Motokultivatori - opšta tema

Ako bi se okrenuo reduktor,dal bi tad sporije okretao kardan ka difu.

Moja sledeca molba poznavaocima SOLO kultivatora je da me mi kazu zasto nece da pali ovaj motoric?slika je sa neta ali je identicno sve...

Surakova je,fenomenalna stvar,odvrce se mororic i samo se uvrne u pumpu za vodu,ili na postolje za kultivator,ima i opcija sa kosilicom ali on je nema,samo pumpa i kultivator. Ne mogu joj podesiti smjesu,ugasi se i nece vise da upali ili ne pali uopste.Podesio sam magnet,zamjeno svjecicu,baca varnicu ko luda,vidim da gorivo dolazi ali ne pali.ima i drukalicu.Ne znam da li je zeza ovaj vakum koji stoji izmedju karburatora i rezervoara i da li bi mogla raditi bez toga,da ga izbacim?

- - - - - - - - - -

Ako bi se okrenuo reduktor,dal bi tad sporije okretao kardan ka difu.
To smo i mi mislili ali nije bilo izvodivo,ulaz i izlaz iz reduktora nisu isti,znaci kardan od njega do difa je veceg precnika nego onaj do mjenjaca,tj do krsta na kom se lomi.

gojko 74 tebi nije mala razlika u prenosu. morao bi da prebrojis koliko obrtaja ima prednja a koliko zadnja osovina pa da se po razlici vidi koji bi prenos odgovarao. ovako napamet je tesko. obim prednjih i zadnjih guma je isto bitan. po meni menjac bi to dosta priblizio u prenosu jer tebi po ovoj prici sigurno troduplo brzi sa diferencijalom. mkt ide vecinom do 20km /cas.napamet se to nemoze raditi

- - - - - - - - - -

solo motore nikad nisam ni video sem ovaj put. ovaj karburator mi izgleda malo komplikovan .to kad radi moralo bi ko singerica da radi.ali ovako napamet je jako tesko reci sta je i kako u njemu i sta uraditi.moras ga celog pazljivo otvoriti i pregledati ,kanale izduvati i dizne.proveriti nivo najverovatnije i nastelovati. jako je tesko ovako bilo sta reci kad je to jako redak motor

Ja imam dmb dmk 8 ks, dizel i kupio sam frezu za nju, pase ona od mute, zahvat 60cm i hoce da crkne sa njom, jel kod vas mogu da rade ovi mali sa ovakvim frezama?

neznam na koje mislis male. velika je razlika motokopacica i vucni frezer. motokopacici je mnogo lakse sto se tice frezovanja i ide dublje bez problema iako su slabiji. vucni frezer je skoro najteza alatka i smrt za motor ako nije dobro prenos proracunat za snagu ili ako je previse brz u vuci.

Pa freza se ne stavlja ispod gde su tockovi nego je kacim gde i kosu i dosta brzo ide i brzo vrti frezu zato joj je bas tesko. Reko nije valjda do zemljeda je teska jer mislim da nije.

Vazi za sve masine (traktore,motokultivatore...) izlazno vratilo ili po naski kardan moze da poptrosi onoliko snage koliko je ostalo koje trakt.,motukult. nije potrosio za sopstveno kretanje,tako da istog razloga kopacica moze da ide i dublje i sire opd koleginice sa istom snagom koja preko kardana goni frezu.O ucinku,tehnici rada,lakoci necu da pricam,jer je to druga tema.

nekad nisu proracunati prenosi dobro za snagu motora .to sto vrti brzo vecinom je kod mkt ali kojom mkt brzinom pomera napred frezu je dosta bitno.sirina frezera i dubina jako vazne. kod mene je prilicno teska zemlja. sa vlatkom sad upravo sam radio sa Imt619 frezerom starim teskasem i hoce da izdane motor.nesmem da ga spustim do kraja iako je oranje. zato ce doci manji frezer sa laksim prenosom i radi. honda F600 ima isto vucni frezer koji je pretezak za nju u radu. jedino lakse zemlje ili plice ici. zato ga namerno nisam kupio.tako i mnoge fabrike mkt naprave los proracun a tesko je i da bude za sve dobar. ako je mkt tesko za rad skini krajnje moticice i mnogo lakse ce raditi.i mnogo bolje i nestedi ga na gasu. za vucni frezer treba puna snaga od malih motora. malo ga odmoris na vecem leru i ponovo

- - - - - - - - - -

neznam o kom je mkt rec ali mozda imaj dve brzine za izlazni kardan. sporijim kardanom bi trebalo ici na frezovanju. sad videh da je dmb u pitanju. a freza od mute. pitanje je dal su iste brzine izlazi kardana za oba mkt. mozda te to muci pa frezer trazi previse snage jer prebrzo vrti.verovatno nije ista redukcija u frezama

Tacno je da je IMT619 najteza freza. Imamo tu frezu(zahvat metar) vec preko 25 godina, izderala dosad nekoliko setova moticica.
Znam da je u nasim zemljam 533 nije mogao pokretati.
Ja je sa Maseyom 65 teram bez problema, stim sto sam joj nekad davno napravio prenosne zupcanike 25/17 tako da moze da sitni besprekorno i u 3 sporoj.
Mislim da nije nimalo zdrava za malog Vladimirca..

srecom nije velika povrsina. a ova je veca zahvatom negde oko 125cm. pokriva mi oba tocka a razmak je oko 140 cmmalo na levom tocku se primeti da nepokriva. ali stenje mucenik u najsporijoj koja je priblizno 1 spora kod 533. to je upravo na sta sam mislio da prikljucak nije adekvatan snazi motora.

Ja sam kupio ovu frezu iskljucivo radi frezanja u kupinjaku i malo u plasteniku, skinuo sam citavu jednu stranu i ide lakse ali opet joj je puna kapa, sad zahvata 30cm

Imas ispod onog poklopca promenljive zupcanike, pa ako imas tako spore brzine, mozes i 619 podesiti da malo sporije vrti. Tako ce ti biti lakse traktoru.
Brzinu promenis za manje od 5.min.

zemljiste tvrdo ili zbijeno [smolnica] trazi dosta vise snage. znam samo i kod nas kad frezujem negde gde je malo mekse kolika je razlika. prosto se igra .jesi probao da umesto tih tockova probas metalne staviti ali manjeg obima. tako ide sporije i sigurno ce biti lakse. takav problem je i sa IMT509 prebrz. Mirosti to nije moj frezer nego drugarov. on radi vecinom sa rakovicom ali posto je ovde malo tesno zakacio sam za vlatka da probam. znam da moze ali njemu ovako odgovara.to je bilo nekih 6 ari koje sam dobio od strica da radim ali velika trava .nisam hteo sa hondom jer namotava prilicno kad je vlaznije. meni cu najverovatnije praviti oko 1m sirine ili laksi polovan 125

- - - - - - - - - -

evo kako izgleda motor sa dobrim uljem , stelovanje ventila ,i posle zamenjeno ulje .semering poluosovine nabavljen i sad ce se i on menjati
12032014579.jpg
[/IMG]

Jeli bilo potrebe za stelovanje ventila? Kakvo stanje si zatekao i posle kolio radnih sati?
Interesuje me kad ja treba da proverim.

nije mnogo veci zazor ali je trebalo. negde za 0,05-0,07mm je veci bio nego treba. dobro to je i normalno dok se motor razradi .nebrojim sate ali sigurno sam dosad napravio 700-800 casova.sad dal na vecem ili manjem gasu ali otprilike toliko sigurno. samo u zalivu prosle godine sigurnih 200 casova po najvecoj vrucini takoreci. ali iznenadilo me Lukoil avangard [nova formula] .potpuno cist motor kao da je tek opran a ulje sigurno napravilo 200-250 casova. to na slici je kad sam tek istocio i uzeo da stelujem ventile .polusintetika 10w40. opet sam nju nasuo i najverovatnije prelazim na ta ulja u svim masinama. i ulje rabljeno uopste neizgleda lose ko da je samo par sati bilo u radu.

Pa zar ti nije smanjen zazor bio?
Obicno se tokom rada zazor smanjuje jer ventili nalezu na siceve.
Ja ti preporucujem da sa uljem ne pravis vise od 150rc bez obzira sto ti ulje izgleda dobro.
Za uslove koje ti imas tom motoricu bi prijala i neka dobra ful sintetika.
Ja godinama koristim polusintetiku Q8 10w40.
Uvek kupujem u limenim zapecacenim buricima od 60l.
Sipam to isto ulje i u auto, traktor i male motore.

zazor je uvek veci jer se ventil pre zajede na vrhu i same klackalice i sipke. sve se to mnogo brze zajede nego sic i pecurka.obicno menjam ulje na 150 cas otprilike ali ovo je odradilo vise. dok sam se preracunao otprilike prosao voz. ali kazem odavno nisam bio ovako zadovoljan sa uljem kao sad.preporuka mu je polusintetika 10w30 ili obicno 15w40. zbog radova tokom leta sipam 10w40. a obicno 2-3 puta menjam u sezoni.

- - - - - - - - - -

e danas sam imao dve havarije sa hondom. prvo kako sam krenuo frezovati puce sajla kvacila. nekako klestima sam uspeo da rucno spanujem i dovucem se do kuce. jos originalna skidam joj kapu, 34 godine verno je sluzila. e sad je plastificirana prepravljena da pasuje od golfove sajle za rucnu. posle podne odem rodjaku da isfrezujem dva zatravela plastenika i u frezovanju udarim na par cigli u zemlji. jednom je umalo neprevrnu. ali drugi put udarim i zaglavi se pod ralicu i otkinem 2 vijka sto drze motiku za nosac. ona spade a druge dve se ispomerale i proseku blatobran. sve sam mu skidao po spisku. da nisam razdvojio na kvacilu u trenu mogao sam radilicu otkinuti ili bi puko menjac. za wsve ove godine nesto ovako nisam ni priblizno doziveo. sutra nanovo jos 8 ari frezovanja zagovoreno

Na oglasima
Odgovara i od labina,ali je tesko naci,najcesci je od mute i znam da on moze da preradi za labina i goldonac
Kod nas ti je 300-500e,a cuo sam da neki dovoze iz slovenije,tamo je oko100e

Nazad
Vrh