Motokultivatori - opšta tema

To je čini mi se uobičajeno kod dvotaktnih motora, malo više dima dok ne počne opterećenje da se zagreju.

Moj ne dimi nikada, ali baš nimalo.A kada je dimio taj jedan put (kada sam mu dolio SAE80 i Redma O), dimio je toliko da nisam ništa video oko sebe,bio sam u belom oblaku dima.To je izdimio taj jedan put i od proleća ga nisam video nijednom više.Radi normalno..osim što na cilindru zna da zamasti svećicu i da ispušta isto to crno ulje na auspuh.Mešavinu pravim regularno.Koristim Husqvarnino HP ulje, sa onom mericom na boci.Pre Husqvarne sam koristio Dolmarovo,oko godinu dana, a posle njega Stihl ulje i od letos sam krenuo Husqvarnino.

dok su hladni moraju malo da dime. e sad jednu stvar mnogi zaborave a to je da pre paljenja dvotaktnih motora treba izmuckati rezervoar malo. ulje uvek tezi da ide ka dnu i kad se upali prvo mrsnija smesa ode u karburator. a nebi trebalo vecu kolicinu goriva nikad ni drzati unutra ako se ostavlja duze od 15 dana.stara mesavina je najopasnija za dvotaktne motore. iz svake moje dvotaktne masine po zavrsetku posla ako je nekoristim duze vreme izvucem svo gorivo i sipam u sledecu koju koristim. sve sto duze odstoji od 2-3 sedmice ide u kosacicu .imt ima mali stepen kompresije i teze sagori ulje u pocetku ili prilikom rada na leru i malom gasu. karburator je cesto rasipnik goriva i dobije vise nego treba i to vecinom znacajno utice na rad i zamascivanje. posto je i potrosac vecina gleda da radi na sto manjem gasu i problemi su tu. da negovorim da mu je i paljenje boljka. to su masine koje su davno trebali prekinuti da proizvode.tehnicki promasaj.

- - - - - - - - - -

Uh, hvala za presudu (za Tomosa) po kratkom postupku.
Na knjižici koju sam dobio uz nju piše Mio standard 265, doduše na naslovnoj strani jeste F400 ali unutra na slikama je baš ovaj model. Bar na prvi pogled razlikuju se po upravljaču (guvernalu), ova nema mogućnost regulacije gore-dole i levo-desno (za uz vrstu) već samo može da se okrene unazad za 180 stepeni. I to nebaš praktično, treba odviti dva šrafa s maticama. A ima dve brzine napred i rikverc (ne znam kako je na F400).
Što se tiče Hondinih motora, evo već mesec dana unazad blesim po svim mogućim oglasima ali se ne sećam da sam video koji, možda i jesam ali nisam znao ovo što sada znam pa mi promaklo. A i ko bi prodavao dobar motor ako je dobar, a i ako nije da ga kupim pa ja da ga radim ispada skuplja ... od masla.
Ostaje Kinez/Korejanac ili šta je već. Ima li konkretnih (praktičnih) iskustava s njim, najviše me zanima da nije pretežak i da nije presnažan. I ima li delova ako danas/sutra nešto crkne?
za tu hondu je malo teze naci dobar motor iz razloga sto je mali potrosac. sve skoro na tvojoj hondi istovetno je F400. oznaka je zbog slabijeg motora i par sitnica.kinez nije losa solucija i nije skup .nasao sam tastu za 100 eur nov. sve ce ih vise biti i povoljnije tako da ce i delova biti. raspitacu se malo ako nadjem hondin kakav povoljno. nisu skupi delovi i ima sve za njega. ta oznaka 265 ti je snage motora i zato se razlikuje. ima vise verzija motora koji su ubacivani na tu sasiju. tvoj je najslabiji 2kw sto je 2,65 ks. ima sa brigsom od 3,5ks i dva hondina G35 i G150 motorima i stariji model G 42 koji je preteca ovih.moze se skoro zgodno da ubaci G200 motor od F600 -620 honde jaci je i malo tezi a to i fali toj frezi [ malo tezine] posto mi je tast pirocanac poklonio sam mu moj motor G200 i prilagodio toj F400 sasiji. kazem minimalne izmene i plus sam je ubrzao time sto sam original remenicu okrenuo kontra tako da bi iskoriscenje motora bilo bolje. kod mene je F600 honda sa kipor koreanskim motorom koji je sebe otplatio za godinu dana samo na razlici potrosnje goriva [ 280 eur]. ima slika gore gde sam i pumpu DMB prebacio da ide preko njega.taj motor je iste snage ali duplo tezi od hondinog 40 kg .

Poslednja izmena:
OK, hvala, menjamo kriterijume pretraživanja oglasa pa ispočetka. Nego, kako ide sa montiranjem remenice, mora li da se urezuje navoj u radilicu ili "ima fora"?

za koji motor mislis. na hondinim G35-150 ti je sve original i precnik remenice isti. sve de sraf u sraf. za kineske ce trebati praviti sad je pitanje dal je konusan ili ravan izlaz radilice.kod mene je na kipor dizelu konusna radilica i vijak je osigurava. nista problematicno. ako vec hoces kineza onda je najbitnije videti kakav je raspored rupa za pricvrscivanje za sasiju i prilagoditi pravac remenici. ja sam kipora da kazem zgodno prilagodio i onda resio pravac remenice za pogon. ovu tastu sto sam prilagodio isto je jako prosto skoro original je legao motor od F 600 na F400.

dok su hladni moraju malo da dime. e sad jednu stvar mnogi zaborave a to je da pre paljenja dvotaktnih motora treba izmuckati rezervoar malo. ulje uvek tezi da ide ka dnu i kad se upali prvo mrsnija smesa ode u karburator. a nebi trebalo vecu kolicinu goriva nikad ni drzati unutra ako se ostavlja duze od 15 dana.stara mesavina je najopasnija za dvotaktne motore. iz svake moje dvotaktne masine po zavrsetku posla ako je nekoristim duze vreme izvucem svo gorivo i sipam u sledecu koju koristim. sve sto duze odstoji od 2-3 sedmice ide u kosacicu .imt ima mali stepen kompresije i teze sagori ulje u pocetku ili prilikom rada na leru i malom gasu. karburator je cesto rasipnik goriva i dobije vise nego treba i to vecinom znacajno utice na rad i zamascivanje. posto je i potrosac vecina gleda da radi na sto manjem gasu i problemi su tu. da negovorim da mu je i paljenje boljka. to su masine koje su davno trebali prekinuti da proizvode.tehnicki promasaj.

Baš tako.Delim mišljenje.imam imt506sx vec drugu godinu, ne mogu da kazem da nije borac,u principu..za ono za čega sam ga koristio,radi posao i mogu reći da sam prezadovoljan.Ali je problem snaga i eto, te 'sitnice' koje si naveo.Ja sam prošle zime sve ispraznio iz njega,ovde su mi rekli da to nije dobro..ali sam na proleće ove godine,kada sam došao na selo,kresnuo ga iz prve.Znači, nije radio od oktobra do aprila.Iz prve.Što se karba tiče, položaj igle sam mu namestio na drugu poziciju (od vrha igle).Nisam nešto testirao koliko sada troši, ali je onaj 'osigurač' u obliku slova U bio spao ne na poslednji položaj (zarez) na igli, već ispod..tako da sam menjao komplet i njega i iglu.
Meni ne dimi baš nimalo, kada se tek startuje mašina, možda malo..ali to je neprimetno.U toku rada ga i ne primećujem (što se dima tiče).

Uglavnom radim u prvoj brzini sve,dovoljno mi je snage..

Sto se tice muckanja to redovno praktikujem, i uvek ga posle paljenja ostavim petnajstak minuta da radi u prazno pa ga tek onda isteram. Sto se frekvencije upotrebe tice to je jednom sedmicno i ne mogu puno da uticem na to zbog drugih obaveza ali ne verujem da ce se nataloziti bas toliko prljavstine. Sto se dima tice pojavljuje se na pocetku rada i ponekad kad ga pod teretom teram nuzbrdicom pa mu dodajem gas, po asfaltu ga uglavnom ganjam trecom bez frke i sa 400, 500kg sljiva dok letnjim putem i dolmom drugom sa manjim gasom. Kad uhvati zalet skoro da ne dimi (kao dobar motorbicikli). Sva ulja mi je majstor zamenuo i nastelovao karburator, po njegovim recima neki semering mu je ispustao ulje iz menjaca zbog toga je napljuvao u izvodnu granu auspuha pa je dimio kao vrag, ja sa tim nemam blage veze ali kao sto sam i rekao ne dimi tako jako kao pre opravke ali desava se ponekad.

e ovako posto radim ceo dan evo i ja da se oglasim malo srez ako te interesuje imam ja da ti prodam motor la 300 120evra potpuno ispravan i garantujem za njega ja sam ga skinuo jer sam kupio dizela na njega skinut je sa labin progresa...ja sam radio sa njim ali mi je uletela kombinacija za dizel motor koja je bila veoma povoljna i onda sam ga kupio...sad kako oces pozz...
vica 022 e mogu samo da te pitam nesto koliko goriva trosis godisnje u frezu???? ako ti se isplatio samo preko potrosnje goriva?? normalno je to da pasu motori od f600 serije na f400 serije jer su motoru potpuno isti samo im je razlika u kubikazi......nista vise ali oglavno su sve to isti kalipi....a ti koreanci,kinezi,i ti dizel motori su svi tj.velika vecina su sa konisnim radilicama....
a za dvotakne masine je sasvim nirmano da dime dok su hladni i naravno sve zavisi i od mesavine ako se malo pretera odmah se vidi i primeti kako purnja.. pozz ljudi..

nepisem koliko sipam goriva.usluzno samo oko 1ha ovog proleca isfrezovao i plus mojih oko 40ari baste. skoro svaki dan je u upotrebi sa prikolicom i od pre 3 meseca zaliva bastu svaki drugi dan ili svaki treci po 3-5 cas. sad izracunaj. dvotaktni DMB slap 500 za 5 sati potrosi oko 5 -7L benzina a sad ista pumpa na hondi 1L-1,5 L u zavisnosti od kvaliteta nafte.

pa dobro to stoji ali dizelasa i dvotaknog benzinca nemozes da upored nikako ......jer dvotaktni motori zdredu gorivo, koliko ja znam...e sad ako gresim ispravi me....
ja sam ovog prolec vodeci evidenciju sa mojim tlabincem i dezil motorom izfrezao 12 hiljada kvadratnih metara....e sad i jos moje da neracunam..oko 30 ari +pokoseno oko 500 bala sena sta livade sta deteline..tako da neverujem da trosis vise goriva od mene pa samo te samo zato pitao za potrosnju....a sa benzinskim motorima nebih smeo u takav posao da se uputim pogotovo sa dvotaktnim masinama honda je jedan od najsigurnijih benzinskih motora ali sve ovo ostalo je 0 tako da druze moj ako neko radi sa motokultivatorima onda mogu reci slobodno da samm to ja nije da se hvalim ali sa ova moja dva motokultivatora uradim toliko da pojedinci sa manjim traktorima nerade tooliko.........dizel je mama za sve ostalo..... naravno ako oces ozbiljno da se bavis tim uslogama freziranja i oranja baste na manjim povrsinama i nemas traktorce onda kultivator ali obavexzno dizel....ja uglavnom uzimam evro dizel na nisovoj ili lukoilovoj pumpi kad me put nanese onda i na OMV i nemam zamerki nikakvih kako leti malo teze zimi ali masine pale bez problema sto se goriva tice.pozz

zbog usluznog rada sam i ubacio dizela a pumpa iako je nova trosi ko djavo tako da sam je rastavio preradio i sad preko honde ide. tu mi je najveca razlika i usteda. njen original motor mi je bio perfektan i sad je kod tasta. ali karburator mi je otkazao skroz i prosipao gorivo a nisam mogao naci original dobar. zato sam se odlucio za dizela i nimalo nisam pogresio. kazem ti sigurno sam samo na razlici potrosnje otplatio.radi dosta i to teskog friziranja jer zemlje su jako teske za obradu ovde. zato imam posla jer ni traktorski nemoze da odradi kao ona. po dubini pogotovu a to je za baste potrebno. evo i sad idem par plastenika da radim i to suvih ko beton. ali 1000 din po aru nije malo.uradim svakome sto bolje ko sebi sto rekli i svi zadovoljni.

Interesuje me na koji nacin bi mogao da konzerviram rezervoar posto cu na jesen da ga skinem i detaljno ocistim iznutra (po uputstvu sa foruma) i ofarbam spolja. Kultivator necu paliti do sledeceg proleca pa bi voleo da znam kako da ga sacuvam od rdje i propadanja, da ga napunim naftom, cistim benzinom ili je mozda bolje da ga drzim praznog. Ako imate jos neki savet za odrzavanje masine koja tako dugi period nece raditi.

prazan rezervoar je najgora solucija. mnogi praktikuju naftu, mada kad je pun vazduha nema i skoro je nemoguce da dodje do koroziranja. ja sam u hondu pre sipao mesavinu i upalim je da odradi malo na nju zbog karburatora i tako ostavim samo malo promuckam ponekad i cist je bio 33god a i sad je u upotrebi.na kiporu je pun eurodizela uvek tako da ni tu nebi trebalo imati problema. najgore je prazan izuzev naravno plasticni rezervoari koje praznim skroz.[ testera i trimer i cl] sve dvotaktne obicno upalim ponekad bar svakih mesec dana i to sa malo jacom mesavinom i drzim ih na suvom [gde je minimalna vlaga].ako je neces paliti mozes skinuti svecicu i usuti malo ulja i okrenuti koji krug. samo je onda teze upaliti kad ustreba. zato ih vecinom palim ali sa jacom mesavinom 3-4% i nema problema.

Pozdrav svima.

Pozdrav svim forumasima.Nov sam u svemu ovome pa nemojte zameriti ako nesto nije po PS-u.Imam imanje u Ljuboviji koje mi je ostalo jos od cukundedova,pokusavam da ga odrzavam koliko je to u mojoj moci.Vecim delom je imanje pod sljivama,tako da se uglavnom bavim proizvodnjom rakije I suvih sljiva.Pratim ovaj forum vec osam meseci I zahvaljujuci njemu od nedavno sam postao vlasnik MTK IMT 509,sa originalnom kardanskom prikolicom.Kao novajlija u svemu ovome primetio sam nesto cudno na njemu.MTK je 1998 godiste,u odlicnom stanju,sa svim fabrickim na sebi.

Kod bivseg vlasnika je freza stajala malo duze vreme u garazi I nije koriscena.Kako god,primetio sam kad ugasim frezu I dodjem ponovo da je upalim na filteru vazduha kao da je malo zamasceno.Kao da izbacuje malo ulja na tom mestu.Kada sam ga kupio covek mi je sipao malo loz ulja da imam da ga odvezem ,medjutim posto nafte I loz ulja vise nema,ja sam sipao euro dizel,dok ne nadjem loz ulje.Kada sam mu sipao euro dizel posle upotrebe freze ceo filter vazduha je bio preplavljen od ulja.Kada sam mu sipao loz ulje vratilo se na normalno mada I dalje mislim da vrlo malo zamascuje.Mozeli mi neko pomoci oko ovog,malo sam se uplasio jer tek sam uzeo frezu I nisam nikad cackao oko nje.Siguran sam da ce te mi pomoci,jer ovde ima dosta pametnih ljudi sa mnogo iskustva.Veliki pozdrav,i unapred hvala.

i ja imam isto 509 i nemam problema sipao sam mu i loz ulje a sipam mu i euro dizel nisam primetio isto se ponasa i na lozu i na evro dizelu

moskva to se i meni desalo na tomo vink.dok sam sipo evro.sad sipam lozu il gasno crveno ne izbacuje nista.ako sipas evro na rezervoar naspi malo ulja za mesavinu cep ili dva pa probaj. prico sam sa majstorom o tome on mi kaze da skinem filter vazduha i vidi se dal ima garezi ako ima onda ventil ne zatvara dobro pa provuce vazduh. prvo obrisi dobro pa naspi ulja u gorivo,i naravno ulje u filteru mora biti do pola rupa ne preko.
evro dizel je uzas sipajte gasno kazu da je masnije.

proveri ti vazdusni filter prvo. sace dobro operi u nafti ili odmascivac za pranje motora. potopis ga u donju posudu filtera kad operes i ostavis malo da se otkiseli. vrucom vodom ga posle isperes i ako imas kompresor izduvaj dobro . skini ceo filter od motora pa upali i vidi dal neizbija kompresiju slucajno . posto je duze stajao moguce da ventili malo zagarave ali to bi trebalo da nalegne u toku rada. a posto ima i lepih godina pitanje je i vodjica ventila dal nemaju lufta. u filter nemoj sipati previse ulja jer i zbog toga hoce izbacivati ili uvuci malo ulja u sam motor. ni ja nepraktikujem euro dizel jer nema potrebne aditive pa vecinom bosanski lozak sipam i najbolje se pokazao.ako vec sipas euro dizel naspi malo dvotaktola oko 1% je sasvim dovoljno cak i mnogo. samo da ima bolje podmazivanje pumpa.

Cim budem otisao u selo odmah cu se pozabaviti sa tim filterom.Kod mene je tamo strasno brdovito I velika je strana,pa mozda ako ima malo vise ulja nego sto treba izbaci.Probacu sve sto mi bude palo na pamet.Kada sam sipao euro dizel,rezervoar mi je bio potpuno prazan,a krenuo sam da prevucem neke sljive,mislio sam ako sipam litar dva samo za toliko nece mu nista biti.i primetio sam da je ovaj euro sto sam ja sipao bio proziran kao voda,bezbojan,sto me isto malo zacudilo.Iskreno ni meni se ne sipa ovaj euro u te masine,hvala Bogu tu je Bosna pa cemo se snalaziti za loz ulje.

moskva znam te terene jer sam iz krupnja rodom.hoce ako ima malo vise ulja u posudi a radi pod nagibom da uvuce ili zamasti.nista strasno samo nemoj previse sipati. to ulje samo na dnu lepi teze cestice i nije bitno tacno da ga ima. kad radis pod kosinama i vecinom tim terenima sipaj do ispod rupica na posudi.malo ce i u radu samom razraditi se i ocistiti motor nije to nista strasno.svi naftini derivati su potpuno bezbojni i samo se farbaju da bi se raspoznavali. ja umalo vecu glupost nisam napravio skoro. umalo nisam nasuo bezolovni u dizel frezu.obe kantice iste a oba bezbojni. srecom osetih miris benzina pre nego sto nasu u rezervar. a u zurbi malo treba. sipam ja i bezolovni nije los samo dodam ulja malo. D2 nasa nafta mi je najgora nasa kad sipam. dosta vise potrosi a gubi i na snazi i vise cadi. bas losa. zato kupujem bosanski lozak jeste skuplji jer u selu ga jedan prodaje ali potrosnja dosta manja

Nazad
Vrh