Motokultivatori - opšta tema

moj ti je savet da bacis tu 506 u reku ili da je polijes benzinom i zapalis :) mala sala, ako ti radi menjac nista ne diraj nemoj da neki deo polomis pa ce posle da vidis muke kad krene da ti ispada iz brzine, puno srece u daljem radu sa njm, treba ce ti kao i strpljenje a i bogami kondicija (ako freziras njom) :ppozdrav:

Ta mast Redma 0 je proizvod rafinerije ulja Modriča i trebalo bi da se može naći u svim radnjama koje prodaju njihove prioizvode.
http://optimamodricabg.rs/proizvodi...m-radnim-pritiscima-i-povisenim-temperaturama

Za ubacivanje je najzgodnije koristiti mazalicu ako postoji mogućnost. Ako je na neki manji otvor koji se zatvara zavrtnjem može se iskoristiti stara tuba od silikona tako što se izbije onaj čep koji potiskuje masu, sve očisti i unutra ubaci ta mast/ulje ili šta već. Iskoristivo je više puta, i skoro se nimalo ne zasvinji mašina. :)

menjač radi ok, ne ispada iz brzine samo što mu je raspored brzina promenjen. Jedina namena za koju ga upotrebljavam je transport šljiva i ogreva za kazan, ponekad i polomljenog granja u suvih stabala šljive za loženje u kući, frezu sam dobio uz njega ali mi deluje kao igračka u odnosu na onu koju sam koristio za 507 (koji je neko pre dve godine pozajmio bez mog znanja a milicija još nije našla tog veseljaka) tako da ne želim ni da se upuštam u te avanture.

Kupio sam nove sajle za gas i kvačilo.
Sve je jasno i očigledno.Medjutim,ne shvatam kako da izvučem staru sajlu,kad je provučena kroz 'lulu' (zakrivljena cevčica)što ulazi u Bing karburator,a u tu cevčicu je zašrafljen podugačak šraf,na kojem se nalazi matica(za odredjivanje zazora gasa),e kroz taj šraf prolazi sajla,ali taj šraf na svom kraju je 'zgnječen',tako da sajla(koja na svojim krajevima ima one 'tegiće'),ne može da se provuče.

Ista je situacija i sa sajlom za kvačilo.Sve je jasno i očigledno i logično,sve dok ne dodjem do tog dela kako provući taj jedan kraj sajle kroz rupicu koja je puno manja.

Jedino je logično da kleštima svrljačim taj tegić na kraju sajle,pa da provučem sajlu,a onda ponovo navučem to parče metala('tegić)' ponovo na sajlu.

Može li neko da mi objasni kako da provučem/izvučem sajle od gasa/kvačila,jer mi je samo to problem,sve drugo je očigledno i jasno.

Inače,u Bing karbu sam promenio iglu i držač(osigurač)igle,postavio sam ga na drugu poziciju odozgo,tako da sada troši manje goriva.To je optimalna pozicija za 506,nisam probao(zbog turiranja)da daj držač(osigurač)igle,postavim na vrh,tj. na prvi položaj,od vrha igle.

odvijes taj navrhu sraf rukom i izvuces komplet valjcic taj sa iglom,pa onda nadole izvuces sajlu iz tog lezista tu kao blobicu i prolazi nagore i vadis sajlu

Ne pitam to :)
To sam već uradio.Izvukao sam sve komplet iz karburatora i rasklopio.Nije to problem.Problem je što ne mogu da shvatim kako da provučem sajlu kroz rupu na kultivatoru,da bih taj valjčić (ili tegić koji se nalazi na oba kraja sajle),pa da ga zakačim.Sve mi je jasno i sve vidim i sve sam uradio.Samo je problem kako provući,(tj. izvući) sajlu,kad na krajevima ima tegiće (valjčiće) koji su veći od rupice na kultivatoru,kroz koju prolazi sajla.Znači,sajla šeta kroz gumeni crni buržir i na krajevima ima te male pritegnute valjčiće.Njih ne mogu da svučem sa sajle,jer su čvrsto pritegnuti.

Molio bi za savet kako da očistim rezervoar iznutra, probao sam sa spicom od bicikla i onim žičanim vragom za kuhinju ali jos uvek mi izbacuje neki talog koji posle u karburatoru napravi kirvaj (kod predhodnog vlasnika je izgleda dugo stajao pun goriva pošto su svi elementi za dovod goriva ogrezli u prljavštini) , jel potrebno da bude prazan kod čišćenja ili da nalijem malo nafte?? svaki čas mi trokira u vožnji, pomozite.

ubaci sitan kamen (ne pesak),dobro ga protresi i tako nekolko puta,vodi racuna da ti ne ostane neki kamencic na kraju,zbog toga nemoj pesak jer postoji mogucnost da ostane malo po uglovima pa posle pravi dar-mar

imam jedno pitanje. jučer sam primjetio da mi je motor od kultivatora pomiješao benzin i ulje (4 taktni motor). molim nekog ko se razumije da mi objasni kako se to moglo desit. inače kultivator je skoro novi (3 godine) Einhell, neki jeftini. to pomiješano ulje sam ispustio i nalio čisto, pa ću sad pratit šta ce se desavat

najverovatnije ti je prevelik nivo u karburatoru i svo gorivo nemoze da proguta nego deo toga prodje kroz karike. ili ti slavina ostala otvorena a plovak i iglica nezatvaraju i nalije kroz karike. cesto paljenje pod sauhom pogotovu zimi ili zaboravljen sauh da se vrati isto to napravi. sve se vrti uglavnom oko karburatora i slavinice.kinez ko kinez koliko para toliko muzike.neznam kako su postavljeni ventili ali postoji mogucnost i tuda direktno u karter da sliva visak koriva izmedju usisnog ventila i vodjice

skini i crevo sto vodi sa slavine u karburator i vidi kad je zatvorena dal nepropusta gorivo. a karburator ocisti ako znas ili ga daj majstoru da podesi nivo. to je jako bitno jer preterano mrsna smesa goriva brzo moze unistiti motor. spira film ulja sa sklopova koji su pod velikim opterecenjem a plus trosi sigurno preko duplo goriva sto nije za zanemariti. enhel je bas hobi alat i nije cudo sto cesto zeza. imam 2 testere kod kojih su oba karburatora se toliko rastelovala da se nemogu srediti. treba pogledati jer mozda i od viligera pasuje jer kinezi rade jedan motor sa sto naziva a sve skoro identicno

- - - - - - - - - -

evo prepravljene DMB pumpe slap 500 za zalivanje preko kipor motora na hondi F600. usteda 4-5 puta u potrosnji a zivaca tek da nepisem.
pbqx.jpg
[/IMG]

Pozdrav još jednom. Nov sam ovde, a prostudirao sam temu od početka do kraja i shvatio da ima bistrih glava i veštih ruku pa bi mi svi predlozi i/ili gotova rešenja dobrodošli. Naime, dopalo me da održavam u životu malo bašte, nešto voćnjaka, starog koji se ne prska, i vinove loze (koja mora da se tretira). A pošto ne živim (stanujem) tamo gde je sve to, a "pozajmljivači" su mi već orobili garažu i "uradili" motornu testeru i trimer, ništa od alatki ne smem da držim tamo. Zbog toga, kao puž (sve svoje sa sobom nosim) sam i kupio malu frezu koju mogu da utovarim u gepek od kola (astra karavan). I nije mi potrebna veća jer se bašta ore i tanjira traktorom, samo da isfrezira koliko mogu da posejem tog dana. U tom momentu najpovoljnije, i blizu, ispala je mio standard model 265 (sa B&S motorom 2KS). Izgurala je nekako prošlu sezonu, ove već više sam proveo oko nje nego u bašti da bi pred kraj ispustila dušu: nema kompresije, karburator se raspao (odvalio se deo koji drži filter vazduha) i neće više ni da upali. Naknadno sam saznao, od prodavčevog rođaka, da je u nju sipao mešavinu ("ne može da škodi") iako je 4taktni motor i da se ne bih natezao i gubio živce...
Moje pitanje je: da li kupiti neki Tomos UMO motor (kao na modelima 350) ili na ovom raditi generalku tj. imate li predstavu ima li delova i koliko je isplativo. I da li Tomosa koristiti sa reduktorom broja obrtaja ili bez (odn. kupiti takav za 60-70 eur?) Nadam se da ću uspeti da umetnem slike.
Ili, da li su ovi motori prejaki ili preteški za nju i šta znate i mislite o njima http://www.kupujemprodajem.com/HONDA-motor-5-5ks-4808556-oglas.htm?filter_id=38614435.
Još jednom se izvinjavam ako sam nešto pogrešno uradio, nisam još naučio u detalje kako ovo radi, ali bi mi svi predlozi ili gotova rešenja dobrodošli.
Nisam uspeo da uguram slike direktno (da li zato što sam nov) pa da pokušam ovako: http://www.dodaj.rs/f/16/NT/3sen3S2m/dscf4373.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3F/10a/zbUJj95/dscf4376.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2y/wT/AVrtQXm/dscf4378.jpg

ja koliko vidim to je honda F400 sa brigs motorom. tast mi je imao istu samo sam mu motor ubacio od moje F 600 a to je g 200 motor od 5ks.uz male prepravke moze se prilagoditi kompletan. zaboravio sam je slikati da vidite kako izgleda. ja ti iskreno nebih preporucio tomosov motor jer je to picajzla od motora. prvo slab a drugo kvarljiv i nepouzdan. cesto sitnice zezaju da ti istera zivce.bolje uzeti kineza benzinca cetvorotaktnog jer ni potrosnja nije zanemariva.mnogo manje trosi od tomosa. za brigs motor je tesko naci kvalitetne delove. tast je radio na njegovom brigsu i sve otkazalo za godinu dana. kad bi nasao G35 ili G 150 hondin motor to bi bila premija jer je original za tu frezu. brigs motor jeste dobar dok je original ali sklon pregrevanju i posle je jako tesko uraditi ga.moja preporuka ti je G150 motor jer svih delova za njega ima i to je jedan od najpouzdanijih motora a dosta odgovara delova i od G200 motora. to je oko 4ks motor i delovi su pristupacni svi

Uh, hvala za presudu (za Tomosa) po kratkom postupku.
Na knjižici koju sam dobio uz nju piše Mio standard 265, doduše na naslovnoj strani jeste F400 ali unutra na slikama je baš ovaj model. Bar na prvi pogled razlikuju se po upravljaču (guvernalu), ova nema mogućnost regulacije gore-dole i levo-desno (za uz vrstu) već samo može da se okrene unazad za 180 stepeni. I to nebaš praktično, treba odviti dva šrafa s maticama. A ima dve brzine napred i rikverc (ne znam kako je na F400).
Što se tiče Hondinih motora, evo već mesec dana unazad blesim po svim mogućim oglasima ali se ne sećam da sam video koji, možda i jesam ali nisam znao ovo što sada znam pa mi promaklo. A i ko bi prodavao dobar motor ako je dobar, a i ako nije da ga kupim pa ja da ga radim ispada skuplja ... od masla.
Ostaje Kinez/Korejanac ili šta je već. Ima li konkretnih (praktičnih) iskustava s njim, najviše me zanima da nije pretežak i da nije presnažan. I ima li delova ako danas/sutra nešto crkne?

Primetio sam danas da mi 506 odmah po paljenju i pri malom gasu primetno dimi, mesavinu sam pravio strogo prema uputstvu sa stihl uljem. Posle krace voznje i pri vecem gasu znatno manje dimi, ljudi koji se doznaju kazu da je kompresija ok. Kultivator sam oterao kod majstora i on mu je podesio paljenje, zamenuo neke dihtunge i ulje. Ne gusi se, ne gubi na brzini niti se gasi samo mi nekako cudno dimi ( ovo govorim iz perspektive vlasnika 507 pa bas i nemam iskustva sa dvotaktnim motorima). Svecica mi ne pravi problema niti imam potrebe da je cistim. Ponekad iz auspuha kapne kapljica dve crnog ulja, ali to je stvarno jako mala kolicina.Molim za savet, plasim se da ne radim nesto pogresno posto sam ga skoro pazario a ne bi voleo da radim neke vece i skupe popravke.

Imam 506sx isto mi se dešava, ali ne tako često.Primetio sam, kada je na nekom nagibu, hoće da krene to crno ulje iz cilindra, pa na auspuh da izlazi.Pitao sam ,rekli su da je to normalno.Koliko je normalno, ne znam.Za dve godine,koliko ga imam, samo jednom mi je žešće dimio i to onda kada sam mu prvi put promenio sva ulja i očistio petrolejom gornji i donji most.Za menjač sam samo dolio SAE80,nisam ispirao petrolejom.Tada mi je samo taj jedan put dimio kao Ćira, i tada sam prvi put video to crno ulje da izlazi na auspuh.To se desilo ovog proleća.Dimio je 1h i od tada nikada više.Povremeno vidjam crno ulje, ali ne tako često.Pošto uglavnom sam menjam priključke koje imam za njega, dešava mi se da zaboravim da skinem posudu za ulje na filteru za vazduh, jer postavim imt506 u položaj da prednji deo bude izdignut i tada se zamasti onaj žičani filter u filteru za vazduh,jer u posudi imam SAE30 ulje.To su neke moje sugestije koje su se meni dešavale, možda i tebi pomognu.

Nazad
Vrh