TOMOS uzeta i probana danas, plava iz 1980 god. Nisam jos uzeo svoje usisno crijevo vec sam pozajmio od komsije staro armirano, tesko ko da je od olova. Malo bilo problema dok je korpa uhvatila vodu i cim smo nalili i ozracili odmah je povuklo vodu i radilo dok je bilo benzina, nekih pola sata, na pola gasa.
E sad bih volio stvarno par savjeta ali onako sto jasnije ako je moguce jer sam tek nov u ovome. Inace sam tip koji voli da iscita uputstvo i pratim preporuke proizvodjaca ali iskustvo je cudo i volim saslusati iskusne ljude.
1. Paljene. Da li da radim onako kao po knjizi: odvrnes slavinu za gor, gas na 1/3 ili malo jace, i zatvorim dovod vazduha (dok ne upali). Komsija nesto svoje, te otvori dovod vazduha pa potegne, pa zatvori pa opet potegne. Izgleda nije siguran u kom je polozaju otvoren a u kom zatvoren pa dok ubode. I jos jedna stvar kod karburatora fali drukalica za gorivo, evo fotke:
Ova rupica sto se vidi odozgo. Momak koji mi je prodao rece da mora potraziti novi karburator i da cemo to rijesiti. Da li je to bitno? Veceras smo morali vise puta da potezemo starter da bi upalila…
EDIT: sad vidim da je u pitanji BING karburator 10/14/105 koji nema taj dio za dovod goriva. I opet famozni komsija kaze da u ovu rupicu ide neka iglica za to drukanje…
2. Kod kratkog gasenja da se pridrzavam onako kako pise ili…isto i kod duzeg gasenja( ili da zavrnem slavinu pa ce sama stati dok potrosi gorivo).
3. Da li mora na izlazu pumpe dobro da dihtuje da ne vuce vazduh? (Kraj crijeva je i onako otvoren tako da ne vidim tu neku logiku-opet komsija kaze da mora

)Znam da na usis to mora i tu nema price. Inace sam one gumice na spojkama izvadio i premzao sve sa onim voskom za zastitu kedera kod auta,SONAX. Cuva gumu i daje joj elasticnost…
4. Sta znaci tacno da pumpa ne smije da radi bez vode? Mi smo veceras upalili pumpu dok je bila voda u korpi nalivena i u pužu, naravno, ali nije bilo stavljeno usisno crijevo i tako je radila dok smo nalili usisno crijevo i prikopcali te opet odozgo nalivali korpu i ozracili. Buni me komsija brate sa njegovim egzibicijama. Te cas odvrce onaj lijevak za ozracivanje i onda zavrce. Ne volim nista napamet i ako proradi, proradi sistem…ako me razumijete.
Shvatam sta se desava kada nalijem usisno crijevo i korpu ali nisam siguran sta da radim i na sta da obratim paznju sa onim lijevkom za ozracivanje. Svak ima svoju verziju price a cini mi se malo ko zna princip kako sta radi.
Sad, ako ima neko volje da pojasni sve ovo, a i vremena bilo bi lijepo.
Sent from my iPhone using Tapatalk