Motokultivatori - opšta tema

morala se ugasiti jer joj je prebrz prenos.mozes i za vocnjak koristiti posto se plitko frezuje. ako ima samo vise trave izbegavaj to jer mota na motike i hoce semeringe poderati.motike umesto tockova su za dublje friziranje samo sto se tu moras malo izvezbati koliko da kocis frezu sa sipkom iza sto se tad montira.i tad frezujes u 2 brzoj. znaci sad kako ti stoje kaisi i u drugu brzinu i pola gasa u 3 nikako .pregreva se i ubrzo gubi snagu. kad je tvrdo frezovanje ja joj stavim teg od tocka pozadi na sipku odozgo i odmah je mirnija i lakse za rukovaoca. inace supu neces jesti

kakve semeringe moze poderati?????????? samo mi to nije jasno????? taj se poderati nemoze nikako od trave......jedino kad zamota sve tomuka je skinuti sve to celu tu dzunglu....

Nesto najjgore sto je proizvedno u staroj jugi pored juga je Knjazevacka 506, freza razbije onog ko frezira njom ako je malo peskovitija zemlja taj koji frezira na*ebace, nije losa za voznju solidno vuce, ne znam kako kosi nisam probao, ali se kvari samo tako a delovi su toliko kvalitetni da mi dodje da je zapalim ili razbijem macolom.

Mozda je to samo kod mene u kraju ali ovde vecina ima 506 najverovatnije je tamo 80ih bila povoljna za kupovinu pa je 95% stanovnista kupilo istu i svi se zale, uglavnom su isti kvarovi, probelmi sa strujom (otkazivanje bombine, kondenzatora i platina) i probelm sa karburatorom.
da ponovim,za nase uslove i naseg coveka dizelke su neprevazidjene masine,pre svega akcenat Na Goldoni,Valpadana...cena je dosta visoka,ali mala potrosnja,pouzdan motor/menjac,robusnost,gotovo se i ne kvare (bar neki mali redovan servis,filetra i ulja) cini ih pravim motokultivatorima.Imao sam Hondu f600 tako da ovo pisem iz cistog iskustva

Probao sam neku dizelasicu ne znam koja je mozda je 509 (nagadjam) pa ono je bre uzivanje da se radi sa njom jeste da je spora ali milina je kositi smao je problem sto mora da se malo drzi na misice posto joj je motor nazad pa treba da se odigne od zemlje da kosa lepo nalegne na zemlju, za freziranje takodje lagana, ova 506 me razbije kad freziram bole ledja, zglobovi, da ne pricam o tome da ni potrosnja nije zanemarljiva

u odnosu na Italijanke,IMT 509 je robija za rad,ali ovo drugo ostaje (snaga,puzdanost,kvare se veoma retko,mala potrosnja)

Probao sam neku dizelasicu ne znam koja je mozda je 509 (nagadjam) ... ova 506 me razbije kad freziram bole ledja, zglobovi, da ne pricam o tome da ni potrosnja nije zanemarljiva
Онда то није била 509. После фрезирања са њом (воћњак) 3 дана не могу да се очитавим. То није машина за старије од 40 год. и лакше од 85 кг. У мом селу сви листом имају 506 а већина по две. Ако једна затаји у раду (обично се прегреје) одма стартују другу. После рада са њом, кажу, да само то вече нема секса. Код 509 имаш добре команде за све ал' су тешке за употребу и после неког времена ти дозлогрди па кренеш да се рвеш са њом и онда си наје'о. Јесте да 506 троши знатно више ал' где она заврши посао 509 мора 3 пута да прође (причам за фрезирање). Кад је орање у питању и једна и друга могу да раде само баште и то оне које су већ раније биле рађене и уједначене по тврдоћи. У транспорту је 509 изузетна а у кошењу је ефикаснија јер има косу која је 30 цм. шира од косе 506. Кад су у питању сејалице, прашачи и прскалице ту су исте. Обе су рађене по лиценци Агрија и обе су дуговечне под условом да су коришћени квалитетни делови што је и био случај у прве две деценије. И сад може у Немачкој да се купи нпр. карбуратор за 506 али му је цена преко 300€. Некад је Књажевац производио између 12 и 17.000 506 годишње а цена са рикверцом је била око 1.200 ДЕМ. (паритет: 480 Кг. малине).

Jbg koja je znam da je neka dizelasica koja je teska kao tuc, ima po 2 rucice cini mi se na obe strane upravljaca, moze upravljac da se prebacuje mislim da se rotira za 180 ctepeni, ja sam sa tom dizelasicom frezirao malo ali i moticice su joj bile ishabane pa me nije oduzevila kako je izfrezirala, mnogo bih bolje isfrezirao sa mojom 506 posto su joj maticice novije ali vecina 506 kad se frezira bolje je da se ne gase dok se ne zavrsi freziranje jer znaju da posle ne upale.

Ja sam na 506 u poslednje 6 godine promenio komplet paljenje, probao sa elektronskom plocom koja je zamenila bombinu, kondenzator i platine radila je 2 godine i crkla, pa vratio crno paljenje, najmanje 2 puta menjao platine, bombinu jedno 2 puta, kondenzator 2 puta, magnet zamenjen stavljen neki star preko 30g ali bolje proizvodi indukciju nego originalni, menjao stublinu, u rezervi imam 4 svecice koje menjam ako nece da upali za da radi na njenoj originalnoj svecici (mislim da je vreza '87 god) sad joj otisle karike trebalo bi danas da se zamene.
Problem je da se ne mogu naci kvalitetni delovi u Nisu sad sam narucio od rodjaka da potrazi u SLoveniji bombinu i platine iskrine, ako ne nadje prilikom sledeceg crkavanja bombine videcu sa majstorom ako mzoe da izvede spoljnu mombinu, tako smo resili problem na motor za vodu.
Veliku gresku sam napravio sto sam dozvolio caletu da proda 506 njegovog oca za pisljivih 300e, ta freza je bla dosta novija ali je pokojni deda silovao pa joj je radjena generalna ali je posle jedno 3 godine stajanja upalila iz prve i planirao sam da odvezem obe freze kod majstora i da napravi jednu kasvetnu a druga da bude rezerna al jbg zeznuo me cale

Prehjuce mi majstor pricao da je i on odustao od njegove 506 kojoj je uradio generalnu prosle godine iskostalo ga 200 eura a njoj riknule platine posle 2. upotrebe pa uzeo neku nemacku frezu po kojoj je valjda i radjena 506 na Š joj počinje ime kaže stara 40 godina radi ko sat

vucene freze bolje rade i usitne zemlju prvo zbog veceg broja obrtaja motika i drugo imaju oklop i kad motika jednom podigne iskopanu zemlju,ona "udari" u oklop i ponovo se vrati na motike i tako nekolko puta,mana je to da nije mnogo manipulativna i uzima motokultivatoru vise snage neko freza montirana umesto tockova

tacno tako dejane kake 506 ice to je robija do robije i potrosnja i turaza i sto jada,bez vucene od 8ks nema lepseg rada lagana okretna i td.

- - - - - - - - - -

evo jedne ako nekom treba italijanska sep motor lombardini dizel ima i inventitor za kosenje,al nemam kosu.
slika005.jpg
[/IMG]
slika011.jpg
[/IMG]

ja sam za homdu rekao da u toj klasi od tih 5-6ks nema bolje,sto se tice motora,i potrosnje odrzavanja,kvarova i cene i kvaliteta delova.....ali mogu vam reci dosta zajeebancije imate vi sa tim 506 icama te silne delove zemenjivati,i svecice po nekoliko komada...ja neznam ali takvih problema sa hondom nikad u zivotu nisam imaoo...tako dasa moje strane reci hvale idu ipak na hodnu...e sad imam i malog labina sa stavljenim kipor dizel motorom...koji radi za sada perfektno...ali bogami sad u ovoj sezoni je izfrezao oko 80-90 ari...sto je poprilicna povrsina..naravno vecinu usluzno...ali bez dinar ulaganja u nju......osim menjanja ulja i dolivanja gorvia. to je to....na prodaju je acme motor 8 ks potpuno ispravan bezinac..327 ccm ako nekog interesuje nek se javi.

danas doso majstor da zameni karike kad ono prc izlizala se ili sta joj se vec desilo stublina ide ujutru na poliranje sve ce da iskosta oko 2,5k dinara, kaze majstor sjebala se zbog loseg ulja koje sam sipao u gorivo, ima neko crveno na pumpi u flasicama od 100ml kaze on samo dvotaktol sipaj i ne brini

pa ,posle sveg vašeg izlaganja kupovina ovog kultivatora nije loša opcija.ja imam 507 dizel i plan mi je da prodam njegovu vučnu frezu,dodam malo para i kupim hondu, tako da mi honda služi samo za frezanje a 507 za sve ostalo.pošto se ovom što prodaje uopšte ne žuri, a kultivator stoji kod mene, imam vremena da pokušam ovu transakciju.slikaću hondu pa postavljam slike za dan-dva
slisaj druze nemas tu velike filozofije sto se tice te vucne freze.....druze ja sam tu frezu doktorirao.....tako da se nesekiras nista zbog toga,prebacis kajs u taj spori hod i u 1. i pun gas jer sa malim gasom gusis motor,i samim tim se greje i to nece da valja,ulja mora biti na mximumu obavezno stim se nemoj igrati,i gorivo nemoj skroz do cepa da tocis jer ce dosta iscureti,i samo sibasj nesme da se buni jer sam frezirao ja i ledinu i oranicu sa hondom f620y i vucnom frezom sa 24 komada nozeva jeste da su bili malo poderani ali je fino mogao raditi sa njima,ali sam zeznuo stvar kada sam kupio novu garnituru nozeva i e tu se stvorio goliem problem tu je motor umeo da se zagusi.....e onda sam vratio nazad stare i sibaj....e sad tu je stvar u toj frezi losa da ima lanac unutra kao prenos ,a ne zupcanike...... i sad oce to kada se previse radi sa njom po 50-100 ari po sezoni radi onda bogami terbaju da se menjaju lezajevi,i lanci unutra jer time resavas problem kidanja lanaca,koje sam imao ja nekoliko puta zbog izhabane freze...... dobra je to masina u svakom slucaju ako je budes uzeo neces se pokajati....jer dosta malo trosi lako pali,,jedino je taj kajs problem al jbg nemoze biti sve savrseno....ja sam kupovao i kajseve u inostranstvu,i kod nas i sve je to isto sranje...jedino su mu se hektor kajsevi pokazali vrhunskim...... dosta urade ai cena nije astronomska..... pozdrav srecna trgovina sutra i postavi slike

Poslednja izmena:
danas mi je stigao motor za kultivator. U pitanju je kinez oznake g 200f neka imitacija honde (lancof ili tako nesto) . Snaga 5,5 KS za moju hondu i vise nego dosta. Razmisljao sam o dizelu ali za ove pare i dve godine garancije sa serviserom na kraju ulice odlucio sam se za 'rizik' mada vidim da ih i u evropi dosta koriste. Uz dobro odrzavanje i pravilnu eksploataciju se nadam duuugom druzenju

nije od pazaraca nego od ovlastenog zastupnika i servisera ovde u somboru...
kostao je 160 evra

Nameravam na selu da proširim proizvodnju :) na 30-40ari površine.
imam IMT506SX.Sa njim sam relativno lako frezirao vrt od 5ari, a ove godine sam frezirao i 12ari, ali je vec bilo preorano i izfrezirano,samo sam ja usitnio :)
Pitanje je..da li je realno da ulažem u IMT506SX, da kupujem plug,tegove za točkove i prednji teg za oranje..za 30-40ari površine? Ne znam da li je realno da sa tim plugićem od IMT506 preoravam svake godine i freziram toliku površinu?
Ta parcela će biti preorana velikim traktorom, ali ću posle svake sledeće godine ja mojim IMT506SX da orem i freziram.
Dakle, da li je to realno..da ne ulažem bezveze u plug i tegove,ako od tog posla nema ništa.
Znam da može..ali da ostanem bez *uda.:ppozdrav:
Čisto , koliko je realno da sa IMT506 krenem u oranje i freziranje parcele od 30-40ari?

freziranje da,oranja se mani,bolje plati traktor jer ces toliko potrositi benzina koliko bi ti uzeo traktorista,a oranje ce biti kao da se macka posrala pa zatrpala

Čisto , koliko je realno da sa IMT506 krenem u oranje i freziranje parcele od 30-40ari?
Послушај Дејана! Пробао ја да орем башту са 509 и после треће бразде сам скинуо и канџе и тегове и плуг и све побац'о.
То треба да буде растресита земља и да се погоди одговарајућа влажност да би уопште помислио да ореш мотокултиватором.

Nazad
Vrh