Motokultivatori - opšta tema

Jedno uopsteno pitanje. Kada na masini nemas saraf za ispustanje ulja, kako ga ispustiti? Da nagnem masinu da iscuri na cep za dolivanje? To mi nekako deluje sabanski :)

U vojsci je glavno pitanje za nas vozace bilo gde se ispusta ulje iz puza upravljaca kamiona? naravno vecina se 'ubijala' trazeci saraf dok su se vodnici smejali jer se ulje samo po potrebi dolivalo...

Jesi li siguran da nema?
Ja bi tu koristio veliki špric produžen nekim kraćim crijevom, jer kad nagneš mašinu obavezno se sve zasvinji i više ulja bude po mašini nego u posudi (probao jednon kad sam na maloj kosilici polomio plastični čep, a nisam smio odvrtati ostatak bez odgovarajuće zamjene).
Nema 100%.
Ima onako zagladjen metal na mestu gde bi mogao biti sraf, odnosno gde obicno bude, npr. na kopacici, ali nije nista izbuseno. Nosim se mislju da izbusim tu rupu i narezem navoj :)

@gm80

Drug, mozes li mi reci gdje si kupio taj Loncin motor i koliko kosta isti, ali od 4,8 ks, tj G160F?
I ja sam cuo da su Loncin motori jako dobri..

Ma ja imam taj motor na kosacici Alko, i nemam cep za ispustanje ulja. Nista posebno, ali zna da iznervira kada treba da ispustis ulje :)

http://www.loncinengine.com/Product29/Detailed9/#Text

Kod mene bi trebalo da je taj motor. Ne secam se da sam ih video kod nas da imaju da se kupe. Kinezi ih prave 2-3 miliona godisnje (ne ovih, nego svih tih "malih" motora). Ako je verovati tom podatku sa wiki, onda ne bi trebalo da su losi, ne bi se onda prodavali. Treba razlikovati kineske brendove koji vrede necemu, kao i bilo sta drugo iz ostatka sveta, od kineskih jeftinih kopija, koje ne vrede nicemu.

Za sada mi radi odlicno, nemam apsolutno nikakvih zamerki. Doduse imam ga kratko, oko godinu dana. Pali odlicno, radi odlicno, sta drugo reci :)

Menjao dans kais za duzi, ne valja, slajfuje i jedva krece. Zvao par telefona uvoznika Agropromet iz Kg, nista. Od besa i muke vratim se ponovo na buvljak, uzmem ponovo kraci, covek me vec cudno gleda, napakujem i opet isto, krece sama cim upalis, trebao bi mi pomocnik da je podigne dok je palim :) Ajde reko da vratim stari njen kais i da probam da dotegnem kvacilo preko srafa jer sam ga konacno skapirao na koju stranu doteze a na koju popusta i....radi kao singerica hehe, bilo je dovoljno samo dotegnuti jer se vrmenom olabavi, izfrizirao malopre za luk ma milina kako ide...Eto, problem resen, hvala svima na savetima, posebno nikaragvi zbog ideje o dotezanju sajle :)

Moj arsenal
1907745_739752349369151_964019234_o.jpg
1781444_739752489369137_2007694061_o.jpg

Zasto je dizelka sa vucenom frezom dobitna kombinacija?
Koliko sam primetio ove kopacice dublje uranjaju u zemlju nego freze? Mozda gresim ...

Znas kako,kad kazem dizelke pre svega mislim na Goldoni,Valpadana i to su ozbiljne i puozdane masine koje nema sta ne mogu da odrade,bukvalno freaziraju posle traktorskog oranja i to velike povrsine.Rad sa njima u odnosu na Hondu,506 ...ne moze da se poredi,sa njima mozes raditi ceo dan.Ali imaju i one nekih mana,nisu isplative za manje povsine i njihova manipulativnost na povsini je znatno manja od ovih drugih,konkretno u vocnjaku su odlicne za medjurednu obradu,a na pr.Honda za rad u vrsti,na to sam mislio kad sam rekao dobitna kombinacija,jedna cuva drugu,kao i ruke i ledja

ako mislis sacuvati ledja na tolikoj povrsini vocnjaka onda ili tomica ili vladimirac i freza. sa motokultivatorom jeste lakse raditi nego sa kopacicom ali jutro i po je velika povrsina .supu neces jesti to je sigurno. za te novce koliko platis goldonca kupis vladimirca i frezu zajedno.

Ajde da probam kratak opis masina.Prva gore levo je f600 ispravna i ima mislim 196cc, odmah do nje jef 400 ili je mozda neko zove f42 takodje ispravna i ima 171cc,sledeca do nje je freza sa motorom la 300 namontiranim na menjac od f400....sledeca je gore desno na kraju f400 takodje ali je motor los,nema komporesije i uzeo sam je za delove...zbog bobine...karburatora menjaca..tockova i sl..za ne daj boze ako na ovima nesto rikne.Dole desno je benasi sa motorom lombardini im350 i koristim je iskljucivo za freziranje,frezira laganica dubinu i vise od 25cm i pored nje je f700 sa hondinim motorom od 240cc,ima gume miselinke i za nju sam lio olovne tegove tako da svaki tocak ima 50 kg i napred olovni teg od 30kg,sa njom sam vukao preko 800kg kupusa kroz njivu u svim vremenskim uslovima i to zahvaljujuci bas tim miselinkama jer na njima uvek sara bude cista...nikad ne nalepe na sebe kao one klasicne 4.00-8.E sad ona f600 stoji da pripomogne ako neka u radu nesto zakaze..a hitno mi treba..ona f400 srebrna vuce prikolicu u kojoj se nalaze ona f400 sa la300 motorom i koju koristim za zagrtanje krompira sa onim prikljuckom sa diskovima i f 700 koja vuce plug za paranje brazdica.Posto dosta usluzno freziram,al samo manje povrsine...do 500-600 kvadrata i to one povrsine kojima ne moze prici traktor ili moze anapravio bi vise utabanog nego lepog za tu namenu koristim benasija sa im 350 motorom..cenim da ima bar 10ks.Od opreme imam dva para nozeva za f 600 al pasu i na sve ostale honde,i jos jedne nozeve na onoj okrugloj cevi ...oni kao na bubnju samo duzi...plug za paranje brazdi za krompir,,,spravu,,za zagrtanje krompira,onu sa diskovima,4 para tockova 4.00-8 dva para metalnih jedne vece jedne manje i jedne tockove od 506-tice prepravljene za hondu,na onu sestougaonu cev i jedne jos vece tockove od ovih za 506-ticu.Imam i dve prikolice jedna orginalna a druga pravljena od autoprikolice.Inace bavim se povrtarstvom i svake godine posejem 3,5 jutara povrca pod zalivnim sistemom paprike,kupusa,bostana,krompira,luka,brokolija,karfiola,paradajza i jos ponesto.Sa traktorom orem,prskam kimliram i ostale vece poslove radim a frezama donosim kuci plodove jer sa njima lako prilazim svuda i mnogo je lakse i za utovar i za istovar.Pored ovoga obradjujem jos 10 jutara zemlje i tu sejem psenicu ,kukuruz...i sl.Imam nesto i deteline za krave i goveda.....Svrha ovog mog posta nije da se hvalim kolicinom motokultivatora jer sam ja to sve jeftino nabavio...nesto sam i opravio...pa me nije puno kostalo vec cisto da pokazem sta imam jer pratim ovaj forum vec duze vreme....i da napomenem da volim da radim sa motokultivatorima i mnogo su mi kicmu rasturili..a bogami ponekad i sacuvali.Nisam imao nekih vecih kvarova i za sad sve rade pouzdano....a sto se tice toga da sam kolekcionar mozda i jesam i ako bog da zdravlja i para mozda umem i jednu dizelku...nek se nadje.....Posto imam dmb-ovu dizel pumpu za zalivanje i trosi nenormalno malo goriva razmisljam i o dizelki...ili cu na hondin menjac od one f400 sa losim motorom nakaciti neki kiporov dizel od jedno 8 ks.Ako sam imao nekih slovnih gresaka ne zamerite..umoran sam kopao sam tople leje za rasadu i bole me ruke jer cele zime nisam radio nista tesko pa nisam u formi....ajd pozdrav...ako ima nekih pitanja stojim na raspolaganju.....i ako mogu da pomognem tu sam.:ppozdrav:ziveliiiiii....

Nazad
Vrh