Motokultivatori - opšta tema

@urban
pa cini mi se da je ovo sto imam to *elektronsko*

150314-0959.jpg

150314-0958.jpg

svecica je : Bosna super F80 . na kutiji sa crnim dugmetom -Rudi Cajevac EPP 01
na namotaju nema oznaka,

E ovako sam napravio do sada /ali ne radi i dalje nema varnice uopste/
Promenio namotaj/BOBINA/ NOV 3300.00 din
zazor izmedju bobine i magneta sto se poteze -1 list papira *tako sam negde procitao kada se nema alata /:haha:
i ostalo mi je da promenim jos** bela kutijica' ili ti elektronske platine** , to je 2300.00 din
ili ima jos nesto sto bi moglo da se pogleda ako ne bude varnice

Poslednja izmena:
ta elektronska kocka je vecinom problem. posto si takoreci zamenuo sve jedino ostaje visokonaponski kabal. magnet se desi nekad da okrene polove sam od sebe i niko neume da objasni zasto. vrlo vrlo retko se desi ali tad ti zagorca zivot. meni se desilo na jednom motoru tomosa i dinami IMT 533 statorski magnet da je poludeo. ali kazem to je veoma redak slucaj

Interesuje me dali neko ima iskustva sa benzinskim motorom Kubota GS-330. Klipnjaca treba da se menja, motor izgleda dosta kvalitetnije odradjen, jedino mi se nesvidja sto radilica nema onaj centrifugalni levak kao LA300 pa se plasim dali ta klipnjaca opet ne otkaze radi nedovoljnog podmazivanja.
Znam da i Honda i Acme motori nemaju na radilici taj levak pa opet rade pouzdano.
Na velikoj pesnici su otvori za ulaz ulja a na donjoj polovini pesnice je kasika za razbijanje ulja.

ta kasika i dize ulje i podmazuje . kao i na hondi onaj limcic. samo jednu priliku sam imao sa Kubotom i to malim traktorom. iz 54 god i sem motora nista odvrnuto nije niti radjeno a ispravno. neki dvotakni dizel je bio fabricki pa zamenjen sa dajc dvoklipcem . toliko mi se svidela, da sam imao novaca odmah bi je kupio. kao auto da vozis su mekane i precizne komande.jako kvalitetna masina i uskladjena.neznam kako izgleda donja velika pesnica ali bi se mozda i mogla obraditi samo sto malo nize klip izlazi posle. to radim ako nema druge solucije i ako je moguce poravnati polutke.kao i klasicnu klipnjacu ili blok kad se TRNUJE. vecinom sve otkaze ako nema dovoljno ulja u karteru a motor trosi ulja. tesko im prekontrolisati pa zakuje ili prolupa. takvih pacijenata kod mene u ravnici koliko hoces .kod njih samo ulje na mah i nema problema ajd nabaci neku slicicu da bas vidim kubotu. u srcu su mi japanci

Klipnjaca je bez letecih lezaja kao na LA300 cela naprevljena od klizne legure.Original japanska skupa kao djavo. Nabavio sam je za 75€, redovna cena je 129€.Nabih ovaj motor ni popravljao da ostali delovi nisu bukvalno novi.Dize i LA300 ulje ali ima i taj centrifugalni levak koji ubrizgava ulje u leteci lezaj.Mislim da je to resenje i najbolje od svih malih cetvorotaktnih motora.

i na hondi su legirane klpnjace i samo dal 1-2 rupice male ima za ulje. limcic dize ulje i to je za nju dovoljno. 34 god je mojem motoru honde i sve na standardu fabricko stanje i to ekstra. samo 2 para karika promenuto. prosto su resili ali sluzi besprekorno u slucaju samo da ima ulja. delovi original jesu skupi ali stvarno dugo sluze.spram ostalih zasluzuju tu cenu, jedino je muka sto nase lapine dobar deo cene uzimaju za nenormalne marze i zarade.japanac je mnoge stvari resio kvalitetnim materijalima i legurama pa se ispostavilo dobro. ja cujem opet da se mnogi zale na taj la300 i podmazivanje. ovde ih nema kod mene

Tacno je da se LA300 slabo pokazao, jer su ga ljudi prilicno slabo odrzavali. Uglavnom su pucale klipnjace i blokovi, bas zbog problema sa podmazivanjem.
ACME motori su se jos vise kvarili(isti kvarovi vezani za podmazivanje), iako izgledaju bolje napravljeni.
Mene je moj sluzio od '87 do lani, znaci 26 godina i po mom racunu odradio oko 3000r.casova. Nikad nije otvaran.
Kad sam ga lani otvorio, zazor na karikama je bio oko 2mm, ostalo je sve bilo ok. Zamenio sam te karike(trebalo ih je ranije zameniti, jer Lombardini preporucuje zamenu na 1000r.casova), i opet je bio u fabrickom stanju.
Ova Kubota je napravljena 2-3 klase bolje(dosta slicno Hondi i Kawasakiju) i smatram da ce biti dobra masina.
Samo mi nije jasno iz kog je razloga motor ostao bez ulja.
Na mom LA300 nikad nisam dosipao ulje niti sam primetio da ga je nekad trosio.

za japance cu ti reci jedno i verovatno to znas. jako male tolerancije i izrazit kvalitet delova. u moju sam prvi put pre 17 god ubacio Motins karike jer nisam ovde mogao naci druge.kako je trosila ulje pre tako i posle zamene. nista manje. pre dve godine sam ubacio tajvanske koje su mi se odoka svidele po obradi. evo dve godine i veoma malo potrosi ulja i to zahvaljujuci vodilicama ventila koje nisu dirane. ali to da potrosi 0,1 L za 100 radnih sati je i smesno. pre sa motinsom je tukla toliko za 1 plastenik ili 1 cas rada.kod japanaca jos nisam cuo da je ijedan motor ispao felerican. ali ljudsi faktor je vecinom uzrok svega u kvarovima. mozda se ovako i nece moci odoka primetiti zbog cega je ili gde je trosila ulje. kasnije u radu ces videti sta je u pitanju. vecinom to ljudi uopste negledaju i ako jos uspu lose ulje ono na vazdusarima nekad brzo i ispari.tako teraju dok nezakuje. takvih primera imam celo ovo moje selo.

Sutra bih trebao da uzmem nazad od majstora frezu tj lombardini 520 na kojoj su zamenjene karike, lezajevi radilice, obrada bloka....itd tj klasicna polugeneralna.
Htedoh da vas pitam: da li mora da radi u leru neko vreme da se razradjuje, ili mogu odmah da freziram?
Dosla sezona, pa cim je uzmem, odmah ce mi trebati, al ne bih da radim pogresno.
Da li je ok da radi pola sata na prazno, ili da se razradjuje u radu? Logicki razmisljam.. akona leru radi pod malim gasom, onda se zagreva, razradjuje, a opet nema opterecenja pa joj je dovoljno vazdusno hladjenje?

najbolje bi bilo da odradi jedno pola sata ali ne na leru nego malo gas. 1/4 otprilike.bolji pritisak ulja a i hladjenje. posle laksi poslovi bar 20 cas.ako nemozes vec tako idi frezerom ali najsporijom brzinom i plice da nema vece opterecenje i sa pola gasa. radis 15-20 min pa malo je odmori na vecem leru pa opet. bitno je da se previse nenapreze bas u startu i ne veliki ili premali gas. uopsteno motori uvek hoce da se tecno vrte. kod mene uvek radi u opsegu od 1/3 do 2/3 gasa.bar prvih 50 casova bi trebalo da neprelazi 2/3 gasa. samo kratkotrajno ako ustreba i malo odmarati

najbolje bi bilo da odradi jedno pola sata ali ne na leru nego malo gas. 1/4 otprilike.bolji pritisak ulja a i hladjenje. posle laksi poslovi bar 20 cas.ako nemozes vec tako idi frezerom ali najsporijom brzinom i plice da nema vece opterecenje i sa pola gasa. radis 15-20 min pa malo je odmori na vecem leru pa opet. bitno je da se previse nenapreze bas u startu i ne veliki ili premali gas. uopsteno motori uvek hoce da se tecno vrte. kod mene uvek radi u opsegu od 1/3 do 2/3 gasa.bar prvih 50 casova bi trebalo da neprelazi 2/3 gasa. samo kratkotrajno ako ustreba i malo odmarati
Nemam bas puno posla tj imam ovu bastu sa slike od 8 ari, i jos jedan vocnjak od 10 ari.

screen shot tool

Znaci, nikako preko 2/3 gasa, i da idem recimo prvom i drugom ako pravim dva prohoda bez da koristim trecu brzinu.. Mogao bih i da joj skinem jedne moticice, da manji prostor hvata, i tako manje zapinje,, sad mi pade na pamet. Nego kada skinem ove moticice, onda je teze kontrolisem tj hoce da se naginje u stranu, a kada su vece, onda je lakse za rad.

u te modele vecinom ubacuju vise motora . nesto sam gledao i izgleda da je najvise modela sa tomos motorom umo-06 ili je umo 08. to je otprilike od 2,8-3,5ks.ima i sa hondinim sad dal je G35ili G150 motor posto su slicni. to je oko 3,5 do 4ks otprilike. tesko se nalaze podaci o tacnoj snazi. imale su i serije sa brigsom straton motorom isto slicne snage. u tim malim hondama je svasta ubacivano pa su tako i lupali oznake a skoro sve identicno sem motora.320-350-400-420 su takoreci iste konstrukcije sa razlicitim motorima. Markong moticice po meni nije bas dobro skidati zbog samog polozaja i balansa osovine. samo idi plice pa sledeci krug podubi malo i tako ali 1 brzinom. tu najmanje opterecenja ima i nemoj forsirati. kad bih ti rekao da vuces praznu prikolicu i razradjujes nebi ti bilo pravo. nije dobro ni dugo bez opterecenja da radi. ja vecinom kako sam ti i objasnio .ostavim jedno pola sata da odradi na jacem leru pa posle laksi poslovi bar 5-10 cas. frezovanje i kardanska prikolica su najvece opterecenje i to onda ispocetka jedino u najsporijim brzinama i do pola gasa. najbitnije je za motor prvo uhodavanje i to bar 50 cas. posle moze i vece opterecenje ali kratkotrajno .znaci pun gas vecinom izbegavaj jer to dizele kolje.ona mora potrositi malo vise goriva dok se uhodava u postepenim poslovima ali bar nece u prazno raditi . najbolje je pod malim opterecenjem i rastereceno da se uhoda ali to sad niko vise nepraktikuje

Poslednja izmena:
Pozdrav,ljudi. Imam pitanje za poznavaoce Benassi freza,naime,svojevrameno sam imao benassi RL 304 od 10hp sa original prikolicom(koju jos uvijek imam) kardankom i volanom koja je imala veoma zanimljiv problem; brze su se okretali zanji tockovi od prednjih pa su se prednji morali iskljucivati na poluosovinama,tj,imala je neku vrstu blokade, sto znaci da je sve radjeno samo sa zadnjom vucom,osim kad se uvali u neko blato pa se ukljucuju prednji tockovi...E sad,posto hocu da ponovo osposobim sve to,zanima me sta da trazim,tj. koji mjenac da bi to bilo kompatibilno,da ''vuku'' svi tockovi......
evo,ovakva je bila..
ovo je prikolica koja je jos u zivotu...

Striceva je bila identicna samo se razlikovao mjenjac,njegova je bila sa ''H'' mjenjacem i koristena je za frezanje i prskanje vinograda,imao je bacvicu sa pumpom,tockovima,sve original..medjutim i ta je brze okretala zadnje tockove na prikolici.ispod sjedala na prikolici je bio reduktor na kom se nista nije moglo mjenjati niti podesavati,kardan i diferencijal takodje,jednostavno je tako napravljena..drugom nije mogla krenuti s mjesta po ravnom kad je natovarena sa recimo 500 kg a o trecoj nije bilo ni govora..zato je prazna isla oko 60 km/h..

Nazad
Vrh