Motokultivatori - opšta tema

dovoljno je i 3-5 min provozati sa petrolejom . samo isaltaj sve brzine da se izmedju svih zupcanika ispere prljavstina ako je ima a verovatno ima. i ispusti nek se iscedi.mozes i naaftom isprati nije problem. menjac i donji reduktor je najbitniji.ako je bas zaprljan mozes i ponoviti postupak. pogledaj sliku mog vladimirca kakav je menjac zbog loseg ulja. cak su i zupcanici i lezaji svi pordjali kad su vlasnici nemarni. onda ce ti biti sve jasno.eno slike na temi vladimirac t25 . @ zombi. imt je radio po licenci agrije sve skoro motokultivatore. e sad dal su delovi potpuno isti to je pitanje. ventilator se moze zavariti argonom ali se mora voditi racuna da bude centrirano dobro da nebude debalansa posle u radu jel ce biti letecih delova a moze i radilicu rastresti.te delove paljenja bi najbolje bilo ako bi ko mogao da donese iz nemacke jer su sigurno dosta kvalitetniji od ovih ovde.

Šta misliš koliko ona vrijedi? Treba joj jedno dobro pranje ali djeluje OK izvana, čekam da motor proradi pa da je probam i u radu. On traži 300 evra za nju, kad prodadi (ako prodadi).

zombi sad sam nesto gledao to je isti model kao i imt 407. po meni velika cifra. posto je ona predvidjena za kosenje i tu je verovatno dobra ali nista drugo fakticki sa njom nemozes raditi mislim da je mnogo.drugo dvotaktna masina je prilican potrosac i ima prednost samo u velikim nagibima ako se radi i ako su ti takvi tereni.ja licno nebih dao vise od 200 eur za to

Ako ti treba rucna kosacica, ubedljivo najisplativija i najbolja kupovina ti je IMT407. Ima najbolje performanse u kosenju i po meni najvaznije: najlaksa za kosenje od svih. Odlicna je bas na nagetim i neravnim terenima. Muta je takodje dobra za kosenje, ali se dosta kvari i delovi su skupi. Za 407 delova ima svuda ali se i relativno retko kvari. Ima i dobro resenje letve i pogona.
Imamo je vec 26godina, pre par dana sam joj postavio i dizel Kipor, i teraj dalje. Kod mene je po mom racunu odradila preko 2000 rh.

- - - - - - - - - -

Ako ti treba rucna kosacica, ubedljivo najisplativija i najbolja kupovina ti je IMT407. Ima najbolje performanse u kosenju i po meni najvaznije: najlaksa za kosenje od svih. Odlicna je bas na nagetim i neravnim terenima. Muta je takodje dobra za kosenje, ali se dosta kvari i delovi su skupi. Za 407 delova ima svuda ali se i relativno retko kvari. Ima i dobro resenje letve i pogona.
Imamo je vec 26godina, pre par dana sam joj postavio i dizel Kipor, i teraj dalje. Kod mene je po mom racunu odradila preko 2000 rh.

ljudi aj sad ovako da vas pitam ima li ko neku predstavu kako izgleda rotaciona kosacica za hondu ali za visoku travu da ostane za seno....i dali je neko pravio "sunce"grablje za skupljanje sena?? pozdrav

ovako
r3ka7z9zjh5b.jpg
[/IMG]imase u oglasima juce negde i sad gledam nema je otisla izgleda

Danas sam sasvim neplanirano kupio poveliki motokultivator, Simar 130. Mašina je proizvedena u Ženevi (Švajcarska), ima Sachs motor od 275 kubika i 10KS (dvotaktni benzinac). Ima mjenjač sa 4 brzine naprijed i jednom nazad, dvije brzine kardana, diferencijal, blokadu, kočnice, kuku za prikolicu i dobre Firestone gume na 12" felgama. Težak je nekih 150-200kg a od priključaka ima samo nekakav specijalni plug kojim može da se šparta kukururz, zagrće krompir i kukrurz, prave redovi za krompir te vadi krompir. Planiram da mu napravim grtalicu za snijeg pošto zimi stvarno imam veliki problem sa tim a on em je veliki, em je težak em ima snage pa će mnogo da mi pomogne. Takodje ću mu napraviti i plug za oranje pošto mi je baštu nezgodno orati čak i sa IMT 539 (mali prostor, nizbrdica). Posle ću možda da napravim i frezu od nekog diferencijala (na primjer bočnu kao što koriste voćari).

Treba mu malo sredjivanja, kompletan je što je najvažnije, motor ima odličnu kompresiju. Odlična zanimacija do zime. Imam gomilu slika na mobitelu ali ne mogu da prebacim, izgubio kabl.

Kod prodavca stoji već dvije godine, neće niko da ga kupi jer nema priključke. Platio sam ga 75 evra.

oo zombi al si se istrosio svaka cast,i ja volim te kupovine za male pare,pa da vidimo slike srecna kupovina.

cao.
moze li mi ko pomoci oko motora koji se je ugradjivao u imt 509SX 2003 god.oznaka motora je imt DF90?kolika je snaga motora?
hvala unapred.

@Zombie
Bluetooth?
To je sve dobro, osim zednog motora. Ne verujem da moze trositi manjer od 3l mesavine na sat u tom oranju.
Mada, samo gume vrede tih 75€, definitivno nisi na gubitku.
Daj slike da vidimo kako da nabudzis kosacicu.

attachment.php

moze li mi neko reci nesto o ovoj kosacici kakva je ko je proizvodio, dijelovi mane i sl. kaci se za IMT 509

Poslednja izmena:
@Zombie
Ima hleba ovde. Masina jeste malo gruba, ali je sigurno kvalitetno odradjena i nadam se da nije istrosena transmisija.
Da je moja, ja bih uradio sledece:
1.Motor bih odmah skinuo i ugradio Kipor KM178, na 58 stranici imas slike onog koji sam ja kupio(cca 280€). Cak i KM186 mu nije preveliki ako planiras oranje ili dublje freziranje.
2.Potrebno je uraditi adapter za vezu IMT-ovih kosa i 'ladno mozes postaviti kosu 1.3m od 407/507
3.Freza(uz adapter) od 507 ili malog Labina
4.Farbanje: kuciste i rucke-plavo(RAL5015), felge-crvene(RAL3020,kao postojeca), rucice komandi-crne

Motor mozes ako je ispravan(mada sumnjam-ti dvotaktni su zaj..ani i stajanje im skodi) iskoristiti za neki elektroagregat.
Teske metalne tockove za oranje sa kramponima mozes i sam napraviti. Plug od 507/509.

Dobio sam uz njeg nekakav adapter koji ste montira nazad na kardan i ima neko uključivanje-isključivanje na njemu, slikacu to danas ako stignem. Što se motora tiče, ovaj ima vrlo dobru kompresiju a mislim da ću ga pokrenuti nekako. Prošlo ljeto sam za 50E uzeo Hako kopačicu (kopa širinu od 40cm) koja nije upaljena garantovano dvadesetak godina, isprao joj rezervoar sa kamenjem, zamijenio crijevo za gorivo i stavio nov filter, rasklopio karburator i nakiselio ga u benzin, posle sve sastavio i upalila je od prve, odradila je od tad čudo posla (okopavam paradajz sa njm, frezam 1500m2 bašte, ovog proljeća sam bar 3 puta sve to prefrezao a troši kao upaljač). Za drugi motor ću vidjeti, jedino da ovaj baš nikako ne bude htio da radi, potrošnja mi nije bitna ni najmanje jer neću raditi uslužno sa njom. Transmisija joj je ispravna 100%, probao sam da šaltam, ide u sve brzine bez problema, ne čuju se nikakvi zvukovi. Ne znam kako bih joj stavio kosu jer ručke ne mogu da se okreću. Inače planiram da kupim ovih dana neku manju motornu kosačicu da odradim sa njom ovu sezonu dok ovo čudo ne spremim za rad pa ću je posle prodati, našao sam jednu malu IRUS za 150E sa kosom od 1m i 5KS.

Inače,nije mi to jasno oko motora, kako se to upasuje? Jel treba neke medjuploče raditi, kako riješiti spojnicu?

Ovo čudo ću vjerovatno da uzmem za koševinu za ovu sezonu, valjda će imati snage za veliku travu, ako ne bude išlo neću hvatati cijelom kosom. Imam da pokosim oko 0.7ha trave, traktorom ne mogu jer 539 ne može da radi tu sa mojom Fahr KM24 (185cm sa dva diska) a Zetor je preveliki i ne može da dodje do te parcele a čak i kad bi mogao, kud da kosim sa onolikom kabinom izmedju voćki?

http://www.pik.ba/artikal/6795154/samohodna-kosacica/

Poslednja izmena:
Koliko vidim rucke se okrecu i ja nebih ulagao u drugu motornu kosu vec bih ovo namestio. Taj adapter je mozda kljuc svega, da prodjes jeftinije.
Motor ces upaliti bez brige.

Problem je što mi kosa treba ovih dana a teško da ću ovo čudo osposobiti tako brzo. Ručke ne mogi da se okrenu skroz, mogu samo malo na stranu.ž

Ovako nešto sam mislio da napravim na ovom SImaru

Na ovom snimku je pogoni neki bas mali motor a trava je povelika.

Mislim da mora postojati resenje za okretanje rucki. Pogledaj malo detaljnije.
Ako zelis da odmah kosis, moras kupiti dobru kosacici(citaj skupu), pa bih ja ipak ovo sredjivao.
Cak sam siguran da bih ovo valjano uradio.
Naravno, finalna odluka je tvoja(mozda si je vec napravio).
Sto se tice namestanja motora, generalno nije to veliki problem, ta medjuploca je je uvek relativno jednostavna.
Evo kose koja bi isla na tvoj kultivator: http://www.kupujemprodajem.com/Kosacica-za-IMT-509-5930554-oglas.htm?filter_id=22120806.
Ovo sto si ti gore nasao je igracka i po meni je bacanje novca(niko ko se razume u kosenje to nebi kupio).
Za malo novca prava kosacica, je recimo ovo:
http://www.kupujemprodajem.com/Kosacica-IMT-407-benzin-5884861-oglas.htm?filter_id=22122897
Od ovog bi ti rezni aparat odgovarao i za tu novu masinu.

Problem je sto travu moram da kosim od vikenda jer je vec polegla i situacija je sve gora. U selu ima jedan lik koji uslužno kosi (ima veeeliku kosu na nekom ogromnom motokultivatoru od 15KS) ali je koševina skupa pravo i izasla bi me najmanje 100-120 evra, pod uslovom da ga "ulovim" jer je jako zauzet (u selu ima jako mnogo voćnjaka).

Zato sam msilio da kupim neku manju kosu od 150E, kosim sa njom ovu sezonu, u medjuvremenu da sredim ovo veliko čudo i posle prodam tu manju kosu, nema sanse da izgubim nešto posebno na njoj. Izbora nemam, ili to ili da kosimo ručno ja i otac. Njemu je 66 godina i nije baš za tako velikog posla a ja sam ne mogu toliko stići.

Evo još jedna kosačice napravljene od diferencijala, baš ovako sam msislio da radim kod sebe ali mi ove ručke prave problem, pogledaću opet. Ova konstrukcija je jako jednostavna jbga, diferencijal, malo profila, noževi od gibnja i kakav kardan a to se nabudži od kinektičkih zglobova sa auta.

http://www.agroklub.com/poljoprivredni-oglasnik/oglas/rotaciona-kosilica/5793/

Čak sam mislio i frezu ovakvu da napravim, dakle ovaj fazon

s6303187.jpg

mada bih i tu koristio diferencijal bez truba tako da bi freza bila pomjerena u stranu samo za širinu diferencijala, taman da ne gazim nogama po frezanom.

Sad sam našao zanimljivu sliku

ABCD0002_zpse483bae4.jpg

Ovo bi moglo da se napravi od klasične kose za traktor, ima to da se nadje jako jeftino.

EDIT

Evo našao sam sliku, kod mene na Simar je isti ovaka priključak na tom adapteru (sa jedne strane paše direktno na motorkultivator) a sa druge izgleda tačno kao na ovoj frezi za IMT 509.

FREZA-509-IMT-U-SUPER-STANJU_slika_O_2686359.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh