Pozdrav svima, nakon pročitane teme i lepih 66 strana odlučio sam se za kupovinu DM 14 PE a prvi utisak: ODLICAN.
Voćnjak - stotinjak šljiva starih oko 10 god. I pored diskushernije, nije mi značajno opteretio leđa, buka prihvatljiva i bez antifona, vibracije se ne osete, jako udoban. Možda je bio subjektivan utisak ali u potpunosti sam se fokusirao na mlaz i ništa mi nije zasmetalo. S obzirom da je voćnjak bio slabije orezivan ranije (zapušten), pojedina stabla imaju oko 7 metara visine (računajući od zemlje) i bez većih problema je mlaz dostigao tu visinu. Ovaj model ima potisnu pumpu i euro 2 motor ako to nešto znači. Čak sam većinu voćnjaka prskao na podešavanju mlaza na jedinici (1-4 je mogućnost podešavanja) kako bih imao više vremena. Na 2 se mora intenzivno prelaziti sa voćke na voćku jer potroši brzo svih 14lit. Uglavnom, sa 6-7 sati prskanja sa ručnom prskalicom se svelo na jedan i po sat (i to kako sam naveo u najsporijem modu). Više vremena sam izgubio na pripremu koktela tako da optimizacija ide u pravcu bureta sa slavinom i pripreme ukupne količine sredstva za prskanje. Potrošnja goriva zanemarljiva.
Nisam vršio nikakva silikonisanja ili zatezanja pre upotrebe. Po uputstvu sam sve odradio i startovao. Jedino sam hteo svećiću da proverim i tu sam iščupao kabl tako da bolje da ni to nisam dirao. Meni je ovaj uređaj ostavio fenomenalan utisak tako da mogu da zamislim samo kakav utisak ostavlja Stihl. Nadam se samo da će da potraje.