Motokultivatori - opšta tema

Koje ulje je najbolje koristiti za vučnu frezu i da li neko zna koliko ide ulja u vučnu frezu za F 620 ?

Pa najbolje je koristiti ono koje preporucila fabrika :)
Npr. ja koristim Motul Garden 10w30, ako ti to nesto znaci.

Sto se tice usitnjavanja zemlje frezom, koliko prosecno puta predjete povrsinu dok ne dodjete do finalnog stanja zemlje? Ja znam preci i nekoliko puta, sve dok kopacica ne uroni u zemlju do onog blatobrana, pogotovo ako nije pre toga orano.

predpostavljam da u sve reduktorske stvari dosad ide sae80-90. tako bi trebalo i u hondu mada kod njih i u menjac ide motorno ulje zbog manjeg otpora pa se moze desiti i u frezer da ide motorno. ali neces pogresiti u izboru uopste koje da naspes. posto vucni nisam nikad imao neznam za kolicinu. sa mojom hondom vecinom predjem jednom i vec sam na dubini od 25cm usitnjene zemlje.izuzetno ako je natabano i suvo da predjem dva puta. ali tezina i snaga na to uticu

Ako je zemlje utabana, ja prelazim dosta puta, sloj po sloj kidam, da se ne muci masina. Ali je i lagana, cim naidje na otpot, npr. ciglu u zemlji, onda skace napolje. To ne mozes kontrolisati.
Nije toliko ni slaba, ima 6ks.

one su jake ali i lagane i brze.zato i iskace. moja cigle zalomljene kocice cak i vece korenje sece i vadi sve van. bilo je i manjih polutrulih panjeva koje je pocupala.tezina je dosta presudna ali i prenos .to je kod honde solidno odradjeno .meni je problem kad je mekano jer potone do nosaca motora pa je nemogu iscupati iz zemlje sem rikvercom. ode i preko 35cm u dubinu. kazem opet u njenoj klasi mislim da je neprevazidjena i nebih je drzao 17 god da je drugacije. i nikad se nece prodati.polako skupljam materijal i najverovatnije cu od nje napraviti mini traktor da meni bude lakse raditi a i zbog jos nekih prikljucaka koje pravim. treba jos malo veca vucna sila a ja sam tu uloga balasta:sjasi:

@vica022

Ima, li razlike izmedju Honda f600, f620y, f620, i f630.. Jedino sto sam primjetio je da na f630 ugradjuju nove honda motore, gx160 i da je malo razlika u ruckama..

koliko sam upoznat razlika izmedju F600-620 je mizerna. to je malo preuredjen model ali skoro sve isto. glavna izmena je da nema kontaktni sistem paljenja nego spoljni magnet i spolja dolazi bombina bezkontaktna. kao na testerama i sl. imaju razliku neke u karburatorima i ubacivan je umesto keihina japanskog delorto italijan.to je sto znam inace identicno je sve .630 nisam video jer je jako retka. F700 je identicna ovim 600-620 samo sto ima malo jaci motor za oko 50 ccm. i oko 7ks je taj a sve isto ostalo. ta na Y model mislim da je radjena za izvoz pa verovatno ima neke modifikacije sitnije za trzista

koliko sam upoznat razlika izmedju F600-620 je mizerna. to je malo preuredjen model ali skoro sve isto. glavna izmena je da nema kontaktni sistem paljenja nego spoljni magnet i spolja dolazi bombina bezkontaktna. kao na testerama i sl. imaju razliku neke u karburatorima i ubacivan je umesto keihina japanskog delorto italijan.to je sto znam inace identicno je sve .630 nisam video jer je jako retka. F700 je identicna ovim 600-620 samo sto ima malo jaci motor za oko 50 ccm. i oko 7ks je taj a sve isto ostalo. ta na Y model mislim da je radjena za izvoz pa verovatno ima neke modifikacije sitnije za trzista
U principu, mjenjac je ostao isti, a promjene su samo na motorima.. ? Radi li MIO jos uvijek, vidjam neke nove stvari u prodaji? Jesu li to zalihe ili nova proizvodnja? Mislis li da je MIO manje kvalitetan od japanske verzije slicnih honda kultivatora?

koliko sam cuo mio standard neradi vise. mozda zalihe samo neke ili servis sa delovima. znam da iz NS prodavnica delova dobavlja nesto i od njih. koliko sam upucen oni nikad nisu ni dobili licencu za hondu nego samo vrsili sklapanje i radili prikljucke. tako da kvalitet bi trebao biti isti. i kod mene je mio standard honda

koliko sam cuo mio standard neradi vise. mozda zalihe samo neke ili servis sa delovima. znam da iz NS prodavnica delova dobavlja nesto i od njih. koliko sam upucen oni nikad nisu ni dobili licencu za hondu nego samo vrsili sklapanje i radili prikljucke. tako da kvalitet bi trebao biti isti. i kod mene je mio standard honda

pa, zvuci mi logicno to sto govoris.. :)
nekako, meni je malo zabrinjavajuce kad cujem da bilo ko proizvodi nesto sto je izvorno iz japana. :-D
na sajtu mio standarda jos uvijek imaju neke ponude.. Mnogo mi se svidjaju honde. Ako prosirim plastenike, vjerovatno cu ici na f600, jer nista bez motika... kod nas u kraju svi imaju vucne freze.. mehanizacije nikad dosta :)

pogledaj ovo.. jako lijepo izgleda..

http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/motokultivator-honda-mio-f-630-oglas-10701952

Poslednja izmena:
lepo izgleda.al da vidis F600 kad je zakacena na traktor pozadi kao vucni frezer. e to da mi je naci da stavim ovde.muce me finansije a vec sam mislio poceti sa izradom mini traktora. jos se dvoumim dal da radim pogon od honde ili da ostavim nju kao vucni frezer sto moze lako da se desi.tako da moze svasta da se uradi. honda je povoljna po tom pitanju sto moze frezovati i sa motikama i vucnim frezerom.mnogo prikljucaka ima samo su i na ceni

Jedno uopsteno pitanje u vezi 4t motora, a i 2t.
Na koji rok konzervirate motore koji se duze vreme nece koristiti? Uvek preko zime, ili samo ako znate da ga necete koristiti vise od godinu dana?
Npr. kosacice, trimeri, motori za camac i slicni motori koji se uglavnom zimi ne koriste.

U principu svoje motore ostavljam da miruju samo preko zime (novembar -mart),izuzev mot.testera kada ispadne nesto usluzno,nemam motore koji mi ne rade po godinu dana,takve je najbolje prodati,jer bi skupljali samo prasinu i gubili vrednost

Pa to mirovanje je otprilike pola godine, za sezonske masine, kao sto su kosacice, sto je u principu pola radnog veka :)
Nece im skoditi, ako stoje tako suve?

Pitam jer sam imao sam jedan motor za automobil, koji je stajao, doduse duze od tog perioda, ali je toliko zapekao, da sam jedva pokrenuo klipove. I to morao sam nasuti ulja u cilindre da malo podmazem.
Citao sam da ljudi konzerviraju motore za camac, koje koriste samo jun-jul-avgust.

Moj deda ima kultivator 506 i ne koristi ga recimo pola godine,ali nikakvo konzerviranje i tera tako vise od 20 godina.Ja testere i APN 6S isto ne konzerviram,ali najvise ih ne palim 3 meseca.Moze za prvo paljenje da se sipne malo ulje za mesavinu u cilindar i tako sa skinutom svecicom da se malo vergla,nije lose.

kod mene nijedna masina nestoji duze od mesec dana.a ima ih dosta. svakih mesec dana otprilike ih palim i malo odrade sto mislim da je najbolje i zbog karburatora samih.ali veoma bitno je gde se motori drze. ako je u prostoriji koja ima kondenzacije i vlage crno im se pise.kod mene je vecina u garazi koja ima provetrine prilicno tako da mislim da nema boljih uslova. auto mi najgore prolazi jer je stalno napolju. dvotaktne je najbolje pre odmora na duze vreme napojiti i pustiti da odrade sa vecom mesavinom od bar 10%. tako ce nasisati visak ulja i ostace masan film na delovima. zatvoriti auspuh i usis celofanom ili sl.tako bi moglo duze da izdrzi ali ko nekoristi dugo najbolje da izokrece par puta barem motor.kod cetvorotaktnih je problem ventila hoce zastopati a kod dizela cak i dizne. prema tome cesce paljenje bar u 2 meseca bi bilo najbolje. a sad koko ko hoce

Pa dvotaktne nije problem paliti ni na najgorem minusu, ali 4T kosacicu npr. ne bas :) Ali svakako je najbolje jednom mesecno upaliti i ostaviti par minuta da radi.

Dobro, cisto me statisticki zanimalo kako se ponasate u takvim sutucijima.

Mozda je najjednostavnije naliti nekog motornog ulja u cilinrad. Pre upotreba potegnuti par puta, da istera ulje.
Vise da vidim kako to izgleda, nego sto sam morao, sam zimus to uradio sa kosacicom na guranje i jutros sam je palio. Na svecicu nisam isterao ni kapi ulja :) Ne znam ako, ali kada sam je posle par povlacenja upalio, bas je dimila :)
Ostavio sam je tako da radi 10ak minuta, izduvala je sve, sad radi ko doksa.

Ja alat preko zime uglavnom, sem kopacice, drzim u komori (vojvodjani znaju sta je to :)), a ona onako nije bas nesto provetrena bas, kao sto bi mogla.
Mogu da ih drzim na promaji non stop, ali tamo mrzne. U komori ne mrzne.

Pa dvotaktne nije problem paliti ni na najgorem minusu, ali 4T kosacicu npr. ne bas :) Ali svakako je najbolje jednom mesecno upaliti i ostaviti par minuta da radi.

Dobro, cisto me statisticki zanimalo kako se ponasate u takvim sutucijima.

Mozda je najjednostavnije naliti nekog motornog ulja u cilinrad. Pre upotreba potegnuti par puta, da istera ulje.
Vise da vidim kako to izgleda, nego sto sam morao, sam zimus to uradio sa kosacicom na guranje i jutros sam je palio. Na svecicu nisam isterao ni kapi ulja :) Ne znam ako, ali kada sam je posle par povlacenja upalio, bas je dimila :)
Ostavio sam je tako da radi 10ak minuta, izduvala je sve, sad radi ko doksa.

Ja alat preko zime uglavnom, sem kopacice, drzim u komori (vojvodjani znaju sta je to :)), a ona onako nije bas nesto provetrena bas, kao sto bi mogla.
Mogu da ih drzim na promaji non stop, ali tamo mrzne. U komori ne mrzne.
ako i ne upalis dovoljno je zagurblati jedno 10tak puta ili zagrblati . meni trimer, kosacica stoji cele zime bez paljenja . kultivator palim u jesen i prolece a stoji napolje samo je pokriven i pali iz druge 100%. Imam i trabanta nije pljen 3god samo verglan i juce bez problema upalio na drugo verglanje . Uzgred ja sve sto sam naveo popravljam sam .

Nazad
Vrh