Motokultivatori - opšta tema

Nego, kako vi odredjujete i pamtite koliko sati je radila masina? :)

Uzmeš pet-deset litara goriva i zapisuješ koliko vremena si mogao raditi sa tom količinom. Poslije preračunaš koliko goriva trebaš protjerati do zamjene ulja i otprilike se toga držiš. Recimo za motor LA300 je oko 2l po satu (barem po uputstvima koja se dobiju uz mašinu) i zamjena ulja pada na dvadesetak litara goriva.

Nisam nigde na netu mogao da nadjem dimenzije kaisa, otisao na buvljak i kupio neki no name koji odgovara po duzini, napakovao sam i sada imam problem da se moticice okrecu sve vreme, znaci hvata pre vremena. Stelovao i na rucici, i dole kod motora ima sraf za stelovanje i dalje isto. Nemoguce da sam kupio kraci kais pa sada hvata odmah, jer princip kod nje je da stiskanjem rucice kvacila ceo motor polazi malo napred, i samim tim zateze kais koji preko remenice okrece moticice. Trenutne duzine starog i novog kaisa su iste, pa idem logikom ako je ovaj stari istegnut njegova prvobitna duzina je sigurno bila malo kraca od duzine novog?

Zasto nisi nazvao ovlasceni servis, mislim da ima kod nas za alko, pa da ti oni kazu kakav je kais, ili eventualno kod njih i da kupis, ne verujem da je to nesto skupo?

Nije valjda da menjas ulje posle 10 rs ?
Fabrička preporuka je 8 sati, valjda zbog poznatih problema sa podmazivanjem kad se zapuši onaj kanalić na radilici. Ja nisam puno radio pa tih par litara ulja godišnje mi nije bio neki veliki trošak, ali svakako da ovaj motor nikad nije bio štedljiv kad su gorivo, ulje i kanap u pitanju. :)
Uostalom evo uputstvo od mute koja je najčešće dolazila sa tim motorom pa prelistaj specifikacije. :)

http://www.speedyshare.com/kFCy3/Muta-LA300.pdf

malo je kaiš trebao duži, a jel ne možeš na samom motoru pomeranjem prema menjaču podesiti kaiš tj da bude labaviji

Pa isprobavao sam, ima navoj sa maticama koji sam terao i tamo i ovamo i nista, moguce da je trebao malo duzi kais jer sam ga jedva nabacio na remenice, da ima lufta bez stisnutog kvacila pa kad stisnem rucicu onda motor podje napred i zategne kais, ima logike. Ako me ne mrzi rasturicu sutra pa ponovo na buvljak ima covek i duze, ali prvo cu da zovem servis da mi tacno kazu dimenzije :)

@vica022
Pozz Vica.. Samo da se javim. Nisam stavljao novi motor na svoju Hondu f28f, nego smo je uspjeli popraviti. Kvar je bio u sledecem; mjesto gdje se zavrce svjecica na glavi motora je bilo razvaljeno i nije mogla da se stvori kompresija, jer je ulazio vazduh u motor. Tokar mi je izbusio glavu motora, napravio jedan navoj koji je navrnuo u glavu i u taj dio je zavrnuo svjecicu. Promjenio sam svjecicu i ulje i sada motor pali od prve. star je 40 godina, a jos se drzi. Ono sto je jos bitnije je to da moja honda ima dvije brzine, koje imaju identican prenost, tako da voziti u prvoj ili rikvekrc je isto, tako da cu moci u slucaju da ode motor ubaciti neki drugi, samo da ga okrenem naopako.. Eto, to je to za sada.. Vidio sam neke Loncin motore od 5 ks, kazu da su dobri, ali ih nema kod nas u Republici Srbskoj.

Evo mene i moje Hondice od prosle godine. :)

http://www.youtube.com/watch?v=Vb0SjMS2CLM

Honda je honda nek kaze ko sta hoce, nepohabljive su.lepo radi nema sta i trunke dima nema, jos dugo ce ta da radi.Rile 75 uzmi za nijansu duzi remen. ovi pijacni su takvi da isto pise a dva ista nemozes naci. sve kineska proizvodnja. nazovi servis i kod njih uzmi iako su skuplji bice kvalitetniji .bitna je i slovna oznaka na remenu .dal je LA ili LO.jedno je spoljni obim a drugo unutrasnji obim remena a razlika je ocigledna. sto se tice ulja motori koji se podmazuju buckanjem mogu da koriste gusca ulja sae 30-40. ali koji su sa uljnom pumpom mislim da nijedan noviji nece moci da radi sa tim duze vreme a zimi pogotovu. u svakom slucaju 15w40 ulje je za vecinu najbolje sem za nove sad motore. i kipor je preporuka 15w40 ili 10w30.ja sipam 10w40 posto je bolje na velikim vrucinama a kvalitetno. za vazdusare se treba koristiti ulje koje je za njih namenjeno ali moze neko i namenjeno za turbo motore.

@vica022

Pa, jeste.. jako je tiha..
Dima bude ponekad pod jacim gasom ili kad je tek upalim.. Kazali su mi da malo provjeravam ulje, postoji vjerovatnoca da su malo karike oslabile, ali ne mora da znaci.. Uglavnom, uvezena je iz Svajcarske i jako lijepo izgleda, nije pohabana.. ima samo 2.8 ks, a motor joj je tezi od onog kineza lt200. motor ima oko 20 kg.. otima mi se kad radi, mnogo snage ima, a o prenosu da ne pricam..

ovo sto je i sad u kiporu je lukoil avangard ultra 10w40. mislim da nije lose ulje , a za veca je opterecenja i novije propise euro 3-4. i duzi vek eksploatacije. to su neka sa novom formulom i koliko vidim nije lose se pokazalo

Jedno uopsteno pitanje. Kada na masini nemas saraf za ispustanje ulja, kako ga ispustiti? Da nagnem masinu da iscuri na cep za dolivanje? To mi nekako deluje sabanski :)

Jesi li siguran da nema?
Ja bi tu koristio veliki špric produžen nekim kraćim crijevom, jer kad nagneš mašinu obavezno se sve zasvinji i više ulja bude po mašini nego u posudi (probao jednon kad sam na maloj kosilici polomio plastični čep, a nisam smio odvrtati ostatak bez odgovarajuće zamjene).

Nazad
Vrh