Postavljanjecevi sam radio pre desetak dana cev je na dubini od 8m a vodeni stubje izaso na 4m,na tom potezu moze do se busi i ima svud voda. Zamislio sam da postavim jedan ili eventualno dva topa.
Prvo nadji karakteristike tog topa. Šta je bitno da znaš? Domet (poluprečnik zalivanja) u metrima ti je bitan zbog širine parcele (useva), a radni pritisak u [m.v.s.] ili [bar], protok u [l/min] kao i prečnik dovodnog creva u mm zbog odabira pumpe.
Najbolje da ti dam moj primer: top za zalivanje Jolly 5/4 cola ženski priključak, da bi "bacao" vodu 16,5 m treba mu pritisak od 1,5 bar i 62 l/min (to sve traži sa diznama od 8 mm veća i 4 mm manja). Ako ti je pumpa udaljena od topa nekih 100 m onda ona treba da "gura" vodu kroz neku cev do topa ali da bude što manji pad pritiska u toj cevi jer ti je pritisak potreban i na topu. Recimo uzmeš 50 mm(to je valjda 6/4") ali možeš i 63mm (2") okiten Peštanovu cev.
Isti taj top može da ima sa većim diznama (14 mm veća i 4 mm manja) domet od 29 m a tada mu je potreban pritisak od 5 bar i protok od 311 l/min. Tada bi ti odgovarala dovodna okiten cev od 63 mm.
E sad vidiš da je raspon pritisaka na topu od 1,5 do 5 bara i da je protok od 62-311 l/min. Pošto su za navedene cevi padovi pritiska vrlo mali, maksimalno 1 bar (ma ni toliko)... onda ti treba neka pumpa koja će da zadovolji uslov 1,5 bar na topu + 1 bar pad pritiska u cevi=
2,5 bar (minimum pritisak) do 5 bar +1 bar =
6 bara. I ta pumpa može imati protok oko
311 l/min al ne manje od recimo 100 l/min. Na kraju odete kod prodavca Villager pumpi jer ima raznih Villagerovih pumpi u ponudi a oni će Vam pokazati najmanje jednu koja će odgovarati Vašim potrebama.