Motokultivatori - opšta tema

Hvala na savetima.
To isto mi je potvrdio i jedan čovek, rekao je da je bolje da platim nekoga 3000din da to preore, nego da orem sa IMT506..upravo zbog goriva..plus vreme,plus cimanje(jer sve ide preko ledja i ruku).
Za freziranje mi je potvrdio da sa IMT506 godišnje prefrezira oko 3ha, a oranje i vi potvrdjujete da se ne isplati.

Što se zemlje, vlažnosti i rastresitosti tiče..svake godine freziram (ne orem) već prethodne godine preoranu parcelu..i svake sledeće je ja obradjujem (tj. freziram) sa IMT506.Znači, čovek je samo jednom preore velikim traktorom,a svake sledeće ja sa IMT506 je freziram..iako preko zime zemlja ulegne i postane tvrdja, sa 506com je prefreziram,bude kao zmaj.Zbog toga mi nije jasno zašto je oranje toliko komplikovano i teško.Jasno mi je da se zbog goriva,vremena i cimanja ne isplati orati 30ari, ali za 12ari (za vrt) mislim da se isplati.
Čisto logički zaključujem,jer ako istu tu parcelu od 12ari prefreziram,iako je zemlja od kise i snega ulegla, zasto onda ne bih morao i da je na jesen preorem sa 506,pa na prolece samo dobro prefreziram..jer na prolece sa 506 ja u isto vreme i orem i freziram..dublje opterecujem frezu da udje u zemlju,tako da ,praktično, u isto vreme i orem,a samim tim i freziram. Zbog toga razmišljam da uzmem plug, bar za taj moj vrt od 12 ari.A za površinu od 30-40ari se slažem..ne isplati se upravo iz već navedenih razloga.

mozes pokusati da ores ali to su muke za rukovaoca. plug mora biti perfektan i dobro nastelovan a tegovi na toskovima ili gvozdeni tockovi i polako. lagane su to masine za te poslove pa ces se rveti ko sa medvedom a ucinak slab.mnogo goriva se potrosi pa je pitanje isplativosti posla uopste.bolje skupi jos malo novaca i kupi vladimirca t25 ko ja i nemas vise muke .jako su povoljni a koristice za sve .imam hondu koja je skoro duplo teza od 506 pa nepomisljam orati .dudlje isfrezujem nego neki uzoru .

Prvo bih da pozdravim sve učesnike u raspravi a onda da postavim par pitanja pošto nisam uspio naći sve odgovor koristeći pretragu.

Naime imam kosačicu gorenje muta koja godinama stoji u podrumu jer je originalni motor LA300 potpuno uništen (klipnjača probila blok). Odlučio sam da je dovedem u red ugradnjom novog motora i svi savjetuju kineski dizel motor koji valjda ide bez prepravki, a ima i godinu dana garancije. Ustvari imam u ponudi i polovne LA300, ali taj motor je imao neke svoje gremline i dok je radio pa me ne privlači da opet prolazimo kroz isto. Za ugradnju ću vas i prijatelja mehaničara smarati kasnije kad završim sa odabirom, nemojte zamjeriti. :osmeh:

E sad mene zanima ima li neko iskustva sa tim dizel motorima, koliko su pouzdani, da li su nezgodni za paljenje pri niskim temperaturama (kupio bih i ralicu da ne lopatam prilaz kući preko zime) i postoje li još neke stvari na koje trebam obratiti pažnju? Koliki im je uopšte radni vijek, potrošnja goriva pretpostavljam da nije velika?

Pozdrav i unaprijed hvala. :ppozdrav:

Kod mene na malom labinu motokultivatoru radi odlično već četvrtu sezonu. Menjam ulje svako proleće i za sad pali uvek iz prve a potrošnja sa normalnim opterećenjem pretpostaviću litra na sat. Nisam nikad palio kad je temperatura u minusu ali pretpostavljam da bi i to bilo u redu ako imaš naftu koja se neće previše zgušnjavati. Nemoj se mnogo razmišljati, svi hvale te motore a još na kosačici ne možeš ni da ga preopterećuješ.

zamenio sam stublinu, klip karike i stavio novu svecicu na 506 medjutim mnogo se na svecici nahvata gar, odem do baste 2km u jednom pravcu i nema sanse da upali dok ne ocistim svecicu cim je ocistim pali bez problema, ulje sipam mislim da se zove nistec 2t ili tako nesto kanticu od 400ml na 10l goriva. Jel ima neko resenje za ovo?

Čađava svjećica ukazuje na prebogatu smješu. Ako je prejaka mješavina i filter vazduha nije čist onda su ti problemi sasvim normalni.
Mene je izluđivalo kad stari napravi mješavinu za motornu testeru i kad dođemo u šumu, a ona na svako 15 minuta neće da upali. Čovjeku jedva dokazao da je previše dvotaktola jednako štetno kao i manjak.

philbu kod mene je kipor dizel od 5ks i takav ide original na mutu i mali labin i sl. koliko sam cuo da bolje pali zimi i po hladnoci od kineskih kopija.ja ga zimi nekoristim ali sam ga upalio bez problema par puta na -5 stepeni za probu. godinu i po je na mojoj hondi i odradio preko 100 cas rada i to vrlo teskog frezovanja najvise a sad zalivam preko njega skoro svaki drugi dan oko 18ari baste. prezadovoljan sam zasad i nikakvih problema dosad nemam. jako mali je potrosac.ako te jos sta zanima slobodno pitaj

Pozdrav nemam nikakvu mehanizaciju,ali trenutno sam u fazi podizanja malinjaka ali slabo se tamo pise.Ali da ja ne silazim sa teme.Sada ne uzimam jer necu imati novca za to zbog malinjaka koji je na ravnom terenu,ali planirao sam sledece godine ili max za 2 da uzmem jedan motokultivator.Ne mnogo skup jer bih najverovatnije uzeo imt509 i pici.Od prikljucaka sam mislio da stavim prikolicu,frezu i kosacicu(video sam i prskalice da imaju ali ne znam za koji kultivator moze) i uglavnom bih sve to koristio u malinjaku koji ce biti 18ari,Valjalo bi da ima rikverc,a kasnije planiram da prosirim malinjak na jos 18 ari ako sve bude ok,pa bi mi dobrodosla pomoc kultivatora.Pa po svemu sudeci imt506 moze da zavrsi posao a imaju i prikljuci.Ja volim dosta i japanska kola ali ne znam kakva je situacija za hondine kultivatore oko delova i odrzavanja,verujem da su izdrzljiviji od IMT.Posto je cale otisao u penziju pa ne znam ako bude hteo kultivator da skupimo pare pa uzmemo zajedno 509 ili nesto drugo,ali za sada neka bude opcija za 506.Dajte neki savet,sugestiju predlog.Predlozite i neki drugi model,opet napominjem da je 90% namene za malinjak i mozda da se pretera koje drvo ne mislim da vucem ne znam sta debla ili tako nesto posto to 506 ne moze.

100ml ulja na 5lit. bezolovnog.Sipao si duplo više ulja.

Ima neko ulje koje se prodaje na pumpama u vlasici od 100ml i ono se preporucuje na 5l bezolovnog, 20 do 25ml ulja sipam na L bezolovnog, majstor koji mi je menjao stublinu nabedi me da sam ja kriv sto su ukle karike i ostetle stub stubline jer to ulje sto se preporucuje na pumpamam nije za go k**** (njegove reci) i reko mi uzimaj samo dvotaktol ja sad uzeo neki dvotaktol, motor za vodu radi perfektno po 2h uopste nema dzadji dok freza zeza

Druže, izdvoji 1000-1300din za 1litru Stihl ili Husqvana ulje za mešavinu i drži se te proporcije 1l : 20-25ml.

Posto je cale otisao u penziju pa ne znam ako bude hteo kultivator da skupimo pare pa uzmemo zajedno 509
Ако хоћеш да се решиш ћалета слободно му дај 509. За транспорт и кошење ливаде може. Што се тиче прскалице за њега моравина ознака је 165.509. Да те ми не би убеђивали види негде у комшилуку пробај 509, велики Лабин или Голдони (сви су иста класа па упореди). Мени 509 стоји паркиран и чека да га упарим са карданком а за фрезирање сам пре пар дана купио Хонду Ф42 (брзине 3+1, блокаде раде ко од шале, лако је задржиш да копа дубље) може и мало дете да ради с' њом.

megasp@ ja sam imo 509 jak je pouzdan ali krut za rad rvacki.
od 506 ice ces da osedis to je propast cas turaza cas curi gorivo,pa sto kvarova,ja sam je imo i vise u dvoriste neulazi meni.
ako oces nesto manje uzmi 507 stavi dizela i bog te vido,kosi frezira lak za rad ili neki sl labin goldoni sep itd u toj klasi.za ozbiljnije stvari i prikolicu kardanku je dobar i 509,al za freziranje propast,

I jer to ulje sto se preporucuje na pumpamam nije za go k**** (njegove reci) i reko mi uzimaj samo dvotaktol
Ја то уље користим за тример и леђни атомизер (или губиш гаранцију). Тестера ми већ две деценије ради ко сат а пре две недеље јој сипам мешавину с' тим уљем. Једва жив сам је упалио, гаси се код додавања гаса, мања јој снага... помислио сам дотрајала. Изручим гориво и наспем друго са двотактолом Модрича кад она преде ко мачор (иначе то "црвено уље" сам купио у Штиловој радњи, 140,00 Дин. ампула).

Pozdrav za sve članove i goste foruma. Od nedavno sam vlasnik polovnog IMT 506 pa bi zamolio ljude sa iskustvom za par saveta oko odrzavanja. U korisničkom uputstvu stoji da se za podmazivanje koristi polu-tečna mast REDMA O za koju prodavci nikad nisu čulu??!! Zamolio bi vas da mi navedete ime i proizvođača maziva koje vi koristite u te svrhe. Dalje kaže da se ova mast meša sa uljem za podmazivanje menjača i tako naliva, molio bi da mi malo pojasnite kako to da izvedem ili možda postoji neka moderna mešavina koja sadrži obe komponente. Primetio sam da oko kružnog zatvarača na osovini točkova (izlazno vratilo) kaplje neka mast gustine otprilike kao zejtin, ima li tu ispod nekog dihtunga ili tako nečeg što bi valjalo zameniti?
Takođe sam primetio sa su mu brzine na menjaču pomerene za jedan korak suprotno od kazaljke na satu, odnosno tamo gde bi trebalo da je prazan hod (270 stepeni) je prva brzina ostale posle idu kao u uputstvu, koliko je teško ovo naštelovati, jel potrebno rasklapanje motora ili je samo do nekog podesavanja poluge. Unapred hvala!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh