Motokultivatori - opšta tema

zombi ako hoces da pravis takvu kosacicu sa sedistem naj povoljnije ti je da nadjes neku zapreznu kosacicu na nekom otpadu i da je preradis to ti je naj jeftine i naj prostije

I meni je to palo na pamet mada ne bih pravio da ima sjedište već klasika, da ona stoji nazad na kultivatoru i kosi sa strane. Nije kod mene teren za ovu sa sjedištem i točkovima.

To sto si nasao je moja slika kosacice za veliki Labin koju sam sklapao za prijatelja. Tuzicu te za autorska prava:haha:.
On je to kasnije prodao(samo kosu) za 300€.

koliko su prakticne motokultivatorske kosacice sa nazad i bocno postavljenom kosom, za brdsko-planinske terene, mislim na ovu na slici, koju je napravio mirosti.
koliko mogu manevrisati kada idu groz vocnjak, nailaze na krticnjake ili mravinjake, brezuljke, izbocine i uvale ?

meni deluje da nisu previse prakticne u odnosu na klasicnu varijantu prednje montaze kao na IMT 407.

nemam prakticnog iskustva, ali me interesuje kako se vama pokazala ?

Ma nije za brdskoplaninske predele uopste, cak i u ravnici je problematicna. Zato je drugar i prodao.
Ja je cak nisam hteo ni probati, jer sam navikao na lakoradne masine koje ne trose snagu(koje pocinje da ponestaje) i zivce.
Da jos jednom ponovim(kao papagaj), IMT407-pa iza sve ostalo.

Tako sam i mislio. Hvala.
Ako izuzmemo 407 koja je iskljucivo kosacica. Sta bi preporucio od polovnih motokultivatora za brdskoplaninske pasnjake, a da pored kosenja mogu frezati i mozda poorati, nesto sitno povuci?
A uspod 1000e

Mozda 507.
Ali ipak za tako univerzalnu primenu trebao bi vec neki kultivator za broj veci, a to je neki Labin(kao sa slike sto je Zombie stavio sa onom bocnom kosacicom).
Ali tu vec potrebno malo vise dupeta za rukovanje.

hvala na savetima!

mirosti kada kazes treba dupeta :), mislis na fizicku snagu da se kosi sa tim vecim motokultivatorima ?

kako se pokazao 506 kao kosacica?

Bas to mislim, treba sirove fizicke snage za manipulaciju sa tolikom tezinom i vibracijama.
Ali ako zelis prikolicu sa pogonom onda manje od velikog labina(goldonca) ili IMT509 nema smisla.
Na livadi do moje zadnjih desetak godina gledam kada komsija kosi sa 509 i uvek me sramota sto kosim duplo brze i ne umaram se uopste, dok on siromah, em je potpuno mokar od znoja, em se sav trese od vibracija.
506 ti je najgora opcija koja te u kosenju moze snaci. One varijante bez rekverca teglis snagom nazad kada se zaglave u travi, a i ako je SX(varijanta sa rikvercom) motor em stalno zeza em trosi kao lud(neki su pricali da mogu dnevno sagoreti i po 20l smrdljive mesavine).
Uvek tvrdim da kosacica treba da je masina za sebe jer je nemoguce jednom masinom resiti sve poslove.

mirosti to si u pravu. retko koja kosa je dobro uskladjena sa mkt. taj mali 407 sam cuo da je bas dobar za kosenje. 509 nije los sa velikom kosom ali se malo teze posle jede supa a od umora ti i nije do jela. sa vecim mkt se stvarno u nekim uslovima treba rveti ko sa medvedom ali tako je ko i u svemu kad su univerzalne masine. ako su manje povrsine za kosenje a treba za prikolicu i ostalo bez vecih mkt dizela nema dobrog posla globalno gledano a dosta su i ekonomicniji sto treba gledati u ovo vreme. 506 je nesto najgore sto se moglo napraviti i totalni promasaj. pojedine trose da je strasno a kvarljive su .prema tome nebih je nikom preporucio. izbor mkt je velik i cene su dosta pale pa se moze naci povoljnih

Meni se ne čini da su cene pale.dizel 14ks sa nekim od prikljucaka, da ima papire tesko da mozes da nadjes ispod 1700 eura
mirosti to si u pravu. retko koja kosa je dobro uskladjena sa mkt. taj mali 407 sam cuo da je bas dobar za kosenje. 509 nije los sa velikom kosom ali se malo teze posle jede supa a od umora ti i nije do jela. sa vecim mkt se stvarno u nekim uslovima treba rveti ko sa medvedom ali tako je ko i u svemu kad su univerzalne masine. ako su manje povrsine za kosenje a treba za prikolicu i ostalo bez vecih mkt dizela nema dobrog posla globalno gledano a dosta su i ekonomicniji sto treba gledati u ovo vreme. 506 je nesto najgore sto se moglo napraviti i totalni promasaj. pojedine trose da je strasno a kvarljive su .prema tome nebih je nikom preporucio. izbor mkt je velik i cene su dosta pale pa se moze naci povoljnih

@Vica022
Ti meni serdare ja tebi vojvodo:ppozdrav:. Evo da vidis kako je legao Kipor na 407(ti si davao moralnu podrsku i podatke iz iskustva). Kao da je izrastao iz nje. Promenio sam i vijak za regulaciju gasa(napravio sam od vijka M6 sa konusom), i sada radi na leru onako kako volim. Spremio sam i manometar za pritisak ulja(do 4 bara).
Iskoristio sam priliku pa sam kompletno pregledao transmisiju, ispustio staro ulje. Masina jedva da je osetila 2000+ radnih sati. Naravno, ovako jednostavna konstrukcija nema sta da bude problematicno.

Poslednja izmena:
pa kad tolko hvali te kosacicu imt 407 za kolko moze da se nadje polovna
za 407 nisam siguran posto su malo redje za naci. a ovi veci se mogu naci i za manje novce. samo treba traziti.do pre 2 god su cene pale skoro 50 % zbog nemastine .nepreprodajem mkt ali cesto naletim u rumi na neki i po okolini povoljno.drugar mi ima labina specijala sa papirima u dobrom stanju sa fabrickom prikolicom , kosom i prskalicom original za njega za 2000 eur. uzmi samo koliko je svaki prikljucak pa vidi posto je labin. do pre 2 godine samo njega nisi mogao uzeti za 2000 eur. a moze se i povoljnije naci samo treba malo vremena i ljudi koji mogu pomoci.svi bismo nesto ocuvano i da sluzi duze bez kvarova a da se kupi djaba. to nema ili veoma retko.podjemo od samih sebe da imamo nesto takvo i koliko bismo realno to prodavali.znaci za takvo se moze to realno i platiti. ja sam nasao traktor vladimirca za 700 eura sad skoro ali nisam zurio sa kupovinom i nasao povoljno i u solidnom stanju.moze se naci mali labin muta imt507 i slicno sa LA 300 benzincem povoljno i ubacite kipora ili kinesku kopiju i eto vam jeftin mkt. samo treba malo razmisljati i traziti. u oglasima se naleti nekad na povoljno ali to su vecinom preprodavci i velike cene. najbolje od vlasnika uzeti i najbolje se vecinom prodje

- - - - - - - - - -
mirosti
jesi uspeo odvrnuti vijak gde ce biti manometar. ja cu mojeg jos malo da prestelujem ventile i ulje ponovo zamenim jer je odradio lavovski posao ovog proleca. preko 100 sati sigurno i to teskog frezovanja. bas me interesuje koliki pritisak ulja imaju.a to cu ugraditi sigurno zimus. sad vladimirca polako sredjujem cim uhvatim vremena

Nisam jos pokusao odvrnuti vijak, ali izgleda da stavljaju neki mnogo jak lepak.
Po meni pritisak je verovatno oko 1-3 bara, pa sam zato pripremio manometar 4.bara. Navoj je 1/8''-28 koraka/col. Jako je slican 10x1 pa nemoj da se zeznes.
Slazem se za masine, cena je stvarno otisle dole, ali i zasluzeno, jer ko ce kupovati nove ako se ne rasprodaju. Ipak je zapad najbolje merilo-ako je tamo jeftino tako i treba da bude.
Ja sam skoro imao u ponudi italijanski mali kultivator Nibbi 305, 2 brzine i rikverc, Intermotor motor 8konja, jako lep i ocuvan-350€. S obzirom da je bio bez prikljucaka odustao sam, jer kao sto Vica kaze, sracunaj koliko bi trebalo za kosu, frezu itd. tako da je stvarno najbolje kupovati sa prikljuccima.
Sto se tice 407, treba je naci jeftinije sa losim ili neispravnim motorom i onda kupiti dizel.
Mislim da uz malo strpljenja moze da se nadje i pretrese za 800-900€, stim sto se ne kupuje u sezoni.
Evo jedne(doduse stari tip, ali one imaju jos bolju transmisiju) za 850€ kompletna sa dizelom:
http://www.kupujemprodajem.com/kosacica-imt-407-dizel--5953239-oglas.htm?filter_id=22273571
Ja bih recimo rado napravio od raspolozivih delova sa trzista super kosacicu. Specifikacija:
Rezni aparat-IMT(pokazao se najpouzdanije), osnovna masina Sip, Bucher, Rapid(treba da ima tri brzine-ali spore samo za kosenje, i dvije za pogon kose), tockovi 12'', motor Kipor-dizel 6-8konja. Ukupna tezina masine do 180kg.

ljudi pozdrav imam neki maleecki problem sa polugom dekompresora za kipor motor seta levo desno u toku rada,pa nekad stane pa opet tako....malo krece da me nervira pa zato pita,..
vica o22 nemas potrebe za tim stelovanjme ventila nikakvih to bi ti bila samo glupost po mom misljenju jer je to nov motor a to i nisu neki radni sati za stelovanjem sta ces onda svakog proleca da ga stelujes????ili?? ja moj nisam stelovao od kako ga imam 3 pune godine a ima sigurno oko 700 radnih sati ako ne i vise.....a ovaj na malog labina sto imam taj motor ako sad u prolece nije nagurao 200 sati nije nista ali hvala bogu do sada bez greske..bilo je kada je 2 nedelje od ujutru do uvece frezirao baste usluzno..samo gorivo i kontrola ulja i teraj.da jedini defekat sam imao sto mi je krnulo ulje kapljati kod lamela jer je semering propao,pa sam to trebao zameniti i onda teraj dalje...
imam na prodaju vucnu frezu za hondu f600-620 sa fabrickim nozevima,i acme motor 327 ccm,8 ks benzinac..tj LA300...pozdrav

verovatno ti se pojela biksnica od poluge dekompresora pa klima u lezistu. ventile treba barem pregledati posle da kazem razrade motora a pravilan zazor ima veze i sa radom dekompresora. nije dzaba prvi servis svud obavezan kod novih masina. ja masinama gledam da dam sve sto je potrebno za pravilan rad a posle u radu da nekazem uzimam im dusu. ali znam kako im je u ovakvim uslovima raditi . zato me dobro svaka sluzila dosad a nadam se i odsad.

vica022,
Obavezno pregledaj ventile, i podesi na 0,25. To je osnovni uslov da se sacuvaju sicevi ventila. Ja sam to oduvek radio svakih 300-400 sati na mojim masinama.
robi89,
Pa imas li onu oprugu na poluzi dekompresora?

Nazad
Vrh