Motokultivatori - opšta tema

@ asabolec kopija kipor motora ima nekoliko. jako male su razlike i vecinom u nalepnicama i boji delova .kod kineza mozes naruciti 1000 motora i staviti nalepnicu pod svojim imenom da se prodaje. u tome je fazon. taj u oglasima je KM 178F i prave snage je 5ks. prodaju ga pod 8ks a to je laz. za 507 montira se u originalu a sad za dukatija neznam jer to moras proveriti zbog oblika radilice i kacenja. ima i veci motor KM 186F on je snage 8ks a prodaju ga pod 10-12-14ks. on pasuje na 509 i velikog labina i sve modele gde su dmb i lombardini motori od 10-14 ks ugradjivani. @ibrikic. svaki diferencijal se otvara i remontuje samo je pitanje delova gde ces pronaci. najverovatnije ti je lezaj puko na konusnom zupcaniku ili zubi na konusnom i tanjirastom popucali. ali dok neotvoris nemozes primetiti. dal ti sta na labinu nije vrisnulo u pogonu za remenicu.

vica 022
Mislim da nije na labinu.Ceo dan sam frezerovo malinu bez problema.U radu sa frezerom nisam nista primetio.Samo kad stavim prikolicu i ukljucim vucu.On krene normalno ali u nekom trenutku on zaslajfuje ,pa nastavi normalno da radi i ponovo u okretanju kardana u trenutku preskace.Posebno cim krene malo uzbrdo,kao da u momentu nema vucu prikolice.

Planiram da ove sezone uzmem kosu za IMT506SX, koji sam kupio pre godinu dana.Do sada nijednom nisam skidao onu zaštitnu kapu,gde je predvidjem priključak za kosu..a pošto je IMT506 polovan, nemam pojma ni da li taj deo funkcioniše, ili ne..da ne kupim kosu, pa da na posletku taj deo ne funkcioniše..mada bi trebalo da radi sve..
Znači, pitanje je..kako da znam (proverim) da li taj mehanizam gde se konektuje kosa na IMT506,funkciniše?

@ibrikic skini kardan pozadi kod diferencijala imas 4 vijka .probaj rukom da klimnes taj ulaz i da ga okrenes .iza toga je lezaj i nebi smelo klimati a kad okreces vrlo malo lufta moze da bude 1cm.sve preko toga je problem. sumnjam da je taj lezaj se zdrobio pa preskace konusni zupcanik ili je nekoliko zuba otkinuto. da bi ga razmontirao moras odvrnuti maticu onutar spojke za kardan ta u sredini . onda vijke okolo na prednjem kucistu diferencijala pa kad otvoris videces kakvo je stanje. mozda i trkaci unutar srca diferencijala da su popucali. ako vadis srce moras skinuti poluosovine i anker platne 4 vijka ih drze sa svake strane. izvuces poluosovine i tek onda srce diferencijala .

pitanje za mirostija i vica 022 muta gorenje benzinac motokultivator sa frezom i jos nekim prikljuccima + pumpa sa prikljuccima sa vucnim atomizerom od ne znam koliko litara mislim da nije manje od 100 litara sto mi bas odgovara za maline cena oko 700 jevreja , jedino mi se ne svidja sto nije dizel . atomizer sa pumpom je 150 evra a ovo drugo resto je motokultivator . e sad dali je to adekvatna cena a voleo bih da zamenim motor i da postavim kipor dizel mada cu ovih dana da sve isproveravam tj da odem da pogledam , sta vi kazete nasta treba obratiti paznju ks i ostalo i vezano za cenu unapred zahvalan

Ima li neko iskustva sa IMT 410
Da li freze i pogoni od 507 mogu da se prilagode ovom kultivatoru

mislim da nepase uopste,ali uz malo strugarski radova se moze sve prepraviti.

- - - - - - - - - -

Planiram da ove sezone uzmem kosu za IMT506SX, koji sam kupio pre godinu dana.Do sada nijednom nisam skidao onu zaštitnu kapu,gde je predvidjem priključak za kosu..a pošto je IMT506 polovan, nemam pojma ni da li taj deo funkcioniše, ili ne..da ne kupim kosu, pa da na posletku taj deo ne funkcioniše..mada bi trebalo da radi sve..
Znači, pitanje je..kako da znam (proverim) da li taj mehanizam gde se konektuje kosa na IMT506,funkciniše?

pa skini zastitni lim,kapu i upali kardan i vidi jel radi jel se okrece ako da,kupuj kosni.

pitanje za mirostija i vica 022 muta gorenje benzinac motokultivator sa frezom i jos nekim prikljuccima + pumpa sa prikljuccima sa vucnim atomizerom od ne znam koliko litara mislim da nije manje od 100 litara sto mi bas odgovara za maline cena oko 700 jevreja , jedino mi se ne svidja sto nije dizel . atomizer sa pumpom je 150 evra a ovo drugo resto je motokultivator . e sad dali je to adekvatna cena a voleo bih da zamenim motor i da postavim kipor dizel mada cu ovih dana da sve isproveravam tj da odem da pogledam , sta vi kazete nasta treba obratiti paznju ks i ostalo i vezano za cenu unapred zahvalan

Muta je provereno dobra masina, i na nju se moze nakaciti prakticno sve od prikljucaka. Za maline ti je jako dobro sto postoji i rotaciona kosa za nju. Znaci velika prednost ti je dobra dostupnost prikljucaka.
Po meni 700€ ti je neka realna cena za ocuvanu, stim sto mora biti i popusta na pogodbi(bar 50-100€).
Sa motorom nemoras da zuris, taj LA300 ako radi posluzice ti solidno, a nije ni preterano zedan. Ako utvrdis da je motor los, nemoj Mutu placati vise od 500, jer ti je dizel oko 270.
Sve u svemu, prolece je, sunce greje, ptice cvrkucu, a i KS nije mnogo daleko..

sto rekao mirosti slazem se. jedino stari tip mute sam cuo da je malo brza u frezovanju. ali mislim da se da resiti i to manjim gvozdenim tockovima.ako je u ocuvanom stanju i radi dobro realna je cena. pokusaj za sve u kompletu malo da spustis jel tako to ide. @ the big bang za to sokocalo od 506 znam da je kardan negde ispod motora sa prednje strane. ima neki deklic poklopac pa skini a sad kako se ukljucuje neznam . neka od rucica mora je ukljucivati . sto nebi radila kad dosad nije koriscena a retko to ko i koristi uopste.

Hvala na savetima..prekujče i juče sam frezirao sa 506, prvi put ove sezone..nalijem mešavinu..kresnula je iz prve.Radi kao sat. Ne znam da li je to potrebno ili ne, ali sam svećicu izvadio preko zime, nije bila ušrafljena, pa sam na njeno mesto gurnuo neku čistu krpu.
Nisam imao vremena, ali čim budem menjao kompletna ulja u njemu,a to ću raditi za 15tak dana, tada ću proveriti i za kosu..valjda radi.. :)

Hvala na savetima..prekujče i juče sam frezirao sa 506, prvi put ove sezone..nalijem mešavinu..kresnula je iz prve.Radi kao sat. Ne znam da li je to potrebno ili ne, ali sam svećicu izvadio preko zime, nije bila ušrafljena, pa sam na njeno mesto gurnuo neku čistu krpu.
Nisam imao vremena, ali čim budem menjao kompletna ulja u njemu,a to ću raditi za 15tak dana, tada ću proveriti i za kosu..valjda radi.. :)
nebi trebao skidati svecicu a posto je dvotaktna trebalo bi je upaliti malo povremeno , bar svakih mesec dana da se podmaze malo i izluftira od kondenzacije.

Kresnula je iz prve, pre tri dana..a stajala je bez svećice od prošlog leta, kada sam je poslednji put i koristio.
Kupio sam prošle godine sva ulja i pretrolej i planiram za par dana da zamenjim sva ulja..i u menjaču i u diferencijalu..sve što piše u uputstvu..našao sam čak i Redma O ulje za diferencijal koje se preporučuje i u originalnoj knjizici koju sam dobio uz 506, koji sam inače kupio kao polovan.Nadam se da mu neće škoditi ta zamena ulja, jer ne znam kako i koliko je čovek pre mene sve to održavao.

Danas palo freziranje baste sa hondom... iz treceg prelaza 20cm prasine(letnje ortanje,pa po dzombama prvi krug,drugi 10,treci 20dubine...
bilo je malo problema sa stelovanjima,danas video da mi je bio zalomljen sraf koji drzi rucicu menjaca-visila samo na zastitnom limu,pa skidaj remenicu.pa odvrci zalomljeni sraf,pa trazi drugi odgovarajuci... guzenja koliko ti volja... ali na kraju se isplatilo...;) basta nikad bolje uradjena...
Vica22-hvala na poseti,druzenju i naravno savetima...

kad god mogu i sto znam pomocu svakom. sad su frezovanja jako teska bar kod mene. jako malo kise palo ni prasinu nije pokupilo. jutros sam frezovao dva plastenika pa u prvom prohodu je bilo oranje kolike je plase suve zemlje izbacivala. e onda u drugom prohodu sve samleveno na 20-25 cm dubine. dizel je dizel a stigao je jos jedan .vladimirac t25 a1. sad je malo na remontu da ga pretresem i bude spreman za sezonu

bogami kod mene je sad dosta solidno da se radi u 2 prohoda je prasina do 20cm. znaci od ledi pravim bastu sto nikad nije bila orana ni frezana,pravim bastu gde nikad nije ni bila...ove male masine su cudo jaki si ko djavo..... pozdrav

TheBigBang kada skineš tu radkapnu gde se kači kosa i upališ motor treba da se vrti non stop, a uključivanje i isključivanje kose kod imt 506 se vrši na pogonu kose tamo ima jedna mala ručica na koju se kači velika i prolazi pored rezervoara prema ručkama za upravljanje.Kada budeš kupovao kosu i pogon obavezno traži i tu ručku da ti daju to ide jedno uz drugo.

Odlično, hvala što si mi to rekao..za tu ručku nisam imao pojma.Tek ću za par dana proveriti da li taj mehanizam za kosu funkcioniše, ali se nadam da sve radi..ali nije loše prvo proveriti, nego da kupim kosu, pa da se ispostavi da zbog kose moram da menjam ceo motokultivator :D
Sada mi je prioritet da na 506 izmenjam sva ulja, sve spremno čeka..samo je potrebno kada je dobro zagrejan, da mu tada sipam petrolej, da bih ga očistio, pa onda zamena ulja..čitao sa uputstvo i toga ću se pridržavati.

Inače..od kada sam mu očistio filter za vazduh i sipao SAE 30 ulje u uljno kupatilo..mislim da je dobio dodatnu snagu..bukvalno dok sam frezirao..ako samo malo pomerim ručicu za gas..u roku od 2-3sekunde krene mnogo jače da okreće frezu..što se ranije nije dešavalo..da bih dodao više gasa, morao sam ručicu više da pomerim..tako da je održavanje mašine itekako BITNO.

e ljudi ovako ono sto je bila prica za goldoni i labin porgres kose da nerade kako valja ja evo danas zamenuo reznu letvu stavio sam od imt kose,i sad vala radi ko blesava i bogami danas celo posle podne radio sa njome i vala lepo kosi....nemogu se zaliti pozzz bice slika ovih dana

Tako piše u originalnom uputstvu od IMT506..a to je onaj donji deo filtera u koji se sipa ulje :) ,...tako su ga nazvali..u uputstvu..

Nazad
Vrh