Motokultivatori - opšta tema

Čitam evo cijelo jutro o tome i problem je sasvim sigurno siromašna mješavina tj. uvlači previše zraka. Dakle, ili nema dovoljno goriva - to ću da sredim čišćenjem prvo slavine za gorivo a potom i karburatora, dizne, igle itd ili uvlači previše vazduha. Kada se zavrti, stavljao sam ruku na filter zraka i ona se odmah smiri. Predihtovaću joj spojnicu karburatora sa blokom motora i prigušiti filter, ubaciću neki čep unutra i bušiti rupicu po rupicu dok ne ugodim da radi dobro. Nema šanse da je semering radilice ili napuknuće bloka, ima kompresiju jako, oči hoće da iskoče dok povučem uže dok je palim ali zato upali odmah. Kažu da se motor lakše vrti kad mu ne valjaju semerinzi ili neko dihtung na glavi te da gubi snagu - kosačica se u leru popne uz stvarno gadnu uzbrdicu bez ikakvih problema dakle nema nikakvog gubitka snage. Najviše sumnjam na gorivo. Sinoć se zagrijala dok sam radio, dakle već je na radnoj temperaturi i počne to zezanje. Ugasim je, upali sasvim normalno i radi normalno par minuta i onda opet ode u turažu. Sumnjam da potroši gorivo - nakon takvog rada sam probao da pritiskam onu pumpicu i treba desetak puta da pritisnem dok bočne da baca gorivo, čini mi se da potroši gorivo i onda poludi.

Ja nisam ni pokusavao da resim taj problem, znam da se na novim 506-ticam tako ponasa. Vica022 koliko znam to resava(uspesno) sa tezim cekicom.
Moja preporuka(zadnji put) je da pokosis to kako moze, i nadjes cetvorotaktne motore(benzinske ili dizel) na te tvoje masine(smatram da su u osnovi dobre) da se nebi mlad bezveze nervirao.
Oko adaptacionih ploca cu ti pomoci, to radim 15-tak godina.

Tako ću i da uradim, da mi je nekako da ga nabudžim da odradi ovu sezonu, nemam sad novca za motor (najjeftiniji što sam našao je 570KM tj 290 evra), to je bas mnogo, kosta vise nego kosilica cijela mada je to cijena za četvorotaktni dizel a ima i četvorotaktni benzinac za 350KM (175 Evra).

Mene je izasao original 270€, a kopija je bila 230. Ako ti to nesto znaci mogu ti naruciti na moje ime, ali bi morao doci do Bg-a da odneses.
Ja bih sada uzeo kopiju, po meni je identicna sami ne pise Kipor.

Nećeš vjerovat šta je bio problem. Je*ena sajla je iz nekog razloga imala lufta i sama se pomjerala nagore tj. davala gas ali nije htjela da se vrati kad ja onom polugicom smanjim gas. Sad sam to pritegao, kao i sve ostale zavrtnje. Nisam ni pipnuo karburator, sad radi sasvim normalno. Koje nerviranje nizašta.

Pokosio sam maloprije nekih četvrt hektara trave više od 1m, em je ogromna, em je polegla, em je to teško, nagutalo se vode. Mašina ide kao tenk sa onim željeznim točkovima, stvarno sam zaprepašten kako onako mala stvar može da ima onoliko snage.

Како ради 509 са редуктором? Никако да их упарим. Кад је култиватор на леру и укључим полугу за фрезирање редуктор је врти ал' не могу да убацим у брзину. Кад искључим фрезу убацујем нормално у брзину али онда не могу поново да укључим фрезу. Није ми јасно ни шта ће на редуктору прикључци за оба вратила? Да ли тај редуктор има још неку функцију осим за убрзање фрезе?

nista meni nije jasno sa tim reduktorom,jos jedan drugar se isto zali,po nekoj logici bi trebo da ono donje vratilo tera menjač,a ne motike same to je misterija od imt-a.

- - - - - - - - - -

a sto se tice te iberture i meni se na 506 danas to poce desavati cas smanji cas doda,dal je do karburatora a cist je il moze biti do paljenja mozda.
za ovo je vica upravu samo macola i od ovoga leba nema.

attachment.php

moze li mi neko reci nesto o ovoj kosacici kakva je ko je proizvodio, dijelovi mane i sl. kaci se za IMT 509
prsti su pojedinacni prcvrsceni sarafom sa pravougaonikom da li se negdje mogu nabaviti
attachment.php

attachment.php

malo sam prezauzet poslom i nestizem na forum. zombi onaj mesingani vijak na karburatoru je dizna .treba da je za ler i manje obrtaje. onaj drugi vijak sto ima oprugicu na sebi je za stelovanje smese vazduha na leru. ima malo ulogu za lepsi rad i smesu lera. vidis banalan kvar kako kosta zivaca. zato kazem stare masine i koje su stajale su smrt za zivce. zato i osedih na njima. 506 mrzim da nemogu da je smislim. hiljadu sitnica ima podloski ,gumica caurica i bakraca koji na sve uticu. za svaki kvar treba da je celu pretreses raskopas i sve pomenjas sto iole ima lufta da bi radila. jeb..... je konstruktor i ko je napravio. drugi kompjuter mi u kvaru pa nemam sad rasklopnu semu da malo pogledam oko kvacila i ostalih cuda sta moze biti a iz glave sve izlapilo.za neravnomeran rad vecinom krivac je karburator. razjede se u diznama i svemu a na oko se nemoze primetiti. i kad kupis dizne sad za bilo sta ko da ih neko probojcem na livadi busi. kalibracija im je nedaj boze. cesto pre stavim novu pa nemogu ni upaliti. nekad pomogne da se mesingana dizna malo odvrne za po kruga i radi ko sat. ali je tesko fiksirati. obicno silkonom malo je lepnem i drzi. .sad za reduktore imt nisam siguran. cini mi se da reduktor treba i da uspori mkt da ide sporije.ali ima ih nekoliko vrsta.po nekom pravilu sa jednog vratila treba da ide na frezu a preko drugog da spregnutom vezom uspori mkt.znaci sa brzinom u menjacu nebi trebalo da ima veze i on je na leru.moguce je nesto u reduktoru da nije u redu.cini mi se da se tako ponasa koliko sam cuo. zombi zaboravih reci naprsci sajlu gasa i podmazi uljem polako kroz pancir. verovatno malo glavi od prljavstine ili korozije od stajanja.vd40 je bog i razradi je malo da nepocne opet zezati. taj motor bi trebao bar biti jako dobar sto se tice dvotaktnih i prost za remont.ona pumpica na karburatoru pritisne plovak na dole da se podigne nivo u karburatoru i napuni zbog lakseg hladnog starta. kad duze vreme odstoji pogotovu. dodje ko polusauh kad ga prelijes gorivom. u normalnom radu nediraj i kad je zagrejana jer ce presisati pa teze pali

Poslednja izmena:
Imam problem sa shvatanjem kako da promenim ulje u gornjem i donjem mostu reduktora na IMT506SX.U uputstvu piše jedno,logika govori drugo.Znači,kada odvijem 4 šrafa(na poklopcu gornjeg mosta), gde u uputstvu piše da se ispod tog poklopca vrši nalivanje i ispuštanje ulja..ja,kada sam skinuo taj poklopac,video sam maticu,zupčanik i na njemu lanac.Niti vidim neki logičan smisao kako da nalijem ulje(odnosno petrolej da ga prvo isperem),a još manje ima logike na isti taj otvor treba i ispuštati ulje.Više ima logike da ga nekako,na jedvite jade,nalijem petrolej ,onako na lanac..a da ga ispustim dole na donji most reduktora,na onaj veliki šraf.U uputstvu piše da taj veliki šraf, na donjem mostu reduktora,služi za nalivanje i ispuštanje ulja i da se to radi godišnje jednom i to isključivo nadležno lice treba da to odradi.

Uspeli su da me zbune.Više mi nije jasno,što se reduktora,gornjeg i donjeg mosta tiče..kako da nalijem i ispustim petrolej,da bih nakon ispiranja nalio Redma O.

Inače,koliko sam video,ulja nema ni u gornjem,ni u donjem mostu,osim što se po lancu,u gornjem mostu reduktora,nalaze prljave masne naslage,koje sam šrafcigerom uspeo da očistim.

Verujem da jos neko ima problem sa upravljanjem kad je prikolica natovarena vecim teretom, e zbog toga sam napravio ovo

Uploaded with ImageShack.us

Na trecoj slici se vidi polozaj u kom stoji na donjem delu vucnika a onda se na njega oslanja ruda i kroz sve to ide bolcn. Zamislite motanje mehanickog volana u mestu i servo volana, sad kad ste to zamislili i uporedili mozda mozete shvatiti zasto sam ovoliko odusevljen jednim lezajem i njegovim kucistem :bravo:
U (malo sirem) komsiluku imam strugara ciji sat rada kosta 700 dinara a za sat napravi brdo posla, do skora nisam ni znao da se neko takav doselio pa sad uvek imam nekog posla za njega :osmeh:

Ne mogu da odšrafim donji šraf na IMT506,na koji se ispušta ulje iz kućišta menjača.Prskao sam WD-om dosta puta,nema šanse da popusti.
Samo sam dolio SAE80 u njega, bez da sam prethodno isprao petrolejom i ispustio staro,prljavo , ulje.

Što se tiče reduktora, gornjeg i donjeg mosta..tu sam nalio petrolej,skoro litru..ali je izašla samo crna tečnost..kada sam 'ugurao' šrafciger u donji most reduktora (gde je onaj veliki šraf), video sam da ima crna ,zaostala, želatinska masa od prethodne prvljave (Redma O), polutekuće masti.To nisam mogao nikako da izbacim.Nije mi jasno kako da sručim u gornji most tu polutekuću, Redma O ,mast ..kad to sporo ide..a i otvor na gornjem mostu reduktora (gde je lanac) je napravljen tako da i petrolej kada sipam, moram da oborim IMT506 na bok, da bih nalio tečnost, jer je drugačije nemoguće,sve bih prosuo.

Takodje sam dizelom isprao oba metalna filtera za vazduh..dobro su se oprali..sada se sijaju..ostavio sam ih da se osuše, ali budući da su filteri rešetkasti..ima puno žice..ostalo je dizela na njima.Vratio sam ih u cev za filter..i nakon svega toga što sam uradio...kada sam startovao mašinu..posle 15tak minuta je krenula neka crna masna tečnost da izlazi iz ležišta svećice i da se cedi niz cev auspuha, tako da je dimilo kao parna lokomotiva.Inače moj IMT506SX ne dimi uopšte.
Sve je to trajalo dok ta masna tečnost(da li je taj dizel kojim sam oprao žičane filtere za vazduh), da li nešto drugo..ne znam..nije iscurela sama od sebe i posle toga je prestao da dimi.
Šta to može da bude,koji je uzrok?Rekao bih da je motor povukao u sebe,kroz te filtere za vazduh,i taj dizel koji je ostao na filterima..tako mi izgleda..

Može li savet kako da otšrafim donji šraf za ispuštanje ulja za menjač..i postoji li način da se iz donjeg mosta reduktora nekako izbaci želatinski ,zaostali, sloj..tj. naslage, od prethodnih ulja koja su nalivana u njega.

Izbaciš na ler.uključiš frezu i to ti je to.Kad prestaješ isključiš reduktor i radiš sve operacije sa menjačem!
Тако би требало ал' неће да покрене точкове а фреза се врти. Имаш ли ти 509 да донесем редуктор код тебе да пробам хоће ли да ради?

Тако би требало ал' неће да покрене точкове а фреза се врти. Имаш ли ти 509 да донесем редуктор код тебе да пробам хоће ли да ради?

to sranje od multiplikatora izgleda nema veze sa menjacem,brzina motika samo gura ceo kultivator,nije mi jasno onaj donji prikkljucak cemu sluzi sto ide na vratilo menjaca,jos jedan drugar ga ima i isto se ponasa,probajte ukljuciti blokade dal ima kakve funkcije i dal hoce u brzine.

brzina motika samo gura ceo kultivator
Ма тежак је он, нема шансе да га фреза гура. Можда неко има каталог делова па да ми скенира страну 68 и 69 (ту су скице па ће, можда, одатле бити јасно). Иначе, за горњи "прикључак" пише "улазно вратило" а за доњи "излазно вратило" ?

- - - - - - - - - -

Imam 509 dođi,poslati ću ti telefon na pp.
Било ми је пуно сандуче. Сад сам га ослободио.

Nazad
Vrh