Motokultivatori - opšta tema

Imam motor acme 8 ks posjeduje ulje u karteru da li koristi mjesavinu ili cist benzin posto na rezervaru ima dva cepa i na bloku motora sa obadvije strane ima cep za ulje

Imam motor acme 8 ks posjeduje ulje u karteru da li koristi mjesavinu ili cist benzin posto na rezervaru ima dva cepa i na bloku motora sa obadvije strane ima cep za ulje
nevals hajde uslikaj taj motor jer moze biti stari petrolejac sa dva rezervara. nisam siguran ali cini mi se da je acma bio taj motor. cim ima karter i cepove za ulje nije dvotaktni sigurno i nekoristi mesavinu a moguce je da je zato rec o starom motoru dizelu koji se prvo pali na petrolej pa se prebacuje na dizel d2

nevals hajde uslikaj taj motor jer moze biti stari petrolejac sa dva rezervara. nisam siguran ali cini mi se da je acma bio taj motor. cim ima karter i cepove za ulje nije dvotaktni sigurno i nekoristi mesavinu a moguce je da je zato rec o starom motoru dizelu koji se prvo pali na petrolej pa se prebacuje na dizel d2

253225_592649474092438_1323593177_n.jpg
600754_592649490759103_1459481082_n.jpg
394524_592649517425767_1438160105_n.jpg

u zivotu nisam ovakav motor video. koliko vidim cetvorotaktni benzinac je u pitanju znaci cist benzin koristi. dva cepa ili meraca za ulje ima to je u zavisnosti na sta se montira jer se nekad jedan zakloni pa nema pristupa. nivo ti je do vrha navoja ako na cepu nema metalna sipka sa meracem. ali zasto ce mu dva cepa na rezervoaru nisam pametan.jel mu to visokonaponski kabal od svecice na rezervoaru sto se vidi

pa kud ga tuda provukose kroz rezervoar .izem im konstruktora. koliko ima izlaznih creva iz rezervoara jedno ili dva. onaj motor sto sam mislio da je petrolejac sam video na nekoj kosacici ali nije ovakav. ovo je cetvorotaktni benzinac . skini mu auspuh i u izduvnom kanalu na motoru mora se videti stablo ventila. kao osovinica koju kad okreces pomera se gore dole. ventil otvara i zatvara. onda je sigurno cetvorotaktni. ali zasto su dva cepa na rezervoaru to neznam. moze se desiti da u jedan ide benzin a u drugi petrolej. upali se na benzin pa kad se zagreje prebaci u radu na petrolej. nesmem sigurati ali sa tim starim motorima sve je moguce.ako ima dve slavine na rezervoaru i dva creva za napajanje karburatora verovatno je rec o toj vrsti motora

jedna je slavina od rezervara do karburatora jedno crijevo covjek od koga je kupljen nista nezna posto je onkupio mtk radi mjenjaca koji je otisao na njegovm dizelu tako da ovaj motor nije koristio

daj sad vica 022 i ti ga pretera sad da rasturi ceo motor da vidi sta je??? ako ima svecicu i karter za ulje znaci da je benzinac i cetvortakni..neema tu neke filozofije koje kao sto neki obajsnjavaju...100%da je benzinac i cetvorotakni jer je i moj labinac isto mondial senior.......tako da samio cist benzin teraj....i kontrolisi ulje...

nebih voleo da pogresim ,benzinac je sigurno i ja bih rekao da je cetvorotaktni ali mi nije jasno za dva cepa rezervoara. ali posto je jedna slavina i crevo onda je cist benzin. stariji motori svakakvih kombinacija su imali zato sam malo sumnjicav. imali su po dve slavine i tako prebacivni sa jednog na drugo gorivo.

nebih voleo da pogresim ,benzinac je sigurno i ja bih rekao da je cetvorotaktni ali mi nije jasno za dva cepa rezervoara. ali posto je jedna slavina i crevo onda je cist benzin. stariji motori svakakvih kombinacija su imali zato sam malo sumnjicav. imali su po dve slavine i tako prebacivni sa jednog na drugo gorivo.
Kod LOMBARDINI motora, kombinacije benzin-petrolej je jedna slavina i jedno crevo. Kada je slavina u levom polozaju ide benzin u desnom petrolej a na sredini sve zatvoreno. Po pravilu na cepu rezervoara treba da pise vrsta goriva. Ako je takav motor u pitanju deo za benzin je jako mali a za petrolej puno veci. Ustvari izmedju njih je samo pregrada ali se moze opipati zapremina na razne nacine.

Da li je neko u skorije vreme kupio nozeve za imt 506? Interesuje me cena i koje bi trebalo kupiti (mislim na proizvodjaca) ?

ja sam u rumi za hondu kupio od istih koji proizvode delove za plugove .vec im je 5god i kao nove su iako su poprilicno isfrezovale. bile su oko 2eur po komadu tada. za 506 bi trebalo da se jeftinije posto su dosta manje od ovih koje sam kupio.ali nisam se odavno raspitivao oko toga.

termometal ada kavalitet neprocenjiv.....ja sam kupio kod njih pre 2 godine i hvala bogu samo se farba izlizala,i bogami moogu reci da je dosta isfrezovala ...ja sam 24 nozeva platio 4800 din..za hondu...

Može li neko, ko je to radio, čisto preventivno da mi kaže da li je potrebno ispiranje petrolejom kućište menjača (tamo gde se naliva SAE80). U knjižici koju sam dobio uz IMT506SX piše da se to radi kada se konzervira mašina, tj. kada se odlaže u hibernaciju..tj. u zimski san.
Problem je u tome što ne znam kada je poslednji put radjeno takvo sredjivanje, pa sam kupio sva ulja i SAE30 za filter vazduha ,SAE80 za menjač i Redma 0 za gornji i donji deo reduktora. Znam da mašina mora da se zagreje i tek tada se sipa ulje, odnosno tada se vrši ispiranje petrolejom.Ako to ispiranje petrolejom nije neophodno, onda bih samo nalio SAE80 za menjač i Redma 0 za u gornji i donji deo reduktora..Taj deo mi nije jasan, jer nisam nikada otšrafljavao poklopac iz gornjeg dela reduktora.U uputstvu sam pročitao da se tu vrši i ispuštanje i nalivanje Redma 0. A za donji deo reduktora, ispuštanje i nalivanje Redma 0 se vrši preko onog velikog šrafa (čepa sa navojem) za nalivanje i ispuštanje ulja.

kad zagrejes malo u voznji najbolje je posle ispustiti sve jer se ulje zagreje lakse i iscuri. vidi se po samom ulju dal je potrebno ispirati petrolejem menjac i reduktore. ako je zaprljano bolje je nasuti petrolej i opet krace provozati da se spere prljavstina i staviti da se dobro iscedi. ja sam meni na traktoru sad prao ceo menjac isto jer je ulje katastrofa bilo. i kome radim i odrzavam isto tako. ako izgleda cisto i zuto onda nema potrebe ispirati samo nek se iscedi dobro.mada cisto na motokultivatorima da bude je jako retka pojava i niko to nemenja dok necrkne nesto.

Da, upravo to sam i zaključio..jer sam pitao čoveka od kojeg sam kupio IMT506, kada je poslednji put menjao ulja..on nešto rekao, nisam shvatio ni šta je rekao..tako da mi je jasno.

Dakle, procedura je sledeća..(čisto da ne zabrljam nešto)..prvo zagrejem motokultivator na radnu temperaturu, posle toga odšrafim šraf za ispuštanje ulja iz kućišta menjača..i kada iscuri, nalijem petrolej.Koliko petroleja..dok ne krene da preliva..tj dok ne uočim da je pri vrhu? Uzeo sam samo 1 litru petroleja, pa ne znam da li će mi biti dovoljno da isperem i kućište za menjač i gornji i donji reduktor.

Što se tiče menjača, tu je jasna slika, jer postoji gornji šestougaoni imbus šraf u koji se naliva..a dole ispod je šraf za ispuštanje istog tog ulja.

Problem je što nikada nisam menjao ulje u gornji i donji most reduktora..ali ću se snaći već nekako..bitno je samo to da je dobro isprati petrolejom.
Da li je potrebno samo jednom, ili bar dva puta vršiti ispiranje petrolejom?Koliko vremenski da ga provozam tako sa petrolejom..5minuta,dve minute,15minuta? Čisto da imam neku orijentaciju.

Pozdrav rikno mi kultivator i trebaju mi delovi za generalku u pitanju je valpadan14 ima li negde u Vojvodini da se nadju delovi novi polovni Svejedno samo da nadjem.... Hvala!

Danas sam gledao jednu motornu kosilicu, Agria 1300, ima kosu od 120cm i uz nju idu 4 letve sa noževima, gume su onako, dobra ripna ali malo ispucale. Problem je što joj je otkazalo paljenje (onaj uredjaj sa nekakvim platinskim dugmićima) i bizon koji je to htio da popravi je pokušavajući da svuče ventilator sa magnetom uspio da slomi ventilator na tri mjesta. Vidi se na ovoj slici kako taj dio izgleda

agria-ersatzteile-10-f1z38000-3djp_m.jpg

Slomljen je dakle na ovim paocima.

Motor ima odličnu kompresiju, mjenjači rade. Mašina je inače uvezena iz Švajcarske i bivši vlasnik je to polomio, moj poznanik koji uvozi te mašine kupio je od njeg sa mišlju da je ovamo sredi. Jel moguće popraviti ovo, on će posle praznika odnijeti ovo slomljeno čudo kod majstora da mu sa TIG uredjajem zavari (radi se o aluminiju) ali problem je ima li gdje ovo da se kupi, posebno ovaj dio za paljenje, vidi se gore na slici taj dio sa tim dugmadima. Da se ne laženo, uopšte se ne razumijem u motorne kosačice i motorkultivatore, kosačica mi treba zbog parcele od pola hektara koju je ekstremno teško pokositi sa traktorom (neravna, nepravilan oblik, mnogo voća a traktor veliki sa 70KS i rotaciona kosa velika sa 185cm).

Nazad
Vrh