Motokultivatori - opšta tema

tako sam u pocetku radio. povuces je malouvis i otkacis i polugica ide dole. kad palim opet je zakacim. ali treba celicna zica 3mm .zato sam se dosetio ovog sad resenja i zgodnije mi zato sto mi je pogonski kais u blizini ruku kad hocu ugasiti.

@ mirosti gledao sam u semi i ispada onaj obojeni vijak da je za senzor pritiska ulja. pise oil indikator. medjutim probao sam na mojoj da odvrnem taj vijak ali nema sanse .plasim se da se nezdrobi . ima jedan snimak na you tube o ovom motoru kako se i sta radi. samo delic toga sam uspeo da otvorim jer mi je totalno spor internet. videcu da zamolim kolegu da stavi sifru sajta da mozete pogledati ceo snimak a podugacak je. mislim da ce mnogima pomoci oko ovih motora. evo ovako uspeo sam naci snimak od ovih kineskih i kipor motora posto je to sve isto. ukucajte na googlu ovako: MOTOBLOK 105 RAZBORKA MOTOBLOKA. traje 51 min.ako posle ovoga ima kakvih nejasnoca razgovaracemo o tome

Poslednja izmena:
Da, nasao sam i ja da je taj vijak za vezu sa manometrom, ali koliko vidim stavljen je lepak za navoj i verovatno ga je jako tesko odviti.
Steta, taman sam nasao u Wiki taj minijaturni manometar.

Da, nasao sam i ja da je taj vijak za vezu sa manometrom, ali koliko vidim stavljen je lepak za navoj i verovatno ga je jako tesko odviti.
Steta, taman sam nasao u Wiki taj minijaturni manometar.
. nesmem da previse zapnem bojim se puci ce .a sad mi bas treba freza jer usluzno radim dosta friziranja plastenika. pogledaj onaj video snimak na you tube posto ima sve o ovom tipu motora pa vidi sta je sa druge strane dekla. na onoj plocici sa 3vijka je uljna pumpa. sad neznam dal je taj hermetik toliko uhvatio navoj ili da li nema sta sa druge strane vijka ali u to sumnjam. i ja sam hteo da ugradim manometar jer volim imati bar neku kontrolu o pritisku ulja. ali ce morati sacekati zimu kad neradim jer mi sad stalno treba. imam samo meni skoro 40 ari baste za obradu i jos usluzno a vuce i prikolicu cesto.nemogu snimak da odgledam jer mi spor internet ali pogledaj pa cemo se cuti dal valja cemu snimak.mislim da je bas detaljan

Pogledao sam 15-tak minuta videa(to je deo gde prikazuje demontazu motora), ostatak je popravka same masine.. Snimak je ok, lepo si to nasao.
U jednom delu(oko 17-tog minuta) pokazuje sta ima u tom prednjem deklu. Po meni taj cep se spaja sa kanalom koji dovodi ulje od pumpe do lezeceg lezaja, i dalje kroz radilicu do ostalih lezajeva.
Problem je sto je ono crveno na cepu, aneorobni lepak(za osiguranje vijaka) a ne hermetik. Siguran sam da sraf nece puci, i da se popustiti.
Ja cu to kod mene probati popustiti, posto je jos sveze.
Sad vidim da je u pravu bio covek koji mi je rekao da sam komotno mogao uzeti i cistog kineza (kao iz videa). Ocigledno je sve identicno, i neverujem da je kvalitet mnogo razlicit. Tako bi ustedeo 50-60€, ali ja sam hteo original jer mi je neki od tih trgovaca rekao da ti kineski kinezi nemaju pumpu za ulje kao kineski Kipor nego se podmazuju buckanjem, sto jednostavno nije tacno.
Cak sam juce video elektroagregat sa ovim motorom 186 na kome stoji nalepljeno Honda.
Ali sta ces, nemozes sa kinezima izaci na kraj, bar se tesim da sam uzeo originala:cool:.
S obzirom da radis toliko freziranja, ja bih na tvom mestu odabrao kineza za 200€ i nebih uopste brinuo.
Klipovi i unutrasnjost su 98% isti, a svi delovi odgovaraju, jer su ovo verovatno motori stancovani u milijardu komada.

ja sam u pocetku koristio eurodizel ali nisam primetio nikakve razlike izmedju eurodizela i D2,zimi mu sipam euro,a prolece leto jesen D2,zimi mi treba samo zbog ciscenja snega....

imaju nekih razlika nije sve isto. ima drugacijih radilica po tipovima za sta su predvidjeni.ima sa duzim i kracim hodom radilice. to imas u knjizici od kipora. imaju dva varijeteta ovog motora a razlika je u hodu radilice .pumpa sam od svih cuo da je kvalitetnija i dizne bolje. a konezi ko kinezi sve stancaju . ko zna koliko imaju razlicitih tipova motora. za ovaj sam video po prospektu pre nego sam kupio da je podmazivanje pod pritiskom. a volim sto su stabilni lezaji kuglicni. da mi je samo znati koliko kostaju kad krenu iz kine ili gde li ih sklapaju. na kosovu su za jos 100 eur jeftiniji nego od preprodavaca nasih u blizini kosova.prosle god. su bili na kosovu od 130-160 eur . zadovoljan sam ja sa njim i nezalim novce ulozene.iole posla ove godine otplacuje sebe zgodno. malo trosi i nemislim da li ce upaliti ili ce nesto zezati. ipak je hondin motor kvalitet ali 33 god je trpeo i red je da se odmori. kako su se pokazali imt507 u frezovanju kakvi su im menjaci , kvare li se. motor me neinteresuje

U osnovi LA300 je dobar motor. Evo ja ga sada posle 26 godina koristenja na kosacici 407 menjam dizelom. Odradjivao sam godisnje 50-150 sati, sto znaci da je do sada odradio jedno 2500-3000 sati. Nije nikad otvoren, i sada planiram da ga potpuno pregledam i zamenim ono sto je potroseno.
Sipao sam uvek kvalitetno ulje, uglavnom sinteticko(Mobil, Q8, Selenia)
Ponekad je mogao raditi ceo dan po vrucini bez problema, a nekad je (u zadnje vreme), znao da malo zeza-ugasi se odjednom.
U sustini, pouzdanije rade stariji motori sa platinama.
Osetljivi su na lose odrzavanje, i svi koji su ih prosecno ili losije odrzavali, videli su muku sa njima.

Poslednja izmena:
Pozz ekipo, imam jedan problem i ne znam kome vide da se ibrati. Posedujem mtk imt 509 star oko 20 zgod. Od skora jje poceo da prilikom rada izbacuje plavicast dim na auspuh. Slucajno sam izvadio merac ulja i zamalo oko da izgubim kad me je neki pritisa udario iz kartera.tad sam ga ugasio i posle nekoliko dana sam ga na muku upalio posle pola sata vucenja kanapa, jednostavno kao da nema kompresije, leptir samo obleti ko od sale. I da napomene da je pustio ulje skoro na svakom spoju gde ima.posto je bio prljqv od zemlje nije se ni primecivalo toliko. Jel zna ko mozda sta li je crklo karike ili nesto drugo?

Pozz ekipo, imam jedan problem i ne znam kome vide da se ibrati. Posedujem mtk imt 509 star oko 20 zgod. Od skora jje poceo da prilikom rada izbacuje plavicast dim na auspuh. Slucajno sam izvadio merac ulja i zamalo oko da izgubim kad me je neki pritisa udario iz kartera.tad sam ga ugasio i posle nekoliko dana sam ga na muku upalio posle pola sata vucenja kanapa, jednostavno kao da nema kompresije, leptir samo obleti ko od sale. I da napomene da je pustio ulje skoro na svakom spoju gde ima.posto je bio prljqv od zemlje nije se ni primecivalo toliko. Jel zna ko mozda sta li je crklo karike ili nesto drugo?
zdravo zemljak. i ja sam bivsi krupanjac. otvaraj motor jer nema druge .ako nisi strucan preporucicu ti jednog kolegu jer je pedantan. karike su sigurno otisle skroz ali ima tu jos vazda zezancija koje uticu na takvo stanje. stanje stubline i klipa, ventila i vodjica.mozda je i karika pukla.zato otvori dok je vreme i proveriti sve redom.diznu samo proveri a pumpu nediraj. te novije serije posle 90 god su malo losije od starih ali i 20 god je dosta. mozda ces moci proci samo sa kvalitetnim karikama i sredjivanjem ventila i to je najmanji trosak. ali moze biti i mnogo veci jer nista se nezna dok se neotvori

Hvala na odgovoru, a i ja nisam dao sve detalje jer sam pisao sa moba. Masina radi, dakle ne bi trebalo da je radilica. A odrzavan je kako treba, a ne radi nista gde se zapinje i kida. Do pre dve godine samo je kosio oko 5 ha livade i svake godine je menjano ulje [menjac i motor]. To je matori odzavao a sad i ja i svaka sitnica se sredjivala odmah. I sad samo kosi i frezeri bastu. Tu sam i primetio taj dim jer do sad ga nisam vidjao.
Planiram sutra da ga otvorim, pa da vidim sta se desava, jes da nisam ceprkao oko klipa i stubline nista ali sam sve ostalo rasturao komplet i sklapao pa ce ovo iskustvo dobro doci.
Sad meni treba savet za karike, kako se tu krece ima li vise proizvodjaca i koje kupiti. I na sta da obratim paznju kad budem uzimao?

@ vujke reci mi jesi li prao filter vazduha .u kosenju hoce u onaj gornji deo da upada svacega i smanji dotok vazduha. neznam sta ima u ponudi od karika jer odavno ih nisam radio. ako nadjes original mozda su najbolje. vidi sta sve ima pa cu ti reci otprilike koje su bolje. ako si skidao glavu znas kako se podizaci stavljaju da neizmesas . najbolje ih obelezi gde je koji bio. kad skines glavu pogledaj na usisu i izduvu dal nije vlazno oko ventila. kad je okrenes da su ti pecurke ventila gore naspi benzina i vidi da li neki nepropusta. na stublini vidi dal nema riseva [ parnica ] i da li pri vrhu dokle idu karike ima anzeca tj. da li se stublina potrosila u odnosu na tih par milimetara koje karika nedohvata. ocisti smirglom stublinu od garezi na vrhu da lakse klip izvuces. ocisti i njega predhodno odozgo i pogledaj gde je strelica na vrhu klipa okrenuta da neokrenes klip. ako se nevidi obelezi na klipu da znas. odvrni karter i odvrni polutku klipnjace i na njoj vidi gde su obelezene da neokrenes polutku . izvadi klip sa klipnjacom gore pa vidi kad ga operes da li nije negde napukao oko karika ili karike nisu popucale. najbolje je tako jer ces proveriti i leteci lezaj kakav je na klipnjaci. ako neces tako ti skini hilznu pa pogledaj . izvadis zegere na bolcnama izbijes bolcn i skines klip. najbolje kad rastavis operi delove i slikaj sve mozda primetimo nesto jos. ako nije dosada otvaran motor i menjano nesto sklop mu je na standardu. znaci klip i karike i stublina. kad ocistis klip odozgo a najbolje uzmi vodobrusnu smirglu i nakvasi naftom i skidaj garez. na klipu pise dimenzija [ precnik ] klipa i koji je sklop u pitanju. tako je najsigurnije. gde si u krupnju

ljudi imam da prodam acme motor 330 ccm,8 ks,bio je na molom labinu,kopletan znaci da se montira i da se vozi,potpuno ispravan,smenio ga je dizel zato je trenutno visak...cena dogovor,i honda je jos i dalje aktivna f600 sa vucnom frezom..bice slika ovih dana

@ vujke reci mi jesi li prao filter vazduha .u kosenju hoce u onaj gornji deo da upada svacega i smanji dotok vazduha. neznam sta ima u ponudi od karika jer odavno ih nisam radio. ako nadjes original mozda su najbolje. vidi sta sve ima pa cu ti reci otprilike koje su bolje. ako si skidao glavu znas kako se podizaci stavljaju da neizmesas . najbolje ih obelezi gde je koji bio. kad skines glavu pogledaj na usisu i izduvu dal nije vlazno oko ventila. kad je okrenes da su ti pecurke ventila gore naspi benzina i vidi da li neki nepropusta. na stublini vidi dal nema riseva [ parnica ] i da li pri vrhu dokle idu karike ima anzeca tj. da li se stublina potrosila u odnosu na tih par milimetara koje karika nedohvata. ocisti smirglom stublinu od garezi na vrhu da lakse klip izvuces. ocisti i njega predhodno odozgo i pogledaj gde je strelica na vrhu klipa okrenuta da neokrenes klip. ako se nevidi obelezi na klipu da znas. odvrni karter i odvrni polutku klipnjace i na njoj vidi gde su obelezene da neokrenes polutku . izvadi klip sa klipnjacom gore pa vidi kad ga operes da li nije negde napukao oko karika ili karike nisu popucale. najbolje je tako jer ces proveriti i leteci lezaj kakav je na klipnjaci. ako neces tako ti skini hilznu pa pogledaj . izvadis zegere na bolcnama izbijes bolcn i skines klip. najbolje kad rastavis operi delove i slikaj sve mozda primetimo nesto jos. ako nije dosada otvaran motor i menjano nesto sklop mu je na standardu. znaci klip i karike i stublina. kad ocistis klip odozgo a najbolje uzmi vodobrusnu smirglu i nakvasi naftom i skidaj garez. na klipu pise dimenzija [ precnik ] klipa i koji je sklop u pitanju. tako je najsigurnije. gde si u krupnju
Motor nije otvaran do sad, danas nisam imao vremena da ceprkam nista te planiram sutra ili prekosutra, pa javljam sta sam uradio. A kako si mi objasnio to nece biti problem :). pozz

Da li neko ima uputstvo za DMK 12,5? Komšinica ga je izvukala iz naftalina da frezuje baštu i nekako sam uspeo da ga upalim ali ne mogu da skontam čemu koja ručica služi pošto se potpuno razlikuje od 509. Jedino sam uspeo da ubacim u prvu i rikverc.

Pitanje za Vicu022,
Danas sam upalio Kipora. Interesantno mi je da je upalio od prve.
Radi lepo, ali bih voleo da ima manji ler gas. E sad: na onom konusnom vijku nemoze vise da se smanji, ali na onoj polugi za gasenje moze da se smanji i na kraju kada se pusti onda se ugasi.
Kad je u polozaju da je skoro pri gasenju, tada lepo polako radi.
Interesuje me kako je pravilno podesiti lergas.

ler im je uopsteno veci nego je uobicajeno. ja nisam dirao jer pitanje je zbog samog podmazivanja dal je dobro. sraf za ler je onaj konusni i koliko moze da se smanji to je to. rucica za gasenje nemoze po meni to regulisati jer u radu nece dobijati dovoljno nafte. inace pale jako dobro.

Nazad
Vrh