Motokultivatori - opšta tema

Mirosti, znaš li šta o struji? Danas probao da upalim ono moje čudo, sve isprao i očistio, karburator baca benzin kako treba ali nema struje.Skidao sam ventilator, vidi se da je onaj mehanizam za paljenje tu, sve je čisto i čitavo ali nema struje (nema je na svjećici, ne znam kako bih provjerio ima li je dole gdje je onaj namotaj i platinska dugmad).

Pa ako su u pitanju platinska dugmad magnetno paljenje radi na sledeci nacin:
Namotaji pored kojih prolaze magneti sastoji se iz primarnog i sekundarnog dela. U primarnom delu se indukuje struja kada prodje magnet pored njega, a potom se taj mali napon salje do platina, koje prekinu naglo fluks i onda se u sekundarnom namotaju(ili bobini) indukuje visoki napon 15-20000V. Obicno su primar i sekundar namotani na isto jezgro, pa se misli da su jedan.
Gde bi mogao biti kvar: ili je primarni namotaj predaleko od magneta(razmak je debljina vizitkarte-0.25mm)-sto nije bas verovatno, ili imas prekid negde oko platina, ili platine nisu dobre, poprskaj ih malo onim sprejem za autoelektriku. Takodje proveri dali otvaraju negde pri vrhu takta sabijanja-zazor pri otvaranju bi trebao biti oko 0.4.
Takodje, proveri spoj visokonaponskog kabla koje vodi od sekundara-bobine do svecice(moze biti los spoj sa kapom svecice).
Ako ti nije dobar sekundar, moze da se stavi bobina od auta(to sam nekad stavljao na ACME motor).
Primar i sekundar namotaja mozes i proveriti unimerom: otpor primara je mali-do 1 ohm, a sekundara je oko 3-7kohma.
U principu to mora da radi jer nema nikakve elektronike.
Na kraju zameni i svecicu nekom svezijom.
Glupo pitanje: jel naslanjas navoj svecice na masu dok ispitujes varnicu?
Bilo bi malo lakse da si mi poslao sliku tog paljenja.
To je ono sto sam ti rekao na pocetku: Benzinski motori moraju biti u savrsenom stanju da bi radio bez sekiracije. Ja sam se godinam rvao sa tim motorima i na kraju ipak presao na dizel, jer mnogo je lepo sto dizel kad god povuces kanap upali, a benzincu prvo izgovaras molitvu..
Ta tvoja masina mi se svidja, upalices je pa malo proprati kako radi, ako bude zaj...vala-odmah to bacas, stavljas savremeni laki dizel Kipor KM186, zaboravljas da problemi postoje i skoncentrises se iskljucivo na rad.

ovako opriga je tamo ona mala bocna je tamo,a nema sanse da je od ventila da tako radi jer neskace uvek samo ponekad,jer ona onaj stariji dizel sto imam isto kinez onaj pici vec 3 godine i nema problema sa tim.....meni je tu nesto cudno sutra cu da vidim sta je...

zombi uslikaj paljenje da se vidi. najverovatnije moras skinuti magnet a to ce ti trebati namenski radapciger da napravis. kad ga skines moras dobro ocistiti kontakte platina vodobrusnom smirglom ili nekom sto sitnijom granulacije 150 pa navise. da su cisto beli .vecinom se uhvati prljavstina i oksidacija od stajanja pa smercuju ili ces ih morati zamenuti. najveci uzrok problema su vecinom one. posto je stara masina desi se i bobina da oslabi ili kondenzator isusi a to se tesko da ispitati.kad stelujes platine okrenes radilicu dok ekscentar [ breg ] nedodje na fiber koji pomera platine. kad je fiber na sredini brega zazor je 0,4mm . medjutim nekad kad bobina oslabi ili platine lose smanji zazor na 0,30- 0,35mm i dobices varnicu najverovatnije.ako je nema bobina je najverovatnije probila. pregledaj kablic koji ide sa spoja platina i kondenzatora i vodi van motora i sluzi za gasenje. desi se i on da se oguli negde izolacija pa zakaci masu ili prekidac za gasenje ako ima da zeza pa nema varnice. ako ima kapu na visokonaponskom kablu isto je ona cest uzrok probijanja pa nema varnice. sve stare masine i koje su odstajale su problem za upaliti a nezna se da li su zbog nekog kvara i ostavljene i prodate. tako da moras polako redom sve pretresti . to paljenje na slici ko da je od tomosa original. to crno na slici ti je visokonaponska bobina i kabal. kabal za svecicu nemoj cupati jer je zavrnut u bobinu ili zatopljen ponekad

zombie_666
Pretpostavljam da si skinuo ventilator sa magnetom ako vidis sklop paljenja.
Ovo je najstandardnije moguce paljenje, tako da ces metodom eliminacije sigurno otkriti defektan deo ili losu podesenost necega.
Znaci:
1.prvo proveri platine, kondenzator i svecicu
2.proveri izolaciju zica i visokonaponskog kabla
3.unimerom proveri bobinu(oba namotaja), ako je visokonaponski bez otpora(probio)-sledi ti ugradnja bobine od auta

Ako ne uspes, dolazimo vica022 i ja da je provalimo, a ti pripremii pecenje i salatu.

Sinoc sam skinuo motor da pregledam lamelu pošto sam vidio da neće da "uklopi". Lamela je OK, može još duugo da vuče (obična mala suva lamela, kao u auta) ali su na druk-ležaju spali osigurači koji ga drže na viljušci (dva mala federa, kao zegeri) pa nije htio da aktivia spojnicu, bila je stalno isljučena. Kontam da odnesem motor kakvom majstoru, strah me da ne pokvarim nešto čačkajući pa mi je svakako zgodnije ovako sam motor nositi mada i u njemu samom ima dobrih 30 kilograma. Čudno mi je što nigdje ne mogu da vidim taj kabl za gašenje, nema nigdje ni tastera za gašenje.

Magnet ne mogu da skinem nikako, neće radafcigerom. Slikaću danas kako to izgleda. Na magnetu imaju 4 ovalna otvora pa se vidi mehanizam unutra.

- - - - - - - - - -

Pošto sam vidio da će sredjivanje ovog švajcarskog čuda da potraje, kupio sam kosačicu, al pravu ozbiljnu mašinu, Reform RM 158

9let6e.jpg

30j62o1.jpg

Platio sam je 200E, sasvim slučajno je našao, preporučio mi poznanik, prodavcu je hitno trebao novac. Rade kao sat i motor i mjenjač, nož je istrošen ali izguraće ovu sezonu, već sam našao sve što mi treba da napravim kompletnu novu letvu sa noževima za 20E a staviću joj i nove donje noževe. Već sam je probao, kosi kao luda, snage ima nevjerovatno mnogo. Prilično je teška. Metalni točkovi mi sasvm odgovaraju zbog nagiba, svakako ću je nositi traktorom u korpi (imam jako veliku korpu) na dalje parcele a ova bliža je 50m zemljanog puta od kuće. Motor je Rotax, mislim da ima 6 ili 8KS.

To ti je worry free opcija, ali potrazi ipak pismenog majstora a ne nekog 'dundjera'.

Cestitam na kupovini, nije mi jasno kojom metodom nalazis tako jeftino te sprave. I ovde ti je tvoj omiljeni zweitakt, mislim das ce na kraju ipak da legne dizel bar na jednu. Masina izgleda majstorski projektovana.
Greben je IMT, poskidaj sve te limove i odrivne daske i granicnike visine, to ti nista ne treba. Navici ces da preklapas otkose po osecaju.

Hvala! Evo u čemu je stvar. Ko god u selu kupuje traktor, vodi mene pošto znam ponešto o tome, znam da pregledam papire jer sam radio kao voditelj tehničkog pregleda i imam licencu za pregled vozila. Pored toga, poznajem razne strane traktore jer mnogo čitam o njima tako da ovi prodavci i šverceri ne mogu da pričaju kojekakve bajke i laži (npr, standardni slučaj je laganje o snazi, lično sam prisustvovao kada je prodavac tvrdio da Steyr 540 ima 54KS a on ima samo 40KS...). Pošto sam pregledao mali milioon traktora (posebno kada sam kupovao traktor sebi) znam sve moguće uvoznike i švercere u okolini. Za ovu kosu sam čuo od lika koji uvozi traktore, rekao mi da je je taj sa kosom kupio od njeg traktor i da je u stisci sa novcem i da prodaje ovu kosu. Ja otisao, probao, cjenkali se i gotovo :)

Zombi, juče je kolega kupio kosu od 17 noževa (indentična kao tvoja) za 14 eura a dupli prsti su 5 eurića komad i to za MUTU

Imam pumpu za prskanje labinovu koja se kaci na donje vratilo.Medjutim kako je bure za tecnost zapremine 200 litara kada ga vucete uz manji uspon kultivator proklizava i skoro da ne moze da ga vuce.Da li moze da se ugradi vuca sa diferencijalom a pumpa da se kupi druga sa kojom bi se prskalo kao na moravinim pumpama na rucni pogon.Kljucni problem je da li mogu da se skrate poluosovine diferencijala posto je raspon tockova dosta manji od standardnog koji je za prikolicu.

vica i ostali koji se razumeju, sto nece da odvaja kvacilo na 506ls sta moze biti,tvoja omiljena marka:haha:

Maloprije isao da kosim malo i desilo mi se nekoliko puta da motor ode u baš visoke obrtaje i neće da se smiri dok neki mali vijak na karburatoru ne odvijem, on se smiri ali posle se to ponovi opet (vratim taj vijak na mjesto). Šta to može da bude? Mislim na kosilicu, ona ima Rotax motor i Bing karburator.

@ zombi. najverovatnije ti je premali nivo u karburatoru i ide u iberturu. moras ustelovati iglicu ili na plovku u zavisnosti kakav je sistem za regulaciju nivoa goriva. ili ti nema dovoljnog protoka goriva do karburatora. to je vecinom uzrok iberture posna smesa kad je nivo mali. otvori donje lonce i slikaj da vidim sistem na plovku i iglici. i proveri slavinicu za gorivo i filtercic ako ima..@ mikser joj ako dodjem donecu veliki cekic da je nastelujem. nemogu da je smislim a neprimam da radim vec 15 god to cudoviste. nisam se bas njakao oko kvacila sa njom nikad al ajd. koliki ti je prazan hod na rucici kvacila. mora ga imati ali jako malo 1cm mah. ako je vise tesko razdvaja. cini mi se da su kod nje vise lamela u ulju . nemogu se setiti davno sam otvaro .

Ja se plasim da ti nisu semerinzi motora. Ti dvotaktni su mnogo musicavi, mogu da rade ali mora im sve biti savrseno. Cinjenica je da ti iberturu dobija radi usisavanja falsvazduha. Kakva je transmisija, sta imas od brzina?

obicno kad su semerinzi teze i pali i celim rezimom obrtaja zeza. e sad vidim karburator je kao u 15 tomosa. daj boze da nije i isti. a to je muka isusova za ustelati ako je taj. a bingov je isto. to ti se na kosinama desava pod nagibom najverovatnije.@ ibrikicu. moze se skratiti truba i poluosovina ali je veliki posao. ako ti je jedino problem za proci po sirini pa to da radis.ja bi ga radije ostavio celu sirinu diferencijala a gore prepravio pumpu na pogon ko morave samo sto treba uskladiti brzinu obrtaja pumpe sa motorom. moze se remenicama to srediti. ili da si prodao tu a uzeo moravinu i podvuci diferencijal samo ispod i rudu napravi. mozda ti je lakse

vica
dotego sam sajlu nema lufta nimalo i kad stisnem kvacilo ona poluga ide do kraja al ne odvaja,nesto je unutra,neznam odakle nasipati ulje odozgo nema ni cepa ni meraca mozda fali ulja,ovako je odlicna malo radila i prodajem je povoljno od prvog vlasnika sam je uzo,da se obrne neki dinar,inace od benzinaca samo prolazi tomos apen i testera ostalo je se sve dizel i nista drugo za mene.
a nekom je bolje i 506 neg motika,znam kako je kad nisam imo nista.

Evo par slika kako izgleda karburator, danas cu pokusati da to rasklopim i pregledam dihtunge.

8vxni9.jpg

ngzo5c.jpg

dglcwm.jpg

Zna li neko čemu služe ovi zavrtnji, ovaj sa oprugom sa jedne i ovaj sa druge strane? Kad pomjeram ovaj sa oprugom ne dešava se ništa a kad pomjersm ovaj drugi smanjuje se turaža dok se ne ugasi motor. Sa njim sam smanjivao turažu kad motor podivlja ali motor opet ode u turažu nakon par minuta. Ne vjerujem da je do neke pukotine na bloku ili semeringa jer ima veoma jaku kompresiju. Kad je opterećen neće ni da ode u turažu, npr juče kada sam se vraćao kući, ima da ide sve uzbrdo, na leru vuče i radi kao sat, ne trza ništa, savršen rad. Čim stanem (pritisnem kvačilo) motor posle par trenutaka ode u turažu. Zbog toga mislim da ima neke veze sa karburatorom.

Nazad
Vrh