Motokultivatori - opšta tema

Drugari poteban mi je ulozak dizne za Ruggerini rf90 ugradjivan na imt 509, ako nego zna gde mogu da ga nabavim i podesim pritisak. Kasnije cu okaciti sliku daske za ciscenje snega koju sam pravio za kultivator :)

A kazite mi ako se stavi novi dizel motor na frezu benzinca onda po mojoj logici to nije to u smislu snage na odredjenom broju obrtaja, ne slaze se transmisija i mnogo toga ili je ta mehanika ista pa nema veze koji motor se stavi. Pozz
zavisi konkretno na koji mkt mislis menjati motor i koji dizel se ugradjuje. normalno da sve nije isto ali na dosta njih je i isto resenje. sto se broja obrtaja tice i to je priblizno .benzinci su vecinom sporohodni i rade do 3600 rpm. lombardini i svi licencno radjeni na taj fazon su 3000rpm a kineski i koreanski motor kopija janmara su od 3000-3600rpm u zavisnosti od modela. ali to neigra veliku ulogu jer dizelska snaga nije ista. veca zapremina i veci obrtni moment i tekako dolaze do izrazaja kod dizela i daju veliku prednost. kipor F178-186 su originalno radjeni za vecinu sadasnjih mkt. samo su manje snage nego sto prodavci govore. @ vuk sto nisi probao prvo da proveris diznu. vecinom treba samo dostelovati pritisak i videti kako rasprskuje naftu. ako je losa jedino proguglaj ko prodaje delove jer kod mene za to nema.

Hvala Vica022! Pitao sam za diznu jer nikad nista u zadnjih 12 god nije dirano. Doduse motor radi manje vise mormalno, ali mi neki djavo ne da mira pa bi da je drndam. U zadnje vreme ima slab ler gas, mozda je i do slabe kompresije, dimi a ne trosi ulje. Koliko sam uspeo da shvatim ta dizna nije kao kod lda450 sa srafom i oprugom za stelovanje pritiska nego ima oprugu i podmetace. E sad ili pritisak ne moze da se steluje ili se steluje podavanjem podmetaca. Jeste li imali takvih dizni?
Sto se tice kipor motora, mislim da je lda450 daliko bolji, ima vecu snagu i veci obrtni moment od kipora, ali je i skuplji. Pa ko sta voli. Moj ruggerini ima nesto manji obrtni moment od lda 450, za recimo 5-6 NM i mogu reci da se i te kako oseti razlika, a kipor ima jos manji od mog, tako da ja licno bih uzeo i sredio stari lda450 nego kupovao kupor. To bi bio neki moj licni izbor samo zato sto je lda450 jaci motor i nista vise.

ima vise nacina za stelovanje dizni to je sigurno. ako dimi uzrok moze biti i ova nafta sad ali i da je treba podesiti najverovatnije. treba naci samo tacan podatak na koliko se steluje pritiisak za taj motor. i proveriti kako izbacuje naftu .originalne su mnogo kvalitetnije i dugotrajnije dizne od ovih krseva sad sto isporucuju. malo potrazi podatke na guglu ili nekom katalogu ako gde ima. mene zeza koekcija da izludih sa kompom. sto se tice LDA motora to su masine da nekazem neprikosnovene ali skoro je tako. ali za ove manje mkt kao moja honda ipak je preglomazan.178 kipor je kod mene i to je 5ks kao i originalni benzinac ali je ipak ovaj jaci dizel. jaca varijanta je 8ks i on je zamenski motor za 509, veceg labina , goldonija. znaci sve gde su LDA 450 i veci modeli. ovaj manji original ide na mutu. mali labin 507 i sl. za sad se dobro pokazao ali dugovecnost sigurno nema sa LDA motorima. ali posluzi opet

Moze se naci bez problema,ja sam naso imt509 sa prikolicom,frezom,plugom i sejacicom za750e,ja nudio600,teo taj da pristane,ali u medjuvremenu nadjoh i kupih toma viknovica.Za freziranje je bolji labin,za 509 treba reduktor i mali tockovi,jer bez toga je prebrz i lose frezira.
samo treba biti uporan i pratiti oglase
jel moze telefon tog sto prodaje imt 509

Na filteru vazduza ima nalepnica i pise da ide 200bar, mada licno ne vereujem u taj podatak jer svi MTK 509 imaju tu nalepnicu. Interesantno da podatak za diznu nama nigde na netu, ima da prvi manji model a za ovaj nema. Uglavnom cu nastaviti da trazim i odnecu diznu na proveru da pa vidim u kakvom je stanju.

neverujem da je toliki pritisak ali ko ce znati. na labinu je oko 130 bar cini mi se.samo poneki motor ide preko 200 i to je jako retko. proveri je kod bosiste i videces bar kako baca i na kojem pritisku. mozda i jeste taj pritisak ako ima na nalepnici jer nema sta drugo sto ima toliki pritisak.samo pumpa ima veci jer pritiskom mora probiti silu na dizni. e sad dal je to pritisak za pumpu ili je za diznu ajd znaj. mozda i bosista bolji ima u katalogu podatak

uu sto se tice dizni je ludilo,meni stave novu i posle dva sata rada se nisam vido iz dima,odnesem je ponovo zakovala,stave drugu za kratko vreme opet isto,nađem polovnu i skinem sa motora radi bez dima,sacuvaj boze sa ovim novim delovima. pola kultivatora sam dao menjajuci dizne i elemente.

Evo danas sam gledao i na nalepnici ipak pise 220 bar, a i taj podatak sam konacno nasao na netu, doduse pritisci variraju od 210-235 bar zavisno od proizvodjaca dizne. Tako da je definitivno treba podesiti na 220 bar.
Tu se lepo vidi da postoje tri modela dizni koje su se ugradjivale, kod mene je tip C.

- - - - - - - - - -

Danas sam skinuo diznu i jedna od 4 rupe je bila zapusena, ostele 3 rade ubi boze, a i kad polako okrecem zamajac dizna pusta naftu. Rastavio sam je i ocistio sve rupe i na svoju ruku podbaio jako tanku podlusku pod oprugu koja pritiska element i mogu reci da ima boljitka. Skoro da ne dimi. Za sada sam zadovoljan! Konacno sam nasao element za diznu, a radi ga IPM Beograd. Sutra ih zovem da pitam da li imaju nov i koja je cena i nosim kod bosiste da ej nasteluje. :)

Poslednja izmena:
ostavi i stari element za nedaj boze. mozda se i on moze ocistiti i nastelovati. ako dodje do zezancije sa novom probaj smanjiti pritisak jer se moze desiti i da je pumpa oslabila mada je to redji slucaj .obicno se rasteluje dizna ili opruga oslabi pa zeza ali se uspe nastelovati. po nekom pravilu uvek se proveri i pumpa kad i dizna i onda nesme biti problema. mnogo slucajeva se desilo da se uradi dizna a pumpa oslabila pa nemoze ili jedva je probije pa opet problemi. ali posto se prvi put radi mislim da sa pumpom nebi trebalo jos biti problema. a i novi delovi su vecinom ubij boze pa se cesto desi slucaj da nemozes ni upaliti posle.gledaj samo da uzmes original IPM delove jer ima kopija

IMP nema element dizne ima celu diznu i kosta 4144 din, to mi je sada nepotrebni trosak. Nasao sam preko oglasa covek ima Bosio element po 30 eur. i moze da mi nasteluje. Razmisljao sam da pregledam i pumpu ali onda moram motor da nosim kod majstora, a to me mrzi pravo da ti kazem. Radije bih kupi manometar i sam izmerio pritisak pumpe i da li pusta naftu. Sve to ima u uputstvu kako se tadi. Planiram da pravim uredjaj za testiranje dizne pa da mogu sam sve polako da uradim. Jesta da je lakse kod bosiste ali mi je ovako nekao draze :)

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Stigla nova masina ovih dana 507 sa ruđerini dizelom,pa sam mu napravio tarup,a ovaj drugi je za goldonca putuje ponedelji.
i namontiran pogon od goldonca na 507za kosenje.

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Jedno pitanje koje nema baš mnogo veze sa temom, ali mislim da će se ovdje najprije naći odgovor jer se korisnici motokultivatora češće sreću sa ovim problemima.

Brat ima neki kineski agregat od 2.5(2.8 ) kW koji je nakon dvije godine otkazao poslušnost. Oni su to valjda rastavili i hoće za promijene karike koje su otišle.
Koliko sam shvatio ovaj kao i većina ostalih agregata imaju kopije hondinog motora gx160, tj. onaj kineski 168f. E sad da li originalne karike za hondu pašu na kopiju i gdje bi najpametnije bilo pogledati u Zrenjaninu ili okolini. Našao sam neke na ebay i nije mi problem naručiti, samo nisam siguran u kvalitet pa mi onda svaki dinar dat za nešto što ne valja bukvalno bačen.

tu se nesto neslaze koliko ja bar znam. gx160 je benzinac motor koji je zamena starim G150-200 motorima. kineski i koreanski motori su kopija janmar motora i nemaju veze sa ovim motorom. znaci svi motori oznake 168-178-186F su dizeli.prvo vidi sa njima tacnu oznaku motora i koji je . precnik klipa i nek izmere debljinu karika ako nisu previse stanjene ili na klipu kanale. mislim da tajvanske karike imaju za te motore i nisu skupe a nisu ni toliko lose jer sam i u moj motor na hondi ugradio. original hondine bolje da nekazem koliko bi bile

Ja koliko sam tražio piše gasoline ili pure petrol, a to bi trebali biti benzinci. Mada sad sam našao da imaju i dizelaše u gotovo istom pakovanju. Ovi kinezi su čudo. :osmeh:

Rekao sam da slikaju sve od oznaka što je ostalo poslije njihove intervencije pa ću javiti šta je napravljeno. Klip je 68mm, to je jedini siguran podatak za sada.

Nisam citao celu temu ,jeli neko zna okvirnu cenu motora lamburdzini 14 ks dizel nov,nema nigde na internetu cene.

Nazad
Vrh