Motorne testere

Tako je...kada se uzme u obzir sve (ali sve).Uz redovno održavanje filtera, rezne garniture,pravilne i sveže mešavine, potraje jako jako dugo.
Znam čoveka koji je preko 10 godina sekao uslužno u ramove i to sa (pazi sad) Stihl 029...Mač i lanac uvek besprekorno oštri, original Castrol 2t ulje, svaki drugi dan na stolu sa kompresorskim čišćenjem.Dakle, ako se vodi računa, sluša motor i da mu se minimalno pažnje, nema tog posla koji ne može da uradi.

Tako je...kada se uzme u obzir sve (ali sve).Uz redovno održavanje filtera, rezne garniture,pravilne i sveže mešavine, potraje jako jako dugo.
Znam čoveka koji je preko 10 godina sekao uslužno u ramove i to sa (pazi sad) Stihl 029...Mač i lanac uvek besprekorno oštri, original Castrol 2t ulje, svaki drugi dan na stolu sa kompresorskim čišćenjem.Dakle, ako se vodi računa, sluša motor i da mu se minimalno pažnje, nema tog posla koji ne može da uradi.
Možda je bolje tako po malo da radi nego da stoji po par meseci pa da onda radi intenzivno.

Nisam siguran do kad su se proizvodile ali te starije generacije Stihl 0-- su bas kvalitetne,posle bese ide ms serija pa tipa 260\261.Ako ce duze da stoji testera moze da se malo dvotaktola sipa u cilindar i povuce par puta lagano poteznica da raspodeli ulje,negde procitao da bolje mineralno ili polusinteticko za te namene.Video sam u jednoj radnji neko ostavio verovatno samo zbog zamene lanca Tomos Husqvarnu 61ff,ne mogu da opisem kako ono izgleda...ja bi mu ono vratio da ocisti pa da opet donese.Filter vazduha plasim se da pomislim kakav je ali ako nesto opet je dokaz kvaliteta ako onakva jos radi.

Ovde možeš vaditi klin koliko hoćeš, to je samo mučenje. Ništa bez podužeg mača....
924fc8296adf6f862926fcb9026b7612.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Малопре сам секао дрва која сам вадио из блата летос кад се вода повукла из акумулационог језера. Дрво је у средини црвено и баш тврдо а споља би рекао да је труло. Има и оваквих комада врбе,тополе и бреста али нико не дира. Али ако би доообро смрзло ове зиме...

372 je stara, proverena i dokazana testera u ekstremnim uslovima rada.
Testere serije 5xx su novije generacije zapravo autotune modeli, znatno su brze, zivlje u drvetu, ugodnije za rad, malo lakse itd...
Sve u svemu ugodnije za rad ali i osetljivije na neodgovarajucu mesavinu, da ne kazem losu, na tup lanac, sve mora biti idealno i onda ce ona raditi bas kako treba.
Nemaju klasican karb koji se moze stelovati, sve je nastelovano i tako radi, kad stane ide u servis na dijagnostiku.
Ako si siguran da bi je odrzavao uredno i radio iskljucivo ostrim lancem, samo se odluci za model koji mislis da bi ti odgovarao
572 je na snizenju trenutno...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
983f3d918201df744c7dfe1a54feee2b.jpg
Ne pratim serije modela Stihl i Husqvarna brendova, ja sam ti sezonac, odem na selo , isečem sebi 15-20 kubika i testera hvata prašinu do sledeće sezone. Ako, u toku godine, strugnem tu i tamo ponešto tipa..pala grana sa stare šljive , pa je prestružem i tako neke sitnice..
Kao što sam već rekao , još uvek imam Villager VGS 30S testeru, sa njom sam oborio dve stare bukve u prečniku metar. Sa njom sam pripremio 100 kubika drva. Sa njom sam isekao krš koječega na dedinom imanju..a sve to od 2014-2022. Za sve ove godine ,koliko je imam, samo sam promenio crevo u rezervoaru , bilo se udrvenilo, negde je vazduh prolazio, gubila je kompresiju, posle zamene creva..evo je, radi kao prvi dan. Ja prezadovoljan.
Sinoć gledam ovaj video , tako sam i shvatio da je 572XP naslednik serije 372XP . Zaista ne vidim da 572XP radi nešto bolje od moje Villager VGS30S testere :) . Prvo, debeli niti je naoštrio lanac, da je bar kupio nov lanac da demonstrira realne performanse Husqvarna 572XP modela..njemu pršti sitna piljevina, treba mu gladna godina da prestruže tako savršeno oblo stablo bez čvorova..ja sam mislio da će Husqvarna da polomi celu priču, da me ostavi bez daha i textra..a ja uhvatio sebe u razmišljanju da li je bolja Villager VGS30S ili Husqvarna 572XP 8-) .
Naravno, malo se šalim, ali da ne mogu završiti sav posao i sa mojom Villager testerom, poverovao bih da je nisam video na delu. Naravno, ne mogu se porediti Villager i Husqvarna, ali za ono za čega meni treba, Villager je više nego dovoljan. Husquarna je za extremne uslove rada, Husquarnu upališ i ne gasiš dok ti leđa ne puknu, Husqvarna 572XP je testera sa smart opcijama..a to sve košta....sa Villager-om moraš malo-malo pa da popiješ pivo . Jbg, koliko para, toliko muzike. Koristim motornu testeru od 2014., ne konstantno, ali imam izgrađen osećaj kako mašina radi. Na tom videu, ja zaista ne mogu da vidim razliku između Villager i Husqvarna. Da li taj debeli smotano struže, lanac tup..nešto jeste..vidi se da 572 ima snagu, sve to stoji, niti ima sumnje da je to bolja, pouzdanija mašina. Možda sam previše očekivao od tih profi mašina.

Što se cene tiče, 572XP ima i za 99.000rsd, mada gledam da pozovem neku od prodavnica koje direktno rade sa Husqvarna, pre bih kupio od njih.

Vidim da je borba neprestana između Husqvarna i Stihl tabora. Koja Stihl testera bi bila pandan, tj. ekvivalent Husqvarna572XP modelu?
Hoću da pogledam i Stihl mašine.

Poslednja izmena:
Kada uzmeš husqvarnu ili stihl za 1000 evrića u ruke ( kada budeš radio) videćeš razliku naspram villagera, ne brini. Nećeš više poželeti villager da uzmeš u ruke.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Za vilager, mašina od 1000 evra je tata i mama, sem ako se ne uzme velika i poteška pa onda da se psuje kako je huska ili stihl sranje jer otpadaju ledja, a kinez extra jer je lak.
Imao prilike da mi komšija pridje i gleda moju polovnu kako radi, i kaze kupio sam ja novu(kinesku), ali ne radi kao tvoja polovna, a kao tvoja je veličine.

Ako te dobro razumem, tebi je glavni problem što Vilidžer nema da ponudi testeru od 1000€.
Ukoliko je tvoje mišljenje da je tvoja testera dovoljno dobra za tvoje potrebe nevidim nikakvu potrebu za bacanje jedne hiljadarke evara na nešto što ti ne daje nikakav benefit i poboljšanje.
Inače, pandam H372 kod štila je ms440, ali mislim da nje više nema u ponudi.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh