Motokultivatori - opšta tema

Za te pare uzmes zmaja univerzala mislim da bi se to moglo napraviti.

Za te pare uzmes zmaja univerzala
Може, ал' тема је мотокултиватори. Кинези ажурни боли глава! Так гледам рекламу а риба већ ускаче да четује. Провалили подручје и одмах ме претраживач наводи на испоруку 5 ком. у Словенију. Морам да појачам овај антивирус и фајервол. Сад ће Змаго да донесе Карам Ђорђу.

Da li je neko menjao noževe na vučnoj ili običnoj frezi, vidim da ih pravi par ozbiljnih firmi ? Potrebni su mi za Hondu F620y pa bih da čujem vaša iskustva.

ja sam ih menjao pre 6 god i jos su ko nove. ali su od neke vece .koliki je precnik tockova tolike su i nosaci sa motikama. sad nesecam se ko ih je proizveo ali strasno su ljute. ti su radili motike i koje kakve gvozdzurije za poljoprivredne masine. u rumi sam ih kupio i to je negde oko 2 eur komad placen koliko se secam

Danas sam gledao u NS na Najlon pijaci, ima dosta veliki izbor, verovatno cu naredne nedelje pazariti nešto, treba mi za frezu koja ide umesto točkova. Cena je bila 170 RSD/kom. Ako bi menjao sve možda može i popust.

ako kupujes ili skini jednu motiku ili razmeri dobro koliko ima od rupe do rupe za srafljenje. ima dve vrste nosaca i razlika je oko 1cm. koliko levih toliko desnih motika kupujes. i jos jedno ako nemenjas sve motike moras bar dva nosaca cela motika.nemoj da menjas po dve motike po nosacu ko sto neki rade jer trese ko djavo a nije dobro po prenos. ja sam promenuo 4 nosaca sa 4 motike znaci 16 od 24 ukupno. dva nosaca nisu koriscena nikad i na njemu bile ko nove i njih ubacim u sredinu posto su ove vece.to je pristupacna cena a za komplet sigurno ce dati po 150 din.

u rumi ih nema bez 200komad ja uzo za goldoni,i posle vidim iste i za hondu kod drugara isti razmak rupa.

Zanima me da li je neko video ili čuo da motokultivator labinoprogres 14 KS može da vuče atomizer tj. da li ova mašina ima snage da pogoni i pumpu i ventilator i da vuče pun rezervoar. U razmišljanjima sam da napravim jednu ovakvu mašinu pa me zanima pre svega da li ima smisla.

drug mi ima original prskalicu radjenu za labin.160L plasticnu. sto se tice vuce moze samo po ravni ili blagim usponima posto pogon je samo mkt. ali u njivi ili travi nemoj ni pomisljati uzbrdo ili nizbrdo koristiti. vucna sila je mala da se izbori sa tom tezinom. pumpa je manjeg kapaciteta predvidjena za njega i mislim da je 25-litarska. ventilator bi sa time mogao pogoniti samo treba i reduktor koji ce ga ubrzati dovoljno. problem je vucne sile ako ti treba za brdsko planinske uslove. po blazim usponima moze ili se dodaju lanci .

Hvala, ovo bi otprilike značilo da bi neka kreacija sa 120-150 l imala smisla. U mom voćnjaku imam jedan uspon koji je normalan na pravac redova dakle nema bočnih nagiba, ili možda je pametnije ići sa manjom zapreminom od 70-80l?

ja mislim da nesto pravim od moravine prskalice za voce od 100L. to je ona sa tomos pogonom pumpe. jako lagana i lako se prepravi jer je na rucni pogon radjena. ili tako nesto da se preradi ili sa pogonom prikolice a drugi motor da pogoni pumpu i ventilator. ako imas vise za prskati ova druga solucija je mnogo bolja ali je i skuplja.

Pozdrav svima,
Imam jedno pitanje vezano za motokultivator i kardanske prikolice. Moj stari je kupio motokulitvator(muta) prije pola godine a zatim nedavno od istog proizvodjaca uzeo je i kardansku prikolicu. Primjetio je da su gume na motoklutivatoru i na prikolici razlicitih profila - tj ta se prilicno vece gume na prikolici( Veći im je prečnik tj prednje su 51 cm 4.00 - 11 dok su na prikolici 57 cm 5.00-12). Pitanje je dakle: Da li pri kardanskom pogonu prikolice je dozvoljeno da gume različitih prečnika budu na točkovima - da li ovo može napraviti oštećenje motora ili slično jer se različitom brzinom okreću prednje i zadnje gume ?? Ili u najmanju ruku mogu da izazovu nestabilnost pri vožnji?

Hvala unarpijed!!

kardanske prikolice (vazi za sve) se koriste tako da je motokultivator u leru,a vratilo na kardanu ukljuceno,tako da tada nije bitno promer tockova.Ali ako motokultivator ima sinhron brzina izmedju tockova i kardanskog vratila,onda u tom slucaju promer tockova mora biti isti,ali podvlacim,ni tada (kada vuce i motokul. i prikolica) se ne koristi po suvom i trdom terenu,vec samo za izvlacenje iz nekog blata,snega i sl.

kod prikolica obicno nema veze koje su dimenzije guma ali nemoj da me pogresno shvatis. prenos uskladiti je jako tesko i onda to rese gumama donekle. kod labina je ista dimenzija tj. obim dok kod mnogih nije slucaj. najlakse je izmeriti obim i ukljuciti oba pogona i zabeleziti koliko je prednji a koliko zadnji tocak presao duzine. ako je priblizno u redu je. to je najsigurnije resenje a veca odstupanja prilicno uticu na mehaniku i opterecenje delova i lomove i teza ostecenja. utice i na upravljivost ali manje bitno. mozes na guglu ubaciti podatke mkt i prikolice i videti koje gume su opticaju.

kod prikolica obicno nema veze koje su dimenzije guma ali nemoj da me pogresno shvatis. prenos uskladiti je jako tesko i onda to rese gumama donekle. kod labina je ista dimenzija tj. obim dok kod mnogih nije slucaj. najlakse je izmeriti obim i ukljuciti oba pogona i zabeleziti koliko je prednji a koliko zadnji tocak presao duzine. ako je priblizno u redu je. to je najsigurnije resenje a veca odstupanja prilicno uticu na mehaniku i opterecenje delova i lomove i teza ostecenja. utice i na upravljivost ali manje bitno. mozes na guglu ubaciti podatke mkt i prikolice i videti koje gume su opticaju.

Hvala obojici
a pogotovo na savjetu,
na ovaj način ćemo i postupiti - dakle premjeriti koliko pređe točak na motokultivatoru a koliko na prikolici
Pozdrav!

ee ljudi pozdrav davno nisam pisao
pa aj da reknem koju,,dali vi imate problema sa potrosnjama pogotovo odi dizelasi??jer meni u poslednje vreme kako kupujem gorivo na nisovim pumpama pogami trosi e puta vise,za povrsinu za koju je potrebno litar nafte on potrosio 3 litra nikad toliko nije trosio kao u poslednje vreme..pricam o freziranju...i prethodno sam evro dizel koristio ,i sad to sipavam u njih...ali brate mili trose ko nezdravi..ali isti je teren uzorana zemla da se freza samo na prolece je trosio oko litar,a sad za isto to 3 litre....mnogoo...

da ti pravo kazem ja koristim bosanski lozak i stvarno sam prezadovoljan. cim nasu bilo koju naftu uzmem potrosnja je veca ali ne toliko. mozda 30%. ali u poslednje vreme otkad je gasno ulje doslo u prodaju svi se drasticno zale na potrosnju. ali i zemlja je se zbila verovatno od ovih kisa pa i to utice prilicno.dokle god imam bosnu pred nosom mislim da se necu mnogo baktati potrosnjom jer je dosta i povoljnije i kvalitetnije gorivo.

Nazad
Vrh