taj rez-2 kada mač od 50 nemože da domaši, taj od 75cm odradi posao.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Pa i sa 50cm ,napravi se čep, sa obe strane se zaseče i drvo pada. Naravno, voditi računa da drvo ne 'ujede' mač. Za to koristim klinove. Nećete verovati da sam sa Villager VGS 30S sve to radio. Testera radi i dalje.

Poslednja izmena:
Ja na ms360 stavljam mač 50cm kada zatreba i sa oštrim lancem to radi dobar posao.
Imam i mač od 63cm, nisam ga probao sa njom, ali mislim da bi joj to bilo malo mnogo..
Za trupce od pola metra i više kod štila su preporučene ms440/441 , 460/461 ili čak 660/661.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Edge, prava lepotica, nek te dobro sluzi!!
Mi smo sa h61 i macem 43cm rusili po 80-90cm u precniku, ali to se desi jedno - dva debla u 5 god...
Volim velike testere, preko 70cm ali za nase sume nema potrebe.
Za preko nekih 70cm deblo je @mirosti ona tvoja milfara izmisljena

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Edge, prava lepotica, nek te dobro sluzi!!
Mi smo sa h61 i macem 43cm rusili po 80-90cm u precniku, ali to se desi jedno - dva debla u 5 god...
Volim velike testere, preko 70cm ali za nase sume nema potrebe.
Za preko nekih 70cm deblo je @mirosti ona tvoja milfara izmisljena

Milfara :ROFLMAO:

Odlucio se za ovu testeru kad sam jedan dan radio sa njom,presao sa druge testere od 65 kubika na nju sto ima 50...uplasio sam se kad sam gas dao-ubrzava kao nitro da si dao i super je izbalansirana\amortizovana.Tacno ceo dan da radis i da se ne umoris.Izgleda da su od 1 generacije svaki `labav sraf` zategli,citao komentare korisnika svi su pozitivni sto sa prvom generacijom izgleda nije bilo zbog nekih problema.Tacno kad izadje neka nova tehnologija treba vreme da se ispeglaju problemi sto vecinom svuda vazi.

Jaki su mi komentari tipa kad se pridruzi novi clan forumu `i da nesto naucim`,ja sam zaboravio i ono sto sam znao ovde😐

Gledam cenu za Husqvarna 372XP. Dakle, postoje dve verzije, XP i specijal. Ako se odlučim za 372, onda XP. Neću kupiti na kp-u, ali već i tamo, po slikama se vidi šta je original, šta kopija. Uzeću je u zvaničnoj prodavnici.
Sada čitam da je 562XP naprednija od 372XP, a cenovno su iste..?

Kopija vs Original

Poslednja izmena:
372 je stara, proverena i dokazana testera u ekstremnim uslovima rada.
Testere serije 5xx su novije generacije zapravo autotune modeli, znatno su brze, zivlje u drvetu, ugodnije za rad, malo lakse itd...
Sve u svemu ugodnije za rad ali i osetljivije na neodgovarajucu mesavinu, da ne kazem losu, na tup lanac, sve mora biti idealno i onda ce ona raditi bas kako treba.
Nemaju klasican karb koji se moze stelovati, sve je nastelovano i tako radi, kad stane ide u servis na dijagnostiku.
Ako si siguran da bi je odrzavao uredno i radio iskljucivo ostrim lancem, samo se odluci za model koji mislis da bi ti odgovarao
572 je na snizenju trenutno...

983f3d918201df744c7dfe1a54feee2b.jpg

Poslednja izmena:
Cela serija 3xx kod Husqvarne je odlična, zapravo, po meni, poslednja tog nivoa kvaliteta i pouzdanosti.Tehnologija napreduje i ne nužno na uštrp kvaliteta, ali i to nije tako retka pojava.Klasični karburatori polako postaju stvar prošlosti, odavno je prisutan autotune sistem i direktno ubrizgavanje goriva (STIHL 500i).
Kada je u pitanju H372xp za svoju slavu treba najpre zahvaliti predhodnici H371, jednostavno to je testera za šumu u pravom smislu reči.Odnos snage i težine je gotovo savršen i to je kvalifikuje kod profi sekača.Stabla do 1m prečnika (iako retka u nas) rešava lagano i sa mačem 63cm
Slično su napravili i kod H357xp...testera je lagana, brza, a puca od snage...i lagano se hvata u koštac i sa stablima do 70cm
Što se tiče mačeva preko 70 cm, naravno da mogu da ga gone bez prepreka motori 0d 6,5 konja pa na gore.Međutim, naši krajevi, bar oni koji se vekovima eksploatišu u drvnoj industriji, odavno nemaju stabla preko 1m.Tamo gde ih još ima su nepristupačni tereni koji se izbegavaju ili su to pojedinični izolovani slučajevi gde se takvi mačevi montiraju na H365/H372 ili STIHL 440/460 za potrebe obaranja i eventualno par rezova kasnije na deblu.

Da ne budim isključiv i pogrešno shvaćen, naravno da u šumama sa pretežno vremešnim stablima (bukva, cer..) najbolje pasuju H390/395 ili ti STIHL 650/660 jer su one za to i napravljene.Problem nastaje kada se mašinom od 8-9 kg radi šuma od 40-50 cm u panju, pa ti bude džabe snaga kad ti kičma ode q...c.Treba biti realan u proceni i mogućnostima, kako posla za koji se uzima, tako i finansijskim (ne bacati pare na velike mašine ili kupovati "igračke" pa na uslužni profi rad)

Ima prijatelj Stihl 650 i naravno sila je nebeska ali nije ni malo laka kad ti tolika snaga nije potrebna, zato ima i manju stihl-ku za ostale radove pa koja ti treba tu uzimas u ruke...verovatno ko se bavi sumom najbolje resenje\visak tereta ne nosis kad ti nije potreban.Sa jednom mozes da oboris i preseces sve a za ostalo tu je manja. @dejan 351 ako sam dobro svatio H365\372 su neka zlatna sredina?

Nazad
Vrh