Motorne testere

Cer i hrast su haos, pogotovo ako se vuku po makadamskom putu...
Danas sam nesto presecao i odustao sam od cerovine, za nju cu namestiti stari lanac na testeru i tako ispresecati.
Na cirkularu mi nova testera, nije bas jeftina da bih je krljao.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Par godina imam ms180 (kupio novu) godisnje isecem oko 3m danas prvi put da me uhvatio mrak pri secenju i primetim da ponekad sevne varnica iz maca dok secem drvo (cisto drvo nema eksera ili nekog drugog metala u njemu) da li je to normalno?
Prvi put secem bukvu mozda i to ima neke veze?

Meni po nekad sevne i varnica kad udarim sekirom u dobro suvo drvo pred mrak ili po sumraku :ROFLMAO: U sustini zna to da zavarnici cesce pogotovo na testeri samo se po danu ne primecuje.

Spajki said:

Sad još stavi link gde to možemo da kupimo i unapredimo svoje kineske testere.

Imas iz Kine da narucis ima dve dimenzije i dve vrste koliko sam video, manji, veci, pravougaoni i poluobli.. Mislim da sam jednom i na KP naletao da ima neko.

Skratio sam mac sa 45 cm na 38 cm.. To jest kupio novi stari sam prodao, skratio oba lanca na 32 zuba sa 36 zuba.
Pitanje jel ko ovo radio i da li treba malo da se cacne karburator buduci na ovo izmenu.. ? Mislim da necu imati vise prilike da radim sa njom u ovoj godini pa je nisam ni palio jos uvek posle promene maca.

V4JpRq4.jpg

Dobro pitanje....ja na primer nebi dirao ako proizvodjac kaze mac od-do i tu se nalazis,mada gde je neka dosta veca razlika ima to logike.

Ako je 32 zuba lanac onda mac mora biti 43cm ako je korak 3/8.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Dobro pitanje....ja na primer nebi dirao ako proizvodjac kaze mac od-do i tu se nalazis,mada gde je neka dosta veca razlika ima to logike.

Pravo da ti kazem nisam nikada o tome razmisljao sta se desava kada se stavlja duzi mac pogotovo sa 45 recimo na 60 cm i slicno..
Kraci retko ko i stavlja obicno tuku sa onim fabrickim kakav da je.. Danas sam namenski upalio da vidim sta se desava, trebala je mala korekcija jer broj obrtaja nije bio isti kao i sa 45 cm macem.

Inace imam isti mac od oregona na testeri AdvanceCut,dobri su.Podmazujes li zvezdu sa onom pumpicom?

Nemam ti pojma iskreno, svako tuce neku pricu na svoju stranu. Stilovci kazu da Oregonovi macevi i lanci nisu nizasta da nista nisu specijalno odmakli od Kineza i Willteka recimo po kvalitetu samo da su skuplji.. Kad pitas sta je problem, kao puca im zvezda raspada se, brzo se habaju, losi..

Sto se tice lanca slicna prica, kao ne valja to nista samo Stihl.. Ja imam 2x 0.325 jedan Oregon semi-chisel, drugi Stihl full-chisel i 2x 3/8 jedan Oregon i jedan Stihl oba full-chisel. Sto se tice 3/8 sto sam mogao da poredim jer je isti tip lanca, nista ja nisam primetio da je Oregon nekvalitetniji lanac, cak sta vise cini mi se da je mozda i bolji, jedino sto ima razlike u ostrenju nekako mi se teze ostri to jest teze spada meso, verovatno da je malo tvrdji jer koristim istu turpiju nije do toga.

Mac koji sam kupio od Oregona 38 cm kosta 2000 din tacno, Stilov je bio 3500 din.. Ne znam ali sumnjam da vredi skoro duple razlike u ceni cak i da je bolji. Vidim po sekirama njihovim isto da su to mnogo nalupane cene, nema teoretske sanse da vrede toliko vise od Slovenackih koje su livene odjednoma i proverene sekire, tako da mnogo tu ode para na samo ime brenda kao i u svim ostalim oblastima.

Podmazujem naravno ja sam kupio ovu Tekomekovu mast, pa ima gore ovo kacenje ( sisica ), i taman dodje za te rupice da utera.

bK8pQOP.jpg

Verovatno zavisi ko kakva iskustva ima,ne kazem da je bolji ali bar meni se nesto vise dopada stihl-ov lanac,pre bih njega kupio nego oregonov...kao da duze ostar ostane ili je tvrdji...ne znam ni sam da objasnim ali iz nekog razloga na njima sam ostao a pre toga sam oregonove koristio.

Sta znam mozda i zavisi gde se tacno proizvodi i mozda imaju kao vecina proizvodjaca, visi i nizi nivo kvaliteta u zavisnosti od geografske lokacije, posto sigurno da imaju vise postrojenja mislim na vise mesta za proizvodnju. Bosch se recimo sklapa ono sto sam ja video svojim ocima u Rumuniji, Madjarskoj, Kini, Nemackoj, sad da li je to sve bas potpuno isto...

Evo fenomenalan kanal za testiranje svega i svacega, veoma detaljno, profesionalno i realno, konkretno ovde se radi o lancima.

Ja zasigurno znam da ono pravljeno recimo za nemačko tržište i za srbiju nije isto osim po izgledu...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Cini mi se da se lanac od husq tvrdji i da se sporije trosi od stihla.Mozda gresim, mozda je samo placebo.

Verovatno, ja imam kod sebe Stihl ulje koje je kupljeno kod nas i u Nemackoj, uopste bocica nije ista, na nasem pakovanju pise made in EU na Nemackom, made in Germany..

I meni se tako cini za lanac to sam i napisao moje vidjenje, samo sto to nije Husqvarnin lanac nego Oregonov, Oregon im radi lance oni nemaju proizvodnju lanaca.
I na ovom testu sto sam kacio video se moze videti da je Stihl mozda malo urezniji ( mada zavisi i kako je naostren covek je testirao fabricke ), medjutim kada se zabija mac u pesak Oregon sece brze sa ostecenjima, sto isto govori da je tvrdji materijal i postojaniji..

Problem sa Oregonom moze da bude ako hocete da skracujete lanac ili menjate otkinuti zub, kaze mi ovaj iz Stihla da je nakad prodavao njihove lance i da oni imaju vise vrsta spojnica za svoje lance dok Stihl koristi jednu vrstu, pa se ne moze naci..

Da,to made in eu deluje malo klimavo:) a i popularna roba se naravno kopira,jedan od razloga sto sam koristio motulovo sa potrebnim specifikacijama na kojem pise made in france.Sto kaze svi oni koriste sa kotura ali zadnji put kad sam neki lanac skracivao bio sam sa tim likom dok radio i na svim koturima oznake proizvodjaca i seriski brojevi...spojnicu sto stavio na stihl lanac bas imala ugraviran onaj simbol na njoj za original stihl deo...

Prvo ulje odozgo je navodno neko nemam pojma odakle, donje je navodno original Italijansko, skuplje je cenovno i kvalitetnije je, reci Oleo Mac servisera, prodaju u radnji i jedno i drugo, sto bi rekli lud zbunjenog. Ovo navodno kvalitetnije imam, ovo drugo nisam imao prilike da kupim.
Ova slika desno i veca bocica je ulje kupljeno ovde u Stihl radnji, desno je iz Nemacke doneseno, nisu iste deklaracije kao ni oznake i mesto proizvodnje.

6eAYuBM.jpg

Ja sam licno misljenja da ni Stihl ni Oleo Mac, Husqvarna kao veci i brendirani proizvodjaci a da ne kazem Villager i neki slicni nemaju svoje pogone za proizvodju ovih ulja nego da im to pune neke rafinerije a oni samo stampaju ime svog brenda.
I ja sam mislio da predjem na taj Motul, ali kada sam video, skup je dosta + postarina, jer nema ga svuda kao ovih ulja na svakom cosku.. Tako da to ispadne skupa igranka.

Nazad
Vrh