Motokultivatori - opšta tema

daleko od toga da si nekog uvredio. svi iznosimo svoje misljenje ali prvi put cujem za tako nesto. tu nesto verovatno nije u redu. to je moje misljenje .jer gledam stalno po ruskim sajtovima te iste motore ubacuju u sve zivo u minitraktore sa 2x2 ili 4x4 pogonom .tu ima toliko automobilske transmisije ili dzipova da samo to sve treba pokrenuti. vucni frezer jeste najteza stvar za mkt bilo koji ali mnogi hvale upravo rad sa tim motorom .tu jeste razlika u snazi originala i kineza ali prosto nemogu verovati da je toliko lose. ali ti znas sta si video i to nemoze niko pobiti.mozda je i feler neki od motora ko ce ga znati. u tolikim serijama sve je moguce. a kolika je cena u proizvodnji tih motora dobro ikako rade.

naiskrenije kazem ja sam prezadovoljan.meni su doduse slicne snage motori i na tu kombinaciju sam isao i fantasticno radi.odradio je bar 800 casova za dve godine.samo u zalivanju prosle godine blizu 200 casova po najvecoj vrucini takoreci. sta drugo da kazem. pali besprekorno ,ulja ni kapatke niti trosi niti curi. suv ko barut. a nestedim ga pogotovu u frezovanju. upravo je u radionici da mu promenim ulje i pripremim i pregledam jer uskoro krece frezovanje

Danas mi u sred frezanja mala Hako kopačica otkazala, ugasi se i izgubi kompresiju. Kada sam otvorio motor jedna od dvije karike je pukla. Zna li neko gdje mogu da se kupe karike, prečnik je 43mm a debljina karike je 2,5mm?

U Beogradu ima par firmi koje prave kvalitetne karike po meri cilindra. Zadnji put kada sam sredjivao neki nestandardan motor par je kostao 10€.
Ako ti je hitno, mogao bi da stavis jednu do druge dvije karike od motorne testere(43x1.2), tako nesto sam radio pre desetak godina na jednom motoru.

nesto sam se raspitivao ali bezuspesno. pokusacu jos nesto pa javim

- - - - - - - - - -

sve sto sam znao od servisera i prodavnica je bezuspesno. jedino ili praviti karike ili da probas internetom traziti negde van dal se mogu nabaviti.

- - - - - - - - - -

danas stigao semering poluosovine za moju hondu. red je da se promeni posle 34 god rada. i to nebi otkazalo da nije uletila zica od 4mm u njega u frezovanju. 850 din kom. promenuo ulje i nastelovao ventile. iznenadio sam se kvalitetom lukoil ulja. potpuno cist motor i ni trunge naslaga od ulja .kao da je novo bilo a ne bar 200 casova odradilo.

@vica022

Jos nisam kupio onaj motor, cekam ga na aukcijama. Bio si u pravu, kod Honde postoje industrijski, motori za kopacice i univerzalni..

http://www.hondasrbija.co.rs/index.php/gx-160
Klikni na pogledaj detaljan pregled i vidjeces da postoje Q i V radilica, konusna i cilindricna. Razlika izmedju motora za agregator i za kopacicu je sto kako vidim ovaj za kopacicu nema nesto sto se zove uljna blokada. Kada kaze duzina radilice, da li se misli za duzina izlaza iz motora?

Ovaj motor sto zelim kupiti u Svajcarskoj je QMD6, a kako vidim na ovom sajtu pise da je serija QM za kopacice.

da duzina radilice je razlika samo u izlaznoj osovini za pogon. i kod ovih kipor motora za svaki motor ima 4 varijante radilice za namenu za koju su predvidjeni.vidim na oglasima da prodaju za 100-110 eur te motore ali to su 100% kineske kopije.mada se kod nas nista nezna po tom pitanju. zarade i marze prodavnica su ogromne tako da je mozda rec cak o istim motorima. znam za moj motor je cena bila 100 eur skuplja da sam ga kupio u prodavnici a potpuno isti i bez ikakve razlike. u svajcarskoj bi to ipak morao biti original

Cistio sam karburator na hondi i izgleda da nisam vrati kako treba plasticni siroki dihtung ,koji se nalazi izmedju karburatora i cilindra , curi gorivo tu, sad tek vidim da taj plasticni deo ima kanal sa jedne strane, da li tu stranu trebam da okrenem ka karburatoru ili cilindru ? tanki dihtung koji dolazi sa strane gde je taj kanalic ,je pocepan i ima rupu otprilike na kraju tog kanalica ,da li ta rupa treba da bude na tankom dihtungu ili je ovaj moj pocepan?

ugusa4e2.jpg

7u2e3are.jpg

kako sad stoji na slici prvo ide na karburator taj dihtung sa rupicom i vidi se na njemu kako se ocrtalo od karburatora. zatim ide ova bakelitna zaptivka debela .znaci strana bakelitne zaptivke sa ovim kanalicem ide do karburatora. izmedju bakelitne zaptivke i bloka motora ide jos jedan zaptivac tanki koji nema rupicu i malo drugacijeg oblika.ako ga nemas koricu od sveske ili bloka izrezes po bakelitnoj zaptivci ali strana koja je ravna i ide na blok motora. malo mi nezgodno jer je karburator kontra okrenut. kad stavis dihtung na karburator i bakelitnu zaptivku videces po rupama za vijke i usisnom otvoru da je ravno i samo taj polozaj odgovara.u suprotnom uvlaci fals vazduh i samo donekle pod sauhom hoce raditi

Poslednja izmena:
imas 4 polozaja kako mozes ukupno okrenuti to.znaci ocrtalo se na dihtungu i bakelitu sve samo pratis rupe usisa i vijaka da ravno legne. malo poodavno sam skidao ali za kanal i dihtung je sigurno da idu prema karbu ta strana.sad samo dal ovako ili za 180 stepeni vidi po rupicama. okrenut naopako pa nemogu tacno da kazem polozaj. cini mi se da taj deo kanalica sto izlazi iz bakelita van ide na dole kad namestas

Okrenuo sam kanalic prema karburatoru i prema dole ,izlaz kanalica , rupe na dihtungu i bakelitu poklopio, upalio radi ,ne curi vise gorivo to je to ,hvala jos jednom !

to sve zavisi od poslova koje radi.njen original je jako robustan motor i ako se malo vodi racuna dugo dugo ce raditi. za vucni frezer jedino mu manjka snage. tu neki od 6-7 ks bi bio taman. ako imas vise posla dizel je mama ali je u startu skuplji.

ja koliko sam nasao podatak na jednom motoru za G200 motor je nesto ispod 5ks.dal 4,8-4,9ks nisam siguran. ovaj moj ima dva varijeteta tako da se malo razlikuje .ovako pise za ovaj kipor. 3,3kw na 3000rpm i 3,68 na 3600rpm. e sad dal su to samo na obrtajima dobili ili je prikazana snaga u dva podrucja obrtaja nisam siguran. mislim da imaju dve verzije motora sa oznakom KM178F A ili zadnja oznaka umesto A je M .mene je motor pre dve godine sa dostavom kostao 280 eur. sad vidim da ih ima i po 225 i plus dostava. znaci racunaj da je oko 5ks ovaj kipor dizel.ima i jaca varijanta KM 186F koji je 5,2-5,7kw sto je oko 8ks ,ali on je skuplji sigurno 50eur ako ne i vise.ima i zamenski hondin benzinac GX 200 ali mislim da je kineske verovatno proizvodnje kao i ovaj. oko 100-110 eur .on je 5,5 ks

Potreban savet , frejzer Labinprogres mondial 8 ks , usred rada juce stao ,pokusavajuci da upalim ali bezuspesno dosao sam do dela da ustanovim da ne baca varnicu na svecicu , zamenio nekoliko svecica ali varnice nema , e sada kako da ustanovim da li je namotaj neispravan ili onaj taster za gasenje sto ima jednu zicu iz namotaja . i eventuelno gde se moze nabaviti delovi i za koliko ako su ovi neisprani, jer ovde u Subotici kao da je od zlata sto se cene tice. ako uopste ima . Hvala unapred :cool:

Poslednja izmena:
raskacis taj kablic od prekidaca za gasenje na samom paljenju i probas hoce li imati varnicu. ako je tad ima pregledaj kablic dal nije ostecen pa dohvatio masu jer se na masu gasi. pregledaj visokonaponski kabal bobine isto. platine ocisti dobro i nasteluj zazor. ako ni to nece onda kondenzator ili najverovatnije bobina.to je boljka tih motora. iskreno ja bih to prebacio na spoljnu bobinu i akumulator.kvalitet delova je los pa i stalni problemi sa tim motorom.

Nazad
Vrh