Motokultivatori - opšta tema

jedna ali vredna .sve sto nabroja ona sama radi
pbqx.jpg

pozdrav svima...skoro sam kupio motokopacicu na kojoj je motor brigss stratton, benzinac od 5 KS. da li se neko susretao sa ovim motorima i mozete li m i reci nesto o njima?...hvala unapred....

brigsovi motori su se vodili jedni od najboljih svetskih motora. ali i ta fabrika ima u kini ispostavu i otada su motori losiji kvalitetom.najgore ako dodje do remonta motora jer original delova nema i jako kratko sluzi. imao sam kosacicu koja posle 30 god je trazila zamenu karika. nisu ni sezonu izdrzale i nije se mogla upaliti. dokle traje traje sta drugo reci.

Ne pada mi niko na pamet od nekih velikih proizvodjaca, a da nema fabriku u Kini. Jednostavno to je tako. Ekonomija, kapitalizam, ..., trazi se jeftinija radna snaga uz neki zadovoljavajuci kvalitet. Da nije tako, tesko da bi mogli da izdrze udare od strane kineskih proizvodjaca, koji ima sve vise, i uopste nisu nekvalitetni. Ne verujem da jedna zemlja koja moze da posalje vozilo na mesec, ne zna da napravi 4T motor za kosacicu :)
Jedino je bitno razlikovati kvalitet od nekvaliteta, jer iz Kine stize svasta.
A to sto kazes dok traje traje, to je valjda sad takva filozofija, da tu nema mesta opravkama, nego kompletnoj zameni svega. Stara kosacica na staro gvozdje, kupi novu. Ne isplati se njima, ako razmislis, da naprave kosacicu koju ces koristiti ceo zivot, pa onda i tvoja deca da je naslede. Jednostavno koliko sam ja primetio, cesto se desi da neki tehnicki uredjaj traje koliko traje i garancija :) Mozda malo preko toga.
Bilo sta kinesko da sam rastavljao, ma koliko dobro radilo pre kvara, je bila situacija, da to kada se jednom rastavi, tu vise sastavljanja nema :)

Tako da je kao sto ti kazes, dok traje, traje, posle na otpad pa kupuj drugo :)

zato sam tako i rekao jer mnoge motore kad rasklopis razjedu se i kucista ili navoji tako da nema sastavljanja.jednostavno ogromne serije motora za jeftine novce .dokle traje traje i na otpad i drugi nov. da opet nije ovih kineskih motora kad bismo neke probleme i resili.jedino sto uvoznici drmaju velike novce na njima jer njihova cena je bagatelna.

ovaj moj briggs , mislim da je stariji model...do sada nisam imao problema sa njim, cak mi se cini i da nije veliki potrosac...slikacu masinu pa cu probati da je postavim ovde jer me zanima vase misljenje...hvala na odgovorima ...

Ako mi se od neceg s... to su kineski motori za jednu upotrebu,pa bilo to testere,trimeri,motokult.kosilice,jednostavno to za mene nije motor jer se ove masine ne uzimaju da stoje u garazi i prave lep prizor mehanizacije,vec da rade i budu pouzdane,a kad im dodje vreme servisa i poprave,sve se svodi da za male novce dobijes veliko nista,izvinjavam se svima,ovo je samo moje misljenje,bez namere da nekog ubedjujem,ziveli !

najgore i jeste odvojiti zito od kukolja pogotovu na nasoj prodajnoj mrezi kineskih i svakakvih proizvoda. ali neki proizvodi i zasluzuju da imaju mesto jer imaju kvaliteta .problem je veliki sto boflovi se uvoze a jos postignu cenu skoro mnogo kvalitetnijih proizvoda. neko u ovoj ludoj zemlji bi trebao da stavi tacku jednom na neke proizvode ili uvede stavke koje treba proizvod kvalitetom da ispuni. to mnoge zemlje pametne rade

Nemamo m i zakonsku regulativu a i što imamo niko se ne pridržava tako da sa time se ne treba opterećivati nego petoro očiju otvoriti da te neko ne namagarči ali i pored svog opreza bude svašta zato dobro pazite kad kupujete nešto...

A Kina i kineska roba to nam je realnost ( da li nažalost ili na sreću) jer za više i nemamo od garderobe pa do mašinerije...

ljudim imam jednu malu nedoumicu, vezi malog labinca,danas sam mu menjao ulje u motoru,i ocistio vazdusni filter,i onaj filter ulja sam mu promenio,e sad imam malo nedoumice kako se kontrolise, ulje u menjacu kada je vodoravan ili u ravnom polozaju???? jer kada je u rdnom polozaju konkretno sa frezom znaci pod naginom,onda je ok izmedju min i max, a kad je u vodoravnom polozaju onda ima preko maximuma 1cm ulja.....pa ko zna bio bih zahvalan...

ako se nivo ulja meri u motoru u vodoravnom polozaju morora tako isto i za menjac i sve ostalo vazi. mala odstupanja su nebitna. ako nisi odavno menjao ulje u menjacu nebi bilo lose i promenuti jer ima vode od kondenzacije sigurno a i prljavstine i opiljaka. to im mnogo znaci po menjac.a skloni su prolasku vode i oko rucica. nisam bas siguran ali u malog ide cini mi se 2L sae 80-90 ulja .za velikog znam sigurno da je 3L u menjac. za ovo ravan polozaj te nisam bas razumeo .koliko se secam kad je oslonjen na frezu on je naget ceo ka dole zadnjim krajem .gledajuci kuciste menjaca odozgo mora biti priblizno vodoravan polozaj i meri. ako ima i viska nemoj dirati. nesmeta za toliko .u motoru nevalja preko mah.

sa frezom se stavi na ravno i onda se kontroliše, a ide 2,2 l u menjač a u motor 0,6 l sad sam to radio

Poslednja izmena:
bolje viska nego manjka,ja sam imo havariju u mom bivsem,kad smo ga otvorili bio plav i pregrevan nekad je teran sa malo ulja. ato me kostalo lepo.

Pozdrav

Trebale bi mi osovine za metalne tockove, mislim da mi stimaju one od f400? Da li neko zna od kojeg materijala bi se to moglo napraviti i da li to tokar moze? Sestougaone su u pitanju..

OK(sestougaoni profili) su obicno od materijala C.3990(celik za automate), ali vama bi najbolji materijal bio C.4732 koji bi trebalo poboljsati na 900N/mm2.
Neznam kako izgleda osovina da bih vam rekao dali je strugar moze zavrsiti ili se mora ukljuciti i glodac.
Najeftinija varijanta je da nekako dodjete do originalnih i kupite ih za prihvatljivu cenu.
Trenutna cena materijala u kvalitetu je cca 1€/kg pa se odredite koliko vam se isplati ulaziti u projekat.

OK(sestougaoni profili) su obicno od materijala C.3990(celik za automate), ali vama bi najbolji materijal bio C.4732 koji bi trebalo poboljsati na 900N/mm2.
Neznam kako izgleda osovina da bih vam rekao dali je strugar moze zavrsiti ili se mora ukljuciti i glodac.
Najeftinija varijanta je da nekako dodjete do originalnih i kupite ih za prihvatljivu cenu.
Trenutna cena materijala u kvalitetu je cca 1€/kg pa se odredite koliko vam se isplati ulaziti u projekat.

Pa, meni bi trebalo jako malo materijala.. Par kilograma, jer je kultivator poput onog f400.. Rado bih kupio originalne, ali ne znam gdje da ih nadjem..

http://www.ebay.de/itm/fur-Honda-F2...t=Kommunaltechnik_Zubehör&hash=item3cd99cf651

Ovako izgleda osovina..

u rumi na pijaci trebalo bi da ima delova jer ih ima 2-3 koji prodaju. te tockove i osovine sam vidjao tamo.ima tast tockove ali nisam siguran dal su osovine na njima. on koristi samo motike tako da neznam dal ima osovine posebno viska.pogledaj po kupujem prodajem i slicnim oglasima jer i tu cesto se naleti na takve stvari

u rumi na pijaci trebalo bi da ima delova jer ih ima 2-3 koji prodaju. te tockove i osovine sam vidjao tamo.ima tast tockove ali nisam siguran dal su osovine na njima. on koristi samo motike tako da neznam dal ima osovine posebno viska.pogledaj po kupujem prodajem i slicnim oglasima jer i tu cesto se naleti na takve stvari

znaci, mislite da je komplikacija da se naprave?

Nazad
Vrh