Motokultivatori - opšta tema

Ćao svima, imam mtk stari tip labin 14ks sa fiksnim ručkama, pokušao bih da prepravim ručke i da ih okrenem da bi mogao da stavim kosu, pored toga skunuo bih i blokadu za vožnju u rikverc sa radom kose. Ako ima neko da postavi slike sa prerađenim ručkama labina 14ks, našao sam jednu jedinu ali bi mi značilo da pogledam još neku? Da li neko može da me posavetuje koju kosačicu da kupim za labina 14ks? I koje felne sa gumama da koristim da li je bolje da mtk bude niži prilikom košenja ili da ostanu gume 5.00/12?
Unapred hvala.

Poslednja izmena:
e druze ovako ja imam mali labin od 8 ks...sa okretnim ruckama rabricki...i invertitorom,e sad mislis na blokadu kad ides u rikvec da ti se okrece kardan????ako tu mislis,ja sam to mom labincu skinuo,jer freziram dosta sa njim,i onda mi je malo zeznuto puno terba da se maltara rukama na krajevima......e sad neznam tacno dali je i taj menjac na slican fano kao kod malog da se nemoze ukljiciti kardan kad je ubacen u rikverc..to nisam siguran..ali onda bi to morao svakako uraditi...ja sam to izvadio iz ovog mog ocas posal nekih 15 min.zela nauka.

- - - - - - - - - -

e druze ovako ja imam mali labin od 8 ks...sa okretnim ruckama fabricki...i invertitorom,e sad da li mislis na blokadu,koja kad ides u rikvec da ti se okrece kardan????ako tu mislis,ja sam to mom labincu skinuo,jer freziram dosta sa njim,i onda mi je malo zeznuto puno terba da se maltara rukama na krajevima......e sad neznam tacno dali je i taj menjac na slican kao kod malog da se nemoze ukljiciti kardan kad je ubacen u rikverc..to nisam siguran..ali onda bi to morao svakako uraditi...ja sam to izvadio iz ovog mog ocas posal nekih 15 min. cela nauka skines poklopac menjaca i tu je bio odmah gore.samo sam ga demontirao.i gotov ... ali ako radis sa frezom i tako ukljucenim kardanom cak i u rikvercu savetovao bih ti radnicke cipele sa metalom u predelu prstiju.
e sad neznam za velokog labina sta i kako ali za malog preporucuju imt-ove kose posto su "bolje"od fabrickih labinovih,o goldonijevih...neznam zasto ali tako kazu...

Moze li mi ko staviti neki broj telefona ljudi koji prodaju delove za goldoni motokultivatore, a da ne tuku marzu 200%
Hvala

Evo kako mozes preraditi rucke na 2 nacina

Moj prvi komsija ima istog labinca i preradio je rucke za kosenje,ali nemogu slikati jer vec par godina stoji kod njegovog tasta
kosa je bolja imt-ova ali je tesko naci za velikog labinca jer se od skora radi i za velikog(ranije imt-ove bile samo za malog labinca),ali mozes uskladiti sa adapterom,a ako ti je ravnije uzmi bocnu,cena je ista(malo cak i jeftinija),nemoaras rucke preradjivati,a sedis dok vozis.

- - - - - - - - - -

Moze li mi ko staviti neki broj telefona ljudi koji prodaju delove za goldoni motokultivatore, a da ne tuku marzu 200%
Hvala
Ima kod jednog coveka u subotici,mahom drzi delove za toma vinkovica ,ali ima i za labince i goldoce,broj mozes naci na oglasima kupujem prodajem ima dosta oglasa,pa ces ga lako naci,a inace odlican za saradnju i oce da izadje u susret

Robi89. Mislim na blokadu koju si skinuo, tako ću i ja, međutim kod mog labina ručke se prerađuju i fiksiraju tako da neću imati problema sa mrdanjem ručki (ima slika Šumadinac je postavio), čuo sam i ja za imt-ove kosačice međutim nigde nisam video kako pašu na labina 14ks. Hvala puno na informacijama i čuvaću noge.

- - - - - - - - - -

Hvala Šumadinac na slikama. Ovu prvu sam jedino video i mislim da ću i ja isto tako preraditi, jer na ovoj drugoj mi i nije jasno kako izgleda kad se okrenu ručke. Kosa mi treba za košenje voćnjaka tako da bočna sa sedenjem nije puno praktična. Hvala puno na pomoći svima i ako neko ima neku sliku te imt kosačice za labina i tog adaptera?
Da li imaju veze točkovi na labinu 14ks sa košenjem u rikverc?

Najlakse ti je kupiti okretne rucke,i samo namontiras,a one stare ako nisu krive i varene mozes lako prodati,cinimi se da sam video da ima onaj iz subotice sa poklopcem menjaca za 50e,manje posla i mnogo lepse,jedino nisam bas 100posto siguran da pasuju,to bi moro da se raspitas.Tockovima nista nefali,pogotovu ako su 12-ice,samo prevrnes tockove zbog sare(ali nece skoditi i ako ih neprevrces).
Ovo je original imt kosa za velikog labina http://www.pik.ba/artikal/10001523/kosa-imt-za-labin-14-ks/ (moze biti i crvena sa okruglim limom ko na kosi od imt509)
a ovo original labinova koja se nije bas najbolje pokazala http://www.pik.ba/artikal/7812941/kosa-za-motokultivator-labin/ ,a na njoj se vidi i taj adapter.

au dal imaju jedne rucke labinove da nisu polomljene,odrađene su sacuvaj boze,imam coveka u čačku koji prave sve delove menjaca i zupcanika,i povoljni je od prodavnica,dobar kvalitet cementira sve.

Video sam slike kosačica, video sam u čemu je razlika tako da ću se potruditi da nađem imt kosačicu pa kako bude. Za ručke sam odlučio da ih prepravljam na prvoj slici je savršeno odrađeno čak meni nije ni ružno, sa jednim dodatkom i jednim varom se završava, 5 min. okretanja ručki i gotovo. Mislim da može da funkcioniše. Hvala Marko još jednom šta drugo reći.

Da li neko moze da mi da prijedlog kakav motor mogu da stavim na ovu kopacicu? Ovaj jos radi, ali ne pali bas najbolje.. Stavio bih neki malo jaci. Ova kopacica je Honda F28F, a motor na njoj je G28. Motor ima 2.8 ks. Od cega zavisi koji motor odgovara na ovaj mjenjac i mehanizam prenosa?

http://postimg.org/image/44p6p3tgj/

Na slici mozete vidjeti o kojoj kopacici se radi.

da li je moguce sledece.
Na 506 se stavi pumpa , a u prikolici se stavi bure od sta znam 100litra, a iz njega dalje creva za prskanje voca ? Lepo udjes u red pomeris ga na sredinu i prskas kad zavrsis opet pomeris.
Sistem slican kao kod moravine prskalice.
I koliko bi to moglo da iskosta i gde naci pumpu koja se stavlja na kultivator, i mozda neko ima semu ili je to pravio pa ako moze da postavi na temi bio bih zahvalan.
Mislim da je tako dosta jeftinije nego da kupujem moravinu. A svakako bolje od ledjne prskalice amislim da sve nemoz da kosta vise od 200e

stjepanovic 88 to je mala honda i mislim da joj nijedan hondin vise motor neodgovara. problem joj je sto je pogon sa desne strane motora sto je kontra od svih ostalih koje znam.mozes ti ubaciti bilo koji motor ali kontra smer je okretanja problem. i bilo koji drugi motor je cak problem. nisam siguran samo za tomosa , jer znam da se stavljali na neku od tih malih ali nisam siguran u koju. ako uspem da saznam nesto javicu.a za taj tvoj motor je malo vec problem naci i delove. postoji resenje za prepraviti ali je pitanje dal je isplativo. da se napravi dodatna osovina sa lezajima i nosacima iza motora i dve remenice. jedna strana da remenom se spaja sa motorom a druga remenica na desnoj strani bude pogon za menjac. jedino tako bi moglo a motora kineskih ima more za nabaviti povoljno i solidno se pokazali. Rosuljac to ti je skuplja pita od tepsije kad kupujes deo po deo. Jevremovic labinova kosa je spora i losa. ili od imt ili moze i od mute da se prepravi a dobra je. jedan kolega sa drugog foruma je to uradio i zadovoljan

da li je moguce sledece.
Na 506 se stavi pumpa , a u prikolici se stavi bure od sta znam 100litra, a iz njega dalje creva za prskanje voca ? Lepo udjes u red pomeris ga na sredinu i prskas kad zavrsis opet pomeris.
Sistem slican kao kod moravine prskalice.
I koliko bi to moglo da iskosta i gde naci pumpu koja se stavlja na kultivator, i mozda neko ima semu ili je to pravio pa ako moze da postavi na temi bio bih zahvalan.
Mislim da je tako dosta jeftinije nego da kupujem moravinu. A svakako bolje od ledjne prskalice amislim da sve nemoz da kosta vise od 200e

Moguce sto da ne,ja sam to radio na 509 godinama,bure u prikolicu ili na dva tocka pumpa i creva i cepaj.

stjepanovic 88 to je mala honda i mislim da joj nijedan hondin vise motor neodgovara. problem joj je sto je pogon sa desne strane motora sto je kontra od svih ostalih koje znam.mozes ti ubaciti bilo koji motor ali kontra smer je okretanja problem. i bilo koji drugi motor je cak problem. nisam siguran samo za tomosa , jer znam da se stavljali na neku od tih malih ali nisam siguran u koju. ako uspem da saznam nesto javicu.a za taj tvoj motor je malo vec problem naci i delove. postoji resenje za prepraviti ali je pitanje dal je isplativo. da se napravi dodatna osovina sa lezajima i nosacima iza motora i dve remenice. jedna strana da remenom se spaja sa motorom a druga remenica na desnoj strani bude pogon za menjac. jedino tako bi moglo a motora kineskih ima more za nabaviti povoljno i solidno se pokazali. Rosuljac to ti je skuplja pita od tepsije kad kupujes deo po deo. Jevremovic labinova kosa je spora i losa. ili od imt ili moze i od mute da se prepravi a dobra je. jedan kolega sa drugog foruma je to uradio i zadovoljan
Vi uvijek imate neki prijedlog kako rijesiti ovakve probleme. :)
Ima li kineskih motora koji imaju smijer okretanja kao ovaj?
Da li je olaksavajuca okolnost sto imam prvu i rikverc? Kako sam ja shvatio, oni samo okrenu motor i ucvrste ga naopako. I vjerovatno da ga napred voze rikverc brzinom, a u rikverc prvom?! Znam da sam se prevario sto sam kupio ovu kopacicu, ali mi se sad ne isplati da dizem ruke od nje..
kolika snaga motora bi se smjela staviti na ovaj mjenjac, trenutni motor na njoj 2.8 konjskih snaga?!
Vjerujte mi, bilo bi mi zao da se odrekenm ove masine, jer kakvu ona ima jaku konstrukciju, ne mozezete vjerovati.. Sve joj je na zavidnom nivou, osim motora.. Za sada on radi, ali jako tesko pali...
Evo jedan link gdje sam nasao da su postavili motor na ovu kopacicu.

http://sdc-imports.fr/Kit-moteur-remplacement-Honda-F28-Remplacer-G28

ispod pise da iako novi motori rotiraju u suprotnom smijeru, ovaj komplet je modifikovan da se moze montirati..
e sada, znate li sta su mu uradili, pa da moze rotirati..

ispod pise spisak motora koji se mogu podesiti.. vjerujte mi, ovaj spisak mi je ohrabrujuci.. :)
cak je na spisku i hondin motor od 5,5 hp koji se moze nabaviti za 100 evra.. ako bi on mogao, to bi bilo idealno..

i ovo sam nasao

http://sdc-imports.fr/Conversions-clients/Motoculteur-Honda-G28

Poslednja izmena:
ovo su sve kineski motori kao i vilager koncepcija. netreba bezati od njih jer su se solidno pokazali i jeftini su i malo trose. postavljeni su direktno na radilicu. e sad jedino nisam siguran za smer tvog motora . ako pri pokretanju okrece remenicu prema nazad , ka ruckama onda ti odgovara motor direkno u potpunosti svaki samo ga zakrenes ko na slikama. a ako tvoj okrece prema napred remenice onda ces raditi rikvercom gde ti je 1 brzina. po meni to nije dobro resenje jer prenos preko rikverca je dosta slabiji nego direktna brzina i stradao bi menjac. snage ti je sasvim dovoljno oko 4 ks za nju. nemoj preterivati jer menjac je nezniji za nesto jace ako mi verujes.i kvacilo obavezno se mora uraditi.

ovo su sve kineski motori kao i vilager koncepcija. netreba bezati od njih jer su se solidno pokazali i jeftini su i malo trose. postavljeni su direktno na radilicu. e sad jedino nisam siguran za smer tvog motora . ako pri pokretanju okrece remenicu prema nazad , ka ruckama onda ti odgovara motor direkno u potpunosti svaki samo ga zakrenes ko na slikama. a ako tvoj okrece prema napred remenice onda ces raditi rikvercom gde ti je 1 brzina. po meni to nije dobro resenje jer prenos preko rikverca je dosta slabiji nego direktna brzina i stradao bi menjac. snage ti je sasvim dovoljno oko 4 ks za nju. nemoj preterivati jer menjac je nezniji za nesto jace ako mi verujes.i kvacilo obavezno se mora uraditi.

Pogledao sam i kako sam shvatio motor se krece napred. Postoji li ikakvo rjesenje?

Poslednja izmena:
znaci gledajuci u remenice okrece u smeru kazaljki casovnika [ napred] posto ove druge motore ako zakrenes kao na onoj slici dobices smer kontra od kazaljke i moras raditi rikvercom. znaci ili tako ili praviti dodatnu osovinu iz motora i dve remenice onda ces dobiti kontra smer.e sad sam proverio posto imam skoro nov DMB motor na mesavinu . on je smer okretanja ako ti se remenice okrecu ka u sata udesno odgovarajuci.i tomos isto. samo i tu jedan problem ima. on je snage 2,2kw ali treba im reduktor koji ide na izlaz radilice da smanji obrtaje . znaci motor pasuje od tomosa i dmb na mesavinu ali sa reduktorom kao koji se koriste na mesalici ili vibro zabi

znaci gledajuci u remenice okrece u smeru kazaljki casovnika [ napred] posto ove druge motore ako zakrenes kao na onoj slici dobices smer kontra od kazaljke i moras raditi rikvercom. znaci ili tako ili praviti dodatnu osovinu iz motora i dve remenice onda ces dobiti kontra smer.e sad sam proverio posto imam skoro nov DMB motor na mesavinu . on je smer okretanja ako ti se remenice okrecu ka u sata udesno odgovarajuci.i tomos isto. samo i tu jedan problem ima. on je snage 2,2kw ali treba im reduktor koji ide na izlaz radilice da smanji obrtaje . znaci motor pasuje od tomosa i dmb na mesavinu ali sa reduktorom kao koji se koriste na mesalici ili vibro zabi

sve u svemu, jako sam sebi zakomplikovao sto sam je kupio.. steta, jako robusna i kvalitetna, ali nisam imao srece sa motorom..
a, da li bi mogao nesto pokvariti u prenosima, ako bih radio rikvercom?

- - - - - - - - - -

vica022
a, kako se moze napraviti dodatna remenica na motoru?

druze ako te interesuje mada cisto sumnjam da bi ti odgovaralo tj.mozda je malo prejak imam da ti prodam acme motor 8ks 327 ccm,za motor garantujem na ispravnost....ja bih ga dao za 100e..ako te kojim slicajem interesuje... posto ovo cudo od masine sad prvi put vidim verovatno ce biti malih komplikacija oko ugradnje drugog motora... pozzdrav puno srece sa njom..

Nazad
Vrh