Motokultivatori - opšta tema

oni bi trebali biti original jer svajcarci imaju malo rigorozne zakone uvoza. tako da ako je original mislim da je to ok.

oni bi trebali biti original jer svajcarci imaju malo rigorozne zakone uvoza. tako da ako je original mislim da je to ok.

samo si me cimnuo sa onom falinkom tog motora.. kako sam vidio, ta honda je proizvedena u jako veliko tirazu.. ugradjuju je grilo, benasi, bertolini, mio.. malo bi me uznenadilo kao ima falinku neku..

to mi je jedan serviser u hondinoj prodavnici rekao ali je pitanje sta je mislio. dal uvaljuju kopije ili sta nisam siguran .dal on zna da radi ili ne ko zna ali nesto napomenuo kao da se tesko daju uraditi ti motori

nisam bas siguran moze se desiti da stave industriski motor koji bi trebalo da ima prekidac za ulje ako nema dovoljno. a negledaju nivo ili se iskrene previse i eto problema. nesto je oko toga u pitanju ali to je greska koristiti neodgovarajuci motor. ti sa prekidacem idu na stabilne znaci agregati ,pumpe i sl. bez njih idu na mkt i sl. jer tu rade pod drugim uslovima. mislim da je u tome problem mada mi nije naveo tacno i poodavno je to bilo. i kineske kopije su dobro se pokazale jer to je na vecini vilager i sl proizvodjaca pa nisam cuo da se na motor zale. uglavnom hvale

nisam bas siguran moze se desiti da stave industriski motor koji bi trebalo da ima prekidac za ulje ako nema dovoljno. a negledaju nivo ili se iskrene previse i eto problema. nesto je oko toga u pitanju ali to je greska koristiti neodgovarajuci motor. ti sa prekidacem idu na stabilne znaci agregati ,pumpe i sl. bez njih idu na mkt i sl. jer tu rade pod drugim uslovima. mislim da je u tome problem mada mi nije naveo tacno i poodavno je to bilo. i kineske kopije su dobro se pokazale jer to je na vecini vilager i sl proizvodjaca pa nisam cuo da se na motor zale. uglavnom hvale

a, kako da prepoznam taj prekidac? sta je na motoru ono 0 i 1, gdje je struja dovedena? je li to neki cok?

http://pics.ricardostatic.ch/ImgUsers/2/7/731/73136/7313685/731368560_6_Big.jpg
http://pics.ricardostatic.ch/ImgUsers/2/7/731/73136/7313685/731368560_5_Big.jpg

ovo je taj motor..

to 0i1 ti je prekidac za paljenje. na jedan ga palis i radis ,na 0 gasis. of-on prekidac. taj prekidac mislim da je u karteru i povezan unutra na paljenje. cim nivoa ulja nema dovoljno on prekine varnicu i spasava motor. znam da imaju razlike u radilicama ali kakve nisam siguran. izlaz za pogon je drugaciji

- - - - - - - - - -

na njima imas 3 rucice. jedna najveca je gas i ima dve manje. jedna za sauh a druga otvara slavinicu goriva.

to 0i1 ti je prekidac za paljenje. na jedan ga palis i radis ,na 0 gasis. of-on prekidac. taj prekidac mislim da je u karteru i povezan unutra na paljenje. cim nivoa ulja nema dovoljno on prekine varnicu i spasava motor. znam da imaju razlike u radilicama ali kakve nisam siguran. izlaz za pogon je drugaciji

- - - - - - - - - -

na njima imas 3 rucice. jedna najveca je gas i ima dve manje. jedna za sauh a druga otvara slavinicu goriva.

ja opet kontam da se necu prevariti ako dam 240 evra za ovaj motor.. u najgorem slucaju ga mogu prodati za iste pare, jer je nov..
na sajtu honde pise da isti idu i na kultivatore i na pumpe.. e sad, mozda imaju neki koji idu samo na pumpe, a ovi mogu i na jedno i na drugo..

moguce lako. i stari motori su isli na oboje samo sto smo mi aljav narod pa nam tesko proveriti nivo ulja i eto tezih problema. ovde je bilo na desetine pumpi i mkt i sve zakovale zbog toga .moja honda je trenutno jedina u funkciji. ali ulje redovno i nema paljenja bez da se prvo vidi ulje.kad je i trosila ulja mnogo znao sam joj meru i 2plastenika uradim i odmor. dolijem malo i opet. tako je 5 godina radila i ubacio ventile samo i karike i dan danas radi kod tasta. a unutra sve na standardu i ko novo. ulje i stalno da je nivo na mah i nemas brige.zato su pojedine serije sa tim prekidacima ali za stabilne motore. jako dobra stvar

moguce lako. i stari motori su isli na oboje samo sto smo mi aljav narod pa nam tesko proveriti nivo ulja i eto tezih problema. ovde je bilo na desetine pumpi i mkt i sve zakovale zbog toga .moja honda je trenutno jedina u funkciji. ali ulje redovno i nema paljenja bez da se prvo vidi ulje.kad je i trosila ulja mnogo znao sam joj meru i 2plastenika uradim i odmor. dolijem malo i opet. tako je 5 godina radila i ubacio ventile samo i karike i dan danas radi kod tasta. a unutra sve na standardu i ko novo. ulje i stalno da je nivo na mah i nemas brige.zato su pojedine serije sa tim prekidacima ali za stabilne motore. jako dobra stvar

a, znas li mozda gdje se nalazi taj prekidac? ja citam na hondinom sajtu da im je gx serija istorijska.. kao, neprevazidjena.. nisam pametan.. cijena je povoljna, a znam da ako ovo nekad ugradim na svoju f 28, imacu masinu koja na pola gasa odradjuje posao samo tako.. i kakav god drugi kultivator da kupim, ovaj motor ce imati svoje mjesto, jer ga bas mnogi ugradjuju.. samo da ne profulam to ''industrijski''

a, kontao sam napraviti masinu za mljevenje biljnog otpada, pa bi mi motor mogao i za to sluziti.. samo moram se negdje raspititati, kako da to odradim.. radim organsku poljoprivredu, i mnogo mi treba biljne mase.. nisam je sertifikovao, ali sam na putu da nesto napravim na tom planu..

prekidac je negde u karteru gde ima merac za ulje. cim ulja zafali u nivou on se gasi. znaci povezan je sa kablicem za gasenje verovatno. nisam otvarao te novije motore tako da nemogu tacno reci u kojima ima i gde tacno. komsija ima kinesku manju pumpu koja ima taj prekidac jer je stabilni motor. mislim da je oko 4 ks motor.imala je taj problem da upali i radi 1-2 min i ugasi se . nije basak znao dokle se sipa ulje u motor kad je menjao a ko nepismen da je ima knjizicu a tesko je procitati. ja odvrnu merac ono ispod min jedva dohvata. dolili ulja i radi ko besna. ali takvi motori sa prekidacem ulja nisu za sluzbu u mkt. jer cim se malo nagne bilo gde on se gasi. merac nedohvati ulje u tim polozajima i gasi motor. u tome je poenta

prekidac je negde u karteru gde ima merac za ulje. cim ulja zafali u nivou on se gasi. znaci povezan je sa kablicem za gasenje verovatno. nisam otvarao te novije motore tako da nemogu tacno reci u kojima ima i gde tacno. komsija ima kinesku manju pumpu koja ima taj prekidac jer je stabilni motor. mislim da je oko 4 ks motor.imala je taj problem da upali i radi 1-2 min i ugasi se . nije basak znao dokle se sipa ulje u motor kad je menjao a ko nepismen da je ima knjizicu a tesko je procitati. ja odvrnu merac ono ispod min jedva dohvata. dolili ulja i radi ko besna. ali takvi motori sa prekidacem ulja nisu za sluzbu u mkt. jer cim se malo nagne bilo gde on se gasi. merac nedohvati ulje u tim polozajima i gasi motor. u tome je poenta

skontao sam ja vica u cemu je poenta tih motora.. dobro je da znam da postoje i takvi.. ja jesam isao u skolu, ali tamo nisam ucio o motorima, tako da sve sto cujem, ovdje cujem.. :)
Kako vidim, ipak ga izgleda necu kupiti, bez obzira na povoljnosti..

ja sam uzeo kipor dizel za malo vece novce pre dve godine. sad je cena njih oko 250eur tako da bih opet uzeo pre ovog dizela nego hondinog benzinca. samo potrosnja i snaga ovog dizela su krupna stavka koja mnogo znaci. po meni original hondin motor jeste dobar ali i skup. ali sa dizelom se motpr vrlo brzo isplati na razlici potrosnje a i za druge namere se lako iskoristi jer je ipak 300ccm i 5ks, obrtni moment mu doprinosi tome da trpi vece sile od benzinca pogotovu na malim obrtajima.prema tome ipak treba razmisliti i za daljnje zasta bi se koristio taj motor

ja sam uzeo kipor dizel za malo vece novce pre dve godine. sad je cena njih oko 250eur tako da bih opet uzeo pre ovog dizela nego hondinog benzinca. samo potrosnja i snaga ovog dizela su krupna stavka koja mnogo znaci. po meni original hondin motor jeste dobar ali i skup. ali sa dizelom se motpr vrlo brzo isplati na razlici potrosnje a i za druge namere se lako iskoristi jer je ipak 300ccm i 5ks, obrtni moment mu doprinosi tome da trpi vece sile od benzinca pogotovu na malim obrtajima.prema tome ipak treba razmisliti i za daljnje zasta bi se koristio taj motor

jedino sto sma primjetio kod ovog honda gx jeste da postoji sa i bez reduktora, i cijena se razlikuje u 300 evra u koliko ima reduktor za karting..

ovo je sigurno originalna honda. :)

http://www.hongoldonia.hr/index.php/home/motori/122-motor-gx-160
a, nabacio bih ga na sjeckalicu za biootpad.. to mi je sada prioritet..

Kako se vezuje taster za zaustavljanje motora na dvotaktnom motoru? Uspio sam da pokrenem ono moje čudo, veliki Simar 130 motokultivator bez majstora i ikakvih ulaganja no nema taster za zaustavljanje pa moram da ga gasim tako što skinem kabl sa svjećice. Može neko da mi objasni šta treba povezati i sa čime? Mislio sam da stavim ovakav prekidač negdje na ručku da je lako dostupan

product21322.gif

ali ne znam kako to povezati.

Usput, jel pravio neko frezu za motokultivator? Originalne freze su mi preskupe a nijedne svakako ne paše pa sam mislio da nešto sam napravim.

Jedan kraj prekidaca vezi na masu,drugi vezi na + od primara bobine,odvodjenjem + kraja na masu svecica ostaje bez varnice i motor se gasi

Ako je kod tebe varijanta paljenja sa platinama, onda onu zicu sto dolazi na platine paralelno spoji sa tim prekidacem. Drugi prikljucak na prekidacu spoji sa masom.
Ja bih ti preporucio da umesto prekidaca ugradis taster, jer ti se moze desiti da se oznojis dok primetis da ti je prekidac u polozaju spoja sa masom.
Taster znaci drzis dok se ne masina ne ugasi, i kad otpustis mozes opet upaliti.
Taj kultivator zasluzuje kompletnu restauraciju, do zadnjeg srafa. Preporucio bih ti i dizel motor Kipor KM186 za njega.
Tako bi dobio ekstra sposobnu masinu za dosta operacija u vrtu, a i vucu prikolice za lakse operacije uz smesnu potrosnju.
Transmisija tog kultivatora je napravljena u punom kvalitetu.

Kolege, jel zna neko gde bi mogao da nabavim kosacicu za kultivator Labin progres. Trebala bi mi ona roto kosacica nije bitna sirina ne mora da bude nesto preterano. Gde ima da se kupi i koliko bi bilo para? Evo i slike kultivatora jer ne znam tacnu oznaku koju nosi..
Motokultivator-Goldoni-Labin-Progres_526246892c4a5.jpg

Nazad
Vrh