Motokultivatori - opšta tema

moj motor je g200fd ima 196cc i u sustini je imitacije iste takve honde. Sve pase sa honde na saraf. Neki dan sam ga upalio iz prve. Jos nisam sa njim radio nista ozbiljnije ( frezovao sam rasadanik par puta) ali mislim da je motor ok i da je kvalitet zadovoljavajuci obzirom na cenu. Meni je varijanta bila da li da generalisem hondu ili da kupim ovaj novi motor...

novo je novo a i za hondu vecina delova je tajvan ili kina. tako da po meni je nov bolja solucija pa koliko izdrzi. ako je manji remont na hondinom ipak sam za njen jer je kvalitet.ali tu i karburator otkazuje mehanizam paljenja ,sto me izludjivalo i zato je kipor nov legao.inace za hondu original delovi su stvarno skupi ali i traju

Vidim da je honda dosta popularna, pa bih znalce pitao neka uporedba imedju labinca 8 ks i honde i koja je kod nas dostupna najveća honda i da li je pametno menjati labinca za recimo hondu f 600

pa nebi nikad menjo labinca za hondu osim ako nije krs totalni,labinac je lak al ja sam ga menjo za 507 zato sto samo ima rikverc za kosenje a on je brz kad mu stavim tarup pa jedva je treo sam sebe. a sa ovim sam prezadovoljan tri napred tri nazad.

nemoze se meriti ipak labinac sa hondom. ipak je tu rec o jacoj masini. honda F600 je neprikosnovena za bastensko friziranje jer ide duboko i okretna je. to nemoze nijedna , ali snaga od 5ks je ipak premala da bi se izborila sa vucnim frezerom. drugo labin i imt 507 su skuplji samim tim ali za nijansu su i bolji sto se tice uopsteno poslova. ipak tezina i snaga tu znace. ali robusnost menjaca i motora honde ce bilo koja masina da nadmasi. od cega su delovi napravljeni da trpe tolika opterecenja i dugotrajni to samo japanac zna. i jos jedno razlika za rukovaoca je velika kad se radi sa motokopacicom tj. hondom i motokultivatorom sto su ovi veci. tu bi se mogla porediti honda F800 jedino jer su u klasi ali to je jako retka masina kod nas

Imam benzinsku frezu marke AL-KO http://100.al-ko.com/uk/al-ko-cultivator-mh-350-4.html, koja nosi motor Brigs&Straton , cetvorotaktni. To je mala freza, za manje radove, sirina kopacica 35cm...Od prosle godine se javlja sledeci problem: Freza lepo pali, prima gas i sve ostalo, kada je podignem i dajem gas moticice lepo ubrzavaju, ali kada friziram cim malo naidje na tvrdju ili vlaznu zemlju pocinje da usporava, stane, cuje se skripanje kod moticica. Juce probah da freziram, zemlja sitna lepa, nema sanse uopste da se okrecu moticice kad je pobodem u zemlju, samo nesto prcka kad je izdignem. Ulje u motoru menjano i ima ga dovoljno, menjao prosle godine i ulje dole u menjacu SAE 80, danas cu ga ponovo zameniti, oprati filter fazduha i probati da radi bez auspuha, da vidim da li je on gusi, ali koliko sam gledao nesto po netu sumnjam da je u pitanju lamela ili kvacilo , ne znam sta ona ima. Ona nema brzine kao IMT freze, samo se stisne kao kvacilo i time se pustaju u rad moticice, pustanjem te rucice one staju. Ima li neko ideju sta bi moglo biti u pitanju?

Preko kaisa prenosi snagu na moticice? Tako je kod mene, na Einhell. Jedino sto mi pada na pamet jeste da ti je kais labav?! Pa cim naidje na otpor proklizava prenos. Kod mene kada naletim na ciglu u zemlju, npr., cuje se skripanje kaisa, kao zimi kod auta :)

Nego imam jedno pitanje. Ja sam tek drugi put izmenio ulje. Koristim Motul Garden 10W30, mogu i po hladnijem vremenu da je palim. Leti sam sipao Nisotek SAE30. Ono sto me zanima kako se, i da li to uopste treba raditi, menja ulje u menjacu? Nigde u upustvu nisam nasao nista o tome.
Da li se to ulje nalazi dole u onom delu kroz koji prolazi osovina na kojoj su moticice?

Edit: kojeg su reda snage masine pominjane ovde. Honda f600, labinac, imt506/507, Alko, ...
Moja kopacica ima 6ks.

Da, odprilike ste potvrdili moje neko mišljenje, mada nesmem kazati pošto hondu malo poznajem,svojevremeno u Irigu
(pošto sam Irižan rodom i tamo živeo do 91) u vinogradima neprikosnovena je bila imt 506 bila zakon, da dobro ste čuli pa onda labinac, imt 506 je mogla da ufrezuje stajnjak u vinogradu u zemlju bez problema dok labinac to ne može,mogla je sproleća veliku travu da ufrezuje, itd...

prenos ovih enhel i alko freza je najverovatnije preko kaisa [remena]. nisam siguran samo dal nemaju i varijatorski sistem ubrzavanja. ali verovatno je do labavog kaisa ili je istegnut pa proklizava. probaj ili zameni remen ili probaj nategnuti malo stelovanjem. i ako menjate remene vodite racuna ne samo na brojcanu nego i slovnu oznaku posto je tu velika razlika.ulje u menjacu se nemenja cesto i vecina malih freza koristi motorno ulje jer je redje i manje otpora pravi pa i gubitaka snage. honda F600 je malo ispod 5KS motor dok labini i IMT treba da budu 7-8 ks. IMT 506 je 6ks. 506 je dobra jer ima vise nosaca sa motikama i manje su motike tako da za sitnjenje zemljista dobra i ima veliku brzinu moticica.ali problemi sa motorom i potrosnja je sad stavljaju u pozadinu svih motokopacica

Jos jedna stvar mi je pala na pamet. Da li si probao da dotegnes sajlu kvacila? Mozda se ona razlabavila. Kada je bila nova kopacica, ja sam morao to da stelujem, jer kada stisnem kvacilo do kraja nije pravila dobar spoj, i nije dobro prenosila snagu na motike, upravo je proklizavala. Onda sam dotegao sajlu i sada lepo spaja kada se pritisne rucica do kraja.

@vica022
Da li sam te dobro razumeo kada kazes da u menjacu se koristi motorno ulje:
1. ne postoje dva odvojena ulja ili
2. postoje dva odvojena ulja (nevezano za to da li su ista ili ne u smislu hemije)?
U prvo slucaju izmenom motornog ulja si izmenio i menjacko ili menjacko se menja posebno. To pitam jer ne vidim kuda bih ispustio ili nasuo menjacko ulje.

Jos jedna stvar mi je pala na pamet. Da li si probao da dotegnes sajlu kvacila? Mozda se ona razlabavila. Kada je bila nova kopacica, ja sam morao to da stelujem, jer kada stisnem kvacilo do kraja nije pravila dobar spoj, i nije dobro prenosila snagu na motike, upravo je proklizavala. Onda sam dotegao sajlu i sada lepo spaja kada se pritisne rucica do kraja.

@vica022
Da li sam te dobro razumeo kada kazes da u menjacu se koristi motorno ulje:
1. ne postoje dva odvojena ulja ili
2. postoje dva odvojena ulja (nevezano za to da li su ista ili ne u smislu hemije)?
U prvo slucaju izmenom motornog ulja si izmenio i menjacko ili menjacko se menja posebno. To pitam jer ne vidim kuda bih ispustio ili nasuo menjacko ulje.
Naravno da su ulja odvojena,u motoru i menjacu,vec je clan vica022 u pravu kada kaze da se u manjim motok. koristi uglavnom SAE 30/40 i u motoru i u menjacu.Zamena se cesce vrsi u motoru naravno (od 80 do 100 rs),a u menjacu redje (300-400 rs recimo)

Poslednja izmena:
sva su ulja odvojena.znaci posebno motor posebno menjac. ako je nova kupljena moras u upustvu imati gde se sipa i gde ispusta ulje. na hondama svim sto znam ide motorno ulje u menjac. naravno fabrika deklarise koje bi trebalo sipati. najbitnije je u motor sipati sto je propisano i kvalitet a u menjac otprilike svake 5 god je dovoljno promenuti jedino ako neradi izrazito mnogo.ako nista poslikaj to cudo sa svih strana pa cemo probati odgonetnuti gde se sipa

Ok, i pretpostavio sam da jesu odvojena, ali reko ko pita ne skita. Ko zna sta sve moze pasti kinezima na pamet :)

Nisam uspeo nista da nadjem u upustvu, mozda je fill for life varijanta.

Uslikacu kada dodjem kuci sa svih strana pa da vidim jel ima neko mesto namenjeno za tu radinost. A onda cu valjda lako naci koje ulje ide.

Nego, kako vi odredjujete i pamtite koliko sati je radila masina? :)
Ja planiram da menjam ulje, recimo jednom godisnje u jesen npr.
Ili mozda cak jesen-prolece. Preko leta SAE30 NIS, a preko zime Motul 10W30. Mada u upustvu stoji da ide motorno ulje 10W30, nevezano za godisnja doba. U tom slucaju bih sipao samo u jesen Motul 10W30 i to je to. Nije to neki trosak na godisnjem nivou, ide samo 0.6l ulja.

neki prosek je sezonski zameniti ulje u motoru,ali kazem prosek,jer to ne podrazumeva svakodnevni rad,usluzni rad,licno to merim tako sto znam kolko vremenski motor radi u jednom ciklusu (uglavnom frezeriranje),to pomnozim sa brojem tretiranja i dobijem priblizan broj rs sezonski

ni slucajno sae 30 ulje u motor. posledice mogu biti zesce.vecinom u sve novije motore ide polusintetika ili sintetika. kod tebe je propisano 10w30 sto je dobro svenamensko ulje i za letnje temperature do 30 stepeni. ako je koriistis na velikim vrucinama uzmi 10w40 polusintetiku i to kvalitetnu. jedino tako ces donekle sacuvati motor. Nis ulja izbegavaj mah. imas hiljade boljih ulja i netreba skrtariti na tome pogotovu sto je kolicina mizerna. i uvek drzi nivo na mah. ja ulje promenim u prolece pred sezonu radova i ako se usluzno radi a radi se .jos jednom menjam negde u junu -julu. posto imam dosta frezovanja i +usluznog u prolece taman to zavrsim i promenim a posle ide zalivanje a sve to ide preko honde.

Da li treba obracati paznju na "Garden" tipove ulja, posto je motor hladjen vazdusno? Ta ulja bi trebalo da rade pri vecim temperaturama, nego klasicna motorna ulja za automobile. Recimo da li postoji ta razlika izmedju 10w30 za automobil i Garden ulja 10w30?
Sad opet gledam motor se vrti na 3600 obrtaja, to u odnosu na dvotaktne masine nije nesto puno, oni ce cesto znaju vrteti i preko 10,000 obrtaja (trimeri, zage).
Npr. u trimeri i motornoj zagi koristim iskljucivo modrica dvotaktol SINT (IS0-L-EGD) - (ima i preporuka da zadovoljava husquarna i stihl specifikacije).

Edit: da dodam jos jedan detalj. Kada sam kupio kopacicu usuo sam NIS SAE30. Ne znam da li to ima veze sa uljem, vise sam mislio da ima veze sa tim sto sam mozda usuo malo vise. Kipelo mi je ulja na spoju plastike za dolivanje i matalnog dela na motoru i slivalo se nadole. Video sam da je masan onaj donji deo motora metalni.
Posle promene na 10W30 nisam primetio tako nesto, ali sam sipao da bude negde oko polovine skale, mozda malo ispod.

E pa stvarno vredi pomoc prijatelja sa net-a :)...Ja sam mislio da motor preko nekog spoja lamele i zupcanika prenosi snagu na moticice, evo sada sam odvojio motor od rama i vidim da je kais u pitanju, a svuda oko njega puno crne prasine, i sve mi se cini da ste u pravu da se kais istrosio i olabavio pa proklizava pri naporu. Oznake su se sve izbrisale na njemu, sada cu da probam na netu da nadjem koji je kais u pitanju pa u potragu, a sto se tice ulja moja servisna knjiga kaze da u menjac dole ide oko 250ml sae 80, a u motor sae30.

Dobro, proizvodjaci cesto propisuju potrebni minimum. Nece skoditi, ako stavis kvalitetnije ulje, koje naravno zadovoljava SVE zahteve proizvodjaca, pa i vise od toga.

Nazad
Vrh